Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ambliopie: identificare timpurie si tratament pentru ochiul lenes

Ambliopie: identificare timpurie si tratament pentru ochiul lenes

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iulie 2023

Ambliopia, cunoscuta si sub numele de "ochi lenes", este o tulburare a vederii care afecteaza capacitatea unei persoane de a vedea clar cu unul sau ambii ochi. Este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii si poate aparea in copilarie, de obicei inainte de varsta de 7 ani. De obicei, aceasta afectiune apare in timpul copilariei, cand ochiul lenes nu este utilizat in mod corespunzator si creierul incepe sa suprime informatiile provenite din acel ochi.

Ambliopia se dezvolta atunci cand ochiul sau ochii unei persoane nu sunt capabili sa transmita informatii vizuale corecte catre creier in timpul perioadei critice de dezvoltare a vederii, care este in general in primii ani de viata. Acest lucru poate fi rezultatul unor factori precum strabismul (devierea unui ochi), diferenta semnificativa de refractie intre cei doi ochi sau opacitatile in lentilele oculare (de exemplu, cataracta).

De ce este important un diagnostic precoce

Daca nu este tratata in timp util, ambliopia poate duce la o vedere slaba sau pierderea permanenta a vederii in ochiul afectat. Tratamentul consta in corectarea factorilor subiacenti si in restabilirea vederii normale prin intermediul terapiei vizuale, utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact speciale si, uneori, acoperirea ochiului sanatos pentru a forta utilizarea ochiului afectat. Diagnosticul precoce al ambliopiei este esential din mai multe motive importante:

Tratament mai eficient: Diagnosticul precoce permite initierea unui tratament cat mai devreme posibil. In general, perioada critica pentru tratamentul ambliopiei este inainte ca copilul sa implineasca varsta de 7-8 ani. Cu cat este initiat tratamentul mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a obtine rezultate mai bune in corectarea vederii afectate.

Dezvoltarea vederii binoculare: Ambliopia netratata poate duce la o dezvoltare anormala a sistemului vizual. Daca un ochi este lasat netratat, creierul poate deveni dependent de informatiile primite doar de la ochiul sanatos, iar capacitatea de a vedea cu ambele ochi simultan (vedere binoculara) poate fi afectata in mod permanent. Tratamentul precoce ajuta la restabilirea vederii binoculare normale si la prevenirea complicatiilor pe termen lung.

Impactul asupra performantelor scolare si sociale: Ambliopia netratata poate afecta performantele scolare ale copiilor. O vedere slaba sau neclara poate ingreuna citirea, scrierea si intelegerea informatiilor. De asemenea, ambliopia poate avea un impact asupra relatiilor sociale ale copilului, deoarece poate afecta perceptia spatiala si capacitatea de a se integra in activitati sportive sau de joc in echipa.

Detectarea altor afectiuni asociate: Un diagnostic precoce al ambliopiei poate duce la descoperirea altor afectiuni oculare asociate. Ambliopia poate fi cauzata de diferite probleme oculare, cum ar fi strabismul (deviatia ochilor) sau refractia anormala a ochilor (miopie, hipermetropie, astigmatism). Prin urmare, evaluarea si tratamentul precoce al ambliopiei pot ajuta la identificarea si gestionarea altor probleme oculare in stadii incipiente.

Ambliopia se poate dezvolta de la nastere sau in momentul in care copilul incepe sa-si foloseasca ochii si apare atunci cand exista obstructie la vedere si dezvoltare anormala a caii creierului ochilor. Ar putea fi o provocare pentru a diagnostica afectiunea, deoarece copiii nu vor putea sa se planga de aceasta problema de vreme ce nu stiu care este vederea normala.

Indicatiile conform carora un copil poate avea ambliopie sunt orientate spre a vedea obiecte indepartate, miscari anormale ale ochilor, ghemuire, postura anormala a capului, caderi frecvente sau lovituri in obiecte, probleme cu viziunea tridimensionala, cum ar fi coborarea scarilor, rezolvarea puzzle-urilor, repere intarziate si chiar probleme cu sportul sau temele. Tratamentul va varia in functie de cauza ambliopiei. De exemplu, copiii care au erori de refractie (trebuie sa poarte ochelari), cataracta, si probleme ale retinei trebuie sa mearga la medic pentru a le fi tratate acele afectiuni, dupa care dezvoltarea vizuala ar trebui sa se imbunatateasca.

Medicii avertizeaza faptul ca parintii trebuie sa isi duca copiii pentru examinarea anuala a ochilor. Cu cat este mai mic copilul, cu atat creierul este mai adaptabil. Daca sunt tratate din timp, conexiunile ochi-creier se vor recupera mai repede, prin urmare, detectarea timpurie este cruciala. Este recomandat ca cei mici sa fie dusi periodic la un control oftalmologic. Daca este lasata netratata, ambliopia se va agrava si va deveni ireversibila. Ambliopia poate fi impiedicata sa se manifeste in copilarie timpurie sau chiar in adolescenta, daca este detectata timpuriu si tratata.

Optiuni terapeutice

Tratamentul ambliopiei implica mai multe metode si abordari care sunt adaptate in functie de severitatea si cauza specifica a afectiunii. Unele dintre metodele comune de tratament pentru ambliopie pot include:

Prescriptie de ochelari sau lentile de contact: Daca ambliopia este cauzata de o eroare de refractie, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, corectarea optica cu ochelari sau lentile de contact poate fi prima etapa a tratamentului. Prin corectarea problemelor refractive, se poate imbunatati claritatea vederii si se poate incuraja utilizarea ochiului afectat.
Pansament ocular: Aceasta metoda, cunoscuta si sub denumirea de "pansament ocular temporar", implica acoperirea ochiului sanatos cu un plasture sau un pansament in timpul activitatilor zilnice. Aceasta restrictioneaza vederea ochiului sanatos si forteaza utilizarea ochiului ambliopic. Scopul este de a antrena ochiul lenes sa isi imbunatateasca vederea si sa activeze conexiunile neuronale relevante in creier.

Terapie de stimulare vizuala: Aceasta terapie implica utilizarea unor exercitii si activitati specifice, concepute pentru a stimula ochiul ambliopic si a imbunatati integrarea informatiilor vizuale in creier. Aceste exercitii pot include jocuri vizuale, exercitii de urmarire a obiectelor si diferite tehnici de vizualizare. Tratamentul afectiunilor asociate: Daca ambliopia este cauzata de o problema oculara subiacenta, cum ar fi strabismul, acesta poate fi tratat prin ochelari, exercitii de ochi sau interventii chirurgicale, in functie de caz. Tratamentul afectiunii primare poate contribui la imbunatatirea vederii si la reducerea impactului ambliopiei.

Este important sa mentionam ca succesul tratamentului ambliopiei depinde de interventia timpurie. Cu cat este initiat tratamentul mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a obtine rezultate mai bune. De asemenea, tratamentul ambliopiei necesita cooperarea activa a copilului si sustinerea parintilor in desfasurarea exercitiilor si a terapiilor recomandate de medicul oftalmolog

In concluzie, un diagnostic precoce al ambliopiei este crucial pentru a asigura tratamentul prompt si eficient al acestei afectiuni oculare. Prin identificarea si interventia timpurie, este posibil sa se obtina imbunatatiri semnificative ale vederii si sa se previna complicatii pe termen lung. Este important sa efectuati vizite regulate la oftalmolog pentru a verifica sanatatea ochilor copiilor si a identifica orice probleme potentiale in stadii incipiente.

Clasificare si tipuri de cataracta

Cataracta poate fi partiala sau completa, stationara sau progresiva, dura sau moale. Din punct de vedere histologic, principalele tipuri de cataracta sunt legate de varsta dar ea mai poate fi declasanta si de alti factori precum scleroza globului ocular, scleroza corticala si scleroza subcapsulara posterioara. Scleroza globului ocular este cel mai frecvent tip de cataracta si implica partea centrala sau „nucleara” a cristalinului. Acest lucru devine in cele din urma dur, sau „sclerotic”, din cauza condensului pe nucleul cristalinului si a depunerii de pigment in lentila. In stadiile sale avansate, se numeste cataracta brunescenta.

In stadiile incipiente, o crestere a sclerozei poate determina o crestere a indicelui de refractie al cristalinului. Acest lucru determina o schimbare miopica (deplasare lenticulara) care scade hipermetropia si le permite pacientilor sa vada de aproape fara ochelari de citit. Aceasta este doar temporara si se numeste a doua vedere.

Cataracta corticala se datoreaza faptului ca cortexul cristalinului (stratul exterior) devine opac. Ele apar atunci cand modificarile fluidului continut la periferia cristalinului provoaca fisurare. Cand aceste forme de cataracta sunt privite printr-un oftalmoscop sau alt sistem de marire, aspectul este similar cu spitele albe ale unei roti. Simptomele includ adesea probleme de vedere pe timp de noapte si calibrarea celulelor din globul ocular care nu mai stiu sa se adapteze la vederea noctura.

Bibliografie:

Kokavec J, Min SH, Tan MH, Gilhotra JS, Newland HS, Durkin SR, et al. (September 2016). "Biochemical analysis of the living human vitreous". Clinical & Experimental Ophthalmology;
Donati S, Caprani SM, Airaghi G, Vinciguerra R, Bartalena L, Testa F, et al. (2014). "Vitreous substitutes: the present and the future". BioMed Research International. 2014;
Shui YB, Holekamp NM, Kramer BC, Crowley JR, Wilkins MA, Chu F, et al. (April 2009). "The gel state of the vitreous and ascorbate-dependent oxygen consumption: relationship to the etiology of nuclear cataracts". Archives of Ophthalmology; 
Jalil A, Steeples L, Subramani S, Bindra MS, Dhawahir-Scala F, Patton N (April 2014). "Microincision cataract surgery combined with vitrectomy: a case series;
Bollinger KE, Langston RH (March 2008). "What can patients expect from cataract surgery?". Cleveland Clinic Journal of Medicine;
Spencer RW, Andelman SY (July 1965). "Steroid cataracts. Posterior subcapsular cataract formation in rheumatoid arthritis patients on long term steroid therapy". Archives of Ophthalmology;

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Trebuie retinut faptul ca aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui de aici si denumirea de cancer laringian.

2 iulie 2024
Edited 2 iulie 2024
citește articolul
Astmul alergic: Cum apare, simptome, tipuri de tratament Astmul alergic: Cum apare, simptome, tipuri de tratament

Astmul, in diferitele sale forme, este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial.

20 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate