Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Calcan: Cum recunosti acest peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Calcan: Cum recunosti acest peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 21 iulie 2023 Ultima actualizare: 24 iulie 2023

Daca vrei o masa in care sa ai si un peste de calitate vei alege cu siguranta calcanul. Nu este ieftin, este adevarat, dar cand ti-ai propus sa mananci sanatos el trebuie sa se afle in farfuria ta macar o data sau de doua ori pe saptamana. Calcanul este un peste bentonic, se gaseste preponderent in ape sarate, in cele salmastre din Atlanticul de Nord, il vedem si in Marea Baltica, Marea Mediteranta sau in Marea Neagra.

In general discutam despre o specie de peste mare, cu ochi pe stanga corpului, este usor de observat in apropiere de tarm, pe fundul nisipos al apelor putin adanci. Corpul sau unic si forma asimetrica il scot in eviednta, greutatea nu depaseste 25 kg la maturitate, lungimea ajunge la 1 metru insa. Carnea de calcan este slaba, nu este grasa deloc, isi pastreaza aspectul alb dupa gatire. Dintr-un calcan scoti patru fileuri mari, carnoase, se pot coace, praji, gati la abur, in apa fierbinte.

Prin 1995, vreme de cateva luni am discutat si despre un razboi al calcanului, intre Canada si Spania. Motivul? Drepturile de pescuit in zona Marelui Banc al Terranovei. S-au facut si arestari pe un trauler spaniol, Estia, dar s-a rezolvat totul prin negocieri si traulerul a revenit la cei care il detineau de drept. Cel din Marea Neagra, pe care il cunoastem si il mancam si noi, daca ne permitem, nu depaseste 45 cm. Este plat, aroma este delicata, textura extrem de fina, per portie nu vine mult, dar daca este gatit corect cu siguranta te vei bucura de cea mai buna masa pe care ai mancat-o pana la acel moment. Muschiul de pe aripioarele sale are textura ciudata daca nu esti obisnuit cu el, dar este foarte bun in orice fel de preparat.

Sursa de vitamina B si de Fier sau vitamina A, numeroase beneficii pentru organism

Daca nu il pescuiesti de placere sau nu il vezi prin acvarii, folosit in scop decorativ, il vei vedea in farfuriile restaurentelor si teraselor de lux. Carnea de calcan contine vitamina B12, seleniu, proteine din belsug, fosfor, vitamina B6, niacina, magneziu, vitamina B5, sodiu, lipide „bune”, vitamina B2, tiamina, potasiu, vitamina C, fier, zinc, calciul vitamina D, cobalamina, vitamina A, cu variatii in functie de speciile calcanului si subtipuri.

In carnea de calcan se gasesc carbohidrati din belsug, care ajuta organismul sa aiba energia necesara pentru o zi intreaga, iti refaci mai usor rezervele de energie, creste un pic si nivelul glucozei din sange, de unde si energia de care beneficiezi. Aminoacizii esentiali din calcan contribuie la dezvoltarea normala a corpului indiferent de varsta, refacerea dupa raniri sau dupa oboseala cronica este mai rapida.

Sistemul imunitar lupta mai eficient cu bacteriile sau virusurile care invadeaza celulele si corpul, nu mai esti atat de bolnav mereu daca incluzi si carnea de calcan in dieta ta. Vitamina A din calcan te ajuta sa ai vedere mai buna, mai ales la copii va sustine o vedere excelenta, Vitamina C ajuta si ea pielea, tesuturile. Degenerescenta maculara va fi prevenita la un consum regulat de calcan.

Grasimile nesaturate sanatoase din carnea de calcan sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inima, pentru reducerea nivelului de colesterol din sange, sunt evitate diabetul, obezitatea, problemele grave cardiovasculare. Calciul si fosforul sustin sanatatea oaselor si a danturii, densitatea osoasa este imbunatatita, scheletul poate sustine mai bine socurile si miscarile zilnice. Osteoporoza nu mai apare atat de devreme si nici nu mai are efecte atat de devastatoare, artrita nu mai ridica nici ea probleme atat de mari.


Metabolismul este sustinut, echilibrul hormonal nu va mai cunoaste modificari semnificative, vasele de sange sunt curatate datorita prezentei acizilor grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, se evita cheagurile de sange si inflamatia din corp. Articulatiile, atat de greu de intretinut odata cu inaintarea in varsta, sunt protejate, artrita reumatoida nu isi mai face de cap, osteoartrita nu se mai manifesta atat de puternic si nu mai are simptome foarte greu de suportat.

Tiroida functioneaza si ea mai bine, hipotiroidismul si cancerul de tiroida nu ne vor mai speria daca avem grija sa includem mereu si calcan in dieta noastra sanatoasa si echilibrata. Plamanii vor fi mai sanatosi si simptomatologia astmului la copii va fi mult ameliorata. La nivelul pielii, substantele esentiale din carnea de calcan pot sa reduca din simptomatologia psoriazis, din eczeme, iar pentru ca in calcan avem multe proteine de calitate productia de colagen este incurajata, pielea este mai elastica si mai ferma.

Afectiuni digestive precum colitele ulceroase, boala Crohn, sindromul colonului iritabil ar putea sa fie mai usor de prevenit sau de tratat cand se asociaza tratamentelor si consumul regulat de calcan de calitate. Creierul, motorul intregului organism, va fi protejat si va putea functiona in parametri normali-avem cantitati mari de Omega-3 in creier, si il gasim si in calcan, sunt prevenite problemele cu memoria, dementa, instalarea bolii Alzheimer, foarte periculoase la batrani, se imbunatateste concentrarea, cititul, comportamentul general la pacientii cu boli preexistente. Cum se introduce calcanul in dieta si cum il gatesti? Este foarte simplu sa introduci calcanul in orice dieta, important este sa iti permiti sa il cumperi de pe piata.

Il poti pregati la cuptor cu sos si legume, il poti posa, il poti frige, il poti trage la tigaie usor, il pregatesti si la abur. Consistenta carnii ramane ferma dupa gatire, dar se „destrama” usor carnea cand este consumata. Pentru ca este o carne foarte frageda, pretentioasa, carnea de calcan se gateste cu grija, la temperaturile potrivite, nu trebuie sa il usuci, trebuie sa aiba lichid sau sos suficient pe langa el la gatire. Carnea va ramane elastica dupa gatirea corecta.

Cel mai bun gust il obtii daca prajesti sau coci usor calcanul. Se gateste intotdeauna intreg, pe pat de sare daca vrei pentru coacere uniforma si rapida, pestele devine suculent imediat. Daca ai doar fileurile de calcan le prajesti cel mai bine, pana cand sunt crocante si maronii. In doar cateva minute ai cel mai bun preparat sanatos si usor. Nu uita sa indepartezi si pielea inainte de gatire cu grija sa nu pierzi din carne si sa strici pestele de tot.

Bibanul: Cum recunosti acest peste, beneficii pentru organism

Bibanul traieste in Europa, fara insa a fi vazut in Spania, Italia si Grecia, dar si in Asia, Noua Zeelanda, Africa de Sud. Ca specie, bibanul este originar din America de Nord, Perca flavescens, dar si din Asia, Perca schrenkii. Recunosti foarte usor bibanul dupa pielea argintie-verzuie, flancurile au dungi verticale negre, inotatoarele ventrale si cele pectorale cenusii il descriu perfect pentru cunoscatori. Inotatoarele dorsale au tepi, se ajunge la lungi maxime de 51 cm, greutatile bibanilor sunt mici, 200-500 g, cel mai mult a cantarit un biban 5 kg.

Ca locuri in care creste bibanul putem discuta despre lacuri, lacuri de acumulare sau rauri, bazine artificiale, unde este concentratie mai mare de oxigen dizolvat in apa. Cel mai studiat si mai raspandit in Eurasia este insa bibanul de rau. Nu putem discuta despre o singura specie de biban, sunt mai multe intalnite, toate de apa dulce, cea mai cunoscuta specie este bibanul comun european. Si daca tot am amintit de specii, sa spunem ca exista biban alb, de doar 12 cm, albastru, de 17 cm, pestisor de piatra, de 10 cm-bibanul de stanca ajunge sa cantareasca rar si 400 kg!-, balena cu cioc, are 60 cm lungime, auriu, cu lungimi intre 40 cm si 1 metru, mai rar. Cu o carne foarte buna si gustoasa, putine calorii, bibanul are multe proteine, lipide putine, dar sanatoase, vitamina B12, seleniu, fosfor, sodiu, colina.

Cum sa consumi bibanul corect

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar

Sistemul imunitar lucreaza pentru a ne mentine sanatosi si pentru a ne apara de agentii patogeni. Este un sistem complex care include o mare diversitate de substante si celule si poate fi afectat de multi factori, printre care si unele obiceiuri.

13 februarie 2023
citește articolul
Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau.

17 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul
LYSI si secretele vindecatoare ale Oceanului LYSI si secretele vindecatoare ale Oceanului

Rechinii sunt pesti cu schelet cartilaginos si cu un corp hidrodinamic. Exista in Oceanul Planetar peste 300 de specii. Peste 90% dintre specii sunt de apa sarata, dar exista si cateva specii de apa dulce in fluvii precum Gange, Zambezi. In functie de specie, rechinii poseda intre cinci si sapte branhii pe fiecare latura a corpului prin care se efectuează respiratia. Pielea lor este acoperita de denticuli dermali care ii protejează de leziuni sau

24 august 2021
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...