Micoza (ciuperca piciorului): cauze, simptome si tratament
Micoza cutanata sau ciuperca piciorului este o infectie fungica superficiala care afecteaza parul, unghiile dar si pielea. Termenul de ”micoza” este unul medical si se refera la o infectie cauzata de ciuperci, ”cutanat” fiind faptul ca afecteaza pielea. Ciupercile sunt organisme vii care traiesc pe piele si in interiorul corpului, cele care traiesc pe suprafata pielii sunt inofensive, insa exista cazuri in care se pot dezvolta mai multe infectii, fiind riscul de a scapa de sub control si patrunzand in piele printr-o rana.
Micoza cutanata prospera in mediile umede, calde, acesta este motivul pentru care aceste ciuperci afecteaza cel mai des picioarele, zona inghinala sau alte zone ale pielii. Este important de stiut ca anumite medii cum ar fi clima calda, locurile aglomerate, dusurile comune si vestiarele, favorizeaza dezvoltarea acestei infectii.
Tipurile de micoze
Cutanate
Micozele cutanate declanseaza un raspuns inflamator, care este mai sever decat celelalte tipuri, manifestandu-se prin inrosire cutanata si senzatia de mancarime a pielii.
Superficiale
Micozele superficiale provoaca inflamatii care nu sunt atat de severe precum cele cutanate, afecteaza straturile superficiale ale pielii.
Sistemice
Aceasta infectie afecteaza organele interne, o persoana cu un sistem imunitar slabit poate ajunge la o infectie extinsa.
Subcutanate
Infectiile de tipul micozei subcutanate sunt infectii cutanate ale tesutului subiacent, ca urmare a intrarii printr-o rana (o intepatura, de exemplu).
Cauzele micozelor cutanate
Cele mai importante cauze care favorizeaza dezvoltarea micozelor cutanate sunt:
incaltamintea din materiale sintetice;
mersul cu picioarele goale prin vestiare, sauna sau sala de sport;
varsta: cei mai predispusi la micozele cutanate sunt copiii si persoanele in varsta;
diabetul poate provoca dezvoltarea micozei cutanate la nivelul piciorului;
imunitatea scazuta.
Simptomele micozelor cutanate
Micozele cutanate se pot recunoaste urmarind anumite simptome, care difera in functie de localizarea infectiei si de severitatea afectiunii. Manifestarile principale ale micozelor cutanate sunt:
senzatia de mancarime;
senzatie de arsura;
inflamatia cutanata;
piele crapata;
ingrosarea unghiilor afectate.
La inceputul dezvoltarii, micoza cutanata poate sa nu arate simptome, poate aparea in timp o mancarime intre degetele de la picioare spre exemplu, dar si exfoliere cutanta excesiva. Cand micoza devine mai severa, pielea devine mai deschisa la culoare si unghia este deshidratata complet. Micozele cutanate pot fi clasificate ca dermatofitoze sau dermatomicoze. Dermatofitozele avand principala cauza agentii genurilor Epidermophyton, Microsporum si Trichophyton.
Pe de alta parte dermatomicozele sunt infectii cutanate datorate altor ciuperci, dintre care se enumera si Candida, aceste infectii se caracterizeaza printr-o specificitate a stilului anatomic in functie de genuri. Spre exemplu, Epidermophyton floccosum infecteaza in special pielea si unghiile, dar nu afecteaza foliculii si arborii de par, in schimb ce Microsporum spp. Infecteaza in special parul si pielea, neimplicand unghiile. Trichophyton spp poate afecta toate 3, parul, pielea si unghiile.
De asemenea, infectiile cu tinea se prezinta ca o eruptie cutanata cu mancarime, care are o zona centrala inconjurata de o margine solzoasa si inflamata. Aceste leziuni au aspectul lor asemanator unui inel. Tineele pot fi inca greu de distins de micoze cutanate, inclusiv de infectiile cu Candida. Candidoza cutanta se prezinta adesea ca pete rosii care afecteaza de obicei zonele de suprafata ale pielii, cum ar fi axile, zona inghinala sau zona de sub sani.
Candida de asemenea poate afecta si unghiile, acestea tind sa se intareasca si sa se ingalbeneasca. Aspergiloza cutanata se prezinta sub forma de rani ale pielii, care sunt distinctive, escare in zona afectata. Mai rar, micozele cutanate se pot datora infectiei cu ciuperci nedermatofite, ca o specie Aspergillus. Aspergillus este o familie de mucegaiuri formata din multe specii diferite, dintre care unele pot provoca o afectiune cunoscuta sub numele de aspergiloza.
Cum se trateaza micozele cutanate?
In primul rand, o micoza cutanata se diagnosticheaza printr-un examen fizic, insa exista situatii in care diagnosticul nu este foarte precis, implementandu-se mai multe teste suplimentare care ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul (teste de microscopie, culturi fungice). In ceea ce priveste tratamentul acestor micoze cutanate este nevoie de igienizarea zonei prin curatare si dezinfectare.
Este recomandat ulterior aplicarea de creme si unguente care ajuta la intretinerea unei igiene corecte, mai ales cand este vorba despre cea a unghiilor. Se pot prescrie cu ajutorul medicului anumite tratamente impotriva micozei cutanate, astfel de tratamente sunt indelungate si pot dura pana la 14 zile. Este obligatoriu si necesar ca perioada tratamentului sa fie respectata, desi ea poate fi si prelungita, chiar daca infectia, aparent, pare sa fie mai putin severa.
Acest tratament poate fi local sau sistematic in functie de severitatea afectiunii, se prescriu de altfel si antimicotice sau pastile. Acest tratament cu antimicotice este necesar in primul rand cand este afectat firul de par si onicomicoze cand este afectata unghia, dar si cand exista o recidivitate mare a pielii afectate de pe corp. Este indicat vizita la medic in cazul in care micoza cutanata se extinde si afecteaza mai mult de un deget.
Cum se pot preveni micozele cutanate?
Aceste micoze pot fi prevenite foarte usor respectand urmatoarele:
Spala intotdeauna sosetele si lenjeria la masina de spalat utilizand cel putin 60 de grade Celsius!
Foloseste tot timpul prosoape separate pentru picioare!
Schimba incaltamintea zilnic!
Evita transpiratia la picioare, foloseste antiperspirante! Exista sprayuri de incaltaminte cu efect antimicotic.
Pe cat posibil, foloseste incaltaminte din piele sau din material textil, nu sintetica!
Permite piciorului sa respire, indiferent de anotimp!
Micozele cutanate sunt un grup de infectii fungice superficiale care afecteaza pielea, parul și unghiile. Acestea pot fi cauzate de diferite tipuri de ciuperci, inclusiv dermatofite, drojdii din genul Candida si alte ciuperci nedermatofitice. Semnele si simptomele depind de infectia fungica specifica. De exemplu, infectiile dermatofite (tineas) prezinta leziuni pruriginoase, asemanatoare inelelor la locul infectiei, în timp ce candidoza cutanata se poate prezenta cu o eruptie cutanata localizata in zonele pliurilor pielii.
Diagnosticul micozelor cutanate este adesea suspectat la examinarea clinica a leziunilor si poate fi confirmat cu teste suplimentare, inclusiv microscopie directa, culturi fungice si examinarea cu lampa Wood. O persoana isi poate reduce susceptibilitatea la micoze prin practicarea unei bune igieni, purtand imbracaminte care permite circulatia aerului pe langa piele si mentinand pielea curata si uscata. Tratamentul necesita, in general, medicamente antifungice topice sau orale.
Cum apare Onicomicoza. Asemanari cu micoza piciorului
Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezinta o infectie de tip fungic cauzata de trei clase de fungi: dermatofitii, ciupercile si fungi nondermatofitici. Micoza unghiei este o afectiune destul de des intalnita, contagioasa, estimandu-se ca intre 2% si 18% din populatia lumii se confrunta cu aceasta la un moment dat in viata.
Afectiunea este observabila la inceput sub forma unor pete de culoare alb-galbuie sub varful unghiei. Exista mai multe feluri de infectii fungice ale unghiilor, incidenta cea mai mare, cu peste 90% din cazuri, avand-o onicomicoza subunghiala distala cauzata de dermatofiti.
Onicomicoza poate afecta unghiile de la maini si de la picioare. Unghiile de la picioare sunt mai supuse riscului infectiilor, barbatii fiind considerati mai vulnerabili. Mediile propice pentru infectiile fungice sunt cele intunecate, umede si calde. Exact cum este in sosetele noastre sau daca ne aflam in sezonul rece, in manusile noastre. In momentul in care infectia a acaparat unghia, atunci se va da nastere unei infectii numita onicomicoza.
Cu alte cuvinte, va aparea micoza, ce este o afectiune dermatologica si infectioasa cronica. Spre deosebire de alte afectiuni, este foarte greu de tratat si extrem de neplacuta. Persoanele ce sufera de micoza vor simti o jena referitoare la expunerea unghiilor in diferite circumstante. Cum se poate trata si ce metode de preventie exista descopera in acest material.
Lucruri mai putin cunoscute despre onicomicoza