Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament

Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 mai 2024 Ultima actualizare: 14 mai 2024

Virusul Nipah (NiV) este un virus zoonotic, ceea ce inseamna ca se poate raspandi intre animale si oameni. Liliecii de fructe, numiti si vulpi zburatoare, sunt cei care transmit acest virus in natura. Virusul Nipah este, de asemenea, cunoscut ca provoaca boli la porci si la oameni. Infectia cu NiV este asociata cu encefalita (umflarea creierului) si poate provoca boli cu simptome asemanatoare cu gripa sau febra galbena sau poate declansa reactii imune severe si chiar deces. Focarele apar aproape anual in anumite parti ale Asiei, in primul rand Bangladesh si India.

Infectia cu virusul Nipah poate fi prevenita prin evitarea expunerii la porci si lilieci bolnavi in zonele in care este prezent virusul si evitand consumul de fructe nespalate precum curmale sau alte fructe exotice care provin din zona de sud est a Asiei. Aceste fructe pot fi contaminate cu saliva sau fecale de la lilieci infectati. Cel mai grav este faptul ca acest virus are o mortalitate cuprinsa intre 40 si 70% si nu exista vaccin pentru a opri transmisia bolii. Comparativ, rata de mortalitate a Covid-ului a fost cuprinsa intre 2 si 3%.

De ce este periculos virusul Nipah

Prima epidemie cu Nipah a avut loc in 1998, in randul crescatorilor de porci din Malaezia. Atunci epidemia a provocat peste 300 de infectari si a ucis peste 100 de oameni. Virusul s-a raspandit apoi in Singapore, unde au fost 11 cazuri si un deces. Au fost cazuri si in Bangladesh, in 2001, ulterior virusul a aparut in India. In Bangladesh au murit atunci peste 100 de oameni, iar in India au existat peste 50 de persoane decedate. In 2018, au fost 77 de decese in India, iar in 2021 a murit un baiat. - potrivit euronews.ro

Infectia cu virusul Nipah la om provoaca o serie de prezentari clinice, de la infectia asimptomatica la infectia respiratorie acuta si encefalita fatala. Virusul Nipah face parte din familia Paramyxoviridae si genul Henipavirus. Acest virus este gasit in special in liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidelor corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliec sau carne de porc infectata. Transmiterea de la om la om este rara, dar s-a intamplat in trecut, in special in cazul contactului strans cu persoane infectate. Infectia cu virusul Nipah poate provoca simptome precum febra, dureri de cap severe, stare de confuzie, dezorientare, tulburari neurologice si, in unele cazuri, encefalita letala. Rata mortalitatii asociata cu infectia cu virusul Nipah a variat in trecut intre 40% si 75%, ceea ce ilustreaza gravitatea bolii.

Din cauza capacitatii sale de a provoca epidemii grave si mortalitate ridicata, virusul Nipah este considerat un pericol emergent in domeniul sanatatii globale. Desi nu exista tratament specific pentru infectia cu virusul Nipah, managementul sustinator, inclusiv sprijinirea functiilor vitale si tratamentul simptomatic, poate fi important pentru supravietuirea pacientilor. Dezvoltarea unor vaccinuri eficiente impotriva virusului Nipah si masuri de preventie, cum ar fi carantinele si igiena riguroasa, joaca un rol crucial in controlul raspandirii acestui virus.

 

Transmiterea virusului Nipah

Contact direct cu animale infectate

Virusul Nipah se gaseste in principal in liliacii de frugivore (liliacii care se hranesc cu fructe), in special in secretiile si fluidele corporale ale acestora, cum ar fi saliva sau urina. Oamenii pot fi expusi virusului prin contactul direct cu aceste fluide corporale infectate in timpul manipularii sau sacrificarii animalelor infectate, cum ar fi porcii sau alte animale gazda. Consumul de produse contaminate: Consumul de produse alimentare contaminate de la animale infectate poate duce la transmiterea virusului Nipah la oameni. De exemplu, consumul de lapte de liliec sau carne de porc infectata poate provoca infectia.

Transmitere de la om la om

Acest lucru se intampla in special prin contactul strans cu fluidele corporale ale persoanelor infectate, cum ar fi saliva, sangele, lichidul cefalorahidian sau alte secretii. Este important de mentionat ca transmiterea virusului Nipah de la om la om are pana la 70% sanse sa duca la deces pentru ca nu exista vaccin pentru acest virus. Infectiile umane variaza de la infectie asimptomatica pana la infectie respiratorie acuta (usoara, severa) si encefalita fatala.

Persoanele infectate dezvolta initial simptome precum febra, dureri de cap, mialgie (dureri musculare), varsaturi si dureri in gat. Aceastea pot fi insotite de ameteli, somnolenta, constiinta alterata si semne neurologice care indica encefalita acuta. Unele persoane pot, de asemenea, sa experimenteze pneumonie atipica si probleme respiratorii severe, inclusiv tulburari respiratorii acute. Encefalita si convulsiile apar in cazuri severe, progresand in coma in 24 pana la 48 de ore.

Perioada de incubatie (interval de la infectie pana la debutul simptomelor) se crede ca variaza intre 4 si 14 zile. Cu toate acestea, a fost raportata o perioada de incubatie de pana la 45 de zile. Majoritatea persoanelor care supravietuiesc encefalitei acute au o recuperare completa, dar au fost raportate afectiuni neurologice pe termen lung la supravietuitori. Aproximativ 20% dintre pacienti au ramas cu consecinte neurologice reziduale, cum ar fi tulburarea convulsiei si schimbarile de personalitate. Un numar mic de persoane care se recupereaza ulterior dezvolta encefalita cu debut intarziat.

Gazda naturala: lilieci de fructe

Liliecii de fructe din familia Pteropodidae – in special speciile apartinand genului Pteropus – sunt gazdele naturale pentru virusul Nipah. Se presupune ca distributia geografica a Henipavirusurilor se suprapune cu cea a categoriei Pteropus. Aceasta ipoteza a fost consolidata cu dovezi ale infectiei cu Henipavirus in liliecii Pteropus din Australia, Bangladesh, Cambodgia, China, India, Indonezia, Madagascar, Malaezia, Papua Noua Guinee, Thailanda. Liliecii din genul Eidolon, familia Pteropodidae, care se hranesc cu fructe, au fost gasiti pozitivi pentru anticorpii impotriva virusurilor Nipah si Hendra, indicand ca acesti virusi ar putea fi prezenti in distributia geografica a liliecilor Pteropodidae din Africa.

Virusul Nipah si transmiterea lui la animalele domestice

Au fost raportate pentru prima data focare ale virusului Nipah la porci si alte animale domestice, cum ar fi cai, capre, oi, pisici si caini in timpul focarului initial din Malaezia din 1999. Virusul este extrem de contagios la porci. Porcii sunt infectiosi in perioada de incubatie, care dureaza de la 4 la 14 zile. Un porc infectat nu poate prezenta simptome, dar unii dezvolta boli febrile acute, respiratie obosita si simptome neurologice, cum ar fi tremur si spasme musculare. In general, mortalitatea este scazuta, cu exceptia purceilor tineri. Aceste simptome nu sunt dramatic diferite de alte boli respiratorii si neurologice ale porcilor. Virusul Nipah ar trebui suspectat daca porcii au si o tuse neobisnuita sau daca sunt prezente cazuri umane de encefalita.

Pentru a preveni transmiterea virusului Nipah, este important sa se evite contactul direct cu animalele infectate sau cu produsele lor. De asemenea, igiena riguroasa, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor cu sapun si apa, poate reduce riscul de infectare. In cazul epidemiilor sau situatiilor de risc crescut, se pot impune masuri de carantina si control al infectiei pentru a limita raspandirea virusului Nipah in comunitati.

Lucratorii din domeniul sanatatii care au grija de pacientii cu infectie suspectata sau confirmata sau care manipuleaza exemplare din acestia ar trebui sa puna in aplicare in permanenta precautii standard de control al infectiei. Deoarece a fost raportata transmiterea de la om la om, in special in mediul de sanatate, trebuie utilizate masuri de precautie sporite. Probele prelevate de la persoane si animale cu suspiciune de infectie cu virusul Nipah trebuie gestionate de personal instruit care lucreaza in laboratoare echipate corespunzator.

 

Virusul Marburg - O varianta de virus cu multe similitudini cu virusul Nipah

Virusul Marburg (Marburgvirus) este un virus asemanator cu virusul Ebola, care apartine familiei filoviride si provoaca febra hemoragica Marburg se transmite la om de la diferite specii de maimute si lilieci, fie prin consumul acestora, fie prin contact direct cu parti din corpul acelor animale. Maimutele poarta virusul pe blana iar liliecii il transmit prin muscaturi sau zgarieturi.  Virionii virusului Marburg au un aspect caracteristic de bastonas sau filamente. Virusul Marburg a fost descoperit in august 1967 in Africa intr-o regiune din Guineea Franceza.

Virusul Marburg este unul dintre cei mai letali virusi pe care ii cunoastem, ucigand pana la 88% din persoanele pe care le infecteaza. Rata mortalitatii a variat si variaza in functie de tulpina si modul de transmitere. Din pacate nu exista vaccin pentru acest virus si nici terapii si cele mai simple moduri de a nu intra in contact cu acest virus este preventia si evitarea junglelor sau traseelor nemarcate din tari de pe continentul African, evitarea pesterilor care adapostesc lilieci sau a zonelor retrase de agitatia urbana. Iar daca calatoriti in tari exotice unde prin paduri traiesc specii de maimute, evitati contactul cu acesta si in niciun caz sa nu le consumati carnea.

Bibliografie:

Kliegman RM, et al. Respiratory syncytial virus. In: Nelson Textbook of Pediatrics. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 22, 2020;

Ferri FF. Respiratory syncytial virus. In: Ferri's Clinical Advisor 2021. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 22, 2020;

Hurley LP, et al. Primary care physicians' perspectives on respiratory syncytial virus (RSV) disease in adults and a potential RSV vaccine 2019; 

Chen X, et al. The microbial coinfection in COVID-19. Applied Microbiology and Biotechnology. 2020;

Bray M, et al. Epidemiology and pathogenesis of Ebola virus disease. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 17, 2021;

Ebola virus disease. World Health Organization. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/ebola-virus-disease. Accessed March 17, 2021;

Bennett JE, et al. Marburg and Ebola virus hemorrhagic fevers. In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases 2020;

Articole similare
Acneea rozacee: ghid complet pentru intelegerea si tratarea acestei afectiuni Acneea rozacee: ghid complet pentru intelegerea si tratarea acestei afectiuni

Odata cu instalarea anotimpului rece, vantul, frigul si umiditatea scazuta devin principalii inamici ai pielii. Este perioada in care toata lumea se confrunta cu pielea uscata, iritata si cu aparitia senzatiei de mancarime sau chiar durere. Si asa creste riscul sa apara afectiunea numita rozacee.

11 decembrie 2024
Edited 12 decembrie 2024
citește articolul
Prebiotice si Probiotice: Ce sunt, cum se deosebesc si ce rol au Prebiotice si Probiotice: Ce sunt, cum se deosebesc si ce rol au

Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului.

14 mai 2024
Edited 14 mai 2024
citește articolul
Fosforul: rol in organism si beneficii pentru sanatate Fosforul: rol in organism si beneficii pentru sanatate

Fosforul intra in compozitia oaselor si a dintilor, este unul dintre constituentii acizilor nucleici, nucleoproteinelor, fosfolipidelor din membranele celulare, fiind implicat, de asemenea, si in mentinerea echilibrului acido-bazic, in stocarea si transferul de energie din procesele enzimatice, stimuleaza contractia musculara si intervine in mentinerea activitatii neuronale.

16 martie 2023
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.