Mituri despre pilula de a doua zi. Ce sa faci si ce sa nu faci

Publicat la: 28/01/2020

Mituri despre pilula de a doua zi. Ce sa faci si ce sa nu faci

"Pilula de a doua zi" sau "Pastila de a doua zi" este o soluție contraceptivă de urgență cu impact asupra ciclului menstrual. Efectele pastilei de a doua zi pot varia, iar ca efecte secundare pot apărea dureri de stomac, greață, vărsături dar asta numai în anumite condiții și doar atunci când se abuzează folosirea  acestei pastile.

Efectul pastilei de la contactul sexual neprotejat se diminuează considerabil odată ce unitatea de timp dintre consumarea actului sexual și folosirea pastilei depășesc 24 de ore. Altfel spus, 24 de ore de la contactul sexual neprotejat este deja o perioadă mult prea mare și pastila poate să nu își mai facă efectul. Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă dar trebuie folosită doar în cazul în care vorbim de sex neprotejat.

Atenție! Nu trebuie confundată pilula contraceptivă cu un anticoncepțional și nu trebuie administrată în fiecare zi. Mai ales că abuzul de această pastilă poate genera efecte adverse în diferite zone ale corpului.

Ce este de fapt pilula de a doua zi?

Pastila de a doua zi este un medicament hormonal care conține levonorgestrel. Deși este cel mai bun hormon care poate stopa în fază incipientă apariția unei sarcini nedorite, nu are întotdeauna succes din cauza unor factori multipli (factori genetici, factori care țin de perioada în care această pilulă se administrează)

Cum acționează levonorgestrelul?

Levonorgestrelul face corpul să creadă că acesta are deja o sarcină activă, așa că îl păcălește să nu elibereze un ovul din ovare. Dacă ovulul nu e eliberat, nu poate fi fertilizat de spermatozoid ca să devină o sarcină. Dar ca pilula să funcționeze trebuie luată în 24 de ore, sau cel mult 72 de ore de la actul sexual neprotejat.

Care sunt cele mai populare mituri despre pilula de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o bombă hormonală periculoasă pentru organism și provoacă cancer ovarian

Această afirmație este total nefondată și falsă pentru că pilula de a doua zi împiedică formarea unei sarcini nedorite doar cu ajutorul unui singur hormon - levonorgestrel – substanța activă care, administrată în intervalul maxim de succes, întârzie ovulația pentru a evita apariția unei sarcini nedorite. Aceeași substanță activă este prezentă și în contraceptivele zilnice, însă în doze diferite. O dată ingerată, pilula este metabolizată rapid și eliminată complet din organism în maximum 48 de ore, fără nici un fel de efect pe termen lung.

N-ai voie sa folosești pilula de a doua zi mai mult de două ori pe an

Această afirmație are nevoie de câteva precizări. Pilula de a doua zi poți să o iei și la o diferențp de câteva zile dacă situația o impune, dar nu e ceva recomandabil pentru că eficacitatea ei scade cu fiecare întârziere. Deși ea are o eficiență maximă de 99% dacă este folosită în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, există metode contraceptive moderne care asigură o eficiență superioară și care sunt create tocmai pentru a te proteja pe termen lung.

Dar pilula nu se recomandă să fie folosită ca pilulă anticoncepțională pentru că are o doză prea mare de hormoni față de pilulele anticoncepționale de pe piață care se iau recurent. Nu e o problemă folosirea ei mai mult de două ori pe an dar nu e bine să fie folosită ca înlocuitor al pilulelor anticoncepționale de pe piață și se recomandă folosirea ei doar în situații excepționale.

Dacă o folosesc mai des de trei ori pe an ajung sterilă și nu mai pot să fac copii

Aceasta este una dintre cele mai nocive informații despre pilulă. Sterilitatea sau infertilitatea unei femei nu are legătură cu pilula de a doua zi. Mai mult decât atât, poate problemele sunt la partenerul de sex masculin. Ideea este că ambii parteneri trebuie să facă analize dacă nu pot avea copii.

Pastila de a doua zi dereglează menstruația

Această situație poate fi veridică, dar nu în toate cazurile și nu pentru toate femeile. Contează vârsta femeii, recurența cu care a ales să folosească pilula de a doua zi, factorii genetici, stresul, alimentația, practic după pilula de a doua zi e posibil ca menstruația sa întârzie cu câteva zile sau chiar săptămâni. Această dereglare poate fi cel mult una temporară, iar lucrurile revin la normal din a doua lună. Aici trebuie spus faptul că folosirea frecventă a pilulei poate să determine o dereglare prelungită a ciclului menstrual, organismul neavând timp să-și recupereze ritmul normal dacă repetăm utilizarea la scurt timp după o folosire. De aceea nu se recomandă abuzul de această pilulă.

Pastila de a doua zi provoacă avorturi spontane

Și acest mit a fost total combătut de către specialiști. Dacă ai uitat să iei pilula în timp util și s-a produs fecundarea ovulului de către spermatozoid, pilula de a doua zi nu mai are nicio putere, iar sarcina își urmează cursul normal. Pilula de a doua zi nu este o pilula abortivă. Aceasta din urma este o pilulă care este administrată numai sub supravegherea medicului ginecolog, abia după ce specialistul a confirmat sarcina. Dacă apare avortul spontan după câteva zile - săptămâni asta poate avea altă cauză și trebuie consultat un specialist.

Pilula de a doua zi are și funcție recurentă

Această situație nu este o garanție sau un rol universal valabil. Eficiența pilulei scade cu fiecare oră, și dacă ai luat-o dimineața de exemplu și a doua zi faci din nou sex neprotejat, sunt șanse ca pilula să nu mai funcționeze.

În plus, eficiența depinde și de metabolismul fiecărei femei, de cât de repede este asimilată și eliminată substanța activă. De aceea este important să o foloseşti cât mai repede după fiecare contact sexual neprotejat care poate conduce la o sarcină nedorită și să nu folosești pilula în avans ca protecție. La fel de falsă este ideea potrivit căreia pilula are efect până la următoarea menstruație.

Ce trebuie reținut?

Administrarea pilulei de a doua zi trebuie făcută doar după o vizită la medicul ginecolog și după administrarea ei se recomandă vizitarea unui medic specialist.

Citeste si despre sindromul premenstrual

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills

https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill

REFERINTE:

Columbia University Go Ask Alice: “Does taking the pill increase the size of your breasts?”

Cornell Health: “Missed a Birth Control Pill? Here’s what to do.”

Informed Health Online: “Contraception: Do hormonal contraceptives cause weight gain?”

Mayo Clinic: “Morning-after pill,” “Birth control pills for acne?” “Birth control pill FAQ: Benefits, risks and choices.”

Nemours Foundation: “For Teens: Birth Control Pill,” “Birth Control Pill.”

Princeton University The Emergency Contraception Website: “Answers To Frequently Asked Questions About …”

U.S. Department of Health and Human Services Office on Women's Health: “Birth Control Pill,” “Acne,” “Menopause Symptom Relief and Treatments,” “Emergency contraception.”

U.S. Department of Health and Human Services Office of Population Affairs: “Birth Control Fact Sheet.”

National Health Service (U.K.): “When will my periods come back after I stop taking the pill?” “Will a Pregnancy Test Work if I'm on the Pill?”

National Women’s Health Resource Center: “Types of Pills.”

The American College of Obstetricians and Gynecologists: “Combined Hormonal Birth Control: Pill, Patch, and Ring.”

Association of Reproductive Health Professionals: “Combined Hormonal Contraception: General Information,” “Combined Oral Contraceptive Pills,” “Progestin-Only Oral Contraceptives.”

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
Climenum x 28 + 28 compr. film.

Climenum reprezinta un aliat de nadejde in timpul menopauzei, asupra...

48,90 RON
HOFIGAL Gemoderivat mladite zmeur, libidou crescut

Gemoderivatul din mladite de zmeur de la Hofigal este un produs...

12,40 RON
newsletter