Homeopatia: Remedii naturale pentru probleme de sanatate
Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate prin procese specifice in laboratoare farmaceutice specializate si care trateaza organismul ca un intreg. Aceste medicamente se numesc remedii homeopate si ele sunt lipsite de toxicitate, nu au reactii adverse si nu dau dependenta.
Exista o varietate de remedii naturale pentru problemele de sanatate obisnuite, insa este important sa stiti ca acestea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medical recomandat de un medic. Daca aveti probleme de sanatate sau sunteti ingrijorat in legatura cu starea de sanatate, este intotdeauna mai bine sa consultati un medic inainte de a incerca orice remediu natural.
In fiecare zi aduni o multime de informatii noi, care ajung sa fie stocate in memoria ta. Numarul foarte mare de date receptate poate fi coplesitor, mai ales ca unele dintre ele nici nu sunt relevante pentru tine: le retii fara sa vrei. In aceste conditii, intr-o lume a informatiilor haotice, pare din ce in ce mai dificil sa reusesti sa te concentrezi (la birou sau la orice alte activitati de zi cu zi) si sa iti amintesti lucrurile cu adevarat utile sau importante.
In acest context, trebuie sa stii ca natura a pus la dispozitia noastra o multime de tool-uri si plante care sa ne jute sa avem un memorie aproape infailibila. Ginkgo Biloba este o astfel de planta care s-a dovedit stiintific ca are efecte benefice cand vine vorba de procesele cerebrale si de functiile ce tin de o anumita zona a memoriei. In cazul memoriei si a altor procese cognitive, pe termen lung si acizii grasi omega 3 au un rol hotarator. Pentru a putea avea o memorie imbunatatita, trebuie stiute cateva aspecte.
Remedii naturale si afectiunile pe care le pot trata
Produsele naturale, cum ar fi uleiul de masline, lamaia, mierea, lemnul dulce sau merele, pot fi foarte utile pentru ingrijirea corpului. Remediile la domiciliu sunt un mod natural si ieftin de a trata probleme cum ar fi ameteli, frig, constipatie, dureri de cap, arsuri la stomac, leziuni ale pielii. In orice caz, daca problemele persista sau sunt agravate, cel mai bine este sa consultati un medic.
Usturoi si ceapa impotriva racelilor
Racelile pot fi cel mai bine gestionate cu diferite remedii la domiciliu. Una dintre ele este de a respira efluviumurile date de usturoi sau ceapa, deoarece acestea contin sulf, care are o putere antiinfectioasa. Supa de pui poate fi, de asemenea, un aliat bun impotriva racelilor, deoarece poate reduce inflamatia mucusului. Mai putin cunoscuta este echinaceea, o planta capabila sa reduca simptomele racelii.
Aloe vera si ulei de masline impotriva constipatiei
Aloe vera este o planta destul de populara pentru proprietatile sale diferite. Poate fi folosita in creme pentru hidratarea si ingrijirea pielii, dar este, de asemenea, cunoscuta pentru actiunea sa digestiva care favorizeaza tranzitul intestinal. O alta modalitate de a pune capat constipatiei este sa luati o lingurita de ulei de masline in fiecare dimineata pentru a stimula sistemul digestiv.
Infuzie de lemn dulce impotriva aciditatii stomacului
Administrarea unei infuzii de lemn dulce stimuleaza secretia mucoasa a peretilor stomacului si, astfel, contribuie la reducerea aciditatii si a ulcerelor. Sucul de lamaie serveste, de asemenea, acest scop, desi actioneaza diferit: Acidul citric produce dioxid de carbon (CO2) in stomac, care, in prezenta apei corpului, este transformat in bicarbonat, o substanta bine cunoscuta pentru aciditatea stomacului.
Mere si morcovi pentru curatarea dintilor
Consumul de fructe, si in special de mere, este foarte sanatos, asa cum o zicala clasica anglo-saxona aminteste: ”Un mar pe zi tine doctorul departe”. Printre alte proprietati, merele contribuie la curatarea dintilor, deoarece contin acid malic care ajuta la albirea smaltului. In mod similar, mestecarea morcovilor cruzi reduce placa bacteriana a cavitatii orale. Si nu este singura proprietate care poate fi exploatata de o astfel de leguma, deoarece morcovul poate servi si pentru a proteja vederea, datorita faptului ca are in compozitie beta-caroten, precursori ai vitaminei A.
Anemie: Legume cu frunze verzi si fructe citrice
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde sau spanacul au o multime de fier, care se afla in deficit atunci cand suferim de anemie. Dar pentru a absorbi fierul, trebuie sa luati citrice si fructe cu vitamina C, cum ar fi grapefruit, kiwi si portocale.
Anxietate: Passiflora
Floarea pasiunii, numita si Passiflora este floarea copacului care da fructul pasiunii. Are efecte antioxidante incredibile si uleiuri esentiale, care au efecte analgezice si relaxante. De aceea, se recomanda administrarea passiflorei, sub forma de ceai sau comprimate, deoarece actiunea sa anxiolitica este atat de puternica incat este folosita chiar si pentru a reduce sindromul de sevraj al tutunului, alcoolului.
Cele mai comune probleme ale organismului si cum pot fi ele ameliorate cu ajutorul naturii
Dureri de cap: uleiurile esentiale, cum ar fi uleiul de menta, pot fi eficiente in tratarea durerilor de cap. De asemenea, puteti incerca sa aplicati comprese reci pe frunte sau pe ceafa pentru a reduce durerea.
Guta: un regim alimentar bogat in fructe si legume, dar sarac in carne rosie si alimente procesate, poate ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu guta.
Indigestie: ceaiul de menta sau cel de ghimbir pot ajuta la calmarea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea si arsurile stomacale.
Insomnie: anumite plante, cum ar fi valeriana sau lavanda, pot fi eficiente in inducerea somnului si ameliorarea insomniei.
Raceala si gripa: bauturile calde, cum ar fi ceaiul cu miere si lamaie, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, cum ar fi tusea si congestia nazala.
Constipatie: alimentele bogate in fibre, cum ar fi fructele si legumele, precum si hidratarea adecvata, pot ajuta la ameliorarea constipatiei.
Infectii urinare: apa plata sau ceaiurile fara cofeina, pot ajuta la spalarea bacteriilor din tractul urinar. De asemenea, ar putea fi benefic sa consumati afine, deoarece acestea contin un compus numit proantocianidina, care poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare.
Tensiune arteriala ridicata: alimentatie sanatoasa, reducerea consumului de sare, exercitii fizice regulate, relaxare prin yoga sau meditatie.
Dureri articulare: uleiul esential de eucalipt, turmeric, masajul cu uleiuri de rozmarin si ghimbir.
Acestea sunt doar cateva exemple de leacuri traditionale pentru anumite afectiuni ale sanatatii. Este important sa vorbiti intotdeauna cu un medic inainte de a incerca orice remediu natural si sa urmati recomandarile acestuia in privinta tratamentului.
Hoodia gordonii - o planta mai putin cunoscuta cu multiple beneficii pentru organism
Hoodia gordonii este o planta suculenta care creste in principal in Botswana, Angola, Africa de Sud si Namibia. Planta aceasta a fost utilizata in mod traditional de catre populatiile indigene din aceste regiuni cu scopul de a suprima foamea si setea in timpul vanatorilor lungi si calatoriilor prin desert. Hoodia gordonii a castigat notorietate in industria suplimentelor alimentare si a pierderii in greutate in timpul anilor 2000 multumita asa-numitei „diete Hoodia”. Se spune despre extractele din hoodia gordonii ca ar putea contribui la diminuarea apetitului si, in acest mod, la pierderea in greutate. Cu toate acestea, pana in prezent, nu exista suficiente dovezi stiintifice solide care sa sustina eficacitatea si siguranta suplimentelor pe baza de aceasta planta in scopul pierderii in greutate.
In aceeasi masura, este esential de mentionat faptul ca, piata suplimentelor alimentare poate fi insuficient reglementata, acest lucru insemnand ca nu toate produsele care contin hoodia gordonii pot fi de incredere sau sigure. Inainte de a folosi orice supliment alimentar sau de a incerca o dieta noua, este mereu indicat sa discutati cu un profesionist in domeniul sanatatii cu scopul de a face rost de sfaturi si informatii actualizate despre eficacitatea si siguranta produsului pe care doriti sa il folositi.
Hoodia gordonii a fost utilizata in mod traditional de catre populatiile indigene din Africa de sud si alte regiuni aride cu scopul de a-si suprima apetitul si setea pe timpul calatoriilor lungi din desert. Proprietatile acestea au facut ca aceasta planta sa devina subiectul interesul lui in industria suplimentelor alimentare si a pierderii in greutate. Insa, cu toate acestea, cercetarile cu privire la eficacitatea si siguranta acestei plante sunt inca limitate si controversate
Bibliografie:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;