Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Dana Miricioiu: Potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi obezi in urmatorii 12 ani

Dr. Dana Miricioiu: Potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi obezi in urmatorii 12 ani

Postat in: Info sanatate
Dr. Dana Miricioiu
de , Chirurg estetician
Data publicării: 6 martie 2024 Ultima actualizare: 7 martie 2024

Obezitatea este o problema majora de sanatate publica la nivel mondial si potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi in urmatorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde in 2020. Persoanele sanatoase si normoponderale pot deveni obeze in cel mai scurt timp daca nu isi pastreaza sanatoase obiceiurile alimentare. Obezitatea, o realitate dura a stilului de viata modern a fost asociata cu diverse complicatii de sanatate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalitati de mentinere si combatere a acestor afectiuni grave este prin dieta, dar un lucru mai putin cunoscut si extrem de important este tipul de regim alimentar abordat. 

Un semnal de alarma privind starea de sanatate a romanilor, a reiesit in urma celui mai recent sondaj de piata realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, romanii si-au exprimat dorinta de a-si schimba stilul de viata prin obtinerea unei greutati sanatoase si mentinerea echilibrului nutritional. Sondajul realizat in perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre romani au nevoie si vor sa slabeasca, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesata medical si echilibrata nutritional, care sa contina mese sarate, dar si dulci. Dintre respondenti, 25% au indicat ca isi doresc sa slabeasca 10 kilograme; 27% vor sa slabeasca 5 kilograme; 9% au nevoie sa slabeasca 15 kilograme, 7% vor sa piarda 7 kilograme, in timp de 5% dintre cei care au participat si raspuns la sondaj, vor sa slabeasca 20, respectiv 12 kilograme.

Sondajul indica o crestere semnificativa a aderarii la regimuri alimentare echilibrate nutritional, astfel ca in anul 2023, 17% dintre romani au declarat ca au tinut dieta, iar ca optiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) si dieta Nupo (14%). Alte diete mentionate sunt: regim echilibrat (10%); fara sare, grasimi (8%); Dukan (6%), vegetariana/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenica (4%); personalizata/recomandata de nutritionist (4%); daneza (2%). In acelasi timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut raspunsuri legate de foame / deficit caloric / fara zahar / paine / carbohidrati. In urma celui mai recent sondaj de piata, reprezentantii Nupo Romania aduc in prim-plan beneficiile dietei NUPO si impactul acesteia in raspunsurile pozitive ale romanilor in ceea ce priveste slabirea si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Ce este dieta NUPO si cum te poate ajuta atunci cand ai probleme cu indicele de masa corporala

 „Suntem foarte incantati sa vedem ca in urma acestui sondaj, romanii isi doresc sa aiba grija de sanatatea lor, sa adopte obiceiuri alimentare mai sanatoase, iar dieta Nupo vine in intampinarea acestor aspiratii, oferind o solutie echilibrata si sustenabila si dovedita clinic. Pierderea in greutate poate avea un impact major asupra sanatatii generale si poate contribui in mare masura la reducerea riscului de complicatii grave. Dieta Nupo, originara din Danemarca, ofera produse celor care doresc sa urmeze o dieta de slabit, dar si sa isi mentina greutatea sau sa previna obezitatea. Toate produsele Nupo contin cantitatea corecta si completa de nutrienti (proteine, vitamine si minerale, fibre) esentiali organismului si sunt certificate de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), inregistrate la Ministerul Sanatatii, contin ingrediente aprobate de OMS si sunt produse in UE. Dieta Nupo se supune Legislatiei Europene si Nationale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele inlocuitoare complete de mese, foarte scazute in calorii.  Dieta Nupo s-a impus rapid pe piata din Romania si suntem mandri sa constatam ca, in doar doi ani de la lansarea pe piata, se afla in topul preferintelor celor care isi doresc o schimbare in bine. Formula echilibrata a dietei Nupo, permite controlul riguros al aportului caloric si al continutului de zahar, facilitand procesul de slabire fara a compromite necesitatile nutritionale esentiale.

Desi este o dieta saraca in calorii, Nupo contine cantitatea corecta si completa a peste 34 de nutrienti esentiali organismului, care au rolul de a mentine organismul echilibrat pe toata durata procesului de slabire. Produsele Nupo nu doar indeplinesc cerintele nutritionale, ci si satisfac gusturile variate, asigurand o experienta placuta in cadrul dietei. In ultimii doi ani am observat o schimbare semnificativa in mentalitatea romanilor, care isi doresc nu doar sa slabeasca, ci si sa adopte un stil de viata sanatos pe termen lung. Romanii apreciaza usurinta si versatilitatea oferita de dieta NUPO, care presupune prepararea rapida a meselor. Dovada, stau numeroasele povesti de succes ale celor care au urmat dieta Nupo, printre care zeci de persoane publice din Romania si peste cateva zeci de mii de clienti fericiti, atesta eficienta acesteia in obtinerea si mentinerea rezultatelor vizibile in pierderea in greutate. Ne bucuram ca dieta NUPO devine o alegere tot mai populara in randul romanilor, fiind perceputa nu doar ca o solutie pentru slabit, ci si ca un mod de viata sanatos, adaptabil nevoilor actuale. Cu o istorie de peste 42 de ani, sustinuta de peste 39 de studii clinice independente si un numar semnificativ de sustinatori, dieta NUPO continua sa castige increderea celor care isi doresc rezultate durabile intr-un mod sigur si eficient.”, a declarat Dana Miricioiu, medic chirurg estetician si Ambasador Nupo Romania.

In ultimii 5 ani, 37% dintre romani au declarat ca au tinut dieta, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenti au mentionat ca au tinut dieta de doua ori sau o singura data, 10%, au tinut dieta de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori si 1% de zece ori. Preferinta romanilor se indreapta catre dietele sanatoase, eficiente si usor de urmat, dar care sa fie aprobate si atestate medical. Astfel 33% dintre romani vor ca dieta pe care o adopta sa fie sanatoasa, 19% vor sa fie eficienta, 17% isi doresc sa fie usor de urmat, 16% au nevoie sa fie echilibrata nutritional, in timp ce 9% vor sa se prepare usor si rapid. 

Pentru 89% dintre romani este important ca dieta pentru care opteaza sa le pastreze energia, sa le ofere senzatia de satietate (88%), sa fie cat mai diversa (86%), sa ramana echilibrati nutritional dupa dieta (90%), usor de preparat (82%), atesata medical (63%) si avizata de Ministerul Sanatatii (49%). Alte cateva aspecte semnificative dezvaluite de cercetare, au scos in evidenta faptul ca un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gatit. Astfel, 45% dintre romani au 30 de minute timp sa isi prepare mesele, in timp ce 21% aloca 60 de minute si 15% doar 5 minute. 

Sondajul evidentiaza faptul ca, desi 54% dintre romani au un stil de viata echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezinta principalul factor in ingrasare si dezechilibrare a stilului de viata, urmate de grasimi si carbohidrati fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au ingrasat dupa ce au tinut dieta, tot 32% s-au ingrasat, dar nu mai mult decat inainte sa slabeasca, in timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute si tot 18% s-au ingrasat si mai mult dupa ce au tinut dieta.

In acelasi timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecti au declarat ca este foarte important sa ramana echilibrati din punct de vedere nutritional. Desi majoritatea participantilor la sondaj au recunoscut ca un stil de viata echilibrat din punct de vedere nutritional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut ca sunt dezechilibrati din punct de vedere alimentar.

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala ( CURS) a realizat sondajul pe populatia adulta rezidenta din Romania. Volumul esantionului a fost de 1067 respondenti, votanti in varsta de 18 ani si peste. Sondajul are o marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion: +/-3% la un nivel de incredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost fata-in-fata, la domiciliul respondentilor, iar validarea esantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS in perioada 3 - 14 februarie, 2024. 

 

Dr. Dana Miricioiu despre provocarile recurente din zona de estetica si nutritie

Lumea mea are de astazi o casa noua, o clinica de chirurgie estetica si remoderare corporala la care am visat de foarte mult timp. Un loc unde interventiile laser de inalta performanta, procedurile estetice care suplinesc si chiar pot inlocui anumite interventii chirurgicale si proceduri de remodelare corporala, sunt puse toate in beneficiul pacientului. De-a lungul carierei am avut privilegiul de a intra in contact pacienti cu dorinte si asteptari diferite legate de frumusete. Acesta este un domeniu in care transformam visele in realitate, iar pentru mine, frumusetea inseamna mult mai mult decat un aspect exterior placut. 

Frumusetea necesita efort si grija si nu totul se reduce la proceduri chirurgicale, ci si la rutina de ingrijire personala, alimentatie sanatoasa si echilibru emotional. Ca medic, incurajez pacientii sa aiba grija de sanatatea lor si sa-si pastreze increderea in propriul lor proces de transformare. In calitate de medic chirurg estetician, imi asum responsabilitatea de a asculta si intelege nevoile si dorintele unui pacient inainte de a recomanda orice procedura. Este important sa ne asiguram ca acea procedura va aduce o imbunatatire in conformitate cu ceea ce pacientul percepe ca fiind frumos. 

Frumusetea este o calatorie, nu o destinatie finala si in fiecare zi asist la aceasta calatorie alaturi de pacienti, le ofer suport si ii ajut sa-si atinga obiectivele de frumusete in mod sigur si sanatos. Cred cu tarie ca frumusetea se dezvaluie in increderea si fericirea pe care o gasim in noi insine pentru ca in cele din urma, frumusetea este o putere. Puterea de a ne simti bine in propria ta piele, de a exprima individualitatea si de a arata lumii cine suntem cu adevarat. In descoperirea acestei puteri si in exprimarea propriei lor frumuseti,  pentru pacientii mei, pe langa medic sunt prieten si confident. Si pentru ca fiecare dintre noi are propria sa definitie a frumusetii, misiunea mea este sa ajut oamenii sa-si gaseasca si sa-si imbratiseze propria lor frumusete intr-un mod sanatos, sigur si armonios!”- Dr. Dana Miricioiu, chirurg estetician.

Articole similare
Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum

Consumul de cirese este bun pentru corpul nostru, si mai mult atunci cand vine vorba de un fruct pe care il vom gasi doar in timpul sezonului de recoltare, ceea ce il face un produs proaspat prin excelenta. In afara de aroma sa excelenta, contine multe proprietati sub forma de beneficii pentru sanatate.

9 iulie 2024
Edited 9 iulie 2024
citește articolul
Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii

Merisoarele, care mai sunt numite si "insulina verde” sunt fructe de padure mici si rosii, ce au o compozitie nutritionala valoroasa pentru organismul uman. Merisoarele se folosesc in constipatia cronica si au actiune purgativa, dar si in cazurile de insuficienta hepatica, cand creste secretia biliara. Se pot folosi in combinatie cu alte plante cum este anghinarea sau papadia si se recomanda in afectiunile ficatului si in constipatie, dar si in alte afectiuni care pot modifica tranzitul intestinal.

21 mai 2024
Edited 21 mai 2024
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.