Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: O privire in lumea imaginilor medicale si a diagnosticului oferit cu ajutorul radiologiei

Util: O privire in lumea imaginilor medicale si a diagnosticului oferit cu ajutorul radiologiei

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 august 2023

Radiologia este o ramura esentiala in medicina, deoarece joaca un rol crucial in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea pacientilor. Aceasta disciplina medicala utilizeaza diverse tehnici de imagistica pentru a obtine imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului uman. Aceste imagini sunt utilizate pentru a identifica leziuni, tumori, anomalii si alte modificari patologice, care pot fi dificil de observat in mod direct.

Radiologia a evoluat semnificativ de la descoperirea sa pana in prezent. In 1895, fizicianul german Wilhelm Conrad Roentgen a descoperit accidental razele X in timp ce studia radiatiile electrice. Descoperirea sa a deschis calea pentru dezvoltarea radiologiei ca disciplina medicala si a revolutionat diagnosticarea medicala. Primele aplicatii practice ale razelor X au fost radiografiile conventionale. Acestea implica expunerea unei placi fotografice sau a unui film special la razele X care trec prin corpul pacientului. Aceasta a permis medicilor sa vizualizeze structurile interne ale corpului si sa identifice leziuni, fracturi si alte afectiuni.

La inceputul secolului XX, radiologul Alessandro Vallebona a avut ideea de a face o reprezentare compacta a unui singure parti a corpului uman. De la acea descoperire si pana in zilele actuale, computerul tomograf (CT) a devenit o tehnica imagistica importanta in medicina.  CT-ul a adus o imbunatatire semnificativa in capacitatea de diagnosticare, permitand vizualizarea mai clara a structurilor anatomice si detectarea mai precisa a tumorilor si a altor afectiuni.

In ultimele decenii, radiologia a evoluat in directia imagisticii moleculare si functionale. Aceasta implica utilizarea substantelor de contrast si a tehnologiilor speciale pentru a vizualiza si evalua procesele biochimice si functionale din corpul uman. Exemple includ PET (tomografie cu emisie de pozitroni) si SPECT (tomografie cu emisie de fotoni unici), care permit vizualizarea activitatii metabolice si a distributiei substantelor radioactive in corpul pacientului.

Interpretarea imaginilor in radiologie

Interpretarea imaginilor in radiologie este procesul prin care radiologii analizeaza si interpreteaza imaginile medicale pentru a face diagnosticul corect si a ghida tratamentul adecvat al pacientilor. Aceasta este una dintre principalele responsabilitati ale radiologilor si necesita experienta si cunostinte specializate. Radiologii incep prin evaluarea tehnicilor de imagistica utilizate si calitatea imaginilor obtinute. Aceasta include verificarea parametrilor tehnici, cum ar fi setarile de expunere, focalizarea, contrastul si claritatea imaginilor. O buna calitate a imaginilor este esentiala pentru a obtine informatii precise si fiabile.

Se identifica si analizeaza structurile anatomice prezente in imaginile medicale. Acest lucru implica recunoasterea organelor, sistemelor si tesuturilor specifice din corpul uman. Cunoasterea anatomica este esentiala pentru a identifica eventualele anomalii sau modificari patologice. Radiologii cauta semne si modificari patologice in imaginile medicale. Acestea pot include tumori, leziuni, inflamatii, fracturi, anomalii congenitale sau alte afectiuni. De asemenea, specialistii evalueaza dimensiunea, forma, localizarea, caracteristicile de contrast si alte caracteristici ale acestor modificari pentru a determina natura si severitatea afectiunii.

Medicii efectueaza diagnosticul diferential, adica compara datele si imaginile disponibile cu o varietate de afectiuni si boli pentru a stabili un diagnostic precis. Aceasta implica analiza detaliata a caracteristicilor imagistice, comparatia cu imagini de referinta si cunoasterea clinica a pacientului. Diagnosticul diferential ajuta la eliminarea posibilitatilor si la identificarea diagnosticului corect. Dupa analiza si interpretarea imaginilor, radiologii elaboreaza un raport de interpretare, care cuprinde rezultatele si concluziile lor. Acest raport este transmis medicului solicitant sau altor membri ai echipei medicale care sunt implicati in ingrijirea pacientului. Raportul de interpretare contine informatii detaliate despre structurile anatomice, eventualele modificari patologice si un diagnostic sau evaluare clinica.

Interpretarea imaginilor in radiologie necesita experienta, cunostinte solide si atentie la detalii. Radiologii colaboreaza adesea cu alti specialisti medicali pentru a pune in context rezultatele imagistice si pentru a oferi o ingrijire completa si precisa pacientilor.

Cum ajuta radiologia

Diagnostic precis
Radiologia joaca un rol cheie in diagnosticarea precisa a diferitelor afectiuni. Imagistica medicala ofera imagini detaliate ale structurilor anatomice si patologice. Aceste imagini permit medicilor sa identifice leziuni, tumori, fracturi, infectii si alte afectiuni, ceea ce faciliteaza stabilirea unui diagnostic corect.

Monitorizarea evolutiei bolii
Radiologia este utila in monitorizarea evolutiei unei boli sau a raspunsului la tratament. Imagistica periodica poate ajuta la evaluarea progresiei bolii, identificarea complicatiilor si ajustarea terapiei in consecinta. Acest lucru este deosebit de important in cazul tumorilor maligne, in care radiologia poate urmari dimensiunea si raspunsul tumorii la tratamentul chimioterapeutic sau radioterapeutic.

Detectarea precoce a afectiunilor
Radiologia, in special mamografia si scanarea CT cu doze reduse, poate detecta precoce leziuni si afectiuni, inclusiv cancerul, in stadii incipiente. Aceasta permite initierea tratamentului intr-o faza mai timpurie, ceea ce creste sansele de vindecare si reduce morbiditatea si mortalitatea asociata.

Ghidare in interventiile medicale
Tehnicile de imagistica in timp real permit medicilor sa vizualizeze in direct procedurile pe masura ce le efectueaza. Aceasta asigura o precizie mai mare in plasarea acelor, in extragerea de tesuturi pentru biopsii sau in implantarea de dispozitive medicale.

Orientare in planificarea tratamentului
Imagistica medicala ofera informatii esentiale pentru planificarea tratamentului. Prin CT, RMN sau PET-CT, medicul poate evalua extinderea unei tumori, localizarea exacta a tesuturilor patologice sau structurile anatomice critice. Acest lucru permite planificarea precisa a interventiilor chirurgicale, a terapiei cu radiatii sau a administrarii de medicamente.

Evaluarea ranilor si a traumelor
Radiologia este adesea utilizata pentru evaluarea ranilor si a traumelor. Radiografiile pot identifica fracturile osoase, iar CT-urile pot oferi imagini detaliate ale leziunilor traumatice interne. Aceasta permite medicilor sa evalueze extinderea si gravitatea leziunilor si sa planifice tratamentul adecvat.

Evaluarea bolilor pulmonare
Radiologia joaca un rol important in evaluarea bolilor pulmonare, cum ar fi pneumonii, embolii pulmonare sau cancerul pulmonar. Radiografiile si CT-urile pulmonare pot detecta leziunile pulmonare si pot oferi informatii despre dimensiunea, localizarea si natura acestora. Radiologia moderna este conceputa sa ofere imagini detaliate cu doze reduse de radiatii, minimizand astfel expunerea pacientului. Tehnicile de imagistica moderna sunt concepute pentru a utiliza doze cat mai mici de radiatii, asigurand totodata imagini clare si precise. Acest lucru este crucial pentru a minimiza riscurile asociate cu expunerea la radiatii pentru pacienti si personalul medical.

Radiologia faciliteaza colaborarea intre diferite specialitati medicale. Imaginile medicale sunt adesea evaluate si discutate in cadrul unei echipe medicale, unde radiologii, medicii clinici si alti specialisti pot aduce perspectiva lor pentru a ajunge la un diagnostic si tratament integrat si personalizat. In ansamblu, radiologia joaca un rol esential in furnizarea asistentei medicale, contribuind la diagnosticarea corecta, monitorizarea eficienta si tratamentul adecvat al pacientilor. Aceasta imbunatateste calitatea ingrijirii medicale si aduce beneficii semnificative in sanatatea pacientilor.

Ce este Metehemglobinemia si cum se poate depista cu ajutorul radiologiei

In termeni generali, metahemoglobinemia este cauzata de oxidarea fierului in hemoglobina din starea feroasa ( Fe + + ) la starea ferica ( Fe + + + ), formand methemoglobina. Reactiile de reducere-oxidare apar intotdeauna in tandem. Astfel, pentru ca ceva sa fie oxidat, altceva trebuie redus. In cazul methemoglobinemiei, reactia de reducere-oxidare rezulta din radicalii liberi, care sunt agenti extrem de reactivi. Radicalii liberi care provoaca methemoglobinemie sunt de obicei dobanditi prin expunerea mediului sau prin ingestia anumitor medicamente sau elemente dietetice.

In methemoglobinemie, oxidarea fierului in hemoglobina din starea feroasa ( Fe + + ) la starea ferica ( Fe + + + ) formeaza methemoglobina. In stare ferica, fierul este incapabil sa lege si sa transporte oxigenul. Mai mult, subunitatile ramase ale hemoglobinei care nu sunt oxidate leaga oxigenul mai strans si, prin urmare, il elibereaza mai putin usor. Methamoglobinemia poate duce la hipoxemie, cianoza, acidoza metabolica si, daca nu este recunoscuta si tratata, la moarte.

Deoarece globulele rosii sunt expuse continuu la oxigen si radicali liberi, exista intotdeauna un nivel initial de methemoglobina prezent chiar si in conditii normale. Aceasta reprezinta aproximativ 1% din hemoglobina totala la un moment dat. Exista diferite sisteme de reducere in organism care se ocupa de methemoglobina care este produsa in mod normal. Sunt incluse sistemul citocromului-b5-metemoglobina reductaza si sistemul redus de NADPH-metemoglobina reductaza. Methemoglobinemia poate rezulta dintr-o deficienta mostenita a unei enzime necesare intr-unul din aceste sisteme de reducere. La indivizi normali, methemoglobinemia este cauzata de expunerea la diversi oxidanti dietetici, chimici sau toxicologici care coplesesc sistemele de aparare de reducere.

Bibliografie:

National Institutes of Health. Intracranial Hemorrhage. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443867/);
American Stroke Association. (https://www.stroke.org/en/about-stroke/types-of-stroke/hemorrhagic-strokes-bleeds);
Brain Aneurysm Foundation. (https://bafound.org/about-brain-aneurysms/brain-aneurysm-basics/brain-aneurysm-statistics-and-facts/);
The Joint Cerebrovascular Section of the American Association of Neurological Surgeons and the Congress of Neurological Surgeons. Cerebrovascular Diseases. (https://cvsection.org/patients/cerebrovascular-diseases/);
National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Cerebral Aneurysms Information Page. (https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Cerebral-Aneurysms-Information-Page);

Articole similare
Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia

Maduva spinarii este o structura anatomica esentiala a sistemului nervos central care se gaseste in canalul vertebral al coloanei vertebrale. Este un cordon lung si subtire de tesut nervos care se extinde de la baza creierului pana la nivelul vertebrei L1 (prima vertebra lombara), fiind protejata de o serie de vertebre.

27 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina