Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Catina alba, alimentul minune care stimuleaza imunitatea

Catina alba, alimentul minune care stimuleaza imunitatea

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 februarie 2023 Ultima actualizare: 13 decembrie 2023

Pentru cei care nu cunosc inca catina alba, aceasta este un arbust foios numit stiintific Hippophae rhamnoides, care apartine familiei Elaeagnaceae, crescand in zonele reci si aride din diferite regiuni ale Europei si Asiei. Desi catina este un arbust care are multe parti, cum ar fi scoarta, frunzele si florile, fructele contin cea mai mare parte a bogatiei sale nutritionale.  Datorita acestei bogatii nutritionale, catina a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a elabora diferite remedii medicinale. Referinte au fost gasite in scrierile antice care vorbesc despre aceasta planta si utilizarea sa pentru a vindeca abcesele, bolile pulmonare si tumorile stomacului si esofagului.

Compozitia nutritionala a catinei albe

Catina alba este un arbust care este utilizat in medicina traditionala chineza din cele mai vechi timpuri si, de asemenea, preparatele pe baza de catina se folosesc si astazi datorita compozitiei sale nutritionale sau a ingredientelor active: 

Acizi grasi: Catina este bogata in acid palmitic, acid linoleic (omega 9), acid linolenic (omega 3) si acid linoleic (omega 6). Cu toate acestea, unul dintre cei mai proeminenti compusi ai catinei este omega 7 (acid palmitoleic), un acid gras moninsaturat cu diferite proprietati pentru piele si sanatate. 

Flavonoide: Evidentiate in continutul sau de quercetin, isorhamnetin si kaempferol.

Carotenoide: Contine b-caroten, luteina, zeaxantina si licopen.

Vitamine: Catina alba este bogata in vitamina C si E, dar are, de asemenea, o buna aprovizionare cu alte vitamine, cum ar fi A, B1 si K.

Minerale: Contine in principal fier si potasiu, dar si K, Na, Mg, Ca, Zn si Seleniu.

Catina contine, de asemenea si aminoacizi.

Beneficii oferite de catina alba

Catina se poate regasi pe piata sub mai multe forme, iar uleiul, care este extras din semintele sale, este utilizat terapeutic pentru arsuri, leziuni mucoase, ulcere si diverse patologii dermatologice. Catina alba este, de asemenea, cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si imunomodulatoare. Un studiu in vitro a demonstrat capacitatea de a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi, precum si capacitatea de a opri, in anumite cazuri, inhibarea proliferarii limfocitelor. Alte studii care confirma proprietatile sale antioxidante au confirmat, de asemenea, existenta precursorilor bioactivi si a agentilor antimicrobieni care ar putea fi utilizati pentru a rezolva efectele adverse ale produselor sintetice. Frunzele de catina au o mare eficacitate in vindecarea ranilor, tratarea bolilor inflamatorii si combaterea radicalilor liberi.

Amelioreaza afectiunile respiratorii - Catina alba este o planta bogata in flavonoide, care ii confera excelente proprietati analgezice, antibacteriene si antiinflamatorii, care favorizeaza vindecarea diferitelor infectii respiratorii, cum ar fi astmul. In plus, datorita acestor proprietati, ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele tipice ale racelilor comune, cum ar fi tusea si durerile in gat. Ajuta la prevenirea si imbunatatirea afectiunilor cardiace - O alta proprietate care include folosirea remediilor pe baza de catina alba este efectul sau cardioprotector care imbunatateste circulatia sangelui si previne unele probleme cardiace, deoarece reduce atat nivelurile de colesterol, cat si trigliceridele din sange.

Creste apararea organismului - Un alt beneficiu cardioprotector pe care aceasta planta il are (in special uleiul de catina obtinut din fructele sale) este ca reuseste sa stimuleze sistemul imunitar. Datorita acestor proprietati cardioprotectoare, catina imbunatateste apararea corpului nostru si previne aparitia infectiilor.

Este un diuretic natural - Catina alba este, de asemenea, considerata un remediu excelent pentru ficatul nostru. Datorita bogatiei sale in flavonoide, acest tufis spinos are proprietati diuretice puternice care favorizeaza detoxifierea celulelor hepatice. Daca aveti nevoie sa luati diuretice si doriti sa va imbunatatiti dieta, astfel incat prin alimente sa obtineti acest efect, puteti include si preparate ce contin catina.

Proprietatile catinei albe 

Catina are numeroase efecte benefice pentru organismul uman, iar unele dintre acestea se pot rezuma astfelꓽ

Proprietati antioxidante: Datorita bogatiei sale in flavonoide si uleiuri grase, cum ar fi omega 7, catina are proprietati antioxidante puternice, care reduc oxidarea celulara cauzata de radicalii liberi si, prin urmare, previne imbatranirea prematura a pielii noastre.

Proprietati antiinflamatorii: Uleiul de catina alba este un remediu excelent pentru unele afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul si dermatita, deoarece puterea sa antiinflamatoare amelioreaza unele dintre simptomele sale, cum ar fi inflamatia, mancarimea si uscarea pielii afectate.

Proprietati regenerative: Datorita bogatiei sale mari in acizi grasi omega 3, 6 si 7, catina promoveaza regenerarea celulara si ajuta la vindecarea ranilor mai rapid, datorita puterii sale de vindecare.

Proprietati hidratante: Datorita compozitiei sale in acizi grasi si antioxidanti, aceasta planta medicinala ajuta la hranirea si hidratarea membranelor mucoase ale pielii. Acest beneficiu face din catina un remediu excelent pentru acele tipuri de piele care sunt deosebit de uscate.

Un alt fapt interesant legat de catina este faptul ca aceasta este capabila sa absoarba razele soarelui, ceea ce face ca aceasta sa fie un mare protector si aliat al pielii noastre impotriva imbatranirii celulare premature. Continutul sau in omega 7 reduce oxidarea celulara datorita radicalilor liberi. Proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, hidratante si antioxidante o fac, de asemenea, un mare ajutor pentru pielea care sufera de diferite afectiuni.

Datorita continutului ridicat de flavonoide, aceasta planta ajuta la procesul de vindecare a infectiilor respiratorii. Catina poate imbunatati circulatia sangelui si poate regla nivelul colesterolului, in plus fata de prevenirea unor posibile probleme cardiace. In plus, continutul sau de flavonoide ajuta la detoxifierea celulelor hepatice, permitandu-i sa fie un remediu pentru ficatul nostru.

Continutul de acizi grasi permite catinei sa regenereze ranile mai usor si mai rapid. Catina este, de asemenea, utilizata pe scara larga in produsele cosmetice pentru a trata pielea uscata si descuamata. Dar cel mai important este continutul sau in omega 7 (acid palmitoleic) si omega 6 (acid gamma-linolenic), care ii confera proprietati pentru regenerarea pielii. Persoanele care au folosit cosmetice pe baza de catina au sesizat imbunatatiri vizibile ale hidratarii pielii si, in plus, costurile de achizitie ale acestor produse nu sunt unele exorbitante, ci accesibile.

Acidul gamma-linolenic este transformat intr-o substanta ce are proprietati antiinflamatoare, prin urmare, utilizarea uleiului de catina nu numai ca protejeaza impotriva infectiilor prin agentii antimicrobieni, dar poate fi utila in caz de inflamatie.

 

Cura cu catina alba

Cand sa treci la cura cu catina alba sau cand sa incluzi in dieta ta ceaiul de catina alba vei descoperi in aceste randuri. Pentru cardiaci este recomandat consumul a una-doua cani pe zi de ceai de catina alba. Specialistii sunt de parere ca tabloul de beneficii este mult mai larg iar raspunsul la intrebarea ce boli trateaza siropul de catina alba variaza de la caz la caz. De aceea ei recomanda catina alba si in cazuri de afectiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau in cazul afectiunilor hepatice, datorita rolului antiinflamator si de sustinere a regenerarii.

Tot datorita efectului antiinflamator, ceaiul de catina alba se administreaza pentru durerile articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si spasmele abdominale sau durerile de cap. Alte afectiuni in care e indicat consumul de ceai de catina in scopuri terapeutice: Artrita, Guta, Colesterol marit, Arsuri gastrice, Angina pectorala, Tuse, Arsuri solare (aplicat sub forma de comprese), Acnee, piele uscata, leziuni cutanate (aplicat sub forma de comprese).

Bibliografie:

Dermatologists’ top tips for relieving dry skin. (n.d.). https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin;
 
Omega-3 fatty acids: Fact sheet for health professionals. (2020). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional;
 
Park, K. (2015). Role of micronutrients in skin health and function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712;
 
Prasanth, M. I., et al. (2019). A review of the role of green tea (Camellia sinensis) in antiphotoaging, stress resistance, neuroprotection, and autophagy; 

 

Articole similare
Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata

Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum

Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Oamenii consuma smochine inca din cele mai vechi timpuri pentru aroma lor apetisanta dar si pentru faptul ca reprezinta o sursa importanta de sanatate.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Planta de sunatoare va ajuta in producerea de hormoni tiroidieni, dar va reduce, de asemenea, simptomele asociate: modificari ale ciclului menstrual, crampe, oboseala extrema sau apatie, printre altele.

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina