Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Calomfir: o planta aromata cu efecte antiinflamatorii, cicatrizante si digestive

Calomfir: o planta aromata cu efecte antiinflamatorii, cicatrizante si digestive

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 aprilie 2024 Ultima actualizare: 2 mai 2024

Calomfirul (Tanacetum balsamita) este o planta cu calitati medicinale si decorative, ce creste sub forma unui tufis rotund, raspandit in Europa si Asia, fiind cultivat si in tara noastra. Prefera locurile insorite si se adapteaza usor la solurile cu umiditate medie, dar bine aerisite. Are o tulpina acoperita cu perisori subtiri si poate ajunge pana la 80 de cm in inaltime. Frunzele sale sunt ovale, alternante, iar uneori prezinta lobi la baza. Florile sale sunt mici, rotunde si de culoare galben intens. Infloreste din iunie pana in septembrie, cu perioada de recoltare coincizand cu perioada de inflorire.

Ce este calomfirul si ce contine

Calomfirul contine ulei volatil (cu predominanta cetonelor, hidrocarburi si oxizi), derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substante amare (lactone sesquiterpenice, dintre care balsamitona este specifica). In fitoterapie, sunt folosite partile aeriene ale plantei si uleiul volatil. Datorita componentelor sale, are multiple efecte benefice, precum: antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral.

Tanacetum balsamita, membra a familiei Asteraceae, este o planta medicinala care a fost utilizata traditional in medicina umana pentru a trata probleme gastrointestinale si dureri abdominale. Studiile anterioare au demonstrat proprietatile sale antiinflamatorii, analgezice, imunomodulatoare si antioxidante.In istoria sa, calomfirul a fost utilizat pentru probleme legate de menstruatie, iar in secolele XVIII-XIX a fost asociat cu efecte laxative, astringente si pentru tratarea afectiunilor digestive si a bolilor vezicii biliare.

Se crede ca aceasta planta are influenta planetei Jupiter, avand diverse proprietati benefice pentru sanatate. Printre acestea, se numara capacitatea de a promova urinarea, de a ameliora simptomele dureroase si inflamatiile, precum si de a sprijini functionarea corecta a stomacului si a ficatului. Este recomandata si pentru imbunatatirea tranzitului intestinal.

Care sunt beneficiile calomfirului

Calomfirul este folosit in medicina pentru partile aeriene ale plantei, recoltate in timpul infloririi, uscate la umbra si pastrate in pungi de hartie sau saculeti de panza. Datorita compusilor sai, calomfirul are proprietati cicatrizante, antispastice, carminative, diuretice si anticatare. Calomfirul este o planta cu o compozitie bogata, care include:

  • Carotenoizi, taninuri, lactone si piretrina;
  • Flavonoide si compusi fenil-propanici;
  • Ulei eteric continand camfor, carvona, limonen, terpinen, cineol si tujon.

Preparatele din calomfir sub forma de infuzie, decoct, tinctura, pulbere si extracte au multiple beneficii, cum ar fi:

  • Alinarea durerilor menstruale si reglarea ciclului menstrual
  • Combaterea viermilor intestinali si a hemoroizilor
  • Stimularea digestiei si ameliorarea durerilor de stomac, reumatismului si gutei
  • Tratarea bronsitei si a tusei
  • Tratarea litiazei urinare si biliare, precum si a dischineziei biliare
  • Combaterea asteniei si a starilor de depresie
  • Reducerea starilor de isterie si tensiune nervoasa

Ceaiul de calomfir poate fi folosit sub forma de comprese, cataplasme si gargara in:

  • Vindecarea ranilor si tratarea ulceratiilor cutanate
  • Vindecarea eruptiilor si leziunilor pielii, cum ar fi furuncul, herpes si vezicule
  • Tratarea aftelelor bucale
  • Prevenirea caderii parului si stimularea cresterii acestuia

Recomandat este sa folositi preparatele de calomfir cu atentie si numai sub recomandarea medicului. Dozele mari si utilizarea prelungita pot avea efecte toxice. De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite preparatele de calomfir. Aceasta planta detine diverse proprietati terapeutice:

  • Hepatoprotectoare, digestive, carminative, antispastice si vermifuge;
  • Diuretice, emenagogice, antihemoragice, antibiotice, antifungice si tonice;
  • Anticanceroase, antioxidante, antiinflamatoare, revitalizante si relaxante.

Cand si cum se recomanda folosirea calomfirului

  • Afectiuni hepati ce cum ar fi ciroza, insuficienta hepatica, hepatite cronice si virale, colici biliare si abdominale, diaree, balonare, meteorism, indigestii, si anorexie;
  • Afectiuni nervoase cum ar fi isteria, starile depresive, cefaleea, epilepsia si menstruatia dureroasa;
  • Afte, stomatite, herpes bucal, dureri de dinti, penfigus, eritem polimorf, alopecie, afectiuni oftalmologice si imbunatatirea vederii;
  • Probleme renale si ale cailor urinare, precum si dismenoreea;
  • Probleme respiratorii precum bronsite si tuse spastica, amigdalita;
  • Tulburari ale circulatiei sangvine si imbunatatirea elasticitatii capilarelor;
  • Vindecarea ranilor, ulcerelor cutanate, taieturilor, inflamatiilor, edemelor, furunculelor, leziunilor erozive si hemoroizilor.

Ce proprietati are planta

Proprietati antispasmodice

Planta are capacitatea de a atenua atacurile de tuse, bronsita si spasme intestinale.

Sprijin digestiv

Calomfirul este recomandat pentru proprietatile sale digestive, fiind util in caz de gaze intestinale, flatulenta si diverse tulburari digestive.

Efect diuretic

Datorita proprietatilor sale diuretice, calomfirul poate ajuta la gestionarea retinerii apei in organism.

Efect de deparazitare

Infuziile de calomfir au efecte excelente de deparazitare, contribuind la eliminarea parazitilor.

Vindecare topica

Utilizat extern, sub forma de ulei obtinut din frunzele uscate macerate in ulei de masline, calomfirul accelereaza procesul de vindecare a ranilor mici.

Cum sa utilizezi corect florile si frunzele de calomfir

Calomfirul este o planta cu multiple intrebuintari, avand un miros dulce caracteristic, si este folosita in diverse moduri:

Calomfirul a fost folosit pentru a ajuta la conservarea berii si a vinului

Frunzele sunt adaugate in salate si pot inlocui menta in bauturile inghetate, precum si in preparate cu fructe si prajituri. Este folosit in preparate culinare, incantandu-se cu mancaruri carnoase, fructe de mare si legume.

Poate fi crescut ca planta decorativa in gradina

Frunzele pot fi infuzate in apa si utilizate pentru par si piele. Frunzele uscate zdrobite pot fi utilizate pentru a alina intepaturile de albine, rani si arsuri minore. Costmarul a fost utilizat in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni, inclusiv dizenteria, probleme ale ficatului. A fost folosit pentru a induce menstruatia (nu se recomanda femeilor gravide). Se obtinea un ceai sau se prepara un amestec cu zahar ca remediu intern. Extern, era folosit in unguente pentru tratarea ranilor si mancarimilor.

Frunzele de calomfir au fost utilizate pentru a parfuma bai relaxante sau pentru a crea amestecuri de plante aromatice. Aceasta planta aromata si versatila a fost utilizata in diverse culturi si pentru diferite scopuri, aducand beneficii in domeniul conservarii alimentelor, gastronomiei, terapiei naturale si a bunastarii generale.

Utilizarea preparatelor de calomfir necesita atentie si consultarea medicului pentru a respecta dozajul corect. Dozele prea mari si utilizarea prelungita pot avea efecte toxice, iar aceste preparate sunt contraindicate femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Calomfirul era o planta bine cunoscuta si folosita in traditia populara din Romania. Era utilizat pentru a combate insectele precum mustele, tantarii si puricii. De asemenea, era folosit in tratarea scabiei la animale, prin frecarea blanii acestora cu legaturi de frunze si flori de calomfir. 

In bucatarie, frunzele de calomfir erau folosite pentru marinarea si conservarea carnii datorita aromei lor distinctive. Frunzele tinere, culese inainte de inflorirea plantei, erau utilizate in salate si pentru a aroma diverse preparate cum ar fi sosurile, mancarurile din carne de vanat, umpluturile cu carne sau preparatele din oua.

 

Similitudini intre Calomfir si Luminita de Seara

Luminita de seara este o planta bianuala care dezvolta flori de diverse culori: galben, alb, roz sau rar rosu, avand un diametru cuprins intre 2,5 si 5 cm. Aceste flori sunt usor parfumate, avand patru petale, si infloresc in perioada iunie - octombrie, predominant la caderea serii. De obicei, sunt hermafrodite si formeaza inflorescente sub forma unor spice din mai pana in iulie. Pe masura ce intunericul se instaleaza, florile devin mai vizibile si stralucesc intens. Florile se ofilesc dimineata si seara infloresc din belsug.

Luminita de seara este o planta medicinala cu origini in regiunile nordice ale Americii, care a fost adusa in Europa acum peste doua secole. De atunci, s-a raspandit rapid datorita proprietatilor sale vindecatoare si a fost supranumita ,,regele leacurilor".Aceasta planta este extrem de rezistenta la frig, fara sa intampine probleme in iernile severe, dar si in perioadele caniculare de vara. Ea se dezvolta cu succes daca este udata regulat, recompensand cu o abundenta de flori.

BIBLIOGRAFIE:

Anderberg, Arne. "Primula veris L." Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Retrieved 1 March 2017;
Preston, Pearman & Dines (2002). New Atlas of the British Flora. Oxford University Press.
Anon. "Cowslip". Word-Origins. Word-Origins.com. Archived from the original on 18 July 2011. Retrieved 8 May 2010;
Shorter Oxford English dictionary, 6th ed. United Kingdom: Oxford University Press. 2007;
Grigson G. 1974. A Dictionary of English Plant Names. Allen Lane;
Charlton T. Lewis and Charles Short. A Latin Dictionary on Perseus Project;
Clapham, A.R.; Tutin, T.G.; Warburg, E.F. (1981). Excursion flora of the British isles (3 ed.). Cambridge, U.K.: Cambridge University;

Articole similare
Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului.

21 iunie 2024
Edited 21 iunie 2024
citește articolul
Top 5 plante care domolesc pofta de mancare Top 5 plante care domolesc pofta de mancare

De cele mai multe ori, o dieta nu functioneaza pentru ca nu putem sa rezistam poftei de mancare. De aceea este important sa introducem in meniul zilnic plante care scad apetitul si stimuleaza digestia. Iata, in continuare, top 5 plante care domolesc pofta de mancare!

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Top 5 plante cu proprietati expectorante Top 5 plante cu proprietati expectorante

Tusea productiva este determinata de acumularea in exces a mucusului in sistemul respirator si apare de cele mai multe ori in timpul unei infectii virale sau bacteriene din raceala, gripa si boli pulmonare.

20 decembrie 2016
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina