Acidul boric: Cum se poate folosi, beneficii pentru organism, contraindicatii
Acidul boric este un compus chimic format din bor si oxigen, cu formula chimica H3BO3. Acesta este utilizat in diverse domenii, inclusiv in medicina, intelegerea si tratarea utilizarii sale necesitand precautie. In medicina, acidul boric a fost utilizat in trecut ca antiseptic si astringent. Cu toate acestea, utilizarea sa a fost redusa considerabil din cauza efectelor sale toxice asupra sistemului reproductiv si a rinichilor.
Acidul boric poate fi absorbit in organism prin piele si prin ingestie, si poate avea efecte nocive asupra functiei renale si a sistemului reproductiv, in special la femei. Acidul boric este un compus mineral sau chimic. Poate fi gasit in natura ca in plante, apa de mare etc. Are proprietati extinse care il fac util in multe domenii. Se poate spune ca este folosit ca otrava pentru daunatori, in acelasi timp pentru a beneficia de sanatatea pielii si pentru a trata diverse afectiuni, deoarece este un antiseptic puternic.
Desi acidul boric mai este utilizat in anumite produse dermatologice si oftalmologice, utilizarea sa interna sau externa in alte forme necesita o atentie deosebita si trebuie sa fie prescrisa sau recomandata de catre un medic. Utilizarea acidului boric in scopuri casnice sau neaprobate de catre un profesionist medical poate fi periculoasa si nu este recomandata. Inainte de a utiliza orice produs care contine acid boric sau de a considera utilizarea acestuia in scopuri medicale, este important sa discutati intotdeauna cu un medic sau cu un specialist in domeniul respectiv pentru a obtine informatii si indrumari adecvate.
Acid boric - pentru ce se foloseste
Acidul boric are diverse aplicatii in diferite domenii, inclusiv in medicina, agricultura, industria cosmetica si in domeniul casnic.
Serveste ca un insecticid. Proprietatile sale benefice pentru controlul daunatorilor, cum ar fi furnicile, gandacii, puricii, printre altele, sunt pe deplin dovedite. Unele persoane fac un amestec de acid boric, zahar si apa, aceasta combinatie reprezinta o otrava excelenta pentru gandaci. Amintiti-va ca gandacii poarta multe boli. Prin urmare, acidul boric va poate ajuta sa mentineti sanatatea membrilor familiei, deoarece ucide eficient aceste daunatori.
Conservarea lemnului. Este evident ca lemnul expus agentilor externi se confrunta cu ciuperci care il putrezesc sau il deterioreaza. Ei bine, puteti aplica un tratament lemnului cu acest mineral pentru a mentine lemnul si chiar pentru a combate umiditatea si uzura.
Este util in domeniul medicinii. Face fata conditiilor pielii, cum ar fi acneea, combaterea infectiei vaginale (vaginoza bacteriana), otita acuta, pentru ciuperca piciorului (tinea pedis), previne infectia cu arsuri usoare. Diluat si in produse specializate serveste pentru a rezolva probleme ale ochilor. Acestea sunt cateva dintre principalele utilizari in domeniul farmaceutic. Este utilizat pe scara larga in creme, geluri si chiar in produse de machiaj.
Produse dermatologice: In anumite produse dermatologice, cum ar fi unguentele si cremele, acidul boric poate fi utilizat ca ingredient pentru proprietatile sale astringente si antiseptice. In astfel de cazuri, utilizarea sa ar trebui sa fie conform indicatiilor si recomandarilor medicale.
Agricultura: Acidul boric este uneori utilizat in agricultura ca fertilizator si ca tratament pentru diverse deficiente de micronutrienti in sol.
Produse cosmetice: Acidul boric poate fi gasit in anumite produse cosmetice, cum ar fi cremele, lotiunile si sapunurile, ca agent de conservare.
Este util in domeniul industrial. Borax combinat cu alti compusi serveste pentru acoperiri ceramice, cuptoare cu inductie, pentru a reduce oxidarea bijuteriilor, printre multe alte utilizari.
Este un ignifug excelent, deci poate fi foarte util pentru a combate focul la scara larga. Este folosit de profesionisti in caz de incendii greu de stins.
Proprietati si beneficii
Acidul boric are urmatoarele proprietati:
Proprietati antiseptice si antifungice: Acidul boric are capacitatea de a inhiba cresterea si multiplicarea anumitor microorganisme, cum ar fi bacteriile si fungiile. De aceea, este utilizat ca antiseptic in anumite solutii si produse medicale. Exista produse impotriva arsurilor pe baza acestui compus care sunt utile. Proprietatile sale antiseptice combat ciuperca piciorului. A fost folosit in industria farmaceutica de mai multi ani sub forma de pulbere pentru a reduce si mirosul neplacut al picioarelor.
Proprietati astringente: Acidul boric poate avea efect astringent, adica poate reduce inflamatia si umflarea tesuturilor prin constrictionarea vaselor de sange si reducerea exudatului inflamator.
Capacitate de conservare: Acidul boric are proprietati de conservare si poate inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fungilor in produsele cosmetice, solutii oftalmice si alte produse care il contin.
Proprietati insecticide: Acidul boric este utilizat ca insecticid in anumite aplicatii, mai ales in controlul insectelor precum furnicile, gandacii si termitele. Actioneaza prin actiunea sa toxica asupra sistemului digestiv al insectelor. Este un mare aliat si impotriva insectelor care afecteaza plantele. De asemenea, poate fi util pentru eliminarea acarienilor.
Capacitate de tamponare: Acidul boric are capacitatea de a mentine un pH constant in solutii si de a actiona ca un tampon, mentinand stabilitatea pH-ului.
Proprietati chimice si fizice: Acidul boric este un compus cristalin, incolor si solubil in apa. Are o structura moleculara formata din atomi de bor, oxigen si hidrogen.
Are proprietati antibacteriene. Acest lucru face utila combaterea problemelor vaginale si a altor afectiuni care duc la bacterii, printre care puteti obtine supozitoare pe baza de acid boric. Puteti gasi produse pe baza acestui produs chimic care va permit sa mentineti o sanatate buna a pielii.
Beneficii oferite de acidul boric
Acest mineral este benefic pentru fiecare domeniu:
Proprietatile sale il fac sa fie adaugat in produse cosmetice.
Este un mare aliat in lupta impotriva ciupercilor si bacteriilor.
Ucider gandacii si insectele.
Este un compus util pentru prelucrarea industriala.
Este un excelent ignifug.
Desi acest mineral este utilizat in domeniul sanatatii, este inca un compus chimic. Prin urmare, nu trebuie ingerat. Nu puneti niciodata sacid boric in ochi, deoarece poate provoca iritatii severe. Acelasi lucru este valabil si pentru tratamentele cutanate pentru acnee, deoarece pielea este foarte delicata. Cumparati produse cosmetice testate dermatologic. Acidul boric nu trebuie ingerat niciodata deoarece poate pune viata in pericol. Poate fi toxic pentru organism sau chiar fatal, prin urmare se va folosi cu prudenta si nu se va aplica ca atare, ci integrat in produse avizate. Pentru insecte se poate aplica ca atare si se vor spala mainile cu apa si sapun dupa manipulare.
Beneficiile acidului elagic pentru ingrijirea pielii. Se poate folosi impreuna cu acidul boric
Desigur, cea mai mare pretentie a acidului elagic la faima sunt proprietatile sale antioxidante. Totusi, nu este orice antioxidant vechi - este deosebit de puternic. „Acest efect antioxidant ajuta la neutralizarea radicalilor liberi pentru a proteja pielea de daune daunatoare cauzate de radiatiile UV”, explica dr. Farber.
Pentru a intelege mai bine ce inseamna asta, este important sa aveti o idee aproximativa despre radicalii liberi, in primul rand. Pe scurt, un radical liber este un atom de oxigen nepereche care cauta cu disperare un alt atom pentru a se reechilibra. (Devine neimperecheat prin poluare si soare.) Cand un radical liber adera la un atom de pe piele, provoaca o reactie in lant de daune care are ca rezultat pete solare, linii fine si distrugerea colagenului. Antioxidantii servesc drept scut prin neutralizarea haosului atomului neimperecheat, astfel incat sa nu faca ravagii.
Pe langa puterile sale antioxidante, acidul elagic poate fi folosit pentru a ajuta la luminarea pielii si la imbunatatirea pigmentarii. De fapt, este considerata o alternativa mai blanda, aprobata de sarcina, la hidrochinona. „[Mai mult], acidul elagic poate interfera cu enzimele care dauneaza colagenului, ceea ce inseamna reducerea incretirii si imbunatatirea pigmentului”, spune dr. Farber. „In timp ce se fac mai multe cercetari asupra acidului elagic pentru a elucida toate utilizarile si efectele secundare potentiale, acesta are cu siguranta multe beneficii pozitive pentru piele si este probabil un antioxidant mai puternic.”
Cum se foloseste corect acidul elagic?
Bibliografie:
1. Mämmelä, P.; Savolainen, H.; Lindroos, L.; Kangas, J.; Vartiainen, T. (2000). "Analysis of oak tannins by liquid chromatography-electrospray ionisation mass spectrometry". Journal of Chromatography A. 891 (1): 75–83.
2. Nakai, S. (2000). "Myriophyllum spicatum-released allelopathic polyphenols inhibiting growth of blue-green algae Microcystis aeruginosa". Water Research. 34 (11): 3026–3032.
3. Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin. 31 (10): 1968–1972.
4. Vattem, D. A.; Shetty, K. (2005). "Biological Function of Ellagic Acid: A Review". Journal of Food Biochemistry. 29 (3): 234–266.
5. Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451.
6. Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition. 64 (7): 907–913.