Autismul la copii: simptome, cauze si tratament
Autismul, cunoscut si sub numele de tulburare din spectrul autist (TSA), este o tulburare de dezvoltare care afecteaza comunicarea, comportamentul si relatiile sociale ale copiilor. Este o afectiune care se mentine de-a lungul vietii, dar poate fi diagnosticata si tratata inca de la o varsta frageda. De multe ori, autismul este detectat pentru prima data in jurul varstei de doi ani.
Simptome ale autismului la copii
Simptomele autismului pot varia foarte mult de la un copil la altul, iar gravitatea lor poate fi diferita. Unele dintre cele mai comune simptome includ:
Probleme in comunicarea verbala si nonverbala, inclusiv dificultatea in a face contact vizual sau in a purta o conversatie.
Comportamente repetitive si fixate, cum ar fi agitarea sau oscilarea corpului sau jucarea cu obiecte intr-un mod rigid si repetitiv. Comportamentul repetitiv poate include gesturi repetitive (cum ar fi fluturarea cu mainile sau rostogolirea cu ochii), fixarea pe un anumit obiect sau subiect si necesitatea de a urma un program sau o rutina foarte precisa.
Dificultate in adaptarea la schimbari sau in indeplinirea unor activitati noi.
Dificultate in a dezvolta relatii sociale, inclusiv in a-si face prieteni sau in a se conecta emotional cu alti copii.
Sensibilitate crescuta la stimuli, cum ar fi sunete, lumini sau texturi.
Este important sa retineti faptul ca simptomele autismului pot varia foarte mult de la un copil la altul si ca nu toti manifesta exemplele de simptome prezentate in articolul de fata. In plus, simptomele pot fi diferite si in functie de varsta si de nivelul de dezvoltare al copilului. Copiii cu TSA au trei simptome principale care le afecteaza comunicarea, abilitatile sociale, interesele si cunostintele. Aceste caracteristici pot varia foarte mult in randul celor afectati.
Simptome in comunicare
Copiii cu TSA nu dezvolta abilitatile verbale obisnuite sau nonverbale pe care alti copii de aceeasi varsta le ating. De asemenea, ei au dificultati in intelegerea semnificatiei limbii scrise sau vorbite.
Primele semne includ:
Daca la varsta de un an nu poate sa rosteasca nicio silaba sau sa reproduca niciun sunet
Nu raspunde la numele lui
Nu a invatat niciun cuvant la varsta de 18 luni
Copilul poate lua sensul cuvintelor exact - adica va intelege cuvintele foarte literal si nu va fi capabil sa inteleaga glumele sau sarcastele. De asemenea, ii va fi greu sa citeasca limbajul corpului si expresiile faciale.
Copiii mai mari pot prezenta o utilizare neobisnuita a limbajului si au dificultati in a incepe conversatii sau a le oferi continuitate. Copiii cu autism sever nu pot vorbi deloc, dar pot fi ajutati sa comunice in alte moduri, cum ar fi prin semne sau prin desene.
Simptome sociale
Copiii cu TSA au dificultati in a relationa cu ceilalti, in a-si face prieteni sau a intra in contact cu alti copii. Ei pot considera ca este dificil sau nu pot face fata unor situatii noi. De exemplu, daca copilul are autism, acesta poate sa:
Nu inteleaga gandurile si emotiile altor oameni.
Le este greu sa accepte reguli sociale simple, care pot provoca probleme in scoala.
Le este greu sa-si controleze emotiile, iar astfel le pot exprima ca izbucniri de furie sau agresiune.
Simptome in comportament si interese
Copiii cu autism pot arata putin sau deloc interes pentru jocuri care implica prefacatorie sau imaginatie. In schimb, ei pot fi mai interesati de comportamente, activitati sau interese repetitive si pot prezenta comportamente cu ritualuri foarte marcate. Copilul poate prezenta un interes special la o varsta foarte frageda, pentru colectie, muzica sau alte arte.
Alte simptome
In plus fata de problemele care afecteaza comunicarea copilului, abilitatile sociale, interesele si comportamentul pot prezenta, de asemenea, comportamente cum ar fi:
Se agata de aceleasi rutine continue si pot deveni foarte suparati daca sunt deranjati.
Manifesta teama sau sensibilitate speciala pentru a vedea, auzi, mirosi, atinge si gusta.
Multi copii cu TSA pot avea si alte patologii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, dispraxia (dificultati de organizare si coordonare a gandurilor si miscarilor) sau epilepsia.
Cauze ale autismului la copii
Cauzele exacte ale autismului nu sunt pe deplin cunoscute. Specialistii considera faptul ca poate fi vorba despre mai multi factori, ba chiar genele mostenite de la parinti. Desi nu se poate afirma cu exactitate cauza autismului, important este ca cei diagnosticati cu aceasta tulburare sa poata fi sprijiniti, astfel incat sa nu le scada stima de sine, iar calitatea vietii sa le fie imbunatatita.
Diagnostic
Daca observati semne ale autismului, contactati medicul de familie sau pediatrul. Medicul va va intreba despre comportamentul copilului, iar daca specialistul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre autism, va va solicita sa va adresati unor alti profesionisti, inclusiv psiholog pediatru, logoped. Un instrument util, folosit in diagnosticare este reprezentat de unele teste de screening.
Evaluarea implica doua etape:
Evaluarea psihologica – aceasta include stabilirea coeficientului de dezvoltare pentru copiii care au varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, respectiv a coeficientului de inteligenta pentru copiii mai mari de 3 ani. De asemenea, specialistul va evalua dezvoltarea psihomotorie, comportamentul, precum si alte aspecte.
Evaluarea psihiatrica – se va face de catre un medic psihiatru pediatru. Un aspect important de mentionat este faptul ca diagnosticul final va fi pus de catre medicul psihiatru. Daca acesta considera necesar, poate recomanda efectuarea altor investigatii (de exemplu, analize de laborator, EEG, etc.)
De asemenea, este important ca parintii sa caute specialisti care au experienta cu copii cu autism, deoarece in acest mod vor putea fi mai bine informati, astfel incat sa ii ofere copilului atentia si sprijinul necesar. Asadar, diagnosticul autismului se bazeaza pe evaluarea simptomelor de catre un specialist in sanatate mintala, care poate efectua teste si evalua starea de dezvoltare a copilului.
Tratament pentru autismul la copii
Tratamentul poate include terapie comportamentala, terapie ocupationala sau terapie de vorbire, precum si medicamente in unele cazuri. Nu exista un tratament aparte pentru autism, dar copiii care sunt afectati pot fi indrumati pentru gestionarea simptomelor lor.
Este important sa intelegem ca fiecare copil este unic si ca tratamentul pentru autism trebuie adaptat nevoilor si capacitatilor individuale ale copilului. De asemenea, este important sa recunoastem si sa sprijinim nevoile si abilitatile copiilor cu autism pentru a-i ajuta sa-si atinga potentialul si sa se dezvolte intr-un mod sanatos si fericit.
Tulburarile de mers la copii: de ce apar, asocieri cu autismul
Copiii pot veni pe lume cu deformatii usoare ale pricioarele care, in mod normal, se amelioreaza imediat ce invata sa mearga corect. Alteori insa, problemele se agraveaza odata cu primii pasi ai micutului. Se considera ca mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani. Pana atunci, copiii pot da emotii parintilor daca nu pasesc asa cum trebuie.
Cea mai frecventa ingrijorare din acest punct de vedere o constituie mersul pe varfuri, numit si mers in equin. Aceasta tulburare apare deseori in primii 2 ani (intre 1-3 ani) si este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesita tratament sau atentie speciala, corectandu-se spoantan. Cu toate acestea, este obligatorie excluderea unor cauze severe, cum ar fi: sechele de picior varus equin, mersul equin spastic, mersul equin din miopatia Duchenne.
Specilistii afirma faptul ca ele mai frecvente tulburari de mers sunt si reprezinta o variatie normala a dezvoltarii, astfel incat acestea tind sa se corecteze spontan, dar un grup mic poate necesita tratament. O problema ortopedica poate fi suspectata atunci cand apare umflarea si/sau inrosirea la fiecare membru inferior, copilul a inceput sa mearga si s-a oprit brusc ori cand acesta are un mers in care se sprijina mai mult pe un membru (mers schiopatat).
Informatii despre tulburarile de mers
BIBLIOGRAFIE:
Sarathy K, Doshi C, Aroojis A; Clinical Examination of Children with Cerebral Palsy. Indian J Orthop. 2019 Jan-Feb53(1);
Hassas Yeganeh M, Rahmani K, Hashemi S, et al; Another Limping Child: An Interesting Diagnosis Journey. Iran J Child Neurol. 2017;
Foster HE, Jandial S; pGALS - paediatric Gait Arms Legs and Spine: a simple examination of the musculoskeletal system. Pediatr Rheumatol Online J. 2013 Nov 1211(1);
Baker KF, Jandial S, Thompson B, et al; Use of structured musculoskeletal examination routines in undergraduate medical education and postgraduate clinical practice - a UK survey. BMC Med Educ. 2016;
Kong M, Jo H, Lee CH, et al; Change of Femoral Anteversion Angle in Children With Intoeing Gait Measured by Three-Dimensional Computed Tomography Reconstruction: One-Year Follow-Up Study. Ann Rehabil Med. 2018;