Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Buze uscate sau crapate: cauze, remedii, preventie

Buze uscate sau crapate: cauze, remedii, preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 decembrie 2021 Ultima actualizare: 27 decembrie 2023

Odata cu venirea iernii, vantul, frigul, gerul si umiditatea scazuta pot provoca iritatii, uscaciuni sau chiar craparea buzelor daca nu avem grija. Iar daca stam prost si cu sistemul imunitar exista riscul ca infectiile contactate la nivelul buzelor sa se extinda si in organism. In plus, nu doar cauzele externe pot usca sau crapa buzele. Anumite infectii fungice sau boli cu transmitere sexuala pot avea ca simptom si afectarea buzelor.  La ce trebuie sa fim atenti si cand trebuie sa mergem sa consultam un doctor dermatolog daca ne trezim cu buze uscate sau crapate vom descoperi in materialul urmator. 

Ce este afectiunea dermato numita buze crapate?

Cum identifici corect afectiunea buze crapate? Dar buze uscate?

Buze uscate si usturime. Cand apar aceste simptome?

Candida buze crapate. De ce afecteaza buzele?

Remedii buze crapate. Ce trebuie sa stim

Vitamina A pentru buze. Cum sa o folosim corect

Tratament buze crapate si uscate

Ce este afectiunea dermato numita buze crapate?

Ca sa raspundem la intrebarea ce este afectiunea dermato numita buze crapate trebuie sa intelegem cum functioneaza buzele. Buzele sunt membrane mucoase foarte subtiri, ce folosesc si ca organe de simt. Alturi de pielea pleoapelor, o zona extrem de sensibila si pielea care acopera buzele este foarte subtire si sensibila. Buzele practic fac parte din tegument, insa au o structura foarte modificata, care le face atat de susceptibile diverselor atacuri ale factorilor din mediu.

Altfel spus, cand vedem o persoana cu buze uscate si crapate acea persoana poate sa ajunga in acea stare fie din cauza factorilor de mediu- ger, vant, viscol, gheata, canicula, fie dintr-o carenta de vitamine si minerale, lipsa hidratarii sau chiar alte boli. 

Din fericire azi exista tratament buze uscate dar si produse cosmetice care sa ajute la preventie. Daca acum mii de ani simptomul de buze uscate era tratat cu ajutorul mierii, azi exista o multime de cautari organice pe Google care vorbesc despre buze crapate remedii acasa.

Dermatologii au stabilit faptul ca usturimea buzelor are deseori legatura si cu alimentatia. Daca mancam prea sarat sau prea picant, daca savuram bauturi prea fierbinti sau prea reci exista riscul pentru buze crapate la copii dar si la adulti. 

Deseori cand vrem sa cautam pe net buze crapate lipsa vitamina sau vrem sa afla raspuns la intrebarea de ce se usuca buzele sau buze uscate cauze vom descoperi un numitor comun si anume carenta de vitamina A sau cheilita buze, cum mai este cunoscuta in termeni de specialitate.

Aceasta carenta inclusiv la cei mici poate aparea. Nu intamplator exista un volum de cautari masiv pe zona buze uscate copii pentru ca si ei sunt susceptibili la diferite infectii din cauza carentelor de minerale si vitamine.

Altfel spus, pentru a ne face o parere in legatura cu sensibilitatea buzelor este de ajuns sa precizam faptul ca pielea are 16 straturi celulare, iar buzele au intre 3 si maxim 5. In plus, datorita structurii particulare, buzele au cel mai mare risc de a se deshidrata.

Vasele sangvine se afla la suprafata, ceea ce confera buzelor culoarea rosie. Studiile au demonstrat faptul ca organismul uman pierde de 10 ori mai multa apa pe la nivelul buzelor comparativ cu orice alta suprafata a corpului. Pentru buze, aparitia deshidratarii poate fi sinonima unei crize locale. Factorii care induc aceasta stare sunt variati, iar cu majoritatea ne confruntam zilnic.

Cum identifici corect afectiunea buze crapate? Dar buze uscate?

Te-ai intrebat vreodata cum identifici corect afectiunea buze crapate? Sau buze uscate? Sindromul de buze crapate, denumit si cheilitis simplex, este frecvent intalnit. Acesta se manifesta prin aparitia de descuamare sau fisuri la nivelul buzelor. Deshidratarea si uscaciunea provoaca iritatia tesutului si aparitia fisurilor. Saliva contine enzime digestive care irita buzele si agraveaza aceasta suferinta.

Obiceiul frecvent de „umezire” a buzelor este, de asemenea, una din principalele cauze pentru buzele crapate. Aceasta actiune, impreuna cu muscatul buzelor, agraveaza leziunile deja aparute din alte cauze. Cheilita poate aparea si in urma contactului cu agenti iritanti. Substantele care trebuie evitate atunci cand apare sensibilitatea sunt produsele de igiena orala (pasta de dinti), anumite alimente care provoaca alergii (oua, crustacee) sau fructe cu coaja iritanta, ca piersicile, lamaile sau ananasul. 

Buze uscate si usturime. Cand apar aceste simptome?

Cand vorbim de problema buzelor, ne gandim instant la buze uscate si usturime. Dupa cum am stabilit, chiar si o mica uscaciune a buzelor creeaza un disconfort considerabil. Iar explicatia este simpla pentru ca zona este bogat vascularizata si exista riscul marit pentru sangerari spontane care sunt insotite de senzatia de usturime, durere si bineinteles de aspectul neplacut care nu este de neglijat. Reflexul natural care consta in linsul buzelor trebuie neaparat evitat. Saliva se evapora si nu face altceva decat sa agraveze deshidratarea. Deasemenea nu va muscati buzele si nu rupeti fragmentele de buze care apar in astfel de cazuri. Odata cu uscaciunea si crapaturile apare inflamatia buzelor care este o stare se disconfort permanent deloc neglijabila.

Candida buze crapate. De ce afecteaza buzele?

Candida buze crapate. De ce afecteaza buzele? E o intrebare pe care uneori o cautam ca sa-i aflam raspunsul.  Candidoza bucala este o afectiune provocata de o ciuperca numita Candida albicans si este localizata la nivelul cavitatii bucale, limba sau in gat. Candida orala apare cel mai des la sugari si copii mici. Aceasta provoaca formarea unor umflaturi albe sau galbui pe obrajii interiori si limba. De obicei, umflaturile dispar cu tratament.

Infectia este, de obicei, usoara si rareori provoaca probleme grave. La persoanele cu sistem imunitar slabit se poate raspandi in alte parti ale corpului si poate provoca complicatii. In stadiile sale incipiente, candidoza bucala poate sa nu prezinte simptome. Dar, pe masura ce infectia se agraveaza, poate aparea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • pete albe sau galbene usor umflate pe obrajii interiori, limba, amigdale, gingii sau buze
  • sangerare usoara in cazul in care umflaturile sunt lezate
  • senzatie de durere sau arsura in gura
  • pielea uscata si crapata la colturile gurii
  • dificultate la inghitire
  • pierderea simtului gustativ
  • senzatia de gust rau

 

afla de ce trebuie sa fii atent la alunite

Remedii buze crapate. Ce trebuie sa stim

Pentru ca nu este placut sa te confrunti constant cu buze crapate si uscate, exista cateva tratamente de care poti tine cont.Primul pas pentru buze sanatoase, moi si frumoase este scrubul pentru buze. Astfel, de fiecare data cand ai buzele uscate, realizeaza un scrub din miere, pe care sa o combini cu zahar brun. Repeta acest tratament cel putin o data pe saptamana, pentru buze catifelate. La fel de utila este si exfolierea buzelor cu zahar amestecat cu ulei de cocos, care elimina pielea moarta. Maseaza suprafata buzelor cu blandete, cu miscari circulare.

Hidrateaza-te constant! Pentru ca deshidratarea reprezinta principalul factor al buzelor uscate este recomandat sa bei cat mai multa apa, in special in sezonul cald. Totodata, bea apa de fiecare data cand ti-e sete si nu amana momentul, pentru a evita craparea buzelor.

 

Vitamina A pentru buze. Cum sa o folosim corect

Multe dintre functiile non-vizuale ale vitaminei A sunt mediate de acidul retinoic, care reguleaza infatisarea genelor prin activarea receptorilor acidului retinoic intracelulari. Functiile non-vizuale ale vitaminei A sunt esentiale in functiile imunologice, reproductive si dezvoltarii embrionare a vertebratelor, cum este aratat de cresterea insuficienta, susceptibilitatea la infectii si defectele congenitale observate la populatiile care primesc cantitati mai mici decat optim de vitamina A din dieta.

Retinolul poate fi folosit si ca tratament pentru acnee in creme dar si pentru cosmetice care sa protejeze buzele de uscaciune sau previne craparea buzelor. O forma a acidului retinoic este utilizata in prezent drept chimoterapie pentru leucemie promielocitica acuta, un subtip de leucemie mielogenoasa acuta. Aceasta se intampla deoarece aceste celule transformate ale acestui subtip raspund de cele mai multe ori la receptorul acidului retinoic (RAR).

 

afla tot ce ai nevoie despre vitamina a si importanta ei pentru ten

Tratament buze crapate si uscate

Asa cum spuneam, hidratarea corecta este factorul principal care ne ajuta sa tinem sub control o multime de afectiuni, printre care si buzele crapate. Hidratarea inseamna un consum de cel putin 2 L pe zi de apa, dar fara sucuri accidulate ori prea dulci. Balsamul de buze este accesoriul care nu ar trebui sa lipseasca niciodata, dar cel mai important este sa alegi balsam care are in compozitie ingrediente precum aloe vera, Vitamina A, colagen sau vitamina E deoarece acestea calmeaza buzele crapate.

 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/chapped-lips

https://theconversation.com/what-causes-dry-lips-and-how-can-you-treat-them-does-lip-balm-actually-help-161264

REFERINTE:

  • Mayo Clinic Staff. (2017). Dehydration: Definition.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/basics/definition/con-20030056
  • Devani A. (2007, June). Answer: Can you identify this condition?
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1949217/
  • Gibson LE. (2016). Chapped lips: What’s the best remedy?
    mayoclinic.com/health/chapped-lips/AN01440
Articole similare
Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit

Bradul este un arbore foarte cunoscut care face parte din familia pinaceelor. Acesta poate ajunge pana la inaltimea de 50 metri. Frunzele sale au forma de ace si nu cad iarna pentru ca bradul se mentine vesnic verde. Bradul infloreste in mai si iunie.

4 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficiile consumului de caise pentru organism Nutritie: Beneficiile consumului de caise pentru organism

Caisele uscate sunt bogate in fibre, potasiu, cupru, vitamina A si vitamina E, continand, de asemenea, fier, beta-caroten si niacina. Dintre toate fructele uscate, caisele contin cea mai mare cantitate de vitamina A. Ca in toate fructele uscate, nutrientii sunt concentrati si la fel sunt si zaharurile.

4 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Cum ajuta organismul consumul de malai din porumb Nutritie: Cum ajuta organismul consumul de malai din porumb

Porumbul poate fi util pentru controlul diabetului, insa pentru persoanele care nu sunt dependente de insulina. Fitochimicalele regasite in porumb contribuie la reglarea eliberarii de insulina, diminuand valorile zaharului din sange.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina