Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Astm bronsic la copii: tratament, simptome, cauze si diagnostic

Astm bronsic la copii: tratament, simptome, cauze si diagnostic

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 mai 2023 Ultima actualizare: 9 mai 2023

Astmul la copii nu este o boala diferita fata de astmul la adulti, dar copiii se confrunta cu provocari speciale. Aceasta conditie este una dintre principalele cauze ale vizitelor la departamentul de urgenta, spitalizarilor si absentei de la scoala. Din pacate, astmul din copilarie nu poate fi vindecat si simptomele pot continua pana la varsta adulta. Dar cu tratamentul potrivit, se pot gestiona simptomele si, de asemenea, se poate preveni deteriorarea plamanilor in crestere. Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii care provoaca episoade recurente de respiratie suieratoare, dispnee, senzatie de strangere in piept si tuse.

A fost mult timp recunoscuta ca fiind cea mai frecventa boala cronica in copilarie, cu o prevalenta cuprinsa intre 5-10% in functie de populatiile studiate si cu o mortalitate care, desi rara, poate afecta intre 0,5-1% dintre astmatici. Diagnosticarea si gestionarea astmului la copiii sub 5 ani pot fi dificile. La sugari si copii mici, simptomele primare ale astmului - respiratie suieratoare si tuse - pot fi, de asemenea, cauzate de alte tulburari. De asemenea, testele standard de diagnostic utilizate pentru a masura cat de bine respirati nu pot fi utilizate cu usurinta si cu precizie la copiii sub 5 ani. Unele tratamente care sunt disponibile pentru copiii mai mari pentru a controla astmul nu sunt recomandate pentru sugari sau prescolari.

Cauze ale astmului bronsic la copii

Sensibilitatea crescuta a sistemului imunitar provoaca inflamarea plamanilor si cailor respiratorii, producandu-se mucus atunci cand este expus la anumiti declansatori. Reactia la declansatori poate fi intarziata, ceea ce face dificila identificarea. Cauzele astmului din copilarie nu sunt pe deplin intelese. Unii factori considerati implicati includ:

Tendinta mostenita de a dezvolta alergii
Parinti cu astm
Unele tipuri de infectii respiratorii care apar la o varsta foarte frageda
Expunerea la factori de mediu, cum ar fi fumul de tigara sau alti poluanti atmosferici

Infectii virale, cum ar fi o raceala comuna
Expunerea la poluantii atmosferici, cum ar fi fumul de tutun
Alergii la acarieni de praf, par de animale de companie, polen sau mucegai
Activitate fizica
Schimbarile climatice sau aerul rece
Simptome intalnite in cazul copiilor cu astm bronsic

Semnele si simptomele comune ale astmului la copiii sub 5 ani includ:

Tuse
Respiratie suieratoare, un sunet de fluierat inalt
Dificultati de respiratie
Un sentiment de strangere si disconfort in piept
Severitatea si tiparele simptomelor pot varia:

Agravarea simptomelor pe timp de noapte
Perioade scurte de tuse si respiratie suieratoare intre perioade de timp fara simptome
Simptome frecvente sau cronice, cu episoade de respiratie suieratoare si tuse mai grave
Modificari sezoniere bazate pe infectii predominante sau declansatoare de alergii

De ce apare o criza de astm?
Criza de astm este cauzata de obstructia bronhiilor. Pacientii astmatici au bronhii inflamate in mod constant si in prezenta unor stimuli diferiti, numiti declansatori, aceasta inflamatie de baza creste considerabil, ducand la obstructie pe scara larga. Cei mai importanti declansatori sunt infectiile respiratorii virale, contactul cu alergenii la care pacientul este sensibilizat (praf de camera, pasuni sau polen) si poluarea mediului interior (sobe de parafina sau lemne de foc si fumatul de catre parinti).

Diagnostic
Poate fi dificil sa se diagnosticheze astmul la copii, insa medicul va lua in considerare simptomele copilului, frecventa si istoricul medical. Specialistul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a exclude alte conditii si pentru a identifica cea mai probabila cauza a simptomelor. Exista mai multe afectiuni ale copilariei care pot avea simptome similare cu cele cauzate de astm, iar medicul va trebui sa determine daca simptomele sunt cauzate de astm, o alta afectiune decat astmul sau astmul si o alta afectiune. Urmatoarele sunt teste pe care specialistul le poate efectuaꓽ

Studii ale functiei pulmonare (spirometrie). Medicii diagnosticheaza astmul cu aceleasi teste utilizate pentru a identifica boala la adulti. Spirometria masoara cat de mult aer poate respira copilul si cat de repede. Copilul poate face teste ale functiei pulmonare in repaus, dupa exercitii fizice sau dupa ce a luat medicamente pentru astm. Un alt test al functiei pulmonare este testul de provocare bronsica. Folosind spirometria, acest test masoara reactia plamanilor la anumite provocari, cum ar fi exercitiile fizice sau expunerea la aer rece.
Analiza oxidului nitric expirat. Daca diagnosticul de astm este incert dupa studiile privind functia pulmonara, medicul poate recomanda masurarea nivelului de oxid nitric intr-o proba expirata a respiratiei copilului. Testele de oxid nitric pot ajuta, de asemenea, sa determine daca medicamentele cu steroizi ar putea fi utile pentru astmul copilului dumneavoastra.

Tratament pentru astm bronsic la copii
Tratamentul astmului implica prevenirea simptomelor si tratarea unui atac de astm in curs de desfasurare. Medicamentul potrivit pentru copilul afectat depinde de o serie de probleme, inclusiv varsta, simptomele, declansatoarele astmului, printre altele.

La copiii mai mici de 3 ani, care au simptome usoare de astm, medicul poate folosi o abordare prin care sa observe cum evoluaza afectiunea fara medicamentatie, deoarece efectele pe termen lung ale medicamentelor pentru astm asupra sugarilor si copiilor de varsta mica nu sunt cunoscute cu certitudine. Cu toate acestea, daca un copil cu varsta intre unu si doi ani are episoade frecvente sau severe de respiratie suieratoare, i se pot prescrie medicamente pentru a determina daca simptomele se imbunatatesc.

Medicamente de control pe termen lung
Medicamentele de control preventiv pe termen lung reduc inflamatia cailor respiratorii care cauzeaza simptomele copilului. In cele mai multe cazuri, aceste medicamente trebuie administrate in fiecare zi.

Tipurile de medicamente de control pe termen lung sunt:

Corticosteroizi inhalatori
Inhalatoare combinate - Aceste medicamente contin un corticosteroid inhalat si un betagonist cu actiune indelungata
Agenti imunomodulatori
Medicamente cu eliberare rapida

Medicamentele cu eliberare rapida deschid rapid caile respiratorii umflate. De asemenea, numite "medicamente de salvare", medicamentele de salvare rapida sunt utilizate dupa cum este necesar pentru ameliorarea imediata si pe termen scurt a simptomelor in timpul unui atac de astm sau, daca este recomandat de medicul copilului, inainte de exercitii fizice.

Tipurile de medicamente cu eliberare rapida includ:

Beta agonisti cu actiune rapida
Corticosteroizi administrati oral si intravenos
Medicamentele de control al astmului pe termen lung, cum ar fi corticosteroizii inhalatori tin astmul sub control si reduc sansa copilului de a avea un atac de astm. Daca copilul dumneavoastra are un atac de astm, un inhalator cu eliberare rapida poate calma simptomele imediat. Dar daca medicamentele de control pe termen lung functioneaza asa cum ar trebui, copilul nu ar trebui sa aiba nevoie de un inhalator cu eliberare rapida de multe ori.

Dispozitive de inhalare a medicamentelor
Medicamentele de control inhalate pe termen scurt si lung sunt utilizate prin inhalarea unei doze masurate de medicament. Copiii mai mari si adolescentii pot folosi un dispozitiv mic, manual, numit inhalator sub presiune cu doza masurata sau un inhalator care elibereaza praf foarte fin. Sugarii si copiii mici trebuie sa poarte o masca atasata la un inhalator cu doza masurata sau nebulizator pentru a primi cantitatea potrivita de medicament. Bebelusii trebuie sa foloseasca un dispozitiv care transforma un medicament lichid in picaturi foarte mici (nebulizator). Copilul poarta o masca si respira normal, in timp ce nebulizatorul furnizeaza doza corecta de medicament.

Simptomele alergiei la ambrozie. Cum poate genera aceasta alergie intr-o criza de astm

Simptomele alergiei la ambrozie se aseamana cu cele ale altor alergii, iar acestea includ: Ochii iritati, Mancarime in gat si/sau nas, Congestie nazala (nas infundat), Anosmie (pierderea mirosului), Cefalee (dureri de cap), Episoade frecvente de stranut, Lacrimare excesiva, Somnolenta,  Secretii nazale apoase.  Aceste simptome pot indica si prezenta rinoconjunctivitei alergice, care apare atunci cand organismul ce este expus la un alergen, genereaza un raspuns imunitar exagerat fata de acesta, iar in cazul de fata alergenul este polenul ambroziei. Rinita alergica sezoniera cauzata de ambrozie poate aparea atat la adulti, cat si la copiii mai mici, manifestandu-se prin secretii apoase, congestie nazala, stranut, tuse, dar si prurit (mancarimi) in zona nasului si a ochilor.

Persoanele care au alergie la ambrozie sunt mai predispuse in a avea si astm, edem, urticarie, leziuni cutanate. Cele mai severe forme de alergie la ambrozie, care au un debut spontan, adica persoana in cauza nu a mai avut alergie la aceasta planta, cauzeaza aparitia socului anafilactic, care, netratat in cel mai scurt timp posibil poate cauza decesul. Simptomatologia alergica este foarte asemanatoare cu cea produsa de simptomele infectioase virale (raceli) si consta in implicarea nazooculara (stranut in salva, mancarime in nas si ochi, roseata a ochilor, mucus nazal transparent si congestie nazala) si ocazional tuse si astm.

De ce ambrozia este periculoasa pentru sanatate?

Bibliografie:

Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections, 2018 Dec;

Tanner M, Karen Roddis J. Antibiotics for acute bronchitis. Nurs Stand. 2018 Feb 28;32(27);

Braman SS. Chronic cough due to acute bronchitis: ACCP evidence-based clinical practice guidelines. Chest. 2006 Jan;

Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;

Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;

Wenzel RP, Fowler AA. Clinical practice. Acute bronchitis. N Engl J Med. 2006 Nov 16;

Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2009;

Articole similare
Anatomie: Totul despre muschiul biceps brahial Anatomie: Totul despre muschiul biceps brahial

Muschiul biceps brahial se afla localizat in partea din fata a bratului superior. Numele acestuia provine de la cuvantul biceps care in latina inseamna doua capete, iar brachii care este brachial si inseamna ale bratului.

3 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Totul despre falange, oasele degetelor Anatomie: Totul despre falange, oasele degetelor

Falangele sunt oasele degetele de la mana, in numar de cinci, numerotate lateromedial de la I la V. Fiecare deget are cate un nume: police, index, mediu, inelar si mic. In total sunt 14 falange, avand in vedere ca fiecare deget are trei, in afara de police care are numai doua. Falangele se simt cu usurinta la palpare.

3 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Totul despre muschii cervicali Anatomie: Totul despre muschii cervicali

Muschii cervicali sau muschii gatului sunt impartiti in functie de raporturile pe care le au cu coloana vertebrala, astfel: muschi ai regiunii anterolaterale a gatului, muschi ai regiunii posterioare sau nuchale

3 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...