Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Avena Sativa: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate

Avena Sativa: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 septembrie 2024 Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

Iarba de gaina, este o planta medicinala cu multe beneficii pentru sanatate, ce este cunoscuta si sub denumirea sa stiintifica de Avena sativa. Aceasta planta este un tip de ovaz salbatic ce este cultivat in mare parte pentru valorile sale nutritive si proprietatile sale terapeutice. Iarba de gaina este bogata in nutrienti, inclusiv vitaminele A, B, E si minerale cum ar fi calciul, fier si zinc. In componenta plantei se gaseste o substanta numita avenina care prezinta proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Iarba de gaina este folosita de cele mai multe ori pe post de supliment alimentar si tonic cu scopul de a promova starea generala de sanatate. Cateva dintre beneficiile atribuite acestei plante includ:

  • Reglarea sistemului nervos - Aceasta planta este considerata a fi folositoare in mentinerea echilibrului sistemului nervos si poate contribui la reducerea stresului si a anxietatii.
  • Imbunatatirea sanatatii inimii - Prin consumul de iarba de gaina se poate contribui la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, lucru ce ajuta la sanatatea inimii.
  • Promovarea digestiei sanatoase - In componenta ierbii de gaina se gasesc numeroase fibre dietetice, avand astfel efecte benefice asupra digestiei. Multumita acestor efecte se contribuie la reducerea simptomelor asociate cu tulburarile digestive.
  • Sustinere sistemului imunitar - Datorita continutului sau bogat de antioxidanti, iarba de gaina poate avea rolul de a sprijini sistemul imunitar si poate contribui la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
  • Mentinerea sanatatii pielii - Uleiul din iarba de gaina este folosit de cele mai multe ori in produsele cosmetice multumita proprietatilor sale hidratante si calmante asupra pielii iritate sau uscate.

Trebuie mentionat faptul ca, aceasta planta nu trebuie utilizata ca substituent pentru tratamentele medicale prescrise de catre profesionisti in domeniul sanatatii. Inainte de a pune in uz orice planta medicinala, inclusiv iarba de gaina,  este indicat sa discutati cu un specialist in domeniul sanatatii cu scopul de a evalua beneficiile si posibilele riscuri care sunt asociate cu utilizarea ierbii de gaina.

Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante?

Asemeni tuturor plantelor medicinale, iarba de gaina prezinta numeroase proprietati benefice pentru sanatate. Cateva dintre cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

  • Calmarea sistemului nervos - Consumul acestei plante este asociat cu efecte calmante si relaxante asupra sistemului nervos. Iarba de gaina poate fi folositoare pentru a reduce stresul, anxietatea si simptomele care sunt asociate cu tulburari de somn.
  • Reglarea nivelului de colesterol - Prin consumul de iarba de gaina se poate ajuta la diminuarea nivelului de colesterol LDL, adica acel colesterol rau, si la mentinerea unui profil lipidic sanatos.
  • Sustinerea sanatatii inimii - Aceasta planta poate contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei, ameliorand riscul de afectiuni cardiace.
  • Proprietati antioxidante - In componenta acestei plante se afla numerosi antioxidanti, de exemplu compusii polifenolici, care au rolul de a neutraliza radicalii liberi din organism cu scopul de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ.
  • Efecte antiinflamatorii - Unii compusi care se afla in iarba de gaina,  de exemplu avenina, prezinta proprietati antiinflamatorii. Astfel, planta poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism si la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii. Sustinere digestiei sanatoase - In alcatuirea ierbii de gaina se afla o multitudine de fibre solubile si insolubile care pot contribui la reglarea tranzitului intestinal si la mentinerea sanatatii tractului digestiv.
  • Promovarea sanatatii pielii - Uleiul din iarba de gaina poate fi utilizat topic cu scopul de a hidrata si calma pielea iritata, astfel avand efecte benefice in cazul eczemelor si dermatitelor.

Este esential de stiut faptul ca, rezultatele in urma utilizarii acestei plante pot fi diferite de la om la om si ca folosirea plantelor medicinale trebuie discutata cu un profesionist in domeniul sanatatii. In egala masura, inainte de a folosi iarba de gaina pentru proprietatile sale medicinale, este indicat sa consultati un medic sau un specialist in domeniul fitoterapiei cu scopul de a evalua beneficiile si posibilele riscuri in functie de situatia dumneavoastra medicala.

De ce este considerata aceasta planta o sursa neasteptata de nutrienti si vitamine?

Iarba de gaina este considerata a fi o sursa neasteptata de nutrienti si vitamine multumita continutului sau bogat si diversificat. Cateva dintre motivele pentru care este apreciata in acest mod sunt urmatoarele:

  • Vitamine - In componenta ierbii de gaina se gaseste o gama larga de vitamine esentiale, inclusiv vitamina A, vitaminele din complexul B, de exemplu B1, B2, B5, B6, vitamina E si vitamina K. Vitaminele acestea sunt necesare pentru functionarea corecta a organismului, sustinerea sistemului imunitar, sanatatea ochilor, metabolism si multe alte procese fiziologice.
  • Minerale - Aceasta planta furnizeaza o serie de minerale esentiale, de exemplu calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Aceste minerale sunt importante pentru intretinerea sanatatii oaselor, a sistemului cardiovascular, a functiei musculare, a sistemului nervos si a altor procese fiziologice.
  • Proteine - In alcatuirea acestei plante se regaseste o gama larga de proteine de inalta calitate care, sunt necesare  pentru construirea si repararea tesuturilor, precum si pentru functionarea adecvata a sistemului imunitar.
  • Fibre - Iarba de gaina reprezinta o sursa a de fibre dietetice, atat solubile, cat si insolubile. Fibrele acestea sunt esentiale pentru sanatatea digestiva, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unei senzatii de satietate.
  • Acizi grasi – In planta se regasesc o multitudine de acizi grasi esentiali, spre exemplu acizii grasi omega-3 si omega-6. Acizii acestia sunt benefici pentru sanatatea cardiovasculara, functia cerebrala si reducerea inflamatiei in organism.
  • Antioxidanti - Bineinteles ca, planta este bogata si in antioxidanti, de exemplu compusi polifenolici si avenanthramide, care prezinta capacitatea de a neutraliza radicalii liberi si de a contribui la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Multumita acestui profil nutritiv bogat si variat, iarba de gaina este considerata a fi o sursa neasteptata de nutrienti si de vitamine, contribuind in acest mod la aportul alimentar echilibrat si la sustinerea sanatatii generale. Inainte de a incepe un tratament pe baza de iarba de gaina, trebuie sa discutati cu un medic sau cu un specialist in plante medicinale cu scopul de a obtine informatii si sfaturi potrivite nevoilor dumneavoastra.

 

Usturoiul salbatic: Cum recunosti planta, asemanari cu planta avena sativa

Usturoiul salbatic este o planta erbacee perena ce face parte din familia Aliaceae,  acesta fiind cunoscut sub denumirea sa stiintifica de Allium ursinum sau leustean. In mod natural aceasta planta creste in paduri umbroase si umede din Europa si Asia de Vest. Acesta este inrudit cu usturoiul cultivat, cunoscut sub denumirea de Allium sativum, insa prezinta caracteristici diferite. Usturoiul salbatic are frunze lanceolate, lungi si verzi, ce se aseamana cu cele ale ridichii. Frunzele prezinta un miros puternic de usturoi si un gust intens. In primavara, usturoiul salbatic produce flori albe sau roz, grupate sub forma de umbrela. Florile sunt comestibile si au, bineinteles, gust de usturoi.

Partile comestibile ale usturoiului salbatic sunt frunzele si florile, care pot fi, de asemenea, utilizate si pe post de ingrediente in diverse preparate culinare. Fata de usturoiul cultivat, gustul usturoiului salbatic este mai putin intens, insa totusi diferit. Acesta poate fi adaugat la salate, sosuri, paste sau alte feluri de mancare cu scopul de a le oferi un gust delicios. In afara de utilizarea sa culinara, usturoiul salbatic prezinta si proprietati medicinale. Acesta este considerat a fi un antibiotic natural si se crede ca ar avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar. In aceeasi masura, usturoiul contine substante antioxidante si compusi sulfurici care pot avea efecte antiinflamatorii si anticancerigene. In momentul in care doriti sa faceti rost de usturoi salbatic, trebuie sa o faceti din surse sigure, sau sa-l recoltati cu mare atentie, pentru ca acesta poate fi cu usurinta confundat cu o planta otravitoare sau cu alte specii de plante cu miros similar. Inainte de a-l pune in consum pentru proprietatile sale medicinale, este recomandat sa se discute cu un medic specialist sau un profesionist in plante medicinale pentru a avea parte de informatii, sfaturi si indicatii adecvate nevoilor dumneavoastra.

Bibliografie:

Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."

The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."

Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'"

Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press;

Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem;

Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."

Articole similare
Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament

Alergiile la copii reprezinta o afectiune tot mai intalnita in randul celor mici si pot fi declansate de o gama variata de factori, atat genetici, cat si de mediu. De la praf, polen si alimente, pana la parul de animale sau mucegai, orice substanta aparent inofensiva poate deveni un alergen pentru un copil sensibil. Simptomele alergiilor pot varia semnificativ – de la forme usoare, precum stranut, mancarimi sau iritatii, pana la reactii severe care afecteaza respiratia sau sistemul imunitar. Tot ce ai nevoie sa stii despre acest subiect gasesti in acest material

7 aprilie 2025
Edited 8 aprilie 2025
citește articolul
Uleiul de rozmarin: Proprietati, cum trebuie folosit, contraindicatii Uleiul de rozmarin: Proprietati, cum trebuie folosit, contraindicatii

Uleiul de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea disconfortului gastric, prin stimularea secretiei de enzime digestive si a fluxului biliar. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii, cum ar fi tusea si congestia nazala, prin continutul sau de uleiuri esentiale cu proprietati antiseptice si expectorante.

27 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate

Grasimile trans sunt un tip de grasime nesanatoasa care se gaseste in alimente procesate, prajite si coapte. Aceste grasimi sunt create prin procesul de hidrogenare, care transforma uleiurile lichide in grasimi solide. Desi nu sunt intotdeauna prezente in cantitati mari in alimente, consumul regulat de grasimi trans poate avea efecte negative asupra sanatatii.

5 iunie 2024
Edited 5 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.