FICATUL - Inginerul alimentar al organismului uman
Simptomele bolilor de ficat pot fi trecute cu usurinta cu vederea – oboseala, uscaciunea ochilor si mancarimile la nivelul pielii sunt cateva dintre simptomele bolilor de ficat. Acestea pot fi trecute cu usurinta cu vederea sau puse pe seama altor afectiuni. La ce trebuie sa fim atenti si ce plante ne pot ajuta sa avem un ficat sanatos, vom afla din randurile care urmeaza.
Ce trebuie sa stii despre ficat
Daca functiile cerebrale si importanta sistemului nervos le cunoastem majoritatea si problemele in aceste sisteme sunt mai usor de sesizat, cand vine vorba de ficat, din pacate, lucrurile nu mai sunt la fel de usor vizibile. Multe dintre afectiunile ficatului sunt la inceput asimptomatice, si chiar daca ficatul are capacitatea de a se regenera, acest lucru se intampla doar in anumite conditii si in anumite momente ale varstei. Altfel spus, un ficat supus la abuz de alcool la 50 de ani nu se va putea regenera la fel ca un ficat al unei persoane de 25 de ani. Celula hepatica are un metabolism aparte si are nevoie de o perioada de timp pentru regenerare, perioada care variaza in functie de multe criterii - varsta, sex, constitutie, greutate.
Boli precum hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica pot fi identificate in timp util doar prin vizita la un medic specialist si doar daca iti faci timp pentru toate consultatiile medicale necesare unui diagnostic cat mai corect.
Ce face ficatul in organism?
Nu intamplator ficatul este considerat uzina alimentara complexa a corpului uman. Putini stiu ca ficatul uman are peste 500 de functii, indispensabile vietii normale. Aceste functii sunt atat de complexe, incat a fost nevoie de foarte multi ani de practica si cercetare medicala pentru a se identifica toate aceste procese.
Mai mult decat atat, daca in prezent exista tehnologii pentru a oferi pacientilor inimi artificiale, inca nu s-a inventat nicio masina care sa poata inlocui ficatul, si asta datorita numeroaselor functii de sinteza a unor substante indispensabile vietii, si apoi datorita rolului sau de detoxifiere.
In medicina alternativa se mai spune ca daca vrei sa cunosti starea de sanatate a unui pacient de uiti la cum arata ficatul sau. Celulele ficatului sunt de asemenea legate energetic la cei doi poli ai corpului uman.
Legatura dintre sanatatea ficatului si diferitele afectiuni ale corpului
Un pacient cu probleme de sanatate ale ficatului, care are diferite forme de hepatita, ficat steatotic, deschide drumul spre alte boli intr-un ritm alert. La o persoana cu ficatul bolnav apar la nivelul pielii aspecte precum: urticaria, o coloratie icterica a pielii, si conjunctive de culoare galbuie, eriteme palmare , vergeturi care apar in special la nivelul abdomenului, regiunea lombara si coapse.
De asemenea, in bolile hepatice poate aparea un prurit (mancarime), o hiperpigmentare de culoare gri maronie, o xeroza generalizata (uscaciune a pieli) caderea parului si o fragilitate la nivelul unghiilor si cuticulelor precum si modificari ale vaselor de sange si tendinta de sangerare.
In stadiile avansate ale bolii, s-ar putea ca pielea si albul ochilor sa capete o nuanta galbena. Urina se inchide la culoare si poate avea nuante portocalii-maronii. Pe masura ce ficatul inceteaza sa mai elimine toxinele din sange, acestea iti vor afecta creierul si vor cauza confuzie. S-ar putea sa vomiti sange – din cauza venelor umflate din esofag si stomac – sau sa dezvolti inflamatii la picioare sau stomac. Toate astea sunt semne ale unei boli avansate de ficat.
Si asta nu e tot. Cand ficatul este bolnav si metabolismul grasimilor in corp este dereglat, sistemul hormonal si toate tesuturile corpului sufera tulburari de functionalitate, nu intamplator ficatul este ,,inginerul alimentar'' sau ,,inginerul chimist" al organismului.
In ce conditii se poate regenera si nu se poate regenera ficatul
Cum am spus de la inceput, spre deosebire de celelalte organe esentiale, ficatul se poate regenera, ca o salamandra, dupa ce a suferit daune. Adica, pana la un anumit punct, abuzul de droguri, fumatul, abuzul de alcool, medicamente, poate fi remediat, dar asta nu inseamna ca il poti abuza in mod repetat fara sa suporti consecinte care pot fi ireversibile. Ca sa ai un ficat sanatos si sa eviti daune majore, e foarte important cum alegi momentul in care iesi din perioada de abuzuri alimentare, alcool, etc.
„Daca o persoana are 25 de ani si a consumat bauturi spirtoase in ultimii cinci ani, cu o recurenta de cateva ori pe saptamana si se lasa de alcool, are sanse mici de a dezvolta o boala cronica a ficatului. Dar daca face asta in perioada 25 - 35 ani si consuma trei-patru bauturi alcoolice pe zi sau in weekenduri, si vorbim de sticle de diferite tarii, sansele sa dezvolte o boala cronica a ficatului cresc si cu 80-90, a declarat pentru o publicatie medicala doctorul Steven Flamm, director al programului de transplant de ficat din cadrul Spitalului Northwestern Memorial din Chicago.
Iar daca mai sus am vorbit despre diferite simptome care se vad pe corp din cauza bolilor de ficat, acele semne apar in faze avansate de boala pentru ca, daca nu consulti medicul specialist periodic sau nu iti faci analize, poti depista bolile de ficat dupa ani.
Exista si cazuri medicale documentate cand o singura zi de abuz de alcool poate cauza o problema numita hepatita alcoolica acuta, care consta intr-o inflamatie a ficatului,si a carei simptomele includ dureri abdominale, greata si voma. Dar nu doar alcoolul poate cauza probleme la ficat. Abuzul de droguri, fumatul excesiv si alimentatia bogata in grasimi si carbohidrati pot periclita capacitatea celulelor hepatice pentru regenerare.
Persoanele care si-au facut un obicei din a consuma multe calorii la fiecare masa, dincolo de riscul de obezitate si alte boli cardiovasculare, cu timpul in ficat se depune grasime, iar organului ii e tot mai dificil sa-si indeplineasca functiile, cum ar fi descompunerea medicamentelor sau absorbtia nutrientilor din mancare. Altfel spus, supraponderalitatea creste riscul de ingrasare a ficatului, iar daca vorbim de obezitate infantila, lucrurile sunt si mai problematice.
Legat de capacitatea de regenerare, exista diferente intre barbati si femei legate de procesarea alcoolului. „Femeile sunt de doua ori mai sensibile la efectele toxice ale alcoolului asupra ficatu fata de barbati", declaratia ii apartine medicului Alan Wolkoff, profesor de medicina din Statele Unite.
ingDe asemenea, stresul alimentar asupra ficatului s-a demonstrat ca este mult mai periculos decat consumul moderat de alcool. Si exista si situatii medicale cand ficatul poate avea probleme fara nicio legatura cu alcoolul. Aceasta problema – numita steatohepatita non-alcoolica – afecteaza unul din patru oameni, conform Fundatiei Americane a Ficatului.
Suplimente care pot ajuta ficatul sa se regenereze
Asa cum am spus, ficatul are rolul de a procesa toate substantele pe care le ingeram. Si daca vrem sa avem un ficat sanatos, e bine sa cunoastem alimentele, plantele care ajuta ficatul sa se regenereze si sa functioneze in parametrii optimi cat mai mult timp.
O astfel de planta cu multiple beneficii pentru organism si pentru ficat este Caparisul. Vorbim practic de o planta originala din bazinul Marii Mediterane care se dezvolta in zone stancoase. In Romania se cultiva numai in sere speciale din zonele deluroase.
Caparisul este un arbust catarator precum iedera, foarte ramificat, ce poate ajunge pana la 2 m inaltime. Tulpinile sunt verzui pana la nuante de ruginiu, au frunze carnoase, lucioase, iar florile sunt de culoare roz sau alba, placut parfumate.
Fructul se numeste capera si impreuna cu mugurele nedeschis se folosesc ca si condimente. In fitoterapie se folosesc radacinile si mugurii, dar si frunzele proapete. Planta contine o mare cantitate de quercetina si rutin- bioflavonida (un antioxidant puternic). Asta face ca planta sa fie un puternic antioxidant, antiinflamator, analgezic, antihelmitic, antihemoroidal, depurativ, expectorant, tonic amar, si, cel mai important aspect este faptul ca stimuleaza functiile hepatice.
LIV.52 contine extract din aceasta planta, alaturi de alte substante active din alte 7 specii de plante (Cichorium intybus, Mandur bhasma, Solanum nigrum, Terminalia arjuna, Cassia ocidentalis, Achillea milefolium, Tamarix gallica)
Armurariul este de asemenea o planta benefica pentru organism care face parte din zona de produse cu impact hepato-protect care creste sub forma de tufe, atingand 2 metri inaltime, si care creste pe terenuri pietrose, bogate in calcar. Planta este folosita pentru tratarea diverselor afectiuni de peste 2000 de ani si este raspandita in Europa şi Asia Centrala.
Preparatele care contin extract de armurariu sunt indicate pentru afectiuni de tipul hepatite cronice, ciroze, insuficiente hepatice. In plus, armurariul prin continutul sau ridicat de silimarina protejeaza ficatul de efectele nocive ale chimioterapiei, este eficient in intoxicaţii accidentale cu ciuperci otrăvitoare, adjuvant in intoxicatii cu diverse substanţe toxice, adjuvant in alcoolism, constipatie si hiperolesterolemie.
SLABOFICAT SLIM contine pe langa extractul de armurariu si extract de rizom de Curcuma Ionga si extract de piper negru.
Si daca tot am vorbit de plante benefice pentru ficat, una dintre cele mai bogate continente in plante si minerale pentru regenerarea ficatului este Asia.
De exemplu, Bhumyamalaki este una dintre plantele mentionate adesea in scrierile vechi din Ayurveda pentru actiunea sa benefica in reglarea apetitului, stimularea digestiei, protejarea si detoxifierea ficatului si ca adjuvant in tratamentul icterului si a hepatomegaliei (ficat marit). Pentru ca are un usor efect diuretic, Bhumyamalaki are actiune benefica si in disurie (urinare dureroasa).
O alta planta importanta este Katuki. Desi este o planta relativ rar intalnita in natura, este foarte apreciata in medicina ayurvedica pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate in general si pentru ficat in mod special. Extractul de Katuki sustine functiile si procesele naturale de detoxifiere ale ficatului, protejeaza ficatul impotriva efectelor nocive ale medicamentelor si ale altor toxine.
Si tot din medicina indiana, Punarnava este recomandata pentru purificarea sangelui, detoxifierea ficatului si stimularea proceselor de regenerare celulara. Punarnava combate eficient starile de oboseala si de letargie cauzate de diverse afectiuni la nivelul ficatului.
Un produs care contine extracte din toate aceste trei plante este Organic India Liver&Kidney.
Ce trebuie sa retinem
Nu toate bolile de ficat sunt cauzate de alcool – ciroza nu este singura afectiune hepatica de care trebuie sa te protejezi. O afectiune hepatica din ce in ce mai des intalnita in ultimul timp este boala ficatului gras, care apare atunci cand cand se formeaza depozite de grasime la nivelul ficatului.
Din cauza numarului tot mai mare de persoane care sufera de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet si pre-diabet, afectiuni ale sistemului metabolic care favorizeaza formarea depozitelor de grasime la nivelul ficatului, exact ca in cazul persoanelor alcoolice.
In plus, daca bolile legate de alcool incep dupa o anumit varsta, in cazurile de obezitate infantila si alimentatie defectuoasa de la varste fragede, problemele legate de ficat pot aparea dupa o serie de luni, ani de hranire inadecvata. Ficatul are rol detoxifiant, dar daca facem abuz de alimente procesate, el nu va putea sa functioneze corect. In plus, exista o perioada in care ficatul se poate regenera. Cu alte cuvinte, nu putem sa consumam orice si in orice cantitate cu speranta ca ficatul va functiona corect.
Ficatul se regenereaza – Cand vorbim de ficat, vorbim de un organ fara de care nu se poate trai, acesta avand multiple functii precum digestia, coagularea sangelui, eliminarea bacteriilor si virusurilor, producerea proteinelor si depozitarea zaharului si a grasimilor.
Celulele ficatului repara in mod constant daunele produse la nivelul ficatului, permitand astfel acestui organ sa se regenereze. De aceea este posibil sa se faca transplant de ficat cu numai o bucata din ficatul donatorului, dar e foarte important ca parametrii de compatibilitate sa fie de peste 88%.
Data nasterii tale se afla in stransa legatura cu riscul de hepatita C – virusul hepatic C se transmite prin sange, insa ceea ce nu stiai este ca un procent foarte mare al persoanelor nascute intre 1945 – 1965 au fost diagnosticate cu hepatita C. Motivul este simplu: transfuziile de sange se faceau fara sa se verifice inainte sangele donatorului. Asadar, daca te-ai nascut in aceasta perioada si, eventual, ai primit transfuzii de sange inainte de 1992, este important sa iti faci un test pentru depistarea hepatitei C.
Ficatul iti detoxifiaza organismul – din moment ce ficatul proceseaza tot ce mancam si bem, acesta filtreaza si substantele daunatoare, cunoscute sub denumirea de toxine. Alimentele si medicamentele contin cantitati mari de toxine, pe care un ficat sanatos este capabil sa le elimine.
- Silymarin 80/50 detox forte, 60 capsule, HerbageticaPret 35,62 RON Pret vechi 41,90 RON
Ce este acidul boric si de ce trebuie utilizat cu atentie atunci cand avem afectiuni hepatice
Acidul boric este un compus chimic format din bor si oxigen, cu formula chimica H3BO3. Acesta este utilizat in diverse domenii, inclusiv in medicina, intelegerea si tratarea utilizarii sale necesitand precautie. In medicina, acidul boric a fost utilizat in trecut ca antiseptic si astringent. Cu toate acestea, utilizarea sa a fost redusa considerabil din cauza efectelor sale toxice asupra sistemului reproductiv si a rinichilor.
Acidul boric poate fi absorbit in organism prin piele si prin ingestie, si poate avea efecte nocive asupra functiei renale si a sistemului reproductiv, in special la femei. Acidul boric este un compus mineral sau chimic. Poate fi gasit in natura ca in plante, apa de mare etc. Are proprietati extinse care il fac util in multe domenii. Se poate spune ca este folosit ca otrava pentru daunatori, in acelasi timp pentru a beneficia de sanatatea pielii si pentru a trata diverse afectiuni, deoarece este un antiseptic puternic.
Desi acidul boric mai este utilizat in anumite produse dermatologice si oftalmologice, utilizarea sa interna sau externa in alte forme necesita o atentie deosebita si trebuie sa fie prescrisa sau recomandata de catre un medic. Utilizarea acidului boric in scopuri casnice sau neaprobate de catre un profesionist medical poate fi periculoasa si nu este recomandata. Inainte de a utiliza orice produs care contine acid boric sau de a considera utilizarea acestuia in scopuri medicale, este important sa discutati intotdeauna cu un medic sau cu un specialist in domeniul respectiv pentru a obtine informatii si indrumari adecvate.
Bibliografie:
Mämmelä, P.; Savolainen, H.; Lindroos, L.; Kangas, J.; Vartiainen, T. (2000). "Analysis of oak tannins by liquid chromatography-electrospray ionisation mass spectrometry". Journal of Chromatography, 2019;
Nakai, S. "Myriophyllum spicatum-released allelopathic polyphenols inhibiting growth of blue-green algae Microcystis aeruginosa". Water Research, 2019;
Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2022;
Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research, 2021;
Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2022;