Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vergeturile: afla ce sunt, daca se pot trata si cum se previn

Vergeturile: afla ce sunt, daca se pot trata si cum se previn

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 septembrie 2024

Vergeturile sunt un tip de cicatrice care apar in momentul in care pielea se intinde sau se micsoreaza brusc, adica atunci cand iei rapid in greutate sau slabesti mult brusc, in timpul sarcinii, in perioada pubertatii (cresterea in inaltime) sau pe fondul unei predispozitii genetice. Schimbarile acestea abrupte provoaca un stres la nivelul pielii, care contine fibre de colagen (mentin fermitatea pielii) si de elastina (confera elasticitate). Fibrele se rup si apar cicatricele in tesuturile profunde ale pielii, iar la suprafata dermei se vad precum niste linii alb-sidefii sau roz-violacee. In urma acestor rupturi, pielea incearca sa se refaca si, astfel, apar vergeturile. Ele nu sunt o boala in sine dar dau un aspect inestetic si creeaza probleme de incredere.

Cum apar vergeturile?

Ce factori de risc te predispun la vergeturi?

Care sunt semnele care anunta aparitia vergeturilor?

Cum se pot preveni vergeturile si trata?

Cum apar vergeturile?

Pielea, cel mai mare organ al organismului uman, este puternica si totodata elastica, insa tesuturile cutanate pot fi afectate de intinderea prea rapida. Cel mai des, vergeturile apar in timpul sarcinii – peste 90% dintre femeile insarcinate capata vergeturi pe parcursul celor 9 luni. Vergeturile pot aparea, insa, la orice varsta, indiferent de tipul de piele.

Ce sunt ele, de fapt? Vergeturile sunt niste dungi sau un sir de dungi care apar cel mai adesea pe abdomen, pe sani, solduri, fese si coapse. In timp, ele devin mai putin vizibile. Tratamentul le poate face sa se estompeze, insa nu le va indeparta complet. Trebuie sa retinem ca vergeturile nu sunt dureroase sau periculoase, insa unele persoane sunt preocupate de felul in care vergeturile modifica aspectul pielii, asa ca isi doresc sa faca ceva in aceasta privinta.

Nu se cunoaste mecanismul biochimic care declanseaza formarea vergeturilor si inca se fac studii care sa scoata la lumina mai multe detalii despre aceasta slabiciune a pielii. Din cercetarile facute pana acum reiese faptul ca vergeturile au cauze multiple si se produc, in principal, din trei cauze: schimbarile fizice ale corpului, deteriorarea structurii pielii (prin modificarea fibrelor de colagen si elastina) si actiunea anumitor hormoni. 

Pe scurt, problemele care pot declansa vergeturile sunt:

  • cresterea sau scaderea brusca in greutate;
  • cresterea brusca in inaltime (in timpul pubertatii);
  • sarcina (in special in trimestrul al 3-lea);
  • operatiile de marire a sanilor;
  • cresterea masei musculare (culturismul);
  • nivelul crescut de steroizi (fie in urma medicamentelor pe baza de steroizi, fie din cauza unor boli cum este sindromul Cushing);
  • sindromul Marfan (boala genetica ce determina modificarea fibrelor din structura pielii);
  • administrarea indelungata de medicamente corticosteroide (creme, lotiuni) pentru ca reduc nivelul de colagen;
  • existenta unor cazuri frecvente in familie sau predispozitia genetica.

Vergeturile apar atunci cand tesutul conjunctiv este fortat de o intindere. Atunci cand stratul din mijloc al pielii se intinde foarte tare, fibrele de colagen se rup si astfel se formeaza vergeturile. Odata ce se petrece acest lucru, este imposibil ca vergeturile sa dispara complet. Practic vergeturile apar din cauza lipsei sau problemei de asimilare a colagenului la nivelul epidermei.

Colagenul este o substanta cu mare raspandire in organismul uman. Are multiple functii si multiple beneficii, de la piele la sistemul osos, de la sistemul circulator la sistemul digestiv. Exista o legatura directa intre cantitatea de colagen si elasticitatea pielii. In plus, cu cat ridurile sunt mai expresive, cu atat cantitatea de colagen din organism este mai diminuata. Daca vrei sa stii daca ai probleme cu cantitatea de colagen din organism poti sa faci acasa, la birou, oricand vrei un test simplu.  Apasa degetul pe obraz cateva secunde. Daca acest lucru nu lasa amprenta asupra pielii, inseamna ca pielea ta este inca elastica si rezistenta si corpul tau inca produce suficient colagen. 

Colagenul este "decalogul" de baza pentru sanatatea pielii. Daca este produs suficient de organism, acesta are grija de fermitatea, elasticitatea si stralucirea pielii. Din pacate, dupa varsta de 25 de ani, sinteza colagenului in organism incepe sa scada. Continutul sau poate fi redus cu pana la 30% pana la varsta de 45 de ani.  Se cunoaste deja faptul ca in functie de secventa aminoacizilor care alcatuiesc lanturile polipeptidice ale proteinei s-au identificat pana in prezent peste 28 de tipuri distincte de colagen. Dintre toate acestea, doar 4 tipuri sunt relevante pentru organismul uman:

  • Tipul I este varianta clasica ce se gaseste in piele, tendoane si oase. Prezent in piele, devine componenta structurala de baza a matricei extracelulare dermice;
  • Tipul II este prezent doar in tesuturile cartilaginoase si desfasoara un rol fundamental in cazul discurilor intervertebrale (structuri cartilaginoase ce leaga vertebrele cu rol de amortizor) si a articulatiilor;
  • Tipul III este cel prezent in piele, alaturi de primul tip, dar si in vasele de sange;
  • Tipul IV intra in structura reticulara a membranelor, cu rol in formarea si sustinerea acestora.

Specialistii incearca, insa, sa gaseasca un tratament eficient pentru vindecarea completa a vergeturilor. Cel mai adesea, vergeturile apar pe abdomen, pe fese, pe picioare sau pe sani, in urma fluctuatiilor de greutate. Ele sunt de culoare roz, violacee sau purpurie ori de culoare rosie atunci cand se formeaza prima data. In mod normal, se estompeaza si isi schimba culoarea in timp, devenind vergeturi albe. Vergeturile pot sa apara pe multe zone ale corpului: brate, spate, sani, fese, solduri, umeri, pe stomac sau pe trunchi.

Ce factori de risc te predispun la vergeturi? 

Dupa cum am spus la inceput, vergeturile sunt declansate de mai multi factori precum cresterea/scaderea in greutate, probleme hormonale sau schimbari hormonale declansate de sarcina (la femei). Pe scurt, in functie de factorii de risc vergeturile se pot clasifica astfel:

Vergeturi care apar drept rezultat al sarcinii (striae gravidarum), cand pielea de pe abdomen, de exemplu, se intinde foarte mult;
Vergeturi care apar la pubertate (striae distensae) – acestea apar cel mai adesea in perioada pubertatii;
Vergeturi de culoare neagra sau gri inchis (striae nigrae) – de regula, acestea se observa in cazul persoanelor cu tenul inchis la culoare;
Vergeturi violacee sau albastru inchis (striae caerulea) – se observa tot in cazul persoanelor cu pielea inchisa la culoare;
Striae atrophica – este vorba de acea piele subtiata asociata cu vergeturile; acest gen de vergeturi se dezvolta la pacientii cu sindromul Cushing, din cauza intrebuintarii prelungite a corticosteroizilor sau dupa o procedura chirurgicala. Acest tip de vergeturi (striae atrophica ori striae atrophicans) este unul extrem de comun. Degradarea elastinei sau a colagenului, componente importante din piele, este o cauza a acestor vergeturi sau dungi atrofice. Acest gen de vergeturi pot aparea si la barbati nu doar la femei.

Care sunt semnele care anunta aparitia vergeturilor?

Vergeturile nu seamana intre ele, iar aspectul poate varia in functie de cauza care a dus la aparitia lor, perioada de timp de cand au aparut si tipul de piele. In stadiu incipient, pielea pare mai subtire si cu o usoara nuanta de roz, iar in unele cazuri, pot aparea mancarimi sau iritatii

Vergeturile pot arata la inceput ca niste dungi care seamana cu ridurile, usor iesite in relief. Culoarea lor poate varia intre rosu, roz, violet sau char maro inchis, in functie de tonul pielii. Treptat, vergeturile se estompeaza usor si tind sa isi schimbe culoarea catre nuante de gri sau alb-sidefat. Totusi, pot trece cativa ani pana cand acestea devin mai putin vizibile.

Pe scurt, semnele vergeturilor pot fi urmatoarele:

  • Aparitia unor dungi pe piele;
  • Nuante de roz, rosu, negru, albastru care in timp devin gri sau albe;
  • Dungi sau sir de dungi pe abdomen, sani, coapse, solduri sau fese, dar si pe alte zone ale corpului;

Cum se pot preveni vergeturile si trata?

In unele cazuri, vergeturile se estompeaza in timp si nu necesita tratament medical. Trebuie mentionat ca exista, totusi, tratamente, insa acestea ajuta doar la imbunatatirea aspectului si nu indeparteaza complet vergeturile. Cremele cu retinoizi, care sunt derivate din vitamina A si care ajuta la estomparea vergeturilor, pot fi o solutie. Retinoizii ajuta la reconstructia colagenului astfel incat pielea sa isi recapete aspectul normal, iar rezultatele sunt vizibile in cateva luni.

Femeile insarcinate trebuie sa discute cu medicul inainte de a aplica aceste creme, deoarece acestea nu sunt indicate intrucat pot aparea efecte secundare care sa afecteze fatul. In aceasta situatie, exista posibilitatea utilizarii altor creme pe baza de ulei de macese sau vitamina E care se pot aplica preventiv, inainte ca vergeturile sa se formeze in stadiile avansate ale sarcinii. 

Printre suplimentele naturale de ajutor in tratamentul vergeturilor se mai numara si cele care contin colagen, vitamina C sau zincl. Acestea contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, sporirea continutului de colagen, repararea structurilor deteriorate ale pielii, vindecarea tesutului cicatricial si mentinerea sanatatii tesuturilor, putand fi recomandate de medic pentru administrare topica sau pe cale orala, dupa caz, in situatiile in care se dovedeste un deficit al acestora.

Insight-uri despre piele

Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.

Putini stiu de exemplu ca pielea are propriul microbiom al bacteriilor, format din peste 1000 de specii. Practic vorbim ca un centimetru patrat de piele sanatoasa poate depozita in jur de 1.000.000.000.000 de bacterii individuale sau grupate in clustere. De aceea transpiratia are un miros accentuat de sulfuri pentru ca bacteriile aflate in zona axilelor produc acel miros neplacut. 

Glandele care produc ceara in urechi sunt glande sudoripare speciale si au legatura cu pielea din canalul auditiv.  Totodata, un om poate adaposti pana la 20 de microspecii de ciuperci care traiesc in zona unghiilor de la degetele de la picioare. De aceea apar usor infectii precum micoza.

Aproximativ 7% din celulele pielii sunt melanocite. Toata lumea are acelasi numar de melanocite. Culoarea pielii se datoreaza activitatii lor, nu cantitatii. Altfel spus, in functie de tipul de piele si de predispozitia genetica activitatea acestor celule difera. 

Se stie deja ca in lume 1 din 110.000 de persoane sufera de Albinism, datorat lipsei de melanocite. Aceasta boala a pielii e intalnita si la anumite specii de mamifere. De obicei persoanele care sufera de albinism au parul blond deschis spre alb sau pot suferi de lipsa lui (sunt spani) iar ochii au o culoare de un albastru deschis. Aceste persoane pot dezvolta foarte usor diferite forme de cancer de piele si trebuie sa evite expunerea la Soare.

Daca v-ati intrebat de ce pielea bebelusilor are o culoare diferita la nastere, asta se intampla pentru ca dureaza pana la 6 luni ca bebelusii sa isi dezvolte tipul de piele. Acneea este cauzata de o supraproductie de celule care se suprapun cu glandele sudoripare. Uneori, copiii dezvolta acnee in primele saptamani de viata. Datorita poluarii, factorilor genetici si hormonali, in prezent 4 din 5 adolescenti dezvolta cel putin o forma de acnee, 1 din 20 dintre femeile adulte sufera de acnee si 1 din 100 de barbati sufera de acnee.

REFERINTE:

1. Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2017 Jun;
2. Al-Himdani S, Ud-Din S, Gilmore S, Bayat A. Striae distensae: a comprehensive review and evidence-based evaluation of prophylaxis and treatment. Br J Dermatol. 2014 Mar;

3.Lurie S, Matas Z, Fux A, Golan A, Sadan O. Association of serum relaxin with striae gravidarum in pregnant women. Arch Gynecol Obstet. 2011 Feb;

4.Wang F, Calderone K, Smith NR, Do TT, Helfrich YR, Johnson TR, Kang S, Voorhees JJ, Fisher GJ. Marked disruption and aberrant regulation of elastic fibres in early striae gravidarum. Br J Dermatol. 2015 Dec;

5. Neve S, Kirtschig G. Elastotic striae associated with striae distensae after application of very potent topical corticosteroids. Clin Exp Dermatol. 2006 May;

6. Ledoux M, Beauchet A, Fermanian C, Boileau C, Jondeau G, Saiag P. A case-control study of cutaneous signs in adult patients with Marfan disease: diagnostic value of striae. J Am Acad Dermatol. 2011 Feb;

7. Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. 2009 Sep;

8. Gupta M. Medroxyprogesterone acetate [Depo Provera] injections. Development of striae. Br J Fam Plann. 2000 Apr;

9. Picard D, Sellier S, Houivet E, Marpeau L, Fournet P, Thobois B, Bénichou J, Joly P. Incidence and risk factors for striae gravidarum. J Am Acad Dermatol. 2015 Oct;

10. Sheu HM, Yu HS, Chang CH. Mast cell degranulation and elastolysis in the early stage of striae distensae. J Cutan Pathol. 1991 Dec;

 

Articole similare
Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea

Notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul
Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele

Acneea este una dintre cele mai cunoscute probleme de piele. In linii mari, forma cea mai populara a acestei manifestari a tenului, acneea vulgaris afecteaza intre 70-95% din tineri, iar incidenta ei apare in perioada pubertatii. Din fericire, acidul salicilic s-a dovedit ca poate ameliora efectele acestei probleme dermatologice.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Pielea uscata: simptome, cauze si tratamente corespunzatoare Pielea uscata: simptome, cauze si tratamente corespunzatoare

Pielea uscata, dincolo de a fi o problema de estetica, este o problema de sanatate care necesita ingrijire adecvata, nu in putine cazuri stand la baza declansarii afectiunilor dermatologice. Pielea uscata prezinta particularitatea de a nu retine apa si de a produce sebum in cantitati infime, fiind caracterizata prin uscaciune, asprime, lipsa elasticitatii, tendinta de ridare si chiar iritare.

31 iulie 2018
Edited 3 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.