Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Ce trebuie sa stii inainte de a utiliza medicamente pentru stomac de tip OTC

Util: Ce trebuie sa stii inainte de a utiliza medicamente pentru stomac de tip OTC

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2023

Omeprazol apartine familiei inhibitorilor pompei de protoni. Aceste medicamente actioneaza prin blocarea productiei de acid in stomac si sunt indicate in principal in bolile legate de secretia de acid gastric, cum ar fi in tratamentul ulcerului gastroduodenal, in eradicarea Helicobacter pylori, in boala de reflux gastroesofagian, in dispepsie functionala. In plus, este utilizat pentru prevenirea efectelor adverse gastrointestinale secundare anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) la pacientii cu risc.

Omeprazol reduce secretia de acid gastric in stomac, ceea ce poate ajuta in tratarea problemelor de stomac, precum ulcerele gastrice, refluxul gastroesofagian si dispepsia acido-peptica. Prin inhibarea pompei de protoni, omeprazolul reduce productia excesiva de acid gastric si contribuie la vindecarea si prevenirea leziunilor ulceroase ale stomacului si esofagului. Acesta ofera, de asemenea, ameliorarea simptomelor asociate cu productia excesiva de acid, cum ar fi arsurile la stomac, durerea si disconfortul abdominal.

Ce trebuie sa stii inainte de a folosi medicamente pentru stomac de tip OTC

Luarea omeprazolului cu ibuprofen sau alte AINS ar trebuie sa fie rezervata anumitor cazuri si sub prescriptie medicala. Prescriptia comuna a inhibitorilor pompei de protoni la persoanele care primesc AINS este recomandata persoanelor care necesita AINS pentru o lunga perioada de timp si care au oricare dintre urmatorii factori de risc: istoric de sangerare gastrointestinala sau infectie cu Helicobacter pylori, varsta peste 65 de ani si persoane tratate cu acid acetilsalicilic, acenocoumarol, warfarina sau corticosteroizi orali.

Administrarea omeprazolului este indicata a se face pe stomacul gol, deoarece poate modifica absorbtia unor alimente precum: lapte, sucuri, etc si poate deveni este mai putin eficient, deoarece nu va ofera timp sa inhibati producerea de acid in stomac. De aceea, este deosebit de important sa se faca distinctia intre utilizarea acuta a omeprazolului si alti inhibitori ai pompei de protoni, pentru o utilizare concreta si pe termen scurt, si prescriptia pe termen lung, adica, o utilizare cronica. Utilizarea acuta a omeprazolului se face, in general, pentru 4-8 saptamani. In functie de indicatia pentru care este utilizat, omeprazolul este recomandat pentru:

Tratamentul eradicarii pilonului Helicobacter.
Pentru abordarea gastritei acute sau a unui ulcer gastric sau duodenal.
Pentru terapia cu esofagita peptica.
Tratamentul dispepiei functionale.
Ca gastroprotectie in tratamente mai mult sau mai putin prelungit cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si, in general, pentru o patologie inflamatorie, de obicei osteomusculara.

Utilizarea cronica a omeprazolului (pe termen lung)
Potrivit specialistilor, cel mai mare esec in administrarea inhibitorilor pompei de protoni este in utilizarea cronica. Cu toate acestea, este sarcina medicului sa examineze optiunile de tratament si sa se asigure daca pacientul trebuie sa continue sa ia acest medicament si pentru ce durata. Potrivit gastroenterologilor, pe termen lung, omeprazolul poate fi indicat numai in:

Cazul in care pacientii care iau medicamente antiplachetare cronic, de exemplu la pacientii mai mari de 65 de ani cu boli cardiace ischemice, care iau si aspirina.
In controlul pe termen lung al bolii de reflux gastroesofagian.
In esofagita eozinofila.
In cazul persoanelor care au istoric de boala peptica asociat cu administrarea de AINS.
In tratamentul sindromului Zollinger-Ellison, o tulburare de hipersecretie a acidului gastric.

Il pot lua fara reteta?

Desi exista unele forme de omeprazol sunt disponibile fara necesitatea prescriptiei medicale, de obicei, acesta se achizitioneaza pe baza de reteta. In orice caz, intrucat omeprazolul nu este un protector gastric (desi cultura populara il considera asa), atunci cand este achizitionat fara reteta, este recomandat sa urmati sfatul farmacistului. Daca dupa 7 zile nu se observa imbunatatiri ale simptomelor, este indicat sa va adresati unui medic.

Cum se ia omeprazol si care este doza?
Doza uzuala este de o capsula zilnic, insa omeprazolul trebuie administrat asa cum indica medicul. De obicei, este recomandat sa il luati dimineata si, daca este posibil, cu aproximativ 30 de minute inainte de micul dejun. Este important sa inghititi capsulele intregi, fara a mesteca sau zdrobi continutul acestora.

Una dintre cele mai frecvente greseli facute la administrarea omeprazolului sau a altor medicamente ce apartin inhibitorilor ai pompei de protoni, este sa luam medicamente inainte sau dupa o masa copioasa sau dupa un consum excesiv de alcool, ca o modalitate de a ne proteja de disconfortul pe care ni-l va provoca. Expertii avertizeaza asupra faptului ca trebuie sa evitam sa consideram omeprazol drept un un protector gastric.

Omeprazol nu este un protector al stomacului

De ce nu il putem administra inainte de o masa copiasa? Raspunsul este simplu: pentru ca nu este un protector de stomac si utilizarea acestuia ar trebui limitata pentru a combate productia de acid stomacal. Prin urmare, nu va proteja stomacul de deteriorarea unei mese bogate in grasimi sau a consumului de alcool, mai ales ca nu este un medicament cu efect imediat, deci luarea acestuia pentru acest scop nu este de folos.

Obiceiul de a lua un omeprazol pentru aceste ocazii deriva din credinta eronata conform careia oamenii confunda cuvantul ”protector” cu ”inhibitor” si administreaza omeprazolul ca si cum ar fi un calmant. In singurul caz in care ar putea fi utilizat inainte de o masa copiasa ar fi cel al pacientilor diagnosticati cu reflux gastroesofagian. Omeprazol, desi nu este inteles ca atare, este un medicament si are efecte secundare, mai ales atunci cand este utilizat intr-un mod continuu.

Contraindicatii si efecte adverse
In ceea ce priveste contraindicatiile si interactiunile cu alte medicamente, omeprazol nu trebuie sa insoteasca anticoagulantele si nici medicamentele pentru tratamentul hipotiroidismului, deoarece se modifica absorbtia medicamentului.

Efecte secundare
Se discuta mult despre posibilele reactii adverse ale acestui medicament. Dovezile nu sunt inca solide in toate ipotezele, dar sunt solide pentru deficienta de vitamina B12 si hipomagneziemie - niveluri scazute de magneziu din sange. Prin urmare, se recomanda, inainte de a lua omeprazol pe termen lung, sa se faca analize medicale. Efectul advers asupra insuficientei renale este, de asemenea, destul de bine caracterizat, iar la pacientii cu ciroza este asociat cu un risc crescut de infectii.

Alte efecte adverse rare, dar asociate cu consumul pe termen lung de omeprazol sunt asociate cu pierderea functiei de bariera defensiva a acidului stomacal. Acest efect advers favorizeaza schimbarile florei intestinale cu supraaglomeratie bacteriana. Exista date care indica faptul ca ar putea favoriza infectia cu Clostridium difficile.

 

Articole similare
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

30 mai 2024
Edited 30 mai 2024
citește articolul
Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament

Vertijul este o afectiune prin care bolnavul experimenteaza iluzia de miscare chiar daca el se afla in repaos. Una dintre cele mai comune boli care are vertijul ca si simptom este boala Meniere. Aceasta afectiune se manifesta monoauricular, ceea ce provoaca hipoacuzie senzoriala pentru sunetele de frecventa joasa. Factorii de risc care stau la baza modificarilor ce apar la nivelul urechii si care creeaza bolnavului dezechilibru.

28 martie 2024
Edited 29 martie 2024
citește articolul
Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament

Ganglionii limfatici ”lucreaza”! cu sistemul imunitar pentru a filtra substantele din corp, iar cand o persoana este bolnava, ganglionii limfatici lucreaza mai greu pentru a elimina bacteriile sau virusul, impreuna cu celulele pe care corpul le foloseste pentru a se lupta cu patogenul. Acest lucru provoaca o crestere excesiva a celulelor in ganglionii limfatici, facand ca acesti ganglioni sa fie mai mari (se umfla).

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina