Vaccin impotriva Hepatitei A: Cand se poate administra, contraindicatii
Hepatita A este o boala hepatica grava. De obicei, se raspandeste prin contact personal apropiat cu o persoana infectata. De asemenea, atunci cand o persoana ingera virusul din alimente sau bauturi care sunt contaminate cu cantitati mici de scaun de la o persoana infectata. Majoritatea adultilor cu hepatita A au simptome, inclusiv oboseala, apetit scazut, dureri de stomac, greata si icter. Copii cu varsta sub 6 ani nu prezinta simptome.
O persoana infectata cu hepatita A poate transmite boala altor persoane chiar daca nu prezinta niciun simptom al bolii. Majoritatea persoanelor care fac hepatita A se simt rau timp de cateva saptamani. Dar de obicei se recupereaza complet si nu au leziuni hepatice de durata. In cazuri rare, hepatita A poate provoca insuficienta hepatica si deces. Aceasta este mai frecventa la persoanele cu varsta peste 50 de ani si la persoanele cu alte boli hepatice.
Vaccinarea impotriva hepatitei A
Vaccinul impotriva hepatitei A poate preveni hepatita A. Copiii au nevoie de 2 doze de vaccin impotriva hepatitei A:
Prima doza: cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 de luni
A doua doza: cel putin 6 luni dupa prima doza
Copiii mai mari si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani care nu au fost vaccinati anterior trebuie vaccinati. Adultii care nu au fost vaccinati anterior si doresc sa fie protejati impotriva hepatitei A pot primi si vaccinul. In plus, o persoana care nu a primit anterior vaccin impotriva hepatitei A si care are contact direct cu cineva cu hepatita A trebuie sa primeasca vaccinul impotriva hepatitei A in termen de 2 saptamani de la expunere.
Vaccinul impotriva hepatitei A poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri. Adresati-va furnizorului dumneavoastra de vaccin daca persoana care primeste vaccinul a avut o reactie alergica dupa o doza anterioara de vaccin impotriva hepatitei A. De asemenea, daca are orice alergie severa care pune viata in pericol. In unele cazuri, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala poate decide sa amane vaccinarea impotriva hepatitei A pentru o vizita viitoare.
Persoanele cu boli minore, cum ar fi o raceala, pot fi vaccinate. Cele care sunt bolnave moderat sau sever ar trebui de obicei sa astepte pana cand isi revin. Dupa se vaccina impotriva hepatitei A. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va poate oferi mai multe informatii.
Riscurile vaccinarii impotriva hepatitei A
Dupa vaccinul impotriva hepatitei A pot aparea dureri sau roseata la locul injectarii, febra, dureri de cap, oboseala sau pierderea poftei de mancare. Oamenii lesin uneori dupa proceduri medicale, inclusiv vaccinare. Spuneti medicului dumneavoastra daca va simtiti ametit sau aveti modificari ale vederii sau tiuit in urechi.
Ca si in cazul oricarui medicament, exista o sansa foarte indepartata ca un vaccin sa provoace o reactie alergica severa, alte rani grave sau deces. O reactie alergica poate aparea dupa ce persoana vaccinata paraseste clinica. De asemenea, exsita semne ale unei reactii alergice severe (urticarie, umflarea fetei si a gatului, dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteli sau slabiciune). Daca le intampinati sunati la 112 si duceti persoana la cel mai apropiat spital. Pentru alte semne care va preocupa, sunati la medicul dumneavoastra.
Simptomele infectarii cu hepatita A
Nu toti cei care sufera de infectie cu hepatita A prezinta simptome, iar la cei care o fac, acestea sunt usoare. Persoanele in varsta si cei care au un sistem imunitar slabit au o sansa mai mare de infectie severa cu hepatita A.
Cele mai frecvente simptome includ:
senzatie de oboseala si in general rau
o temperatura usoara (febra)
pierderea poftei de mancare, senzatie sau stare de rau
diaree
eczema insotita de mancarime
ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
Pentru majoritatea oamenilor, simptomele dispar de obicei complet in cateva zile pana la saptamani, fara a provoca leziuni hepatice pe termen lung. Rareori, unii oameni pot dezvolta simptome mai grave care pot determina ficatul sa nu mai functioneze corect (insuficienta hepatica). Persoanele care se recupereaza de boala hepatitei A vor dezvolta imunitate pe tot parcursul vietii. Ceea ce inseamna ca nu o pot lua din nou.
Tratament impotriva hepatitei A
Nu exista un tratament specific pentru virusul hepatitei A. Trebuie sa vedeti un medic daca credeti ca aveti infectia. Pentru a ameliora simptomele, ar trebui sa incercati:
Odihneste-te din plin
Bea multe lichide pentru a te mentine hidratat
Discutati cu un farmacist sau cu un medic de familie. Ei va pot ajuta cu medicamente pentru ameliorarea durerilor sau mancarimilor.
Cum se raspandeste hepatita A si cum ne putem proteja prin vaccinare?
Cineva cu hepatita A este cel mai infectioasa cu doua saptamani inainte de aparitia icterului.Virusul traieste in fecale. Mici urme ale acestuia poarta infectia pe maini sau pe alimentele preparate de o persoana infectata. Apa poate fi si contaminata, mai ales in strainatate. Virusul trebuie sa intre in gura pentru a infecta pe cineva. Va puteti proteja vaccinandu-va. Este deosebit de important sa faceti acest pas daca:
ati un contact apropiat cu cineva care are infectia.
sunteti un barbat gay sau faceti sex cu barbati care fac sex cu barbati.
droguri injectabile.
calatoriti in parti ale lumii unde infectia este frecventa.
S-ar putea sa va vaccinati gratuit prin medicul dumneavoastra de familie sau o clinica de sanatate sexuala. Vaccinul va protejeaza timp de 10 ani sau mai mult. Desi nu este la fel de bun ca si atunci cand sunteti vaccinat, puteti reduce riscul si prin:
evitarea sexului care implica contactul cu fecalele
folosind prezervative pentru sex anal
spalarea mainilor dupa atingerea anusului cuiva sau manipularea prezervativelor si jucariilor sexuale folosite
Ce puteti face daca sunteti diagnosticat cu hepatita A?
Spuneti persoanelor cu care locuiti sau cu care ati avut recent relatii sexuale sa-si intrebe medicul despre vaccinarea urgenta. Evitati sexul si pregatiti mancare pentru altii pana cand vi se spune ca nu mai sunteti infectios. Daca nu sunteti vaccinat si sunteti expusi la hepatita A, ati putea fi totusi protejati de infectie cu un medicament numit imunoglobuline umane normale (HNIG). Acesta poate fi administrat in termen de doua saptamani dupa expunere si va poate proteja timp de pana la trei pana la sase luni.
Hepatita alcoolica: simptome si complicatii ale bolii. Legaturi cu hepatita A
Hepatita alcoolica este inflamatia ficatului care apare din cauza consumului de alcool. Ea poate degenera in ciroza. Afectiunea apare in special la persoanele care beau mult timp, insa cu toate acestea, relatia dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti consumatorii de alcool dezvolta hepatita alcoolica, iar boala poate aparea si la persoanele care beau moderat. Daca ati fost diagnosticat cu hepatita alcoolica, ar trebui sa incetati sa mai consumati alcool, deoarece in caz contrar, va veti confrunta cu un risc ridicat de leziuni hepatice, ba chiar se poate ajunge si la deces.
Cel mai frecvent semn al hepatitei alcoolice este ingalbenirea pielii si albirea ochilor (icter). Totodata la hepatita alcoolica mai apar si alte simptome precum: Pierderea apetitului, Greata si varsaturi, Sensibilitate abdominala, Febra, Oboseala si slabiciune. Totodata, malnutritia este frecventa la persoanele cu hepatita alcoolica. Consumul de cantitati mari de alcool suprima apetitul, iar cei care consuma alcool in exces isi iau majoritatea caloriilor sub forma de alcool, iar astfel intervine senzatia de satietate, insa fara a se fi consumat nutrienti luati din alimente. Primele stadii ale bolii includ urmatoarele simptome: Acumularea de lichid in abdomen, Confuzie si modificari ale comportamentului din cauza acumularii de toxine pe care ficatul nu le mai poate distruge sau le elimina, Insuficienta renala si hepatica.
Lucruri mai putin cunoscute despre hepatita alcoolica
Bibliografie:
Alcohol's effect on the body. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body. Accessed April 1, 2022;
Understanding the dangers of alcohol overdose. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/understanding-dangers-of-alcohol-overdose. Accessed April 1, 2022;
Frequently asked questions: About alcohol. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/alcohol/faqs.htm. Accessed April 1, 2022;
Harmful interactions: Mixing alcohol with medicines. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/harmful-interactions-mixing-alcohol-with-medicines. Accessed April 1, 2022;
Parenting to prevent childhood alcohol use. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/parenting-prevent-childhood-alcohol-use. Accessed April 1, 2022;