Tu cat de multe stii despre AVC si factorii de risc?

Publicat la: 29/10/2019

Tu cat de multe stii despre AVC si factorii de risc?

Astazi este Ziua mondiala a Accidentului Vascular cerebral (World Stroke Day). Ziua de 29 octombrie a fost gandita cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra riscurilor producerii unui accident vascular cerebral.

Mai important este faptul ca incidenta acestei afectiuni a crescut exponential in Mileniul III, iar varsta a scazut considerabil in ultimii ani si tot mai multi tineri sunt afectati, ceea ce a generat un semnal de alarma.

AVC-ul poate fi de mai multe tipuri:

atac ischemic, este un tip de accident vascular cerebral care apare din cauza unui cheag de sange care blocheaza o artera. Ca idee, coagularea sangelui este importanta pentru buna functionare a organismului. Mai ales atunci cand exista o rana care sangereaza, sau in momentul in care donam sange, coagularea incetineste si, in cele din urma opreste sangerarea. In cazul unui AVC, insa, cheagurile sunt periculoase pentru ca pot bloca o artera si in acest mod irigarea cu sange a unei parti din creier este oprita;

atac embolic, atunci cand undeva in organism (de obicei in inima) se formeaza un cheag (embol) care poate ajunge prin intermediul fluxului sanguin la nivelul creierului. Odata ajuns aici se opreste intr-un vas de sange care e prea mic pentru a mai permite trecerea lui mai departe. Astfel, la portiunea din creier irigata de acest vas nu mai ajunge sange.

atac trombotic, apare atunci cand la nivelul peretilor interiori ai vaselor de sange se pot depune placi de colesterol. Cu timpul aceste placi pot creste in dimensiune, ingustand lumenul arterial sau blocand vasul cu totul, impiedicand astfel circulatia sanguina. Sunt situatii cand accidentul ischemic tranzitoriu poate fi generat de o hipertensiune arterială. Iar daca simti o parte a cortexului cerebral si a lobului frontal ca iti genereaza stari de ameteala, sau ca ai probleme de vedere brusc la ambii ochi si vezi totul in ceata, e clar semn de consult medical. In caz de atac ischemic tranzitoriu, in cadrul crizei, pentru reducerea riscului e important sa fim atenti la simptome. Daca simptomele dispar si apar în mod frecvent printr o rotatie si ataca cate o parte a corpului, e important sa consultam un medic specialist.

Cifre care ar trebui sa dea de gandit

Potrivit Organizatiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (WSO) , se preconizeaza ca pana la finalul anului 2019 aproape 15 milioane de persoane vor suferi un AVC, iar peste 6 milioane isi vor pierde viata diin cauza unui tip de atac vascular cerebral. Pe de alta parte, la nivel mondial, 80 milioane de persoane au supravietuit unui AVC. Din anul 2010, accidentul vascular cerebral este declarat drept o urgenta de sanatate publica la nivel global de WSO.

In prezent, accidentul vascular cerebral reprezinta una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel global si a doua cauza de mortalitate. Supravietuitorii unui AVC se confrunta cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfunctii fizice la dificultati de adaptabilitate sociala, de conversatie, de dialog, de orientare, pierderi de memorie sau tulburari comportamentale, cu efecte care pot varia ca durata de la cateva luni la cativa ani, in functie de care parte a creierului este afectata si de cat de repede se intervine pentru e elimina problema.

Exista semne care pot anunta un AVC?

Potrivit unui comunicat de presa al Societatii Nationale de Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR), un AVC apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata. Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidentul vascular cerebral. Altfel spus, timpul de interventie este cel mai important in cazul pacientului care sufera un AVC, el avand maximum sase ore la dispozitie sa ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, si pentru a elimina rapid pericolul, pentru a resimti cat mai putine sechele.

Principalele simptome care ne pot trimite cu gandul la un AVC sunt: asimetrie faciala, scaderea fortei musculare in brate, vorbire dificila, ingreunata sau chiar afazie (lipsa vorbirii). In cazul in care aceste simptome sunt prezente, trebuie apelat serviciul de urgente in cel mai scurt timp posibil. Medicii atrag atentia ca, in cele mai multe cazuri in care nu se reactioneaza in timp util, pacientii care sufera de AVC mor sau raman cu invaliditate sau cu sechele majore.

Cum sta Romania la acest capitol?

Din pacate, pana in prezent, Romania are cea mai mare mortalitate cauzata de accidentele vasculare cerebrale din Europa, iar un roman din sase va suferi un AVC pana la finalul anului, releva un studiu al Societatii Nationale de Radiologie Interventionala din Romania. Reprezentantii SNRIR Romania au mai tras un semnal de alarma cu privire la incidenta bolii la persoanele tinere.

Potrivit acestora, in Romania, accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de mortalitate - 21,64% si dizabilitate - 11,34%. Studiile efectuate la nivel european de catre SAFE (Stroke Alliance for Europe) arata ca pana in 2035 numarul europenilor afectati de AVC va creste cu 34%, numarul celor care vor muri din cauza bolii va creste cu 45%, iar al celor care vor trai cu AVC ca boala cronica va creste cu 25%.

Ce spun medicii din Romania despre AVC

În România sunt anual aprox. 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apar pe fond de fibrilație atrială. De altfel, pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta AVC dacă nu este diagnosticat și tratat la timp, iar anual, 8.200 de români mor în urma unui AVC. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați”, a declarat  Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

Fibrilația atrială (FA) este, poate, cea mai frecventă aritmie cardiacă și netratată duce la AVC (până la deces sau invaliditate). În plus, FA tratată necorespunzător poate să deterioreze funcția cardiacă și să ajungă în final la Insuficiență Cardiacă (IC)cu toate consecințele ei”, consideră medicul Cardiolog Dr. Ana-Maria Vintilă.

„Trei lucruri importante ar trebui făcute: depistarea la nivel de medic de familie, în al doilea rând, tratamentul să fie accesibil populației din România, deci să existe o rambursare a lor prin programele dedicate ale Ministerului Sănătății și CNAS. În al treilea rând, să existe posibilitatea să monitorizăm și să urmărim pacienții.”, a explicat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

„Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii, cu o gravitate extremă prin complicațiile ei. Este nevoie să putem trimite pacienții pentru investigații de bază și decontarea investigațiilor din filă de buget de paraclinic pentru pacienții la risc (cei cu factori de risc multiplu sau cei peste 65 ani). ” , a explicat Dr. Rodica Tănăsescu, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicină de Familie.

„Soluțiile constau, în primul rând, în identificarea pacienților cu risc, apoi diagnosticarea și tratamentul pentru prevenirea AVC și tratamentul FA. Realizarea accesului pacientului la servicii medicale de care are nevoie: access la investigații și la tratament cu risc hemoragic scazut în prevenirea AVC dar care nu sunt decontate de CNAS. Este necesară o analiză serioasă, să se vadă costurile actuale și care ar fi rezultatele și costurile în cazul în care se asigură accesul la investigații și tratament.”,  a explicat Dr. Vasile Cepoi, Președinte Agenția Națională de Management a calitătii in sănătate.

Care sunt factorii de risc care pot cauza un AVC

Pana la 90% dintre accidentele vasculare sunt legate direct de cauze precum: hipertensiunea, alimentatia dezorganizata, consumul de junk-food, fumatul si consumul excesiv de sare si zaharuri. Altfel spus, cauzele de producere a accidentului vascular cerebral sunt multiple: HTA (hipertesiunea arterială), diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn, stresul, etc. De asemenea, este important de menționat că pacientul care face AVC pe fond de fibrilație atrială ramâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate pe termen lung (invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc), inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți.

Cum putem sa evitam manifestarea unui AVC

Asa cum am spus de la inceput, cauzele care stau la baza unui atac cerebral vascular tin de cheagurile de sange care se formeaza si care blocheaza alimentarea cu oxigen a creierului. Acidul Acetilsalicilic este o substanta care previne aparitia cheagurilor de sange si se foloseste pentru reducerea riscului de atac cerebral. Dar in natura gasim si alte substante care ajuta la prevenirea atacurilor de tip AVC. O astfel de planta este paducelul. Fructele arbustului de paducel sunt bogate in flavonoizi, taninuri, colina, pectina, glucoza, fructoza, substante minerale si uleiuri grase, precum si vitaminele B1 si C. 

In plus, ceaiul de paducel echilibreaza functiile inimii, regleaza hipertensiunea arteriala, fluidizeaza sangele si previne aparitia cheagurilor si trombozelor. Calmeaza durerile in caz de angina pectorala si tulburarile de ritm cardiac (palpitatiile). In plus, intareste muschii cardiaci si forta acestora si dilata vasele de sange, facilitand circulatia sangelui catre toate organele corpului. Astfel paducelul poate preveni bolile cardiace degenerative si poate evita aparitia unui atac vascular cerebral.

 

Tot la capitolul preventie, L-carnitina este o un tip de aminoacid care se gaseste in mod natural in diferite tipuri de carne rosie si care, adeseori, este administrat ca supliment pentru scaderea in greutate. Substanta joaca un rol crucial in productia de energie, prin faptul ca transporta acizii grasi in mitocondriile celulelor din corpul nostru. Mitocondriile mai sunt numite si "uzinele energetice ale celulei". Altfel spus, mitocondriile actioneaza ca niste motoare in interiorul celulelor noastre, arzand aceste grasimi (acizi grasi) pentru a crea energie utilizabila. Corpul nostru poate, de fapt, sa produca L-Carnitina din aminoacizii lizina si metionina. Pentru ca organismul nostru sa produca L-Carnitina in cantitati suficiente, avem nevoie de multa vitamina C.

L-carnitina ajuta la ameliorarea afectiunilor cardiovasculare si este o sursa de energie importanta pentru muschiul cardiac. O alta substanta benefica pentru organism este acidul Alfa-lipoic.

Acidul alfa lipoic, cunoscut si ca acid tioctic, este un antioxidant care poate fi solubil atat in apa, dar si in grasimi. Din aceasta cauza, el patrunde cu usurinta prin membrana celulara si prin bariera hemato-encefalica, protejand toate celulele organismului, inclusiv neuronii, de actiunea radicalilor liberi. Practic, datorita capacitatii lui de a patrunde prin membrana hemato-encefalica si de a ajunge pana la nivelul creierului, acidul alfa lipoic reprezinta un aliat de nadejde pentru preintampinarea unui atac vascular cerebral. Un produs care contine atat L-carnitina, Acid Alfa Lipoic dar si coenzima Q10 este Cosmo Q10.

 

Si daca tot am vorbit de substante benefice pentru organismul uman, Nattokinaza este o enzima naturala cu o contributie majora in mentinerea sanatatii cardiovasculare. AspiVita 100, contine singura forma de nattokinaza, cu eliberare prelungita si absorbtie superioara. Acest produs se recomanda pentru profilaxia si tratamentul adjuvant in afectiunile cronice vasculare cu risc trombotic ridicat, in hipertensiunea arteriala si in bolile neurodegenerative. Acest produs se recomanda si pentru preventia accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului acut de miocard (IMA) si a tromboembolismului pulmonar si ca adjuvant in tratamentul patologiilor cu risc de tromboza.

 

Ce trebuie sa stii

Potrivit cercetatorilor britanici care au monitorizat aproape 150.000 de oameni timp de aproape 20 de ani, s-a constatat ca persoanele care se confrunta cu stres la locul de munca prezinta un risc de accident vascular cerebral cu 22% mai mare decat persoanele care lucreaza intr-un mediu lipsit de stres. In plus, conform studiului, in randul femeilor riscul creste pana la 33%.

Factorii avuti in vedere la locul de munca au inclus impunerea de termene limita foarte stranse, presiunea pshilogica determinata de efectuarea sarcinilor de lucru si metodele de coordonare in echipa. Numarul de ore lucrate pe zi nu au fost incluse. Persoanele care lucreaza in domeniile cu nivel ridicat de stres au fost predispuse la pericolul ischemiei cerebrale, cauzate prin formarea unui cheag de sange in creier, in 58% dintre cazuri.

Conform unui studiu al ANPP din 2018, numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială care au ajuns în spitale în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri. Este doar vârful unui iceberg și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor. Numărul de bolnavi unici internați pentru AVC într-un an în spitale depășește 128.000 de cazuri, din care peste 20% au suferit și de fibrilație atrială.  

 Pentru a identifica o persoană care este pe cale să sufere un accident vascular cerebral, se folosește metoda FAST: face – se strâmbă fața, arm – nu se mai mișcă mâna, speech – pacientul nu mai vorbește bine sau deloc, time – timpul trebuie să fie cât mai mic până la rezolvarea situației. Aceasta ar fi simptomatologia în accidentul vascular ischemic, cam 85%. În accidentele hemoragice, pacienții au o durere mare de cap, durere în spatele ochiului, rigiditatea cefei, nu pot pune bărbia în piept sau pur și simplu pacientul cade din picioare, are o comă superficială. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
Digenzym Plus 20 comprimate filmate gastrorezistente

Digenzym Plus este un supliment alimentar, care gratiei compozitiei...

16,40 RON
Gerovital Tratament Expert Ulei hidratant cu argan, 100ml

Special conceput pentru a disciplina firele de par rebele, uleiul...

26,20 RON
SOLARIS Fructoza, 300g

Fructoza este o monozaharida prezenta din abundenta in fructe, in...

10,00 RON
newsletter