Nutritie: Cum ajuta organismul consumul de malai din porumb
Porumbul este un aliment plin de proprietati benefice pentru sanatate. In plus, nu contine gluten, fiind indicat si pentru a fi consumat de catre persoanele care se confrunta cu intoleranta la acest compus. De asemenea, vitaminele, mineralele si fibrele fac din acest tip de cereale un aliat pentru mentinerea sanatatii.
Beneficiile si proprietatile malaiului din porumb
Consumul de porumb are beneficii importante pentru sanatate, iar printre cele mai remarcabile se regasesc si urmatoareleꓽ
Furnizeaza minerale esentiale
Un studiu afirma ca porumbul contine minerale abundente care aduc beneficii organismului in mai multe moduri. Fosforul, impreuna cu magneziul, manganul, zincul, fierul si cuprul sunt unele dintre substantele nutritive esentiale gasite in toate soiurile de porumb. De asemenea, contine si alte minerale, cum ar fi seleniu, care sunt dificil de gasit in majoritatea dietelor. Fosforul este esential pentru a regla cresterea normala, sanatatea osoasa si functia optima a rinichilor. Magneziul este necesar pentru a mentine o frecventa cardiaca normala si pentru a creste densitatea minerala osoasa.
Previne hemoroizii
Continutul de fibre al unei cesti de porumb este de 18,4% din cantitatea zilnica recomandata. Acest lucru ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipatia si hemoroizii, precum si la reducerea riscului de cancer de colon. Fibrele dietetice pot inmuia scaunul, promovand eliminarea regulata si reducerea efortului. Acest proces este realizat prin stimularea miscarii peristaltice si producerea de suc gastric si bila. Prin adaugarea de volum la scaunele libere, sansele de sindrom de intestin iritabil si diaree pot fi reduse foarte mult.
Promoveaza cresterea corecta
Porumbul este bogat in vitamina B, in special tiamina si niacina. Tiamina este cunoscuta pentru a fi esentiala pentru mentinerea sanatatii nervoase si a functiei cognitive. De asemenea, deficitul de niacina poate conduce la diaree, dementa, precum si la alte afectiuni. Porumbul este, de asemenea, o sursa buna de acid pantotenic, care este o vitamina esentiala pentru carbohidrati, proteine si metabolismul lipidelor din organism.
Beneficii pentru femeile gravide
In plus, porumbul ofera un procent semnificativ din necesarul zilnic de folat, care este important pentru femeile gravide, deoarece deficitul de acid folic la femeile gravide poate duce la nasterea copiilor subponderali si poate provoca, de asemenea, defecte de tub neural la nou-nascuti.
Protejeaza sanatatea cardiovasculara
Cercetarile au aratat ca uleiul de porumb are un efect asupra nivelului de colesterol, ceea ce reduce riscul diferitelor boli cardiovasculare. Uleiul de porumb, in special, este cel mai bun mod de a imbunatati sanatatea inimii si acest lucru rezulta din faptul ca porumbul contine o combinatie optima de acizi grasi. Acest lucru permite acizilor grasi omega-3 sa elimine colesterolul rau, fapt ce va reduce sansele de infundare a arterelor, scaderea tensiunii arteriale si diminuarea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral.
Previne anemia
Porumbul ajuta la prevenirea anemiei cauzate de o deficienta de vitamine si minerale. De asemenea, contine fier, unul dintre mineralele esentiale necesare pentru a forma noi celule rosii din sange, a caror deficienta este una dintre principalele cauze ale anemiei. Multe studii leaga, de asemenea, vitamina A si beta-carotenul cu absorbtia crescuta a fierului.
Beneficii pentru digestie
Porumbul contine fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si a digestiei. Deoarece este bogat in fibre insolubile, consumul de porumb contribuie la hranirea bacteriilor bune din intestin si ajuta materia alimentara sa treaca mai usor prin tractul gastro-intestinal.
Ingrijirea ochilor si a pielii
Tocmai pentru ca este o sursa bogata in beta-caroten, care formeaza vitamina A in organism, porumbul este un aliat bun pentru a mentine o vedere si o piele sanatoasa. Potrivit unui studiu, beta-carotenul este o sursa excelenta de vitamina A. In plus, beta-carotenul care nu este transformat in vitamina A actioneaza ca un antioxidant foarte puternic, ca toate carotenoidele, si poate lupta impotriva bolilor cum ar fi cancerul si bolile de inima. De asemenea, porumbul contine antioxidanti precum luteina si zeaxantina, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a degenerarii maculare.
Sursa de carbohidrati complecsi
Porumbul este o sursa buna de carbohidrati complecsi, care furnizeaza energie pe termen lung si ajuta la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange.
Fara gluten
Porumbul este un aliment fara gluten, astfel incat poate fi consumat in siguranta de catre persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca.
Sursa bogata de antioxidanti
Porumbul contine antioxidanti precum luteina si zeaxantina, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a degenerarii maculare.
Poate ajuta la pierderea in greutate
Desi este bogat in carbohidrati, porumbul poate fi inclus intr-o dieta echilibrata si poate ajuta la pierderea in greutate datorita continutului sau ridicat de fibre.
Reduce caderea parului
Porumbul contine antioxidanti care pot contribui la prevenirea caderii excesive a parului.
Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor
Porumbul contine fosfor, magneziu si vitamina K, care sunt importante pentru sanatatea oaselor.
Previne aparitia bolilor cronice
Deoarece porumbul contine antioxidanti precum vitamina C, luteina si zeaxantina, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi, reducand riscul de boli cronice, precum cancerul si bolile de inima, consumul de porumb poate preveni aparitia unor afectiuni.
Intarzie procesul de imbatranire
Deoarece contine vitamina C, porumbul poate fi un aliat care lupta impotriva imbatranirii premature.
Sustine activitatea creierului
Porumbul contine vitamine din complexul B, iar astfel acesta poate proteja creierul, precum si il poate ajuta pentru o functionare optima.
Reducerea riscului de diabet de tip II
Porumbul poate fi util pentru controlul diabetului, insa pentru persoanele care nu sunt dependente de insulina. Fitochimicalele regasite in porumb contribuie la reglarea eliberarii de insulina, diminuand valorile zaharului din sange.
Unul dintre principalele dezavantaje ale consumului de porumb este ca este un aliment bogat in amidon. Acest lucru poate duce la o crestere a zaharului din sange si poate fi contraproductiv daca doriti sa pierdeti in greutate. De asemenea, consumul excesiv nu este recomandat fumatorilor, datorita continutului ridicat de beta-caroten. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele studii sugereaza ca fumatul si nivelurile ridicate de beta-caroten pot creste riscul de cancer pulmonar, in timp ce nefumatorii care consuma un continut ridicat de beta-caroten sunt mai putin predispusi pentru a face cancer pulmonar. In plus, desi poate facilita scaderea in greutate, consumul de porumb trebuie sa fie unul moderat, intrucat in caz contrar, efectul poate fi opus pierderii kilogramelor.
Rolul acizilor grasi in alimentatie. Cati acizi grasi gasim in malaiul din porumb
Studiile au aratat ca consumul de acizi grasi saturati are un efect daunator asupra lipidelor serice prin cresterea nivelului de colesterol al lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) nivelurile de colesterol seric, in timp ce acizii grasi cu lant mai lung (12, 14 sau 16 atomi de carbon) sunt mai susceptibili de a creste nivelul de LDL. O exceptie de la aceasta este acidul stearic, care nu pare sa creasca colesterolul seric. Consumul crescut de acizi grasi saturati a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boala coronariana.
Pe de alta parte, mai multe studii au gasit o asociere intre un aport crescut de acizi grasi mononesaturati si un risc scazut de CHD.Iar BETA Caroten si alfa-tocoferol au un risc de a nu se asimila corect in organism la persoanele care fumeaza. Dovezile din studii clinice controlate au aratat ca acizii grasi mononesaturati afecteaza in mod favorabil o serie de factori de risc pentru CHD, inclusiv scaderea nivelurilor de colesterol total si LDL, protejarea impotriva trombogenezei, reducerea susceptibilitatii LDL la oxidare, si producand un profil glicemic mai favorabil.