Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Banda kinesiologica: ce este, pentru ce se foloseste si cum se aplica corect

Banda kinesiologica: ce este, pentru ce se foloseste si cum se aplica corect

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 octombrie 2023 Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

Bandajul kinesiologic, cunoscut si sub denumirea de banda kinesiologica sau banda KT (Kinesio Tape), este un dispozitiv medical elastic si adeziv utilizat in tratamentele de fizioterapie si reabilitare. A fost dezvoltat in anii 1970 de catre Dr. Kenzo Kase, un chiropractician japonez. Banda kinesiologica are mai multe proprietati care o fac utila in terapiile fizice:

Elasticitate: este fabricata dintr-un material elastic, similar cu pielea umana, pentru a permite miscarea naturala a corpului.
Adeziune: are o parte adeziva care permite aplicarea pe piele si mentinerea pe loc pe durata tratamentului.
Respirabilitate: materialul permite pielii sa respire, evitand acumularea de umiditate si reducand riscul de iritatii.
Rezistenta la apa: multe variante ale benzii kinesiologice sunt rezistente la apa, ceea ce permite pacientilor sa o utilizeze in timpul activitatilor fizice si in diferite conditii meteorologice.
Activare neuromusculara: se presupune ca banda kinesiologica ajuta la stimularea receptorilor pielii si a sistemului nervos, contribuind astfel la ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei si sprijinirea functiei musculare.

Pentru ce se foloseste banda kinesiologica

Banda kinesiologica este folosita intr-o varietate de situatii medicale si sportive pentru a sustine reabilitarea, pentru ameliorarea durerii si pentru imbunatatirea performantei. Cateva dintre principalele situatii in care se utilizeaza banda kinesiologica:

Tratamentul leziunilor musculare si ligamentare: banda kinesiologica este adesea aplicata pentru a sprijini articulatiile si muschii afectati de entorse, intinderi musculare sau alte leziuni.
Reducerea inflamatiei si a durerii: prin aplicarea bandei kinesiologice, se poate obtine o usurare a disconfortului si a durerii asociate cu afectiuni precum tendinite, bursite sau alte probleme inflamatorii.

Recuperare post-operatorie: banda kinesiologica poate fi utilizata pentru a ajuta la recuperarea mai rapida si mai confortabila dupa interventii chirurgicale ortopedice sau musculare.
Corectarea posturii: bandajele kinesiologice pot fi folosite pentru a corecta pozitia gresita a corpului si pentru a ameliora tensiunea si durerea asociate pozitiilor incorecte.
Sprijinirea articulatiilor: atletii si persoanele active pot utiliza banda kinesiologica pentru a oferi sprijin articulatiilor in timpul activitatilor fizice intense si pentru a preveni ranile.
Imbunatatirea performantei sportive: unele cercetari sugereaza ca banda kinesiologica poate spori performanta sportiva prin stimularea musculara si a sistemului nervos.

Tipuri de banda kinesiologica

Banda kinesiologica este disponibila in mai multe tipuri, variind in functie de culori, dimensiuni, caracteristici si utilizari specifice. Tipuri de banda:

Standard (Coton) Kinesio Tape: aceasta este varianta traditionala a benzii kinesiologice si este fabricata din bumbac. Este elastica si rezistenta, fiind disponibila in diferite culori. Este potrivita pentru o gama variata de afectiuni si scopuri terapeutice. Pre-Cut Kinesio Tape: acest tip de banda kinesiologica vine in bucati pre-taiate si forme specifice, pentru a fi usor aplicata pe zone precum genunchi, umeri, spate etc. Waterproof (rezistent la apa) Kinesio Tape: aceasta varianta este fabricata dintr-un material rezistent la apa, permitand pacientilor sa o foloseasca in timpul activitatilor acvatice sau in conditii umede.

Rezistenta la alergii Kinesio Tape: unele persoane pot dezvolta reactii alergice la adezivul din banda kinesiologica. De aceea, exista variante speciale care sunt fabricate cu adezivi hipoalergenici pentru a reduce riscul de iritatii. Kinesio Tape cu model: pe langa culorile standard, exista variante cu modele diferite sau imprimeuri care pot fi folosite pentru scopuri estetice sau pentru a spori aspectul personalizat al utilizarii benzii.

Banda kinesiologica cu proprietati speciale: unele companii produc benzi kinesiologice cu caracteristici speciale, cum ar fi benzi cu efect de racire sau incalzire pentru a sustine recuperarea musculara sau pentru a reduce inflamatia.

Durata tratamentului

Durata tratamentului cu banda kinesiologica poate varia in functie de tipul si gravitatea afectiunii, raspunsul individual al pacientului la tratament si indicatiile specifice ale specialistului medical. In general, banda kinesiologica poate fi purtata timp de cateva zile pana la cateva saptamani. Iata cateva puncte importante de luat in considerare cu privire la durata tratamentului cu banda kinesiologica:

Durata aplicarii: de obicei, banda kinesiologica este menita sa fie purtata pentru o perioada de cateva zile pana la o saptamana. Cu toate acestea, in functie de afectiune si de scopul tratamentului, medicul sau terapeutul fizic poate recomanda un timp mai scurt sau mai lung de purtare. Schimbarea benzii: daca banda kinesiologica se dezlipeste sau se murdareste, poate fi necesar sa o inlocuiti. Cu toate acestea, nu se recomanda sa purtati banda pentru perioade indelungate, fara a face pauze.

Raspunsul individual: fiecare pacient poate raspunde diferit la tratamentul cu banda kinesiologica. Unii pot experimenta o usurare rapida a simptomelor si pot avea nevoie doar de o perioada scurta de tratament, in timp ce altii pot avea nevoie de o aplicare mai indelungata pentru a obtine beneficii semnificative. Monitorizarea progresului: este important sa se monitorizeze efectele tratamentului cu banda kinesiologica si sa se raporteze orice schimbari sau reactii adverse medicului sau terapeutului fizic.

Aplicarea corecta: pentru a asigura eficacitatea tratamentului, este esential sa aplicati banda kinesiologica in mod corespunzator, conform indicatiilor specialistilor. O aplicare incorecta poate afecta rezultatele tratamentului.

Cum se aplica corect o banda elastica terapeutica

Aplicarea corecta a unei benzi elastice terapeutice, cum ar fi banda kinesiologica, este esentiala pentru a obtine beneficii terapeutice optime si pentru a preveni eventualele complicatii.  Pasii generali pentru aplicarea corecta a unei benzi elastice terapeutice:

Curatati si uscati zona: asigurati-va ca zona de aplicare este curata, uscata si lipsita de uleiuri sau creme. Daca este necesar, spalati si uscati zona inainte de aplicare.
Taiati banda potrivita: masurati bucata de banda necesara pentru zona de tratat si taiati banda la dimensiunea corespunzatoare. Daca utilizati o banda pre-taiata, asigurati-va ca alegeti o forma adecvata pentru zona dorita.
Rotunjiti colturile: rotunjiti colturile benzii cu o foarfeca, deoarece colturile ascutite pot duce la desprinderea mai usoara a benzii.
Incalzirea benzii: frecati usor banda intre palme pentru a-i activa adezivul si a-i conferi o aderenta mai buna.
Aplicati banda cu tensiune: incepeti aplicarea benzii cu o usoara tensiune, dar nu excesiva. Tensiunea aplicata depinde de afectiunea tratata si de recomandarile terapeutului.
Evitati pliurile: asigurati-va ca banda se aplica fara pliuri sau cute, deoarece acestea pot reduce aderenta si pot provoca iritatii.
Taierea extremitatilor: dupa ce ati aplicat banda, taiati extremitatile in mod corespunzator pentru a evita deteriorarea accidentala sau desprinderea benzii.
Frecare si incalzire: Dupa aplicare, frecati usor banda cu palmele pentru a incalzi adezivul si a asigura o fixare mai buna.
Permiteti aderenta: acordati benzii timp sa se fixeze corect pe piele. Uneori, terapeutul poate recomanda sa asteptati cateva minute inainte de a va implica in activitati fizice sau inainte de a va imbraca.
Respectati recomandarile: urmati cu atentie indicatiile terapeutului cu privire la frecventa si durata utilizarii benzii elastice terapeutice.

 

De este este important Magneziul in dezvoltarea musculaturii si protejarea articulatiilor?

Magneziul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului uman. Totodata, este un mineral care are un rol important in sute de reactii metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular si al sistemului circulator. Din pacate, corpul uman nu poate replica singur necesarul de magneziu si trebuie sa il luam din alimente si suplimente pentru a evita carentele. In cazul in care in corp nu exista Magneziu suficient, apar crize de stres, crampe musculare, iritabilitate, pleoapele incep sa aiba zvacniri necontrolate, crize de insomnie, dureri cerebrale si articulare.  Ca idee, doza zilnica pentru un adult sanatos este de maxim 400 mg.

El face parte din grupa a doua in tabelul periodic al lui Mendeleev, are simbolul Mg si numarul atomic 12. Magneziul este al optulea element si al treilea metal dupa aluminiu si fier ca abundenta in scoarta solida terestra, formand aproximativ 2% din masa acesteia. Magneziul este al treilea ca si componenta in sarurile dizolvate in apa marii..

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Spirulina: Ce beneficii pentru sanatate are aceasta specie de alga marina Spirulina: Ce beneficii pentru sanatate are aceasta specie de alga marina

Spirulina este, de asemenea, o sursa buna de vitamine, cum ar fi E si B, are proprietati antioxidante si ajuta la reducerea colesterolului. In plus, este usor de digerat, astfel incat chiar si persoanele cu probleme de absorbtie intestinala o pot lua.

12 aprilie 2023
Edited 13 aprilie 2023
citește articolul
Boala Meniere: Cum apare boala, simptome, cum se poate trata Boala Meniere: Cum apare boala, simptome, cum se poate trata

Diagnosticul bolii Meniere se stabileste in urma anamnezei si al examenului clinic al pacientului. Pentru excluderea altor afectiuni similare cum ar fi tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, se recomanda efectuarea unor investigatii imagistice cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare si a unei audiograme.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...