Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tularemia: Cum recunosti boala, preventie si tipuri de tratament

Tularemia: Cum recunosti boala, preventie si tipuri de tratament

Data publicării: 19 iulie 2023

Tularemia, cunoscuta si sub denumirea de febra iepurelui sau febra capusei, este o boala infectioasa cauzata de bacteria Francisella tularensis. Aceasta bacterie poate afecta mai multe specii de animale, inclusiv iepuri, capuse, rozatoare, pasari si oameni. Principalele gazde animale ale agentului patogen F. tularensis sunt mamifere mici, cum ar fi soareci, veverite si iepuri. La om, infectia este de obicei contractata in lunile de vara si cauzata de muscaturi de la capusele Dermacentor sau Amblyomma. Apar alte moduri de transmisie, inclusiv contactul cu apa, aerul sau solul contaminate.

Exista mai multe tipuri diferite de tularemie, care variaza in prezentare si severitate in functie de metoda de achizitie si de doza si virulenta organismelor specifice infectate. De obicei, tularemia este impartita in sase forme:

Tularemia ulceroglandulara este cea mai frecventa forma de departe, cuprinzand aproximativ trei sferturi din toate cazurile de tularemie. In tularemia ulceroglandulara, organismul este dobandit prin piele prin muscatura de artropod sau abraziune. De obicei, vectorul este o capusa, dar mustele de cerb si tantarii pot transmite si F. tularensis. La locul infectiei se dezvolta un ulcer de piele.
Tularemia tifoida (numita uneori tularemie septicemica) este urmatorul tip cel mai frecvent, la aproximativ 10-15% din cazuri si este cea mai grava forma. Pneumonia este o caracteristica comuna. Este probabil dobandit prin ingestie, desi modul precis de transmisie nu este complet clar.
Tularemia pneumonica este neobisnuita si este dobandita prin inhalare.
Tularemia oculoglandulara este rara si apare atunci cand F. tularensis este introdus in ochi. Acest lucru poate aparea dintr-un strop de sange infectat sau atunci cand ochii sunt frecati dupa manipularea unei carcase de animale infectate.
Tularemia orofaringiana este, de asemenea, rara si este cauzata de ingerarea de carne infectata (aproape intotdeauna un iepure).
Tularemia glandulara este, de asemenea, rara si este similara clinic cu forma ulceroglandulara, cu exceptia dezvoltarii unui ulcer de piele.

Cum se transmite tularemia

Tularemia se poate transmite oamenilor prin diferite modalitati, cum ar fi:

Muscatura de capusa: O persoana poate fi infectata prin muscatura unei capuse infectate cu bacteria Francisella tularensis. Este important sa se evite expunerea la capuse si sa se utilizeze masuri de prevenire a intepaturilor de capuse, cum ar fi purtarea hainelor cu maneci lungi, aplicarea de repelente de insecte si efectuarea de verificari periodice pentru a indeparta capusele.
Contact direct cu animale infectate: Oamenii se pot infecta prin manipularea animalelor infectate, cum ar fi iepurii sau prin expunerea la tesuturi animale infectate sau la excremente. Este esential sa se evite contactul direct cu animalele bolnave sau cu cadavrele lor si sa se adopte masuri de igiena adecvate dupa manipularea animalelor.
Contactul cu apa sau sol infectat: Tularemia poate fi contractata prin contactul cu apa sau sol contaminat cu bacterii. Acest lucru poate aparea prin bautul apei contaminate, inotul in apa contaminata sau expunerea la sol contaminat prin activitati agricole sau de gradinarit.
Inhalarea bacteriei: In anumite cazuri, tularemia se poate raspandi prin inhalarea bacteriilor din aer. Acest lucru poate aparea prin manipularea animalelor infectate sau prin expunerea la praf sau aerosoli infectati.

Cum se manifesta boala

Simptomele tularemiei pot varia in functie de modul de infectare si de severitatea bolii. Cele mai comune simptome includ febra, dureri de cap, oboseala, dureri musculare, inflamatie si umflaturi ale ganglionilor limfatici. In functie de modul de infectare, tularemia poate provoca, de asemenea, simptome respiratorii, tulburari digestive sau leziuni cutanate.

Simptomele de tularemie se dezvolta de obicei in trei sau patru zile de la inoculare, desi in unele cazuri poate dura pana la zece zile pentru ca boala sa se manifeste. Organismul este intracelular si se raspandeste prin sistemul limfatic, inmultindu-se in macrofage. Semnele si simptomele, precum si organele afectate, variaza mult in functie de metoda de inoculare.

In tularemia ulceroglandulara si glandulara, semnele precoce obisnuite sunt febra ridicata, frisoane, glande umflate, dureri de cap si oboseala extrema. Un ulcer de piele se dezvolta la locul infectiei sub forma ulceroglandulara. Tularemia tifoida se caracterizeaza prin febra, epuizare si scadere in greutate. Plamanii pot fi implicati.

Durerea gatului, greata, varsaturile si diareea sunt frecvente sub forma orofaringiana a tularemiei. Durerile abdominale si ulceratiile intestinale sunt frecvente. Tularemia oculoglandulara este marcata de roseata si durere la ochi (conjunctivita), adesea insotita de o descarcare din ochi. In cele din urma, tularemia pneumonica provoaca tuse uscata, dificultati respiratorii si dureri toracice.

Meningita este o complicatie neobisnuita, dar potential grava a tularemiei. Tularemia poate fi tratata cu antibiotice si este important sa se obtina tratament medical prompt in caz de suspiciune de tularemie, deoarece boala poate deveni grava in unele cazuri.

Modalitati de prevenire

Pentru a preveni tularemia, este recomandat sa se evite contactul cu animalele bolnave sau cu capuse, sa se foloseasca masuri adecvate de protectie impotriva intepaturilor de capuse si sa se ia precautii la manipularea animalelor infectate sau a tesuturilor animale. De asemenea, igiena personala si de mediu adecvata sunt importante pentru a preveni raspandirea bacteriei.

1. Protejati-va impotriva intepaturilor de capuse:

Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete inalte atunci cand mergeti in zone cu capuse.
Utilizati repelente de insecte pe piele si pe haine, in conformitate cu instructiunile producatorului.
Faceti controale periodice pentru a indeparta orice capusa gasita pe corpul dumneavoastra si asigurati-va ca o faceti in mod corect, folosind o penseta sau o trusa speciala de indepartare a capuselor.
Evitati zonele cu vegetatie densa si ierburile inalte, in special in timpul sezonului de activitate a capuselor.
2. Evitati contactul cu animale infectate:

Evitati manipularea animalelor bolnave sau a capuselor gasite pe animale.
Daca aveti animale de companie, consultati un medic veterinar pentru a discuta despre masurile de prevenire a tularemiei la animale si pentru a le mentine sanatoase.
3. Igiena adecvata:

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa ce ati fost in contact cu animale, sol sau apa suspecta.
Evitati sa beti apa neprelucrata sau sa inotati in ape necunoscute, mai ales in zone endemice pentru tularemie.
Utilizati manusi de protectie si alte echipamente de protectie adecvate atunci cand manipulati animale moarte sau tesuturi de animale infectate.
In timpul activitatilor de gradinarit sau de agricultura, acoperiti-va ranile si spalati-va pe maini dupa lucrul in sol.
Este important sa se mentina o buna cunoastere a tularemiei si a masurilor preventive asociate pentru a minimiza riscul de infectare. Daca sunteti expus la factori de risc si dezvoltati simptome sugestive de tularemie, consultati un medic pentru evaluare si tratament adecvat.

Neoplasmele: Un ghid esential despre tumori, cum le diferentiem

Neoplasmele, cunoscute si sub denumirea de tumori, sunt formatiuni anormale de tesut care apar ca rezultat al unei cresteri neregulate a celulelor din organism. Acestea pot fi benigne sau maligne, in functie de comportamentul si capacitatea de a se raspandi in tesuturile si organele adiacente. Neoplasmele benigne sunt tumori care se dezvolta localizat si nu invadeaza tesuturile inconjuratoare sau nu metastazeaza in alte parti ale corpului. Ele pot creste in dimensiune, dar de obicei nu reprezinta o amenintare grava pentru sanatate.

Pe de alta parte, neoplasmele maligne sunt canceroase, fiind caracterizate prin cresterea necontrolata a celulelor si capacitatea lor de a invada tesuturile adiacente sau de a se raspandi in alte zone ale corpului prin intermediul sistemului limfatic sau al sangelui. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de metastaza si reprezinta un aspect semnificativ al cancerului. Neoplasmele pot aparea in diferite parti ale corpului si pot afecta diverse organe si tesuturi, cum ar fi pielea, plamanii, sanii, ficatul, rinichii, colonul sau creierul. Efectele si simptomele asociate neoplasmelor pot varia in functie de localizarea si tipul tumorii.

Cand stii ca trebuie sa mergi la medic?

Bibliografie:

Feldman M, et al., eds. Jaundice. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021; 
Ferri FF. Gilbert syndrome. In: Ferri's Clinical Advisor 2023. Elsevier; 2023. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 1, 2022;
Gilbert syndrome. American Liver Foundation. https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/gilbert-syndrome/. Accessed May 31, 2022;
Chowdhury JR, et al. Gilbert's syndrome and unconjugated hyperbilirubinemia due to bilirubin overproduction. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 1, 2022;

Articole similare
Boala Huntington: cauze, simptome, complicatii ale bolii Boala Huntington: cauze, simptome, complicatii ale bolii

Boala Huntington este o boala mostenita care determina uzura unor celule nervoase din creier. Oamenii se nasc cu gena defecta, dar simptomele nu apar decat dupa 30 sau 40 de ani. Simptomele initiale ale acestei boli pot include miscari necontrolate, stangacie si probleme de echilibru.

21 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control

Leucemia reprezinta o boală oncologica a sangelui si a elementelor figurate ale acestuia, care se manifesta sub forma proliferarii necontrolate de celule sangvine anormale si nefunctionale. Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele in organism, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Exista mai multe tipuri de leucemie

13 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Anevrismul cerebral: Cauze, simptome, preventie Anevrismul cerebral: Cauze, simptome, preventie

Anevrismul cerebral reprezinta o dilatatie anormala la nivelul arterelor cerebrale. Tesutul poate fi rupt sau nerupt, iar in primul caz este nevoie de o interventie chirurgicala majora de urgenta.

10 octombrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...