Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa ai grija de echilibrul mental cu ajutorul activitatilor de tip DIY

Util: Cum sa ai grija de echilibrul mental cu ajutorul activitatilor de tip DIY

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 aprilie 2023 Ultima actualizare: 25 aprilie 2023

Artizanatul sau activitatile de tip DIY reprezinta imbinarea mestesugului cu arta, reprezentand procesul prin care obiecte sunt create manual, cu abilitati si tehnici traditionale si nu prin intermediul productiei in masa. Dezvoltarea unei activitati artizanale ofera numeroase beneficii psihologice si sociale. Meseria, fiind o sarcina care necesita concentrare si atentie, ajuta la abstractizarea de orice problema sau preocupare, reduce stresul, creste stima de sine, imbunatateste abilitatile cognitive si motorii, intareste capacitatea de a relationa cu alte persoane si, mai presus de toate, genereaza o mare satisfactie - aceea de a fi capabil de a da nastere unor obiecte inedite, realizate cu propriile maini.

Intr-un mediu primitor si sigur, persoanele care desfasoara activitati artizanale dobandesc competente care promoveaza autonomia si integrarea sociala si profesionala. Cumpararea de produse artizanale poate fi o modalitate de a sustine comunitatile locale si de a achizitiona obiecte unice, cu o poveste si o valoare culturala.

Istoria activitatilor de tip DIY

Artizanatul a existat din cele mai vechi timpuri, incepand cu era preistorica cand oamenii si-au creat unelte si alte obiecte necesare pentru viata de zi cu zi. In timp, tehnologiile si tehnicile artizanale au evoluat si au fost transmise din generatie in generatie.

Diversitatea si specificitatea
Artizanatul poate varia foarte mult, de la impletitul cosurilor, confectionarea textilelor, pana la realizarea de bijuterii sau sculpturi din lemn. Fiecare cultura are propriile sale tehnici si metode de artizanat, astfel incat, prin artizanat, se pot transmite si pastra traditiile culturale si istorice.

Importanta artizanatului in economie
Artizanatul poate reprezenta o importanta sursa de venituri pentru comunitati intregi, contribuind la economia locala si la mentinerea traditiilor si culturilor locale.

Contributia la conservarea mediului
Artizanatul poate fi un mod sustenabil de productie, utilizand materiale naturale si reciclate si limitand impactul asupra mediului. Acest lucru poate fi important pentru a conserva resursele naturale si pentru a proteja planeta.

Incurajarea creativitatii si dezvoltarea personala
Artizanatul poate fi o activitate creativa si relaxanta, care poate incuraja dezvoltarea personala si dezvoltarea de noi abilitati si competente.

Beneficii pentru sanatate ale artizanatului
Arta si artizanatul pot avea o serie de efecte benefice, atat asupra persoanei care creeaza, cat si asupra celor care apreciaza sau cumpara produsele. Iata cateva dintre aceste efecte:

Reducerea stresului si anxietatii - Activitatile creative precum artizanatul pot fi relaxante si pot ajuta la reducerea nivelului de stres. Concentrarea asupra unei activitati care necesita indemanare si atentie poate ajuta la distragerea de la problemele cotidiene si la calmarea mintii. Participarea la activitati artizanale poate ajuta la reducerea nivelului de stres si anxietate si poate imbunatati starea generala de bine.

Dezvoltarea creativitatii - Artizanatul poate incuraja gandirea creativa si inovatia. Persoanele care creeaza obiecte unice si personalizate trebuie sa gaseasca solutii creative pentru problemele tehnice si sa exploreze noi tehnici si materiale.

Imbunatatirea stimei de sine - Realizarea unui proiect de artizanat poate fi o sursa de mandrie si satisfactie personala. Persoanele care isi expun produsele la vanzare sau le ofera cadou pot primi feedback pozitiv, ceea ce poate creste increderea in propriile abilitati si talente.

Incurajarea conexiunii sociale - Participarea la evenimente de artizanat sau vanzarea de produse prin intermediul pietelor de artizanat poate crea oportunitati de a intalni oameni noi si de a crea conexiuni sociale.

Promovarea durabilitatii - Artizanatul poate fi o alternativa la obiectele de uz general care sunt fabricate in masa si care pot fi deteriorate sau aruncate cu usurinta. Obiectele realizate manual pot fi create cu materiale durabile si pot fi reparabile, ceea ce le face mai sustenabile si mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Imbunatatirea starii de spirit - Arta poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit prin eliberarea endorfinelor, care pot ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea starii de spirit.
Dezvoltarea abilitatilor sociale - Participarea la activitati artistice poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale si la cresterea increderii in sine prin interactiunea cu alti artisti si prin expunerea la feedback si critici constructive.

Eliberarea tensiunii - Concentrandu-ne si dedicandu-ne intreaga atentie unei activitati artistice, creierul nostru se deconecteaza si uita automat lucrurile mai putin placute.
Imbunatatirea dezvoltarii personale - Cand suntem adesea in contact cu arta, suntem motivati sa crestem intelectual si sa ne dezvoltam alte noi aptitudini.
Mijloc de comunicare si de exprimare - Arta comunica si transmite mult mai mult decat am putea face prin cuvinte. Promoveaza schimbarile sociale si creeaza constientizare.
Genereaza un sentiment de fericire - Activitatile artistice produc efecte pozitive care ne provoaca placere, deoarece se activeaza zone ale creierului care activeaza dopamina, o substanta care genereaza fericire.

Reducerea riscului de boli cronice - Participarea la activitati artistice poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi depresia si anxietatea, care pot afecta sanatatea mintala si fizica.

Te invata sa-ti exprimi emotiile - In orice expresie artistica exista o serie de emotii. Prin urmare, cei care lucreaza cu artizanatul vor invata sa se exprime in cel mai bun mod: Isi exploateaza sentimentele, fie ca artisti, fie ca spectatori, isi pot capta sau vedea emotiile reflectate in multe obiecte unice.  Prin urmare, arta face ca problemele, schimbarile si temerile sa fie mai suportabile, oferind instrumente de comunicare si de auto-exprimare.

Cresterea capacitatii critice - Un element esential este dezvoltarea capacitatii critice, ceea ce este facilitat de contactul continuu cu arta, deoarece, indiferent de activitatea artistica spre care suntem inclinati, prin interpretarea si contemplarea operelor de arta in mod regulat, cunostintele se acumuleaza pentru a avea o panorama critica mai larga.
Extinderea cunostintelor - Arta ajuta, de asemenea, la cunoasterea altor culturi imbogatind foarte mult fiinta umana. Activitatile artistice genereaza cunostinte datorita dinamicii lor interdisciplinare, intensitatii si tehnicii de aplicare a acesteia.

Contribuie la dezvoltarea personalitatii - Un artist poate fi definit ca persoana capabila sa-si exprime ideile, sentimentele si emotiile prin diferite lucrari. Aceasta combinatie de expresii este ceea ce determina personalitatea unui artist. Prin contactul cu arta, se dobandesc expresii si comportamente influentate de alte culturi, atat emotional, cat si cognitiv.
Transmiterea unor senzatii pline de intensitate - In general, arta comunica sentimente si emotii care sunt adesea reflectarea unei realitati sociale, politice si economice sau a personalitatii artistului, a temerilor, preocuparilor sau fanteziilor sale. Deoarece arta este un motor al emotiilor, realizarea mestesugurilor ne ajuta sa inteleaga mai bine lumea, istoria si evolutia sa in timp, pe langa celelalte beneficii pe care le aduce.

Ce poate ascunde depresia sau anxietatea

Nu e deloc intamplator ca starile de depresie si anxietate au legatura cu lunile reci ale anului, cu alimentatia sau lipsa unor activitati care sa te scoata din rutina. Astenia de toamna, lipsa Soarelui, pot declansa anumite mecanisme in organism, dincolo de factorii sociali, de viata de la birou sau de acasa. De multe ori, anxietatea, depresia, dar si schimbarile frecvente de dispozitie au in spate si alte cauze, cum ar fi carenta de anumite vitamine si minerale, sau lipsa unor procese esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos.

Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului.

Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.

Lucruri mai putin cunoscute despre despresia postnatala

Bibliografie:

Adrian, C., and Hammen, C. (1993). Stress exposure and stress generation in children of depressed mothers. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 61;
Alpern, L., and Lyons-Ruth, K. (1993). Preschool children at social risk: Chronicity and timing of maternal depressive symptoms and child behavior problems at school and at home. Development and Psychopathology;

Amaro, H., and Zuckerman, B. (1990). Drug use among adolescent mothers. In A.R. Stiffman, editor; and R.A. Feldman, editor. (Eds.), Advances in Adolescent Mental Health, Volume IV: Sexual Activity, Childbearing and Childrearing Pediatrics. London: Jessica Kingsley Publishers;

Amaro, H., and Zuckerman, B. (1991). Psychoactive substance use and adolescent pregnancy. Compounded risk among inner city adolescent mothers. In M.E. Colten, editor; and S. Gore, editor. (Eds.), Adolescent Stress: Causes and Consequences. Hawthorne, NY: Aldine de Gruyter;

Amaro, H., Zuckerman, B., and Cabral, H. (1989). Patterns and prevalence of drug use among adolescent mothers: A profile of risk. Pediatrics;

 

Articole similare
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul conduce la dezvoltarea tulburarilor mentale, categorie din care face depresia, dar favorizeaza si tulburarile neurodegenerative, categorie din care face parte boala Alzheimer

22 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Suferi de stres? Cele mai simple 10 metode de relaxare la tine acasa Suferi de stres? Cele mai simple 10 metode de relaxare la tine acasa

Cauzele stresului sunt multiple si de obicei reprezinta un cumul de surse. Stresul poate fi legat de starea de sanatate, de dificultatile financiare, de problemele de la locul de munca, de tensiunile din familie, de dorinta de a avea un statut sau de a ajunge la un anumit standard impus de noi sau de societate si lista poate continua.

16 mai 2021
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Stres si oboseala sau anxietate si depresie? Stres si oboseala sau anxietate si depresie?

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia sunt tulburari psihologice si emotionale care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, extrem de compatibile cu mediul de viata actual.

12 octombrie 2018
Edited 28 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...