Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori

Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori

Data publicării: 21 iunie 2023

Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii celulare. TGO si TGP sunt o sursa excelenta de informatii despre starea actuala de sanatate a ficatului. Din aceasta cauza, acestea sunt cu adevarat importante atunci cand medicii evalueaza daca pacientul urmeaza corect indicatiile pentru a-si controla boala. De asemenea, aceste enzime pot fi chiar utilizate pentru a evalua impactul unor medicamente asupra pacientului.

Ce este TGO si cum influenteaza starea de sanatate a organismului

TGO este o enzima care se gaseste in principal in ficat, desi se gaseste si in cantitati mai mici in alte tesuturi, cum ar fi inima, rinichi si muschi. TGO este eliberat in fluxul sanguin atunci cand tesuturile care il contin sunt deteriorate sau ranite. TGO poate creste in sange atunci cand ficatul prezinta o leziune cronica, deoarece este localizata in celulele hepatice la un nivel mai intern.  Aceasta enzima, cunoscuta si sub denumirea de AST poate fi masurata printr-un test de sange, fiind solicitat de medic atunci cand acesta suspecteaza leziuni care compromit functionarea normala a ficatului, cum ar fi hepatita sau ciroza, de exemplu.

Cu toate acestea, TGO poate fi prezent si in inima si poate fi folosit ca marker cardiac, deoarece ar putea indica un atac de cord sau ischemie. De obicei, pentru a verifica functia ficatului, medicul solicita de obicei TGO si TGP impreuna. Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca medicul considera ca ficatul este deteriorat. Puteti fi sfatuit de catre medic sa faceti analiza TGO daca aveti oricare dintre aceste simptome legate de boala hepatica:

Urina de culoare inchisa
Icter
Greata si varsaturi
Lipsa poftei de mancare sau pierderea in greutate
Slabiciune sau oboseala
Mancarime (prurit)
Umflarea sau durerea in abdomen

De asemenea, este posibil sa aveti acest test daca aveti antecedente familiale de boli hepatice sau consumati alcool in cantitati anormal de mari. De asemenea, puteti fi testat daca aveti o afectiune, cum ar fi diabetul, care poate provoca probleme hepatice sau daca utilizati medicamente care pot afecta ficatul. Valorile normale ale enzimei sunt cuprinse intre 5 si 40 U / L sange si pot varia in functie de laborator. Determinarea nivelurilor de TGO in sange este utilizata ca test de laborator pentru a evalua functia hepatica si a diagnostica bolile hepatice. Nivelurile TGO pot creste in conditii precum:

Hepatita: hepatita virala, atat acuta cat si cronica, poate provoca o crestere semnificativa a nivelului de TGO.
Ciroza: Ciroza, o boala cronica a ficatului caracterizata prin inlocuirea tesutului hepatic normal cu tesutul cicatricial, poate duce la o crestere a nivelului de TGO.
Leziuni hepatice: Orice vatamare sau deteriorare a ficatului, cum ar fi consumul excesiv de alcool, utilizarea anumitor medicamente hepatotoxice sau boala hepatica grasa nealcoolica, poate creste nivelul de TGO.
Infarct miocardic: In cazuri de leziuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic, nivelurile de TGO pot creste, de asemenea, deoarece inima contine o anumita cantitate din aceasta enzima.
TGO ridicat poate indica unele probleme de sanatate, inclusiv:

Pancreatita acuta;
Hepatita virala acuta;
Hepatita alcoolica;
Ciroza ficatului;
Abces in ficat;
Cancerul primar al ficatului;
Violenta politica;
Utilizarea medicamentelor care provoaca leziuni hepatice, cum ar fi roacutanul pentru a trata acneea, de exemplu;
Insuficienta cardiaca;
Ischemia;
Infarct;
arsuri;
hipoxie;
Obstructia conductelor biliare, cum ar fi colangita sau coledolitiaza;
Leziuni musculare si hipotiroidism;
Utilizarea de medicamente precum heparinoterapie, salicilate, opiacee, tetraciclina, torazina sau izoniazida.
Valorile peste 150 U / L indica, de obicei, unele leziuni hepatice si peste 1000 U / L pot indica hepatita cauzata de utilizarea de medicamente precum acetaminofen sau hepatita ischemica, de exemplu. Pe de alta parte, scaderea valorilor AST/TGO poate indica deficienta de vitamina B6.

Niveluri foarte ridicate, peste zece ori mai mari decat normalitatea, in general, se datoreaza hepatitei acute, in majoritatea cazurilor cauzate de virusi. Cand se intampla acest lucru, valorile raman ridicate timp de cateva saptamani si pot dura pana la trei pana la sase luni pentru a reveni la normal. Alte cauze ale cresterii nivelului de AST includ expunerea la substante toxice hepatice si scaderea fluxului sanguin hepatic (ischemie hepatica).

Se observa cresteri moderate ale hepatitei cronice si a altor boli ale ficatului, inclusiv obstructie biliara, ciroza hepatica si tumori hepatice, in infarct miocardic si cand exista leziuni ale muschilor cauzate de traume de arsuri extinse.

Alanina aminotransferaza (ALT) este de obicei masurata impreuna cu aspartat aminotransferaza. Cresterea nivelurilor celor doua enzime poate fi comparata sau se poate calcula relatia dintre ele ( Raport AST / ALT ). In majoritatea bolilor hepatice, predomina cresterea ALT (raport scazut AST / ALT). Se observa relatii ridicate in hepatita alcoolica, ciroza hepatica si infarctul miocardic.

Ce sa faceti pentru a mentine valori optime ale TGO
Daca rezultatele TGO sunt in afara intervalului normal, nu trebuie sa va alarmati. In primul rand, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca exista afectiuni medicale de baza care pot provoca valorile modificate.

Sfaturi pentru a ajuta la scaderea nivelurilor de TGO si TGP
Daca nivelurile ridicate de transaminaze sunt un simptom al unei boli specifice, tratamentul pentru aceasta boala ar trebui sa le normalizeze. Cu toate acestea, daca aceasta anomalie nu se datoreaza unor boli, modificarea stilului de viata poate ajuta la mentinerea nivelului in intervale normale.

Incepeti sa mancati o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice in mod regulat.
De asemenea, ar trebui sa evitati consumul de alcool si tutun.
Daca aveti un exces ponderal, pierdeti in greutate treptat prin alimentatie si exercitii fizice.
De asemenea, incercati sa limitati consumul de alimente, grasimi si zaharuri procesate.
Daca faceti aceste schimbari de stil de viata si valorile TGO si TGP nu se imbunatatesc, adresati-va medicului dumneavoastra despre alte optiuni de tratament. Medicul poate solicita investigatii suplimentare si poate recomanda un tratament specific in functie de cauza cresterii nivelului de TGO.

Este important de mentionat ca testarea TGO singura nu ofera un diagnostic specific, deoarece nivelurile pot varia si nu sunt specifice unei anumite boli. O evaluare medicala completa, care poate include analize si teste de sange suplimentare, este necesara pentru a determina cauza exacta a cresterii nivelurilor de TGO si pentru a stabili un diagnostic adecvat.

Daca aveti rezultate specifice ale testului TGO si aveti indoieli cu privire la interpretarea lor, este important sa consultati un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii, care va poate evalua simptomele, istoricul medical si ulterior va poate concepe un plan de tratament eficient.

 

Articole similare
Boala McArdle: o afectiune rara care afecteaza musculatura, cum se poate tine sub control Boala McArdle: o afectiune rara care afecteaza musculatura, cum se poate tine sub control

Boala McArdle (glucogenoza de tip V) este o tulburare mostenita a metabolismului glicogenului muscular scheletic. La majoritatea acestor pacienti, activitatea enzimei de glicogen fosforilaza din muschi nu este detectabila. Diagnosticul de certitudine se face prin analiza ADN-ului in tesutul muscular, cu imunohistochimie si analiza biochimica.

19 mai 2023
citește articolul
Boala Moyamoya: o afectiune rara a creierului, cum o recunosti Boala Moyamoya: o afectiune rara a creierului, cum o recunosti

Boala Moyamoya este o tulburare progresiva care afecteaza vasele de sange din creier (vasele cerebrovasculare). Se caracterizeaza prin ingustarea (stenoza) si/sau inchiderea (ocluzia) arterei carotide din interiorul craniului, o artera majora care livreaza sange la creier.

19 mai 2023
citește articolul
Boala Hirschsprung: o afectiune rara a sistemului digestiv, de ce apare Boala Hirschsprung: o afectiune rara a sistemului digestiv, de ce apare

Boala Hirschsprung este o boala a intestinului gros (colonul). Persoanele cu aceasta boala se nasc fara celulele nervoase din intestin care sunt necesare pentru a muta alimentele digerate prin intestin si pentru a elimina fecalele din organism. Simptomele bolii Hirschsprung incep de obicei la copiii foarte mici, dar pot aparea mai tarziu. Cele mai frecvente sunt constipatia si / sau obstructia intestinala.

Alte semne si simptome includ varsaturi, dureri abdominale sau umflaturi, diaree, lipsa poftei de mancare, malnutritie si crestere lenta. Exista doua tipuri principale de boala Hirschsprung, "boala cu segment scurt" si "boala cu segment lung", definite de dimensiunea regiunii intestinului care nu are celule nervoase.

19 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...