Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa treci peste depresia postnatala

Util: Cum sa treci peste depresia postnatala

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 mai 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Intre 6 si 8 saptamani dupa nastere, uneori, corpul femeii trece prin niste modificari usor neplacute, insa absolut normale. Pe langa caderea parului, marirea sanilor, hemoroizi sau frisoane, proaspetele mamici pot experimenta si umflarea mainilor si picioarelor, numita in termeni medicali edem. In unele cazuri aceste modificari pot duce la crize de depresie numite in termeni medicali depresie postnatala. De ce apare si care sunt primele semne pe care ar trebui sa le observam descopera in acest material.

Cand apare depresia postnatala. Semne depresie postnatala 

Cum se declanseaza depresia postanatala. Nervozitate dupa nastere 

Cat dureaza depresia postnatala. Anxietate postpartum

Tratament depresie postanatala. Depresia postpartum

Cand apare depresia postnatala. Semne depresie postnatala

Dupa cum am spus, modificarile hormonale care duc la modificari fizice se pot transforma uneori si in traume psihice. O astfel de problema de natura biologica si fiziologica este umflarea postnatala care presupune o retentie de lichid in organism, localizata in zona membrelor, la maini, dar indeosebi la picioare si se afla in stransa legatura cu sistemul venos care a fost suprasolicitat de sarcina. Umflarea postanatala presupune o marire in volum a talpii, a gambelor si in unele cazuri si a genunchiului si creaza disconfort la mers, in unele cazuri chiar si durere. Iar aceste modificari vizibile duc uneori la crize de depresie si anxietate.

Altfel spus, la intrebarea cand apare depresia postnatala sau care sunt acele semne depresie postnatala raspunsul nu este mereu acelasi pentru ca variaza de la caz la caz. La unele persoane pot aparea primele semne de depresie in primele zile, la altele in cateva saptamani, la altele dupa o luna si jumatate. 

Pe scurt, cand vorbim de semne depresie postnatala trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte:

  • Pierderea interesului pentru activitati obisnuite cum ar fi mancare, dus, calcat haine, etc;
  • Schimbari ale obiceiurilor de alimentatie duse la extrem fie spre anorexie fie spre bulimie;
  • Tulburari ale somnului, insomnii sau chiar crize de somnambulism, vorbit in timpul somnului;
  • Senzatie de oboseala in cea mai mare parte a zilei, dorinta a dormi in continuu;
  • Senzatie de furie sau iritabilitate la cele mai mici zgomote;
  • Sentiment de vinovatie asociat cu dureri de cap, de stomac, vedere incetosata;
  • Stare de epuizare, coplesire asociata cu izbucniri in plans in mod necontrolat;
  • Sentimente de anxietate, ingrijorare, atacuri de panica, ganduri negative.

Cum se declanseaza depresia postnatala. Nervozitate dupa nastere

Unul dintre elementele care genereaza nervozitate dupa nastere este cauzat de faptul ca in timpul sarcinii corpul are tendinta de a acumula mai mult lichid ca de obicei si, in plus, sangele isi modifica structura chimica, iar uterul creste si astfel depune presiune asupra vaselor de sange din pelvis. Altfel spus, la intrebarea cum se declanseaza depresia postnatala, ea apare din cauza modificarilor pe care le sufera corpul dupa nastere, mai ales in cazul unei nasteri naturale.

Motivul este usor de inteles pentru ca modificarile dupa nastere in zona pelvisului fac dificila circulatia sangelui dinspre picioare spre inima si ca urmare lichidul se revarsa in tesuturi si picioarele se umfla, iar in cazuri mai rare, se umfla inclusiv mainile. Simptomele incep din timpul sarcinii, insa dureaza, in functie de organism, de la cateva zile pana la cateva saptamani dupa nastere.

Pe de alta parte, ligamentele se slabesc in sarcina si postpartum piciorul poate ramane mai umflat si, vizual, mai lat ceea ce face ca incaltamintea de dinainte de nastere sa nu mai corespunda. Pe de alta parte, pot experimenta umflarea postnatala cu precadere femeile care consuma multa sare, dar si cele care obisnuiesc sa stea foarte mult in picioare sau intr-o aceasi pozitie timp indelungat.

Cat dureaza depresia postnatala. Anxietate postpartum

Cand vorbim de anxietate postpartum sau de depresie postnatala ne intereseaza cat dureaza depresia postnatala, care sunt riscurile daca este lasata netratata. Chiar daca umflarea postpartum este absolut normala, insa exista si cateva situatii exceptionale cand edemul trebuie investigat mai departe.

Umflarea postpatum devine o problema atunci cand, pe langa umflarea mainilor si a picioarelor, se umfla si fata sau zona din jurul ochilor. De asemenea, este necesar un consult de specialitate daca umflarea picioarelor sau a mainilor se produce brusc, exagerat si cu durere sau daca edemul apare doar la un membru si la celalalt nu. Totodata, trebuie luat in calcul ca picioarele si mainile se pot umfla mai mult seara si dupa expunerea la caldura, vara provocand un adevarat disconfort la mers.

Tratament depresie postnatala. Depresia postpartum

Atunci cand vorbim de un tratament depresie postnatala sau tratament pentru a inlatura depresia postpartum trebuie sa intelegem cauza din spate. In linii mari, in cazul in care nu apar complicatii, tratamentul consta in consiliere psihoterapeutica de specialitate si administrarea de medicamente antidepresive. Ce trebuie retinut este faptul ca depresia postpartum nu este o afectiune pe care sa o poti trata fara supraveghere medicala, insa poti face anumite lucruri care sa faciliteze tratamentul recomandat de medic.

Schimbarea regimului alimentar (renuntarea la fast-food, mancare procesata, integrarea in alimentatie de fructe si legume), adoptarea unui stil de viata sanatos, crearea de spatiu de recreere pentru tine si copilul tau cum ar fi plimbarile prin parc, in proximitatea casei.

Nu consuma alcool, nu fuma tigari, chiar daca ai nascut si nu poti alapta natural din varii motive, alcool si tutunul accentueaza crizele de depresie si episoadele de anxietate. 

Incearca sa nu uiti de grija fata de tine, de obiceiurile pe care le aveai inainte, de rutina de frumusete. Si mai ales, NU te izola. Suportul familial este foarte important in combaterea depresiei postpartum.

Totodata, pentru a trata simptomurile fizice, pentru a trata si preveni umflarea picioarelor se recomanda baile fierbinti cu sare, de preferat sare netratata, asa cum este sarea de mare sau sarea grunjoasa. Aceasta are un puternic rol antiinflamator si reduce edemul picioarelor.

De asemenea, o eficienta crescuta in acest cazi o au si baile de picioare cu apa in care s-a dizolvat otet de mere. Totodata, ceaiurile diuretice sunt un remediu eficient deoarece acestea cresc cantitatea de urina eliminata. Masajul picioarelor este, de asemenea, un bun remediu deoarece relaxeaza, stimuleaza circulatia venoasa si induce o stare de confort proaspetelor mamici.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/depressed-mom

https://www.glamour.com/story/stay-at-home-mom-depression-is-realand-women-are-finally-talking-about-it

REFERINTE:

  • Adrian, C., and Hammen, C. (1993). Stress exposure and stress generation in children of depressed mothersJournal of Consulting and Clinical Psychology61, 354–359.
  • Alpern, L., and Lyons-Ruth, K. (1993). Preschool children at social risk: Chronicity and timing of maternal depressive symptoms and child behavior problems at school and at homeDevelopment and Psychopathology5, 371–387.
  • Amaro, H., and Zuckerman, B. (1990). Drug use among adolescent mothers. In A.R. Stiffman, editor; and R.A. Feldman, editor. (Eds.), Advances in Adolescent Mental Health, Volume IV: Sexual Activity, Childbearing and Childrearing Pediatrics. London: Jessica Kingsley Publishers.
  • Amaro, H., and Zuckerman, B. (1991). Psychoactive substance use and adolescent pregnancy. Compounded risk among inner city adolescent mothers. In M.E. Colten, editor; and S. Gore, editor. (Eds.), Adolescent Stress: Causes and Consequences. Hawthorne, NY: Aldine de Gruyter.
  • Amaro, H., Zuckerman, B., and Cabral, H. (1989). Patterns and prevalence of drug use among adolescent mothers: A profile of riskPediatrics84, 144–151. 
  • Anderson, C.A., and Hammen, C.L. (1993). Psychosocial outcomes of children of unipolar depressed, bipolar, medically ill, and normal women: A longitudinal studyJournal of Consulting and Clinical Psychology61, 448–454. 
  • Ashman, S.B., and Dawson, G. (2002). Maternal depression, infant psychobiological development, and risk for depression. In S.H. Goodman, editor; and I.H. Gotlib, editor. (Eds.), Children of Depressed Parents: Mechanisms of Risk and Implications for Treatment (pp. 37–58). Washington, DC: American Psychological Association Books.
  • Austin, M.-P., Hadzi-Pavlovic, D., Leader, L., Saint, K., and Parker, G. (2005). Maternal trait anxiety, depression and life event stress in pregnancy: Relationships with infant temperamentEarly Human Development81, 183–190.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina