Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
plantatie-ceai

Arborele de ceai: Beneficii pentru sanatate, cum sa il folosesti corect

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 octombrie 2023 Ultima actualizare: 6 octombrie 2023

Arborele de ceai (Camellia sinensis) este o specie de plante originara din Asia, in special din China, Japonia si India. Frunzele acestei plante sunt folosite pentru a produce ceaiul, o bautura aromatica si stimulanta care este consumata in intreaga lume. Arborele de ceai poate creste ca un arbust sau un mic copac si poate ajunge la inaltimi de 9-15 metri. Frunzele sale sunt verzi, lucioase, cu margini ascutite si sunt dispuse alternativ pe ramuri. Planta produce flori albe sau roz, care au un miros delicat.

Exista mai multe soiuri diferite de arbore de ceai, fiecare cu caracteristici specifice. Cele mai cunoscute soiuri includ Camellia sinensis varietatea sinensis (folosita in principal pentru ceaiul verde si cel alb) si Camellia sinensis varietatea assamica (folosita in special pentru ceaiul negru). Procesul de productie al ceaiului implica recoltarea frunzelor proaspete de arborele de ceai si prelucrarea lor prin diferite metode de uscare, fermentare si oxidare, in functie de tipul de ceai dorit (verde, negru, oolong, alb sau altele).

Ceaiul obtinut din arborele de ceai contine o serie de substante benefice, cum ar fi polifenoli, flavonoide, cafeina si alte compusi cu proprietati antioxidante si benefice pentru sanatate. Arborele de ceai este o planta importanta din punct de vedere economic si cultural, avand o lunga istorie in traditiile culturale din tarile de origine, precum si in alte culturi din intreaga lume.

Uleiul obtinut din frunzele arborelui de ceai. Proprietati pentru organism

Uleiul de arbore de ceai (tea tree oil) este un ulei esential obtinut prin distilarea frunzelor plantei Melaleuca alternifolia, originara din Australia. Uleiul de arbore de ceai are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala a popoarelor aborigene din Australia, datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. Acesta este folosit si in prezent in diverse scopuri terapeutice si cosmetice.

Uleiul de arbore de ceai are numeroase beneficii datorita compusilor activi pe care ii contine, cum ar fi terpinen-4-ol, cineol si alti monoterpeni. Acest ulei esential a fost folosit de secole in medicina traditionala a popoarelor aborigene din Australia, si astazi este apreciat in intreaga lume pentru proprietatile sale terapeutice. Iata cateva dintre principalele beneficii ale uleiului de arbore de ceai:

Acesta are o puternica actiune antibacteriana si antifungica. Acesta poate ajuta la combaterea bacteriilor, ciupercilor si microorganismelor patogene, fiind folosit pentru tratarea infectiilor cutanate, infectiilor fungice ale unghiilor si a altor afectiuni cauzate de agenti patogeni.

 

Beneficii pentru organism oferite de frunzele arborelui de ceai. Ce compusi gasim in frunze

Uleiul de arbore de ceai (tea tree oil) contine o varietate de compusi benefici, care ii confera proprietatile terapeutice si aplicabilitatea in diferite scopuri. Printre cei mai importanti compusi prezentati in uleiul de arbore de ceai se numara:

Terpinen-4-ol: Este principalul compus activ al uleiului de arbore de ceai si contribuie la majoritatea proprietatilor sale antimicrobiene si antifungice. Terpinen-4-ol are un puternic efect antibacterian si antifungic, fiind eficient in combaterea bacteriilor si ciupercilor care cauzeaza infectii cutanate si alte afectiuni.

Cineol (eucaliptol): Cineolul este un alt compus cu proprietati antimicrobiene din uleiul de arbore de ceai. Acesta ajuta la deschiderea cailor respiratorii si poate contribui la ameliorarea congestiei nazale si a simptomelor respiratorii.

Alfa-terpinen: Alfa-terpinen este un compus cu proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, care contribuie la eficacitatea uleiului de arbore de ceai in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii.
Alfa-pinene si beta-pinene: Acesti compusi au proprietati antiinflamatorii si ajuta la calmarea iritatiilor cutanate si a inflamatiei.

Paracinema: Acest compus are proprietati antibacteriene si antifungice, contribuind la eficacitatea uleiului de arbore de ceai in combaterea infectiilor.

Terpineol: Terpineolul are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii si poate ajuta la ameliorarea mancarimilor si inflamatiilor cutanate.

Cineol-1,8: Acest compus are proprietati antiseptice si ajuta la curatarea pielii si a scalpului.

P-cimena: P-cimena are proprietati antifungice si antibacteriene si contribuie la efectele benefice ale uleiului de arbore de ceai in tratarea infectiilor cutanate.

Acesti compusi actioneaza sinergic pentru a conferi uleiului de arbore de ceai proprietatile sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii si antioxidante. Acesta poate fi utilizat in mod sigur si eficient in diferite scopuri terapeutice si cosmetice, fiind o optiune naturala si versatila pentru ingrijirea pielii, a parului si a sanatatii generale. Inainte de utilizare, este important sa asigurati ca uleiul de arbore de ceai este diluat corespunzator si sa faceti un test de patch pentru a verifica reactia pielii la acest ulei esential.

 

Cum sa utilizezi corect  uleiul de ceai verde

Se recomanda ca uleiul de arbore de ceai sa fie aplicat diluat intr-un un ulei (de exemplu, ulei de migdale sau ulei de cocos), deoarece poate fi iritant pentru piele atunci cand este utilizat nediluat. De asemenea, este recomandat sa faceti un test de patch pe o mica zona a pielii inainte de utilizare, pentru a verifica reactia pielii la uleiul de arbore de ceai. Uleiul de arbore de ceai are o gama larga de utilizari, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antifungice si antiinflamatorii. Acesta poate fi folosit in diferite moduri pentru ingrijirea pielii, a parului si pentru tratarea unor afectiuni. Iata cateva dintre principalele moduri in care uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat:

Tratament pentru acnee: Aplicati cu grija uleiul de arbore de ceai diluat pe zonele afectate de acnee. Acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei si a bacteriilor care cauzeaza acnee. Asigurati-va ca este diluat cu un ulei purtator inainte de aplicare, deoarece aplicat nediluat poate irita pielea.

Tratament pentru infectii cutanate: Uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat pentru a trata infectiile minore ale pielii, precum taieturi, zgarieturi si arsuri mici. Aplicati-l diluat pe zona afectata pentru a ajuta la prevenirea infectiilor si accelerarea procesului de vindecare.

Tratament pentru micozele unghiilor: Pentru a trata infectiile fungice ale unghiilor, aplicati uleiul de arbore de ceai diluat pe unghii in fiecare zi.

Ingrijirea parului si a scalpului: Adaugati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai la samponul sau balsamul de par pentru a ajuta la tratarea matretii si a scalpului mancarimos.

Inhalare pentru congestie respiratorie: Adaugati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai intr-un bol cu apa fierbinte si inhalati vaporii pentru a deschide caile respiratorii si a ameliora congestia nazala.

Dezinfectant natural pentru casa: Puteti crea un spray de curatare natural amestecand ulei de arbore de ceai cu apa intr-un flacon cu pulverizator si utilizandu-l pentru curatarea suprafetelor din casa.

Tratament pentru muscaturi de insecte: Aplicati o cantitate mica de ulei de arbore de ceai nediluat pe muscatura pentru a ajuta la reducerea mancarimii si inflamatiei.

In combaterea matretii: Adaugati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai in sampon si folositi-l regulat pentru a ajuta la tratarea matretii si a scalpului mancarimos.

Ingrijire orala: Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai poate fi folosit in gargara pentru a ajuta la tratarea infectiilor bucale si a gingivitei.

Ameliorarea mancarimilor si a inflamatiilor: Uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat pentru ameliorarea mancarimilor si inflamatiilor cauzate de muscaturi de insecte, alergii cutanate si alte afectiuni dermatologice.

Beneficii pentru sanatate ale florilor de soc si cum sa le combinam cu frunzele de ceai verde

In natura se gasesc raspunsurile la multe dintre intrebarile despre boli, deoarece este capabila sa ofere solutii eficiente pentru imbunatatirea sanatatii umane. Desi multe dintre remediile naturale din trecut nu se mai folosesc si in vremurile actuale, floarea de soc inca isi pastreaza renumele pentru tratarea diferitelor afectiuni.  Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Flavonoidele, antioxidanti puternici care protejeaza celulele de daune, gasite in boabe de soc, sunt considerate a fi responsabile pentru majoritatea proprietatilor sale de vindecare. Prin urmare, socul este utilizat in tratamentul bolilor degenerative si serveste ca metoda de prevenire a cancerului.

Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea. In plus, aceasta planta este, de asemenea, utilizata pentru gargara si apa de gura in cazuri de tuse, raceli, raguseala (laringita), gripa si dificultati de respiratie. In plus, boabele de soc sunt bune pentru piele si amelioreaza durerea articulara (reumatism).

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Goldman L, et al., eds. Diseases of the esophagus. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 10, 2020.
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021.
https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 11, 2020.Yun JS, et al. Laparoscopic repair of hiatal hernia. Journal of Thoracic Disease. 2019; doi:10.21037/jtd.2019.08.94.

Articole similare
Nutritie: Proprietatile benefice ale hreanului, cum trebuie consumat Nutritie: Proprietatile benefice ale hreanului, cum trebuie consumat

Hreanul contine o serie de substante nutritive importante, printre care vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fier si fibre alimentare. In plus, hreanul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, cum ar fi glucozinolatii si izotiocianatele.

26 aprilie 2023
Edited 27 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Este un truc pe care il putem aplica in mod fundamental la legume, fara a uita de nuci, fructe si anumite tipuri de peste. Cele mai multe legume pot fi consumate crude si acest lucru are mai multe avantaje: mai multe substante nutritive si obtinerea satietatii mai repede. In plus, economisim timpul destinat prepararii.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide

Pe langa beneficiile nutritionale, untul de arahide este si un aliment convenabil si versatil pentru sportivi. Poate fi adaugat la smoothie-uri, fulgi de ovaz sau paine prajita pentru o gustare rapida si usoara. Este, de asemenea, o optiune excelenta pentru cei care au nevoie sa se alimenteze rapid dupa un antrenament.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...