Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace. De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii celulare. TGO si TGP sunt o sursa excelenta de informatii despre starea actuala de sanatate a ficatului. Din aceasta cauza, acestea sunt cu adevarat importante atunci cand medicii evalueaza daca pacientul urmeaza corect indicatiile pentru a-si controla boala. De asemenea, aceste enzime pot fi chiar utilizate pentru a evalua impactul unor medicamente asupra pacientului.
Ce este TGO si cum influenteaza starea de sanatate a organismului
TGO este o enzima care se gaseste in principal in ficat, desi se gaseste si in cantitati mai mici in alte tesuturi, cum ar fi inima, rinichi si muschi. TGO este eliberat in fluxul sanguin atunci cand tesuturile care il contin sunt deteriorate sau ranite. TGO poate creste in sange atunci cand ficatul prezinta o leziune cronica, deoarece este localizata in celulele hepatice la un nivel mai intern. Aceasta enzima, cunoscuta si sub denumirea de AST poate fi masurata printr-un test de sange, fiind solicitat de medic atunci cand acesta suspecteaza leziuni care compromit functionarea normala a ficatului, cum ar fi hepatita sau ciroza, de exemplu. Pentru a depista aceasta enzima ai nevoie de analiza TGO.
Cu toate acestea, TGO poate fi prezent si in inima si poate fi folosit ca marker cardiac, deoarece ar putea indica un atac de cord sau ischemie. De obicei, pentru a verifica functia ficatului, medicul solicita de obicei TGO si TGP impreuna. Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca medicul considera ca ficatul este deteriorat. Puteti fi sfatuit de catre medic sa faceti analiza TGO daca aveti oricare dintre aceste simptome legate de boala hepatica:
Urina de culoare inchisa
Icter
Greata si varsaturi
Lipsa poftei de mancare sau pierderea in greutate
Slabiciune sau oboseala
Mancarime (prurit)
Umflarea sau durerea in abdomen
De asemenea, este posibil sa aveti acest test daca aveti antecedente familiale de boli hepatice sau consumati alcool in cantitati anormal de mari. De asemenea, puteti fi testat daca aveti o afectiune, cum ar fi diabetul, care poate provoca probleme hepatice sau daca utilizati medicamente care pot afecta ficatul. Valorile normale ale enzimei sunt cuprinse intre 5 si 40 U / L sange si pot varia in functie de laborator. Determinarea nivelurilor de TGO in sange este utilizata ca test de laborator pentru a evalua functia hepatica si a diagnostica bolile hepatice. Nivelurile TGO pot creste in conditii precum:
Hepatita: hepatita virala, atat acuta cat si cronica, poate provoca o crestere semnificativa a nivelului de TGO.
Ciroza: Ciroza, o boala cronica a ficatului caracterizata prin inlocuirea tesutului hepatic normal cu tesutul cicatricial, poate duce la o crestere a nivelului de TGO.
Leziuni hepatice: Orice vatamare sau deteriorare a ficatului, cum ar fi consumul excesiv de alcool, utilizarea anumitor medicamente hepatotoxice sau boala hepatica grasa nealcoolica, poate creste nivelul de TGO.
Infarct miocardic: In cazuri de leziuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic, nivelurile de TGO pot creste, de asemenea, deoarece inima contine o anumita cantitate din aceasta enzima.
TGO ridicat poate indica unele probleme de sanatate, inclusiv:
Pancreatita acuta;
Hepatita virala acuta;
Hepatita alcoolica;
Ciroza ficatului;
Abces in ficat;
Cancerul primar al ficatului;
Violenta politica;
Utilizarea medicamentelor care provoaca leziuni hepatice, cum ar fi roacutanul pentru a trata acneea, de exemplu;
Insuficienta cardiaca;
Ischemia;
Infarct;
arsuri;
hipoxie;
Obstructia conductelor biliare, cum ar fi colangita sau coledolitiaza;
Leziuni musculare si hipotiroidism;
Utilizarea de medicamente precum heparinoterapie, salicilate, opiacee, tetraciclina, torazina sau izoniazida. Valorile peste 150 U / L indica, de obicei, unele leziuni hepatice si peste 1000 U / L pot indica hepatita cauzata de utilizarea de medicamente precum acetaminofen sau hepatita ischemica, de exemplu. Pe de alta parte, scaderea valorilor AST/TGO poate indica deficienta de vitamina B6.
Niveluri foarte ridicate, peste zece ori mai mari decat normalitatea, in general, se datoreaza hepatitei acute, in majoritatea cazurilor cauzate de virusi. Cand se intampla acest lucru, valorile raman ridicate timp de cateva saptamani si pot dura pana la trei pana la sase luni pentru a reveni la normal. Alte cauze ale cresterii nivelului de AST includ expunerea la substante toxice hepatice si scaderea fluxului sanguin hepatic (ischemie hepatica). Se observa cresteri moderate ale hepatitei cronice si a altor boli ale ficatului, inclusiv obstructie biliara, ciroza hepatica si tumori hepatice, in infarct miocardic si cand exista leziuni ale muschilor cauzate de traume de arsuri extinse.
Alanina aminotransferaza (ALT) este de obicei masurata impreuna cu aspartat aminotransferaza. Cresterea nivelurilor celor doua enzime poate fi comparata sau se poate calcula relatia dintre ele ( Raport AST / ALT ). In majoritatea bolilor hepatice, predomina cresterea ALT (raport scazut AST / ALT). Se observa relatii ridicate in hepatita alcoolica, ciroza hepatica si infarctul miocardic.
Ce sa faceti pentru a mentine valori optime ale TGO
Daca rezultatele TGO sunt in afara intervalului normal, nu trebuie sa va alarmati. In primul rand, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca exista afectiuni medicale de baza care pot provoca valorile modificate. Daca nivelurile ridicate de transaminaze sunt un simptom al unei boli specifice, tratamentul pentru aceasta boala ar trebui sa le normalizeze. Cu toate acestea, daca aceasta anomalie nu se datoreaza unor boli, modificarea stilului de viata poate ajuta la mentinerea nivelului in intervale normale.
Incepeti sa mancati o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice in mod regulat.
De asemenea, ar trebui sa evitati consumul de alcool si tutun.
Daca aveti un exces ponderal, pierdeti in greutate treptat prin alimentatie si exercitii fizice.
De asemenea, incercati sa limitati consumul de alimente, grasimi si zaharuri procesate.
Daca faceti aceste schimbari de stil de viata si valorile TGO si TGP nu se imbunatatesc, adresati-va medicului dumneavoastra despre alte optiuni de tratament. Medicul poate solicita investigatii suplimentare si poate recomanda un tratament specific in functie de cauza cresterii nivelului de TGO.
Este important de mentionat ca testarea TGO singura nu ofera un diagnostic specific, deoarece nivelurile pot varia si nu sunt specifice unei anumite boli. O evaluare medicala completa, care poate include analize si teste de sange suplimentare, este necesara pentru a determina cauza exacta a cresterii nivelurilor de TGO si pentru a stabili un diagnostic adecvat. Daca aveti rezultate specifice ale testului TGO si aveti indoieli cu privire la interpretarea lor, este important sa consultati un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii, care va poate evalua simptomele, istoricul medical si ulterior va poate concepe un plan de tratament eficient.
Legatura dintre TGO si nivelul de toxine periculoase din ficat
Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste peste 500 de functii, de sanatatea sa depinzand sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este intocmai detoxifierea organismului. Toxinele sunt substante chimice care se gasesc in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, apa, aer, produse cosmetice, medicamente, haine, si care produc efecte nocive si iritante in organism prin declansarea unui stres major la nivelul functiilor biochimice. Cele mai des intalnite toxine sunt pesticidele si cele existente in fumul de tigara, alcool, gaze de esapament, radiatii solare, dar si radicalii liberi rezultati in urma descompunerii alimentelor la nivelul intestinelor. Cu toate ca ficatul are capacitatea naturala de a elimina toxinele prin filtrarea sangelui, din cauza gradului de poluare crescut la care suntem expusi zilnic, detoxifiereea nu mai este realizata corespunzator, iar ficatul oboseste. In acest moment este favorizata aparitia bolilor, inclusiv a bolilor de natura oncologica.
Atunci cand nivelul de toxine creste in organism si ficatul nu-si mai indeplineste functia de detoxifiere la adevarata capacitate, apar simptome ca oboseala nejustificata, lipsa capacitatii de concentrare, transpiratii abundente si urat mirositoare, tulburari digestive, diaree sau constipatie, dureri abdominale, dureri de cap, halena, disfunctii biliare, crampe musculare si dezechilibre hormonale. De asemenea, alte simptome care atesta existenta unui nivel ridicat de toxine in organism sunt depresia si anxietatea, alergiile si afectiunile dermatocosmetice, in special acneea. Cresterea inexplicabila in greutate poate fi tot un semnal de alarma care atentioneaza ca este nevoie de o detoxifiere a organismului si, implicit, de o sustinere exterioara a functiei hepatice. Este necesar sa punctam ca ficatul nu doare, prin urmare nu putem primi astfel o atentionare a faptului ca este suprasolicitat.
Bibliografie:
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Acute diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021.
Anaphylaxis. American Academy of Allergy Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergies/anaphylaxis Accessed June 27, 2021.
Anaphylaxis. American College of Allergy, Asthma and Immunology. http://acaai.org/allergies/anaphylaxis. Accessed Nov. 20, 2016.
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Emergency treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021.
Lee SE. Management of anaphylaxis. Otolaryngology Clinics of North America. 2017; doi:10.1016/. Accessed June 27, 2021.