Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tropaeolum majus: O floare cu proprietati antiinflamatorii si calmante pentru ten

Tropaeolum majus: O floare cu proprietati antiinflamatorii si calmante pentru ten

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2024 Ultima actualizare: 13 mai 2024

Caltunasi (Tropaeolum majus) este o planta erbacee din familia Tropaeolaceae, originara din America Centrala si de Sud. Aceasta are frunze peltate si flori mari, galbene-portocalii, pintenate, fiind adesea cultivata ca planta ornamentala. In scopuri medicinale, partile aeriene ale speciei Tropaeolum majus sunt recoltate in perioada infloririi (iunie-septembrie). Aceasta planta a fost folosita indelung in zona Anzilor ca remediu datorita proprietatilor sale dezinfectante, vindecatoare a ranilor si ca expectorant pentru a trata afectiunile pulmonare. In secolul al XVII-lea, un botanist olandez a introdus in Olanda o specie mai viguroasa de Tropaeolum majus, cu flori portocalii mai inchise si frunze rotunjite. 

Incasii utilizau aceasta planta in scopuri culinare si medicinale. Distribuita ulterior de olandezi si spanioli in Europa, datorita continutului sau bogat in vitamina C, aceasta a fost utilizata pentru a combate scorbutul. Incepand cu anii 1950, in Europa, planta a fost folosita eficient pentru tratamentul infectiilor respiratorii si urinare. Toate partile plantei au proprietati antibiotice. Infuzia din frunze a fost folosita pentru infectiile cu rezistenta bacteriana crescuta si pentru reducerea catarului nazal si bronhial.

Compusi benefici ai florilor de caltunasi

Frunzele au multiple proprietati: antibacteriene, antifungice, antiseptice, laxative, depurative, diuretice, emenagoge, expectorante si stimulente. Contin flavonoide si glucotropaeolina cu proprietati antibiotice si antifungice. Extractele din planta au aratat activitate antitumorala. Planta este folosita in tratamentul afectiunilor genito-urinare, infectiilor respiratorii, scorbutului, problemelor pielii si parului. Extern, este eficienta ca antiseptic pentru rani minore, eruptii cutanate si calvitie. Se crede ca poate trata cele doua procese patologice fundamentale din acnee. Caltunasi este o planta care are o compozitie bogata, incluzand: Glicozizi care elibereaza izotiocianatul de alil sub actiunea mirozinazei, oferind un miros placut si compusi senzoriali benzilici si butilici, precum si ulei eteric, Acizi organici si vitamina C. Aceasta planta detine proprietati terapeutice variate, printre care:

  • Laxative si depurative (in cazul fructelor), actiune antibiotica in colibaciloza, antihelmintica si bacteriostatica;
  • Beneficii pentru sistemul respirator;
  • efecte expectorante si efecte diuretice;
  • proprietati antiseptice, afrodisiace si imunostimulente;
  • Proprietati antiscorbutice, anticanceroase si antitumorale;
  • tonic capilar, cu rol stimulator;
  • Ajuta la combaterea rahitismului.

Cand se recomanda planta

  • Constipatie, anorexie, stimularea digestiei, intoxicari medicamentoase sau chimice.
  • Afectiuni ale sistemului respirator precum bronsite cronice, pneumonie, emfizem pulmonar, infectii si tuberculoza, inclusiv pentru combaterea insomniei.
  • Probleme ale rinichilor si vezicii urinare cum ar fi cistite, pielonefrite, infectii urinare, reglarea ciclului menstrual si mentinerea sanatatii menstruatiei.
  • Scorbut, limfatism, rahitism si incetinirea procesului de imbatranire.
  • Combaterea caderii parului, stimularea cresterii parului, tratarea seboreei si a matretii.

Planta contine compusi precum izotiocianat de benzil si tropeolinozid, care sub actiunea mirozinazei elibereaza iztiocianat de alil. In plus, contine acid erucic, izoquereitrozid, camferol-glicozid, acid nitril alfa-fenil-cinamic. Florile prezinta continut de 130 mg% acid ascorbic, zeaxantina, luteina, caniferol sub forma de glicozid, pelagonidin-3-soforozid si heleniena. Semintele contin 26% proteine, 10% ulei cu 72% acid erucic si 21% acid eicosenonic, precum si un amiloid si glicozidaze. Pericarpul contine acid clorogenic. Frunzele au continut de 200-465 mg% vitamina C, in timp ce petiolii contin intre 100-160 mg%.

Ce trebuie sa retii despre planta

Conform studiilor actuale, s-a observat ca aceasta planta prezinta o actiune asemanatoare cu antibioticele moderne. Caltunasi actioneaza impotriva enterobacteriilor pyogene, bacilului tific si dizenteric. Un avantaj notabil in comparatie cu antibioticele consta in faptul ca preparatele bazate pe caltunasi nu afecteaza flora intestinala normala si nu au efecte adverse asupra parenchimului renal.

Proprietati diuretice

Planata prezinta efecte diuretice, stimuland eliminarea urinei din organism. Aceasta proprietate poate avea multiple avantaje in diferite situatii. In cazul afectiunilor renale si in probleme de urinare, caltunasi poate ajuta rinichii sa filtreze reziduurile si astfel sa se promoveze eliminarea toxinelor din urina. Deoarece planta poseda un efect diuretic, caltunasi ajuta la reducerea acumularii excesive de apa in organism, fiind astfel benefica pentru persoanele care se confrunta cu picioare umflate sau senzatie de balonare.

In cazul infectiilor tractului urinar, caltunasi contribuie la eliminarea agentilor patogeni din tractul urinar, avand astfel o actiune pozitiva in prevenirea infectiilor urinare. Caltunasi poate fi folosit ca adjuvant in tratamentul problemelor urinare, insa doar cu acordul medicului. Pentru infectii renale, se poate consuma doua cani de infuzie de frunze de caltunasi pe zi. In cazul infectiilor usoare, se asteapta ca simptomele sa dispara in aproximativ trei zile.Infuzia din flori sau frunze de caltunasi are un efect laxativ. In cazul constipatiei, este recomandat sa se bea o cana de ceai in fiecare dimineata, pe stomacul gol, pana cand tranzitul intestinal se regleaza.

Beneficii pentru afectiuni respiratorii

Ceaiul din caltunasi poate fi eficient in tratarea problemelor respiratorii. In cazul tusei seci neproductive, se poate consuma o cana de ceai cald dupa ultima masa a zilei pentru a ajuta la expectoratie.

Actiune antiinflamatoare si calmanta

Pentru tratarea conjunctivitei si altor afectiuni oculare inflamatorii cauzate de microorganisme, se poate folosi o infuzie concentrata de caltunasi. Pentru a pregati aceasta infuzie, se adauga 2 linguri de planta uscata la 250 ml de apa clocotita, apoi se lasa sa infuzeze timp de 15 minute. Aceasta solutie poate fi utilizata pentru spalarea ochilor, avand potentialul de a ameliora inflamatia si simptomele asociate cu aceste afectiuni oculare.

Beneficii expectorante

Caltunasi este o planta cu proprietati antiinflamatoare, mucolitice si expectorante, ceea ce o face utila in tratarea infectiilor respiratorii cum ar fi bronsitele si racelile. Aceasta ajuta la subtierea si eliminarea secretiilor. Datorita continutului sau bogat in vitamina C, caltunasi sprijina intarirea sistemului imunitar.

Stopeaza caderea parului

Sucul proaspat obtinut din planta verde de caltunasi poate fi administrat in cantitatea de 30 g (doua linguri) pe zi, distribuita in mai multe reprize, pentru beneficiile sale antiscorbutice, diuretice si expectorante. Tinctura de caltunasi are aceleasi proprietati si poate fi utilizata in sezonul rece cand planta verde nu este disponibila. Aceasta tinctura se administreaza de trei ori pe zi, cate o lingurita. Pentru a stimula cresterea parului si a preveni caderea acestuia, se poate folosi un amestec de plante. Se amesteca 100 g de frunze si seminte de caltunasi, 100 g de frunze proaspete de urzica si 100 g de frunze de cimisir. 

Aceasta amestec se pune in jumatate de litru de alcool concentrat si se lasa la macerat timp de 10-15 zile, agitandu-se de trei sau patru ori pe zi. Dupa acest timp, se strecoara si se foloseste pentru a face frectii pe scalp inainte de spalarea parului. Aceste frectii pot contribui la mentinerea sanatatii parului si la prevenirea caderii acestuia.

Ce este Andrographis si ce asemanari are cu Tropaeolum

Andrographis paniculata este o planta care contine o compozitie chimica complexa. Principala substanta activa este lactona diterpena numita andrografolid. Pe langa aceasta, frunzele plantei mai contin si alte lactone diterpene, precum andrografizid, didehidroandrografolid, precum si diverse flavonoide, cum ar fi oroxilin si wogonin. De asemenea, compozitia include mai multe tipuri de andrografidine, notate cu literele A, B, C, D, E si F. Aceasta complexitate chimica confera plantei diverse proprietati si potentiale beneficii pentru sanatate.

Andrographis paniculata este recunoscuta pentru abilitatea sa de a reduce simptomele racelii si perioada de recuperare. Utilizata traditional pentru ameliorarea simptomelor racelii, cum ar fi durerile in gat si tusea, planta contine compusi activi precum andrografolide, care au proprietati imunomodulatoare. 

Acesti compusi ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu racelile si infectiile virale, limitand, de asemenea, prezenta bacteriilor si a altor agenti patogeni. Studii clinice au sustinut efectele benefice ale acestei plante, aratand ca, dupa primele 48 de ore de administrare, pacientii au resimtit ameliorarea tusei, a durerii in gat si a febrei, precum si reducerea congestiei cailor respiratorii superioare.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;

Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;

El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Rutina de ingrijire a tenului in functie de varsta Rutina de ingrijire a tenului in functie de varsta

Odata cu inaintarea in varsta, organismul trece prin numeroase schimbari, multe dintre acestea fiind vizibile la suprafata pielii. Corpul produce din ce in ce mai putin colagen si acid hialuronic, asadar pielea incepe sa isi piarda din elasticitate. Drept rezultat, apar si primele riduri. Din pacate, acest proces de imbatranire a pielii nu este reversibil.

10 mai 2024
Edited 10 mai 2024
citește articolul
Niacinamidele: beneficiile nestiute asupra tenului Niacinamidele: beneficiile nestiute asupra tenului

Beneficiile niacinamidelor pentru sanatatea pielii sunt numeroase. Pentru ca este un ingredient natural cu proprietati antiinflamatorii, contribuie la calmarea iritatiilor cauzate de factorii de mediu si se recomanda in rutina zilnica si in zona de skincare. Cum ajuta organismul descopera in acest material.

15 aprilie 2022
Edited 20 noiembrie 2023
citește articolul
Exfolierea pielii: beneficii, tipuri de exfoliere in functie de ten Exfolierea pielii: beneficii, tipuri de exfoliere in functie de ten

Se poate sa nu-ti dai seama doar privindu-te in oglinda ce tip de ten ai, delimitarea intre tenul mixt si cel uscat sau gras fiind destul de fina. In plus, in functie de anotimp, tenul isi poate schimba caracteristicile si te poate poate bulversa. Pentru a indeparta orice urma de indoiala, supune-te unor teste simple si rapide!

10 februarie 2022
Edited 24 noiembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina