Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rooibos: Ceaiul african cu proprietati antioxidante si efecte benefice asupra sanatatii

Rooibos: Ceaiul african cu proprietati antioxidante si efecte benefice asupra sanatatii

Postat in: Sanatatea ta
Data publicării: 19 iulie 2023 Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Planta rooibos, sau sub denumirea stiintifica Aspalathus linearis, reprezinta o planta aromatica originara din regiunea Cederberg din Africa de Sud. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de ceai rosu african si este apreciata pentru gustul sau bogat si proprietatile sale benefice pentru sanatate. Aceasta planta creste sub forma unor tufisuri si prezinta frunze sub forma de ace si flori galbene mici. Ceaiul Rooibos este obtinut din frunzele fermentate si uscate ale acestei plante. Pe parcursul procesului de fermentatie, frunzele de rooibos capata o culoare rosie maronie distinctiv si dobandesc aroma si gustul caracteristic.

Rooibos nu are in componenta sa cofeina, insa este o planta bogata in antioxidanti printre care se enumera si flavonoide si polifenoli. Aceasta planta este apreciata pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si relaxante. Rooibos este folosit de cele mai multe ori ca o alternativa la ceaiul de plante, pentru ca are un gust placut si o aroma dulce, fara sa fie amar. Ceaiul de rooibos poate fi consumat atat in forma calda, cat si rece, si este de obicei servit simplu sau cu adaosuri cum ar fi lamaie, miere sau lapte. In egala masura, este utilizat in diferite produse, printre care se regasesc si ceaiurile amestecate, bauturile racoritoare, deserturi si produse cosmetice. Cu toate ca rooibos este o planta ce prezinta beneficii considerate a fi sanatoase, este indicat sa consultati un medic sau un specialist in plante medicinale inainte de a incepe consumul acestei plante, in special daca prezentati anumite alergii sau afectiuni.

Care sunt efectele benefice ale radacinii de rooibos asupra sanatatii?

Rooibosul este asociat cu mai multe efecte benefice asupra sanatatii. Cu toate ca cercetarile sunt in continuare in curs de desfasurare si sunt necesare mai multe studii asupra acestei plante pentru a confirma in mod definitiv aceste afecte efecte, cateva dintre potentialele efecte sunt urmatoarele:

1.       Proprietati antioxidante - Aceasta planta este bogata in antioxidanti, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor cauzate de radicalii liberi.  Acestea pot contribui la intarirea sistemului imunitar si la protectia impotriva afectiunilor cronice.

2.       Efecte antiinflamatoare - Unele studii arata faptul ca folosirea rooibosului poate avea efecte antiinflamatoare, diminuand inflamatia in corp.

3.       Sustinerea sanatatii cardiovasculare - S-a observat faptul ca in urma consumului de rooibos, acesta poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol si la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare.

4.       Protectia impotriva riscului de cancer - Anumite studii de laborator au demonstrat faptul ca acei compusi antioxidanti si polifenolii din rooibos au potentialul de a inhiba cresterea celulelor canceroase, astfel avand proprietatea de a proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, spre exemplu cel de piele, cancerul de prostata si cancerul de colon. Insa, pentru a confirma aceasta proprietate a plantei, sunt necesare cercetari suplimentare.

5.       Sustinerea sanatatii digestive - aceasta planta poate avea efect calmant asupra sistemului digestiv ajutand la ameliorarea unor afectiuni digestive spre exemplu indigestia, crampele abdominale si diareea. In egala masura, rooibosul poate fi avantajos in promovarea sanatatii intestinale si a florei bacteriene benefice.

6.       Efecte relaxante - Rooibosul este cunoscut si pentru proprietatile sale relaxante si calmante. Consumul acestei plante poate fi benefic la reducerea stresului si a anxietatii, imbunatatind astfel starea de spirit si promovand un somn odihnitor.

Este necesar de stiut faptul ca rooibosul nu reprezinta un remediu miraculos si ca beneficiile sale pot varia de la om la om. Pentru a avea parte de aceste efecte, este indicat consumul regulat si in cadrul unei alimentatii echilibrate. In cazul in care suferiti de anumite afectiuni sau urmati un tratament medicamentos, este absolut esential sa consultati un medic inainte de a pune rooibosul in consum.

Yogi Tea Ceai negru,  cu rooibos si alte mixuri de plante, 17 plicuri - link spre produs

Care sunt proprietatile antioxidante ale rooibosului?

Aceasta planta este cunoscuta pentru continutul sau bogat in antioxidanti, ce pot fi benefici la protejarea celulelor organismului impotriva stresului oxidativ si a daunelor cauzate de radicalii liberi. Cateva dintre aceste proprietati sunt urmatoarele:

1.       Polifenoli - Rooibosul are in componenta o diversitate cand vine vorba de polifenoli, spre exemplu flavonoidele, catehinele si quercetina. Compusii acestia actioneaza ca antioxidanti puternici si pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism.

2.       Aspalatina - Reprezinta un antioxidant unic gasit in rooibos, ce are proprietati antiinflamatorii si antioxidante foarte puternice. Acest compus este considerat a fi unul dintre principalii responsabil pentru beneficiile sanatatii asociate cu consumul rooibosului.

3.       Superioxid dismutaza - Rooibosul are in componenta, de asemenea, superoxid dismutaza, prescurtat SOD, care este o enzima naturala cu puternice proprietati antioxidante. SOD are rol in neutralizarea radicalilor liberi de oxigen si poate contribui la reducerea inflamatiei si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

4.       Glutation peroxidaza – O alta enzima prezenta in rooibos, este glutationul peroxidaza. Aceasta enzima este folositoare la detoxifierea organismului prin neutralizarea peroxidului de hidrogen si a altor compusi toxici.

Beneficiile antioxidante asociate cu a pune in consum rooibosul pot include protectia impotriva deteriorarii celulare, intarirea sistemului imunitar, sustinerea sanatatii cardiovasculare si a sistemului nervos, reducerea riscului de afectiuni cronice precum si cancerul si bolile de inima, dar si sustinerea sanatatii pielii.

Alevia Ceai rooibos cu vanilie, 35 g - Link spre produs

Cand este indicat sa utilizati ceaiul de rooibos?

Aceasta planta poate fi folosita in multiple situatii si poate fi o alternativa excelenta la alte bauturi, spre exemplu ceaiurile si cafeaua. Cateva situatii in care este indicat sa folositi rooibosul sunt urmatoarele:

1.       Cand doriti o bautura fara cofeina - Aceasta planta nu contine cofeina si poate fi consumata fara a afecta somnul sau a provoca senzatie de agitatie asociata cu cofeina.

2.       Pentru calmare si relaxare - In momentul in care va simtiti stresat, anxios sau agitat, un ceai de rooibos poate fi reconfortant si va poate ajuta la inducerea unei stari de relaxare.

3.       Pentru sustinerea sistemului imunitar - Datorita faptului ca aceasta planta contine antioxidanti care pot contribui la intarirea sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului, consumul regulat de rooibos poate fi considerat util pentru mentinerea unei stari de sanatate bune.

4.       Pentru a adauga varietate in dieta dumneavoastra -  Rooibosul poate fi considerat o alternativa sanatoasa si delicioasa la alte bauturi. Acesta poate fi consumat in atat in forma calda, cat si rece.

Moringa: Un superaliment cu proprietati antioxidante, precum planta de roiboos

Moringa, sau sub denumirea sa stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o planta cu frunze verzi ce isi are originea in India, insa in prezent se gaseste in regiuni tropicale si subtropicale pe intreg globul. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte nume, spre exemplu „ arborele miracolului” sau „ arborele de viata”, lucru datorat valorilor sale nutritive si a proprietatilor medicinale. Aceasta planta este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat in nutrienti. Frunzele acesteia reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine.   In componenta lor se regaseste o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. In afara de acestea, in componenta plantei se mai gasesc si antioxidanti si substante cu proprietati antiinflamatorii.

Moringa este utilizata in diverse scopuri. Frunzele acesteia pot fi consumate proaspete sau uscate si folosite in alimentatie sub forma de pulbere, supliment alimentar sau ceai. Semintele de moringa pot fi presate cu scopul de a obtine uleiul de moringa, un ulei ce este bogat in acizi grasi sanatosi. Planta prezinta multiple beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta poate sustine sistemul imunitar, poate contribui la reducerea inflamatiilor, poate imbunatati digestia si poate ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. In egala masura, moringa prezinta un potential antioxidant si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Cum recunosti Moringa?

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Bronsiolita la bebelusi: cum apare, cum se poate trata Bronsiolita la bebelusi: cum apare, cum se poate trata

Bronsiolita la bebelusi va afecta caile respiratorii, mai exact bronsiolele. Infectia va conduce spre obstructia bronsiolelor. Aerul nu va mai iesi din plamani ca si in mod normal, fapt ce va determina aparitia respiratiei suieratoare, care este in acelasi timp epuizanta si va determina copilul sa planga pentru ca nu poate respira corect.

23 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, inima este inclinata spre partea dreapta.

16 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament

Porfobilinogenul (PBG) este un precursor al porfirinelor, a carui sinteza are loc in citosol, in prezenta ALA dehidrazei. In mod normal enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic – porfobilinogen, precursor al hemului.

13 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...