Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uleiul de Copaiba: un ulei antiinflamator, cicatrizant si expectorant. Cum trebuie folosit

Uleiul de Copaiba: un ulei antiinflamator, cicatrizant si expectorant. Cum trebuie folosit

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2024 Ultima actualizare: 30 mai 2024

Copaiba este un copac cu ramificatii semnificative, care creste in principal in America de Sud, in special in tari precum Brazilia, Argentina, Bolivia, Guyana, Columbia, Peru si Venezuela. Exista 35 de specii de Copaifera, iar rasina lor este folosita in scopuri medicinale. Aceasta se colecteaza din cavitatile din trunchiul copacului si este ulterior transformata in ulei esential de copaiba. Partea folosita in scopuri medicinale este oleorezina, care se acumuleaza in trunchiul copacului. Un singur copac de copaiba poate furniza aproximativ 40 de litri de oleorezina anual, fara a distruge copacul sau padurea. Rasina de copaiba este utilizata de triburile indigene in zona Amazonului pentru multiple scopuri in medicina traditionala si pe baza de plante. 

Acesta este un vindecator pentru rani, opreste sangerarea, trateaza afectiuni ale pielii precum psoriazisul, gonoreea si are proprietati antiinflamatorii si antiseptice. In regiunea Amazonului, aceasta rasina se folosea pentru reducerea durerilor, calmarea inflamatiilor si tratarea diverselor afectiuni ale pielii si intepaturilor de insecte. In medicina traditionala bazata pe plante din Brazilia, rasina de copaiba este folosita pentru o gama larga de afectiuni. Aceasta este apreciata ca antiseptic puternic si expectorant pentru tractul respirator, inclusiv pentru afectiuni precum bronsita si sinuzita. Totodata, este utilizata ca agent antiinflamator si antiseptic pentru probleme ale tractului urinar, cum ar fi cistita si infectiile renale. In plus, rasina de copaiba este aplicata topic pentru tratarea afectiunilor pielii.

Rasina de copaiba este comercializata sub forma de capsule in Brazilia si este recomandata pentru diverse inflamatii interne, ulcere stomacale si chiar cancer. Printre utilizarile traditionale in gospodariile braziliene se numara folosirea acesteia ca gargara antiseptica pentru dureri in gat si amigdalita. In medicina traditionala peruana, rasina este amestecata cu miere si este administrata ca remediu pentru durerile in gat. De asemenea, este utilizata pentru reducerea inflamatiilor si pentru stimularea urinarii. In Peru, este folosita pentru diverse afectiuni, inclusiv incontinenta si alte probleme urinare, ulcere stomacale, sifilis, tetanos, bronsita, cataracta, herpes, pleurezie, tuberculoza, hemoragii si leishmanioza, fiind aplicata sub forma topica. 

Rasina de copaiba a fost folosita in medicina europeana inca din 1625. In Statele Unite, a fost utilizata ca dezinfectant, diuretic, laxativ si stimulant, fiind inclusa in produse cosmetice si sapunuri. Aceasta are multiple proprietati chimice, printre care sesquiterpene, diterpene si acizi terpenici.  Substantele chimice din rasina de copaiba au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, antibacteriene si stimulante. Aceasta este o sursa naturala importanta de cariofilena, care are efecte antiinflamatorii, si contine o gama diversa de substante chimice care au beneficii antiinflamatorii, relaxante musculare si diuretice.

Ulei de Copaiba – beneficii

Uleiul de rasina de copaiba are o serie de beneficii si utilizari potentiale, iar oamenii din zonele in care cresc copacii de copaiba au folosit aceasta rasina pentru diverse scopuri:

  • Uleiul de rasina de copaiba are proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu diverse afectiuni.
  • Aceasta rasina este folosita pentru a sprijini vindecarea ranilor si pentru a opri sangerarea.
  • Uleiul de copaiba poate ajuta la ameliorarea durerilor, inclusiv a celor asociate cu artrita.
  • Acesta poate fi utilizat pentru a trata o varietate de infectii, inclusiv infectii ale vezicii urinare, gonoree si infectii ale gatului.
  • Unele culturi utilizeaza aceasta rasina ca afrodisiac pentru a spori dorinta sexuala.
  • Uleiul de copaiba a fost folosit ca metoda de contraceptie in unele contexte.
  • Uleiul de copaiba este adesea inclus in produse cosmetice precum sapunuri, lotiuni si sampoane datorita proprietatilor sale.

Desi multe dintre aceste beneficii sunt sustinute de rapoarte anecdotice si de studii efectuate pe animale, exista si cercetari care indica posibile efecte benefice ale uleiului de rasina de copaiba:

Antiinflamator

Studii pe soareci au aratat ca uleiul de rasina de copaiba poate reduce inflamatia si radicalii liberi, ameliorand astfel efectele inflamatorii asupra celulelor.

Activitate antimicrobiana

Uleiul de copaiba a demonstrat capacitatea de a inhiba cresterea bacteriilor Staphylococcus aureus, responsabile de infectii ale pielii si ranilor, precum si a altor bacterii prezente pe dinti.

Ameliorarea durerii

Intr-un studiu cu persoane care aveau artrita, masajul cu ulei de rasina de copaiba si ulei esential Deep Blue a dus la o scadere a durerii si la imbunatatirea dexteritatii degetelor.

Potentiale beneficii pentru persoanele cu leishmanioza

Uleiul de rasina de copaiba a aratat potential in reducerea leziunilor si ulcerelor pielii in cazul leishmaniozei, o afectiune cauzata de paraziti.

Agent neuroprotectiv

Studii sugereaza ca uleiul de copaiba poate avea beneficii antiinflamatorii si de protectie a sistemului nervos, putand reduce deteriorarea neuronilor in urma unor leziuni acute ale creierului sau maduvei spinarii.

Prevenirea leziunilor hepatice

Uleiul de copaiba poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice cauzate de analgezice conventionale, in functie de momentul in care este administrat. Utilizat in mod preventiv, poate reduce leziunile hepatice, dar utilizat dupa administrarea analgezicelor poate avea efecte adverse.

Supliment de sanatate dentara/bucala

Uleiul esential de copaiba este benefic pentru sanatatea orala si dentara. Poate fi utilizat in agentul de etansare a canalelor radiculare, fiind non-toxic pentru celulele vii si inhiband reproducerea bacteriilor asociate cu cariile dentare.

Ulei de copaiba – cum se poate administra

Uleiul esential de copaiba poate fi utilizat in diferite moduri pentru beneficiile sale potentiale:

Utilizare topica

Uleiul esential de copaiba poate fi aplicat pe piele pentru a ajuta la reducerea inflamatiei, ameliorarea durerii sau vindecarea ranilor. Intotdeauna diluati uleiul esential intr-un alt ulei compatibil inainte de a-l aplica pe piele.  Exemple de astfel de uleiuri includ uleiul de avocado, uleiul de jojoba, uleiul de migdale sau uleiul de struguri. Puteti folosi uleiul esential de copaiba in comprese, uleiuri de masaj sau adaugati-l in creme sau lotiuni pentru aplicare pe piele.

Administrare orala

Uleiul de rasina de copaiba poate fi luat oral in anumite contexte. Este important sa consultati intotdeauna un specialist medical inainte de a lua orice ulei esential intern, deoarece nu toate uleiurile esentiale sunt potrivite pentru administrare orala si doza corecta trebuie sa fie stabilita de un profesionist.

Aromaterapie

Uleiul esential de copaiba poate fi utilizat in difuzoare pentru a crea un ambient placut si pentru a beneficia de proprietatile sale aromatice. Inainte de a utiliza ulei esential in difuzoare, asigurati-va ca ati verificat instructiunile difuzorului si ca nu exista contraindicatii pentru utilizarea acestui ulei in acest mod.

Atentionari

Atunci cand utilizati uleiuri esentiale sub forma topica sau interna, asigurati-va intotdeauna ca ati citit si urmat cu atentie instructiunile de utilizare de pe eticheta sau din ghidul producatorului. Inainte de a incepe orice tratament cu uleiuri esentiale, discutati cu un specialist medical pentru a va asigura ca este adecvat pentru situatia si nevoile individuale specifice.

Retineti ca cercetarea asupra beneficiilor si utilizarilor uleiului esential de copaiba este inca in evolutie, asa ca este important sa dovediti prudenta in folosirea acestuia si sa consultati un specialist, astfel incat sa includeti acest ulei in siguranta, in rutina. Uleiul esential de copaiba este apreciat in medicina traditionala pentru proprietatile sale antiinflamatorii, de protectie neurologica si beneficiile pentru sanatatea dentara, dar trebuie utilizat cu precautie.

Similitudini intre uleiul de macadamia si uleiul de copaiba

Originar din Australia, arborele de macadamia, care e responsabil pentru uleiul de macadamia si uleiul esential de macadamia mai este cunoscut si sub denumirea de „arborele de arome”. El apartine unei familii de peste 400 de specii diferite de arbori si creste pana la 50 de metri inaltime. A fost folosit in trecut de catre aborigenii nativi pentru proprietatile sale curative, ca antiseptic pentru a ucide germenii, a vindeca ranile si infectiile fungice, dar si ca ingredient in creme si unguente pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare. 

Uleiul de Macadamia au ajuns in atentia lumii la inceputul secolului al XIX, cand Cunningham si Leichhardt au fost primii exploratori care au cules nuci de macadamia, insa exemplarele au fost pur si simplu puse la pastrare, nefiind examinate. Cativa ani mai tarziu, asistentul botanistului Walter Hill a mancat niste nuci provenite de la un arbore descoperit de curand in padurile subtropicale din sud-estul statului Queensland (Australia). Astazi se stie despre uleiul de macadamia ca este o resursa extrem de benefica, putand fi folosita sub diferite moduri. Astfel, uleiul de macadamia se poate folosi la gatit, fiind o sursa sanatoasa de grasimi nesaturate, vitamina E si antioxidanti. Avand un punct de fum ridicat se poate folosi inclusiv la prajit. In plus, uleiul de macadamia in stare pura este extrem de hidratant, fiind folosit cu succes pentru ingrijirea corporala. 

BIBLIOGRAFIE:

Berman, A. (2003). The 5-minute herb and dietary supplement consult. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins;

Kraft, K., & Hobbs, C. (2004). Pocket guide to herbal medicine. Stuttgart: Thieme;

Nasci, R., Zielinski-Gutierrez, E., Wirtz, R., & Brogdon, W. (2013, August 1). wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-2-the-pre-travel-consultation/protection-against-mosquitoes-ticks-and-other-insects-and-arthropods;

Wilson, R. (2002). Aromatherapy: Essential oils for vibrant health and beauty. New York: Avery;

Articole similare
Ceaiul de patrunjel: Cum se prepara corect, beneficii pentru sanatate, contraindicatii Ceaiul de patrunjel: Cum se prepara corect, beneficii pentru sanatate, contraindicatii

Originar din regiunea mediteraneana, din sudul Europei si vestul Asiei, patrunjelul nu prea era folosit in Grecia Antic pentru ca era considerat o planta sacra. La greci patrunjelul decora mormintele, iar cei care castigau Jocurile Istmice erau incununati si cu patrunjel. Cultivat de mai bine de 2.000 de ani, patrunjelul a fost mai intai utilizat in scopuri medicinale si de abia dupa a intrat si in mai toate bucatariile din lume. Din vremuri stravechi cei care aveau probleme digestive, bronsite, dureri de dinti consumau cu regularitate patrunjel sau faceau sucuri din patrunjel.

20 iulie 2023
Edited 21 iulie 2023
citește articolul
Rooibos: Ceaiul african cu proprietati antioxidante si efecte benefice asupra sanatatii Rooibos: Ceaiul african cu proprietati antioxidante si efecte benefice asupra sanatatii

Rooibos nu are in componenta sa cofeina, insa este o planta bogata in antioxidanti printre care se enumera si flavonoide si polifenoli. Aceasta planta este apreciata pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si relaxante. Rooibos este folosit de cele mai multe ori ca o alternativa la ceaiul de plante, pentru ca are un gust placut si o aroma dulce, fara sa fie amar.

19 iulie 2023
Edited 20 iulie 2023
citește articolul
Beneficiile ceaiului de dafin pentru sanatate si modul de preparare Beneficiile ceaiului de dafin pentru sanatate si modul de preparare

Ceaiul de dafin, preparat din frunzele plantei Laurus nobilis, este cunoscut pentru proprietatile sale benefice asupra sanatatii. Acesta contine compusi activi, cum ar fi uleiuri volatile si substante flavonoide, care ii confera diverse efecte terapeutice. Mai multe studii au aratat ca frunzele au proprietati antioxidante, anti-cancer, antibacteriene si antiinflamatorii. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca frunzele ar putea gestiona diabetul, combate infectiile, imbunatati sistemul imunitar si digestia, reduce inflamatiile, imbunatateste sanatatea inimii si reduce riscul de cancer.

6 iunie 2023
Edited 7 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina