Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Amilaza serica: ce este, cum se masoara si ce boli ascunde

Amilaza serica: ce este, cum se masoara si ce boli ascunde

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 octombrie 2023

Amilaza serica este o enzima prezenta in sange care are rolul de a descompune carbohidratii complecsi, cum ar fi amidonul si glicogenul, in molecule mai simple. In principal, este produsa de pancreas si glandele salivare. Testul de amilaza serica este un test de sange utilizat pentru a evalua nivelul de amilaza prezent in sange. Acesta poate oferi informatii relevante despre sanatatea pancreasului si a sistemului digestiv. Cele mai comune utilizari ale testului de amilaza serica sunt in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor pancreatice, in special pancreatita.

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, care poate fi fie acuta, fie cronica. Cand pancreasul este inflamat, nivelul de amilaza serica poate creste semnificativ in sange. De asemenea, alte afectiuni precum obstructia cailor biliare, calculi biliari, boala renala si alte boli digestive pot determina cresterea amilazei serice. Testul de amilaza serica este adesea combinat cu testul de lipaza serica, o alta enzima implicata in digestie, pentru a obtine o imagine mai completa a functiei pancreasului si pentru a ajuta la diagnosticarea corecta a afectiunilor asociate. Interpretarea rezultatelor testului de amilaza serica trebuie sa fie facuta de catre un medic, avand in vedere si alte simptome si investigatii medicale relevante pentru a stabili un diagnostic precis si pentru a recomanda tratamentul adecvat.

 

Cand se masoara amilaza serica si cum trebuie facuta aceasta masurare

Amilaza serica poate fi masurata in diverse situatii medicale pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea afectiunilor asociate cu pancreasul si sistemul digestiv. Iata cateva dintre cazurile in care se poate realiza masurarea amilazei serice:

Suspiciune de pancreatita: Amilaza serica este frecvent masurata atunci cand exista suspiciunea unei pancreatite acute sau cronice. Aceasta poate ajuta la confirmarea diagnosticului, dar trebuie utilizata impreuna cu alte teste si investigatii medicale.

Durere abdominala sau simptome digestive: Daca o persoana se prezinta cu dureri abdominale, greata, varsaturi sau alte simptome digestive, medicul poate solicita testul de amilaza serica pentru a evalua sanatatea pancreasului si a exclude sau a confirma afectiuni pancreatice.

Monitorizarea bolilor pancreatice: Pacientii cu pancreatita cronica sau alte afectiuni pancreatice pot fi supusi testelor periodice de amilaza serica pentru a monitoriza starea pancreasului si a evalua eficacitatea tratamentului.

Evaluarea obstructiilor cailor biliare: In unele cazuri, nivelurile ridicate de amilaza serica pot fi asociate cu obstructia cailor biliare, cum ar fi in cazurile de calculi biliari.
Abdomen acut: In cazul unui abdomen acut, testul de amilaza serica poate fi utilizat pentru a ajuta la identificarea cauzei potentiale.

Testarea amilazei serice este un instrument util in evaluarea afectiunilor pancreatice si digestive, dar nu este un diagnostic in sine. Interpretarea rezultatelor trebuie facuta de catre un medic, care va lua in considerare si alte simptome, antecedente medicale si alte investigatii pentru a stabili un diagnostic adecvat si pentru a recomanda tratamentul corespunzator.

Ce inseamna valori mari ale amilazei serice

Valori mari ale amilazei serice indica o crestere a nivelului de amilaza in sange. Aceasta crestere poate fi cauzata de mai multe afectiuni medicale, dar cea mai comuna asociere este cu afectiunile pancreatice. Cele mai frecvente cauze ale valorilor mari ale amilazei serice includ:

Pancreatita acuta: Inflamatia brusca a pancreasului, numita pancreatita acuta, este cea mai comuna cauza a nivelurilor ridicate ale amilazei serice. In aceasta situatie, celulele pancreatice elibereaza amilaza in sange in cantitati crescute.
Pancreatita cronica: Pancreatita cronica este o inflamatie persistenta a pancreasului, care poate duce la cresterea cronica a nivelului de amilaza serica.
Obstructie a cailor biliare: Blocarea cailor biliare, cum ar fi din cauza calculilor biliari, poate determina o acumulare a amilazei in sange.
Boala renala: Insuficienta renala poate duce la cresterea valorilor amilazei serice, deoarece rinichii sunt responsabili pentru eliminarea amilazei din sange.
Afectiuni ale glandelor salivare: Amilaza este, de asemenea, produsa in glandele salivare. Afectiunile glandelor salivare pot determina o crestere a amilazei serice.

Care sunt valorile normale

Valorile normale ale amilazei serice pot varia usor in functie de laboratorul care efectueaza testul si metoda utilizata pentru masurarea acesteia. Valorile de referinta pentru amilaza serica, adica cele considerate a fi normale in afara unei afectiuni, sunt considerate a fi mai mici de 100 U/L. O crestere moderata a amilazei serice este intalnita adesea in sarcina, iar o valoarea scazuta se intalneste in cazul sugarilor. Cand discutam despre o crestere moderata a amilazei serice, facem referire la o valoare care nu depaseste pragul de <=4×, valoare normala care este intalnita in situatii de cetoacidoza diabetica si insuficienta renala.

De asemenea, trebuie sa stii ca valori crescute ale amilazei serice nu ofera un diagnostic specific, ci reprezinta doar un indiciu ca ceva poate fi in neregula cu pancreasul sau cu alte organe asociate. Pentru a determina cauza exacta a nivelurilor crescute de amilaza, este necesar sa efectuezi investigatii suplimentare si sa consulti un medic. Daca ai rezultate neobisnuit de ridicate ale testului de amilaza serica sau daca te ingrijoreaza starea ta de sanatate, recomand sa consulti un medic pentru evaluare si diagnostic.

Asa cum am mentionat anterior, valorile de referinta pot varia in functie de laborator, insa fiecare centru de prelevare probe de sange trebuie sa specifice care sunt valorile de referinta pentru testarea amilazei serice. In plus, aparatura, metoda de lucru si reactivii utilizati pot fi diferiti de la un laborator de altul. De cele mai multe ori, o crestere a nivelului acestei enzime indica prezenta unei afectiuni, in general a unei patologii pancreatice.

Limite si interferente

Unele medicamente pot influenta rezultatul determinarii amilazei serice, atat prin cresterea, cat si prin scaderea acesteia. Reamintim faptul ca la sugari, amilaza serica are in mod natural o valoare mica, in timp ce in timpul sarcinii, femeia poate avea valori crescute moderat. Conditii si afectiuni in care amilaza serica este scazuta:

Toxemia de sarcina
Leziuni hepatice severe
Fibroza chistica
Cancer pancreatic
Pancreatita acuta fulminanta (caz in care valoarea amilazei serice scade rapid dupa ce simptomele au aparut, iar ulterior nivelul va creste spre valori extreme)
Pancreatectomie.
Valori ridicate

Acestea se pot intalni in afectiuni ale pancreasuluiꓽ

Pancreatita cronica a carei evolutie se inrautateste
Pancreatita acuta
Traumatism pancreatic
Cancer de pancreas
Obstructia ductului pancreatic
Pancreatita indusa medicamentos
Afectiuni si conditii non-pancreatice care genereaza valori ridicate ale amilazei serice
Patologii renale
Tumori ale prostatei
Cancer de colon
Cancer de ovare
Cancer de plaman
Cancer de san
Ascita
Ulcer perforat
Blocaj intestinal
Infarct intestinal
Macroamilazemia
Peritonita
Apendicita
Inflamarea glandelor salivare
Cetoacidoza diabetica
Colecist acut
Consum excesiv de alcool pe perioade lungi de timp
Bulimie sau anorexie nervoasa
Dupa o interventie chirurgicala.
Arsuri.

Ce trebuie sa stii despre ficat si rolul enzimelor in functionarea sa

Daca functiile cerebrale si importanta sistemului nervos le cunoastem majoritatea si problemele in aceste sisteme sunt mai usor de sesizat, cand vine vorba de ficat, din pacate, lucrurile nu mai sunt la fel de usor vizibile. Multe dintre afectiunile ficatului sunt la inceput asimptomatice, si chiar daca ficatul are capacitatea de a se regenera, acest lucru se intampla doar in anumite conditii si in anumite momente ale varstei. Altfel spus, un ficat supus la abuz de alcool la 50 de ani nu se va putea regenera la fel ca un ficat al unei persoane de 25 de ani. Celula hepatica are un metabolism aparte si are nevoie de o perioada de timp pentru regenerare, perioada care variaza in functie de multe criterii - varsta, sex, constitutie, greutate.

Boli precum hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica pot fi identificate in timp util doar prin vizita la un medic specialist si doar daca iti faci timp pentru toate consultatiile medicale necesare unui diagnostic cat mai corect. Nu intamplator ficatul este considerat uzina alimentara complexa a corpului uman. Putini stiu ca ficatul uman are peste 500 de functii, indispensabile vietii normale. Aceste functii sunt atat de complexe, incat a fost nevoie de foarte multi ani de practica si cercetare medicala pentru a se identifica toate aceste procese.

Mai mult decat atat, daca in prezent exista tehnologii pentru a oferi pacientilor inimi artificiale, inca nu s-a inventat nicio masina care sa poata inlocui ficatul, si asta datorita numeroaselor functii de sinteza a unor substante indispensabile vietii, si apoi datorita rolului sau de detoxifiere. In medicina alternativa se mai spune ca daca vrei sa cunosti starea de sanatate a unui pacient de uiti la cum arata ficatul sau. Celulele ficatului sunt de asemenea legate energetic la cei doi poli ai corpului uman.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/departments-centers/hepatobiliary-pancreas-surgery/resources-medical-professionals/mpc-20530707

1.  Mämmelä, P.; Savolainen, H.; Lindroos, L.; Kangas, J.; Vartiainen, T. (2000). "Analysis of oak tannins by liquid chromatography-electrospray ionisation mass spectrometry". Journal of Chromatography A. 891 (1): 75–83. 

2. Nakai, S. (2000). "Myriophyllum spicatum-released allelopathic polyphenols inhibiting growth of blue-green algae Microcystis aeruginosa". Water Research. 34 (11): 3026–3032.

3. Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin. 31 (10): 1968–1972. 

4. Vattem, D. A.; Shetty, K. (2005). "Biological Function of Ellagic Acid: A Review". Journal of Food Biochemistry. 29 (3): 234–266. 

5. Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451. 

6. Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition. 64 (7): 907–913. 

Articole similare
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

18 aprilie 2024
Edited 18 aprilie 2024
citește articolul
Maselarita: O planta otravitoare cu beneficii pentru organism. La ce trebuie sa fim atenti Maselarita: O planta otravitoare cu beneficii pentru organism. La ce trebuie sa fim atenti

Maselarita, sau Hyoscyamus niger, este o planta toxica, ce face parte din familia Solanaceae. Poate atinge jumatate de metru in inaltime. Florile sale sunt galben-verzui. Infloreste in perioada iunie - august. Toxicitatea acesteia este cauzata de doi compusi solubili in apa: hioscina si hioscinamina.

Prin urmare, planta poate fi utilizata DOAR cu recomandarea medicului. Preparatele din aceasta planta au efecte sedative, antinevralgice, antispastice si hipnotice, fiind recomandate in tratarea simptomelor de agitatie, bolilor de nervi, reumatismului, guta, nevralgii faciale, ulcerului si durerilor de urechi.

3 aprilie 2024
Edited 3 aprilie 2024
citește articolul
Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Congestia nazala este cauzata de umflarea tesuturilor din interiorul narilor. Apare in caz de raceala comuna, gripa sau alergie si, de obicei, este cauzata de virusi, bacterii sau alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii. Cu toate acestea, exista si alti factori externi capabili sa declanseze congestia nazala, cum ar fi poluarea sau expunerea la fumul de tutun.

6 martie 2024
Edited 6 martie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina