Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Oamenii consuma smochine inca din cele mai vechi timpuri pentru aroma lor apetisanta dar si pentru faptul ca reprezinta o sursa importanta de sanatate. Smochinele proaspete sunt bogate in nutrienti si au un continut scazut de calorii. Doar 40 de grame de smochine proaspete contin 30 de calorii, 8 grame de carbohidrati, 1 gram de fibre si multe vitamine precum: B1, B2, B6 si K. In plus, smochinele contin si multe minerale, precum: cupru, potasiu si magneziu.
Caloriile pe care le contin crude provin din zaharul natural, de aceea se recomanda consumul moderat. In stare uscata, concentratia zaharului din smochine creste la fel ca si numarul de calorii. Aceste fructe sunt in mod special bogate in cupru si vitamina B6. Cuprul este esential pentru buna functionare a proceselor fiziologice, in metabolism, producerea energiei, formarea celulelor sangvine, a tesuturilor conjunctive. Vitamina B6 este un element esential care faciliteaza descompunerea proteinelor din alimente si ajuta la crearea de proteine noi. Aceasta sustine si sanatatea cerebrala, de aceea este absolut esentiala pentru o buna functionare neuronala.
De ce se recomanda smochinele pentru consum
Iata cateva motive in plus pentru care merita sa integrati aceste fructe in planul alimentar:
Imbunatatesc sanatatea inimii
Smochinele contribuie la reglarea tensiunii arteriale si scad nivelurile grasimilor din sange, ceea ce diminueaza considerabil riscul de a face boli cardiovasculare. Smochinele contribuie la combaterea problemelor digestive precum: constipatia, deoarece contin fibre si bacterii benefice pentru intestine. Consumul a doar 4 smochine uscate de doua ori pe zi, indica o diminuare a simptomelor de constipatie si balonare.
Contribuie la sanatatea pielii
Smochinele au efecte benefice si asupra pielii, in special pentru cei care sunt mai sensibili, au dermatita alergica sau pielea uscata. Smochinele deshidratate contin foarte multi antioxidanti care te ajuta sa-ti pastrezi pielea neteda si tanara.
Regleaza tensiunea arteriala
Smochinele sunt bogate in potasiu, un mineral care ajuta la reducerea efectelor negative ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin relaxarea peretilor vaselor de sange si imbunatatirea functionarii inimii. Contin fibre, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, reducand astfel riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Controleaza greutatea corporala
Smochinele reprezinta un bun adjuvant in procesul de slabire datorita continutului de fibre. Este important sa retineti ca smochinele sunt inca o sursa de carbohidrati si zaharuri naturale, deci ar trebui consumate in cantitati moderate ca parte a unei diete echilibrate si a unui stil de viata sanatos.
Imbunatatesc digestia
Acestea reprezinta o sursa importanta de fibre alimentare si sustin metabolismul. Smochinele Aydin sunt o sursa buna de fibre alimentare, care sunt importante pentru sanatatea digestiva. Fibrele alimentare contribuie la mentinerea sanatatii tractului intestinal prin promovarea tranzitului intestinal regulat si prevenirea constipatiei. Datorita continutului bogat in fibre, smochinele reduc in mod considerabil riscul de aparitie a cancerului si joaca un rol preventiv in acest sens.
Sustin sanatatea oaselor
Smochinele contin o cantitate importanta de calciu, care intareste oasele. Omul poate sa supravietuiasca cateva saptamani fara mancare, cateva zile fara apa, dar abia cateva minute fara aer.In fiecare respiratie are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niste oxidanti care, atunci cand sunt scapati de sub control, pot afecta in mod negativ celulele, facilitand deteriorarea organismului. Oxidantii sunt combatuti prin actiunea antioxidantilor, iar smochinele deshidratate contin o sursa importanta de antioxidanti, elemente benefice ce sustin sanatatea organismului.
Mentin sanatatea florei intestinale
Smochinele uscate contin prebiotice – fibre cu care se hranesc bacteriile prietenoase din tractul digestiv al omului. Smochinele deshidratate contin mult calciu si mangan, două minerale esentiale pentru mentinerea si intarirea sanatatii oaselor. Continutul ridicat de potasiu poate contracara eliminarea calciului prin urina, ceea ce faciliteaza mentinerea acestuia in oase. În felul acesta se reduc, riscurile legate de osteoporoza, o boala osoasa care afecteaza tot mai mult persoanele in varsta.
Smochinele Aydin in gastronomie
Smochinele uscate pot fi consumate ca atare in stare cruda sau uscata dar pot fi utilizate pentru prepararea unei largi diversitati de preparate apetisante precum: placinte, budinci, prajituri, tarte, compoturi, dulceata, gemuri, jeleuri sau iaurt cu smochine. Smochinele uscate, in combinatie cu alte fructe uscate (cirese uscate, caise uscate, fructe goji uscate) nuci (braziliene sau pecan) si seminte de tot felul (susan, in, dovleac, mac,) reprezinta o ideea salvatoare atunci cand iti este foame. Acestea sunt foarte satioase si mentin senzatia de satul pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, le poti consuma alaturi de cerealele tale favorite (orez brun, fulgi de ovaz, fulgi de secara sau de porumb) ca desert sau o simpla gustare delicioasa intre mesele principale.
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Oamenii consuma smochine inca din cele mai vechi timpuri pentru aroma lor apetisanta dar si pentru faptul ca reprezinta o sursa importanta de sanatate.
Proprietatile smochinelor
Smochinele proaspete sunt bogate in nutrienti si au un continut scazut de calorii. Doar 40 de grame de smochine proaspete contin 30 de calorii, 8 grame de carbohidrati, 1 gram de fibre si multe vitamine precum: B1, B2, B6 si K. In plus, smochinele contin si multe minerale, precum: cupru, potasiu si magneziu. Caloriile pe care le contin crude provin din zaharul natural, de aceea se recomanda consumul moderat. In stare uscata, concentratia zaharului din smochine creste la fel ca si numarul de calorii. Aceste fructe sunt in mod special bogate in cupru si vitamina B6. Cuprul este esential pentru buna functionare a proceselor fiziologice, in metabolism, producerea energiei, formarea celulelor sangvine, a tesuturilor conjunctive. Vitamina B6 este un element esential care faciliteaza descompunerea proteinelor din alimente si ajuta la crearea de proteine noi. Aceasta sustine si sanatatea cerebrala, de aceea este absolut esentiala pentru o buna functionare neuronala. Iata cateva motive in plus pentru care merita sa integrati aceste fructe in planul alimentar:
Smochinele contribuie la reglarea tensiunii arteriale si scad nivelurile grasimilor din sange, ceea ce diminueaza considerabil riscul de a face boli cardiovasculare. Smochinele contribuie la combaterea problemelor digestive precum: constipatia, deoarece contin fibre si bacterii benefice pentru intestine. Consumul a doar 4 smochine uscate de doua ori pe zi, indica o diminuare a simptomelor de constipatie si balonare. Smochinele au efecte benefice si asupra pielii, in special pentru cei care sunt mai sensibili, au dermatita alergica sau pielea uscata. Smochinele deshidratate contin foarte multi antioxidanti care te ajuta sa-ti pastrezi pielea neteda si tanara.
Smochinele sunt bogate in potasiu, un mineral care ajuta la reducerea efectelor negative ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin relaxarea peretilor vaselor de sange si imbunatatirea functionarii inimii. Contin fibre, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, reducand astfel riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Smochinele reprezinta un bun adjuvant in procesul de slabire datorita continutului de fibre. Este important sa retineti ca smochinele sunt inca o sursa de carbohidrati si zaharuri naturale, deci ar trebui consumate in cantitati moderate ca parte a unei diete echilibrate si a unui stil de viata sanatos.
Acestea reprezinta o sursa importanta de fibre alimentare si sustin metabolismul. Smochinele Aydin sunt o sursa buna de fibre alimentare, care sunt importante pentru sanatatea digestiva. Fibrele alimentare contribuie la mentinerea sanatatii tractului intestinal prin promovarea tranzitului intestinal regulat si prevenirea constipatiei. Datorita continutului bogat in fibre, smochinele reduc in mod considerabil riscul de aparitie a cancerului si joaca un rol preventiv in acest sens. Smochinele contin o cantitate importanta de calciu, care intareste oasele.
Omul poate sa supravietuiasca cateva saptamani fara mancare, cateva zile fara apa, dar abia cateva minute fara aer. In fiecare respiratie are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niste oxidanti care, atunci cand sunt scapati de sub control, pot afecta in mod negativ celulele, facilitand deteriorarea organismului. Oxidantii sunt combatuti prin actiunea antioxidantilor, iar smochinele deshidratate contin o sursa importanta de antioxidanti, elemente benefice ce sustin sanatatea organismului.
Smochinele uscate contin prebiotice – fibre cu care se hranesc bacteriile prietenoase din tractul digestiv al omului. Smochinele deshidratate contin mult calciu si mangan, două minerale esentiale pentru mentinerea si intarirea sanatatii oaselor. Continutul ridicat de potasiu poate contracara eliminarea calciului prin urina, ceea ce faciliteaza mentinerea acestuia in oase. În felul acesta se reduc, riscurile legate de osteoporoza, o boala osoasa care afecteaza tot mai mult persoanele in varsta.
Smochinele uscate pot fi consumate ca atare in stare cruda sau uscata dar pot fi utilizate pentru prepararea unei largi diversitati de preparate apetisante precum: placinte, budinci, prajituri, tarte, compoturi, dulceata, gemuri, jeleuri sau iaurt cu smochine. Smochinele uscate, in combinatie cu alte fructe uscate (cirese uscate, caise uscate, fructe goji uscate) nuci (braziliene sau pecan) si seminte de tot felul (susan, in, dovleac, mac,) reprezinta o ideea salvatoare atunci cand iti este foame. Acestea sunt foarte satioase si mentin senzatia de satul pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, le poti consuma alaturi de cerealele tale favorite (orez brun, fulgi de ovaz, fulgi de secara sau de porumb) ca desert sau o simpla gustare delicioasa intre mesele principale.
Contraindicatii si precautii ale consumului de smochine
In unele situatii, smochinele sunt contraindicate. De regula, se recomanda a fi consumate cu precautie, pentru a evita aparitia simptomelor neplacute. Acestea pot actiona in mod diferit, spre exemplu pot fi benefice pentru unele persoane care se confunta cu constipatia, insa pot cauza diaree sau alte probleme de natura digestiva in cazul altor persoane. De aceea, in anumite situatii exista contraindicatii asupra consumului lor. Smochinele au in componenta lor vitamina K, iar aceasta vitamina poate interfera cu medicatia pentru subtierea sangelui, ceea ce poate scadea eficienta medicamentelor. Acestea sunt contraindicate persoanelor care urmeaza un astfel de tratament. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au nevoie de acordul medicului specialist, deoarece ar putea creste nivelul glicemiei.
De asemenea, exista si persoane care au alergie la aceste fructe. Cei care precinta alergie la polenul de la florile de mesteacan, este foarte posibil sa aiba alergie si la smochine, deoarece acestea contin si latex natural, iar unele persoane pot fi alergice la acest compus. Daca nu stii ca esti sau nu alergic la smochine, poti face un test de alergie. Cel mai bine este sa fii foarte atent la reactiile organismului atunci cand consumi smochine. Datorita gustului lor foarte dulce, se recomanda consumul cu precautie a smochinelor in stare uscata.
De ce avem nevoie de magneziu in organism si cat magneziu gasim in smochine?
Dupa cum am spus, magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. Concret, exista o legatura directa intre echilibrul psihic al unei persoane si cantitatea de Magneziu prezenta in organism.
Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor - Magneziul ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si are un rol insemnat in prevenirea diabetului zaharat. Concret, acest mineral ajuta la eliberarea de insulina in organism pentru a contracara cantitatea de zaharuri din sange. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta aceasta boala cronica este mai scazut in randul persoanelor care au in corp cantitatea corecta de Magneziu. In plus, magneziul are si o contributie majora in procesul de transformare a zaharului in energie. Reglarea tranzitului intestinal si a digestiei - asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Practic el ajuta la reglarea tranzitului intestinal si este esential in combaterea constipatiei.
Cresterea densitatii osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor, celule responsabile de formarea de tesut osos. Altfel spus, forta danturii, a maxilarului, rezistenta molarilor, premolarilor, a femurului, este strans corelata cu cantitatea de Magneziu fixata in oase. Totodata, persoanele care nu au carente de magneziu au sanse mai mici de a suferi de osteoporoza. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.
De ce sa consumi mangostan? Poti combina mangostan cu smochine in diete?
Mangostan nu contine doar antioxidanti, ci prezinta o serie de beneficii si proprietati pozitive pentru sanatate. Motivele pentru a include acest fruct in dieta includ si urmatoareleꓽ
Mangostan este un fruct bogat in antioxidanti, avand pre proprietati antiinflamatorii, ajutand la combaterea radicalilor liberi si a celulelor deteriorate.
Acesta ofera o multime de minerale si vitamine esentiale pentru organism, cum ar fi vitamina C, potasiu, magneziu, vitamine din gama B, calciu, mangan si fier.
Previne rigidizarea arterelor si contribuie la buna functionare a inimii datorita nivelurilor scazute de sodiu.
Fructul are un aport caloric scazut si un continut ridicat de fibre, fiind util de integrat in dietele ce vizeaza pierderea kilogramelor sau mentinerea unei greutati corporale. Mangostanul este un remediu natural pentru tensiunea arteriala ridicata. Are o cantitate mare de potasiu, un mineral important in reglarea tensiunii. Pe langa faptul ca este utilizat pentru tensiunea arteriala, fructul actioneaza ca un purificator de sange util pentru reducerea nivelului de zahar din sange. Este un fruct cu proprietati purificatoare si antioxidante, ajutandu-ne astfel in eliminarea toxinelor. In mod specific, contributia sa de vitamina C este ceea ce imbunatateste aceste proprietati.
In plus fata de continutul sau caloric scazut si proprietatile sale de curatare, mangostan are proprietatea de a favoriza eliminarea lichidelor din organism. Aceeasi proprietate diuretica face din mangostan un fruct potrivit pentru a trata in mod natural alte afectiuni, cum ar fi artrita, pietrele la rinichi sau retentia de lichide. Mangostanul contine fibre, care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange. De asemenea, aceasta contributie il face un aliment potrivit pentru combaterea constipatiei si ameliorarea disconfortului gastritei.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich;
Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA;
Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70; "Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species;
Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum"; Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;