Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Ce este retentia de apa si cum o putem combate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 martie 2020 Ultima actualizare: 2 decembrie 2022

Retentia de apa apare atunci cand organismul retine in tesuturi mai multa apa decat are nevoie. Si in acest context, retenţia de apă ȋn organism cauzează fluctuaţii de greutate. Astfel, de multe ori, pacienţii supraponderali sau obezi pot avea probleme cu indicele de greutate si din cauza retentiei de apa care poate depasi in unele cazuri si 3 litri de apa distribuiti in diferite straturi celulare.

In limbaj medical, retenţia de apă ȋn organism este numita drept edem şi descrie reţinerea patologică de lichid ȋn ţesuturile corpului, mai ales ȋn cel conjunctiv. In situatii normale, lichidul (apa) se drenează cu ajutorul sistemului limfatic care preia substanţele toxice şi deşeurile celulare, grăsimile şi bacteriile, limfa fiind, ulterior, deversată ȋn sânge. Când lichidul nu este drenat ȋntr-un mod optim de către sistemul limfatic, acesta va rămâne la nivelul ţesuturilor şi va cauza edem sau inflamaţii. Zonele ȋn care se acumulează apa sunt, de obicei, mâinile, picioarele, cavitatea abdominală şi plămânii.

Cum putem evita retentia de apa si care sunt solutiile?

Cand vorbim de retentie de apa cele mai expuse categorii sunt in special sedentarii care au o dieta bogata in saruri, dar si femeile insarcinate. Însă, retenţia de apă mai apare şi în cazul persoanelor care au diferite tulburări hormonale sau sufera de insuficienţă renală. Altfel spus, toate problemele legate de retentia de apa pleaca de la limfa.

Ce rol are limfa in organism?

Organismul uman este înfăşurat de o ,,mare de lichid" , iar această apă, poartă numele de limfă. Ca limfa sa isi duca la indeplinire rolul, corpul uman are nevoie de hidratare corespunzatoare într-o maniera organizata și coerentă. Totodată, ca organismul să ramana sanatos si corpul uman sa isi pastreze indicele corporal in parametrii, avem nevoie ca eliminarea excesului de lichide sa se intample asa cum trebuie. În plus, dacă se întâmplă să bei mai multă apă și să nu poti elimina apă din organism, înseamnă că a fost o problemă in alimentatie, pentru că in cazul consumului de sare excesiv, în cadrul unei singure zile, inseamna ca organismul nu isi poate indeplini functiile. Ai nevoie de o dieta bogata in fructe precum banane, avocado cate ajuta la eliminarea excesului de apa.                                

Limfa este peste tot, atât în spaţiul dintre celule cât şi în vasele limfatice. Diferenţa dintre sistemul sangvin şi cel limfatic este că sângele roşu are pompă, adică INIMA ce lucrează non-stop, pe când sângele alb adică limfa, nu beneficiează de aşa ceva. Vasele prin care curge limfa sunt unidirecţionale împiedicând-o să se întoarcă, iar circulaţia ei depinde de mişcare. Alfel spus, limfa e pusă în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici. O activitate fizică constantă este foarte benefică limfei, favorizând de asemenea şi drenajul substanţelor nocive.

Care sunt cele mai frecvente cauze care duc la retentia de apa?

Așa cum am afirmat deja anterior, sedentarismul si alimentatia au roluri cheie in retentia de apa in organism. In primul rand, excesul de apa care ramane captiv in tesuturile adipoase si nu numai are legatura cu circulatia limfatica, iar daca un organism sta prea mult fara sa se miste, limfa nu poate circula ca sa elimine excesul de apa si de aici apare retentia. Totodata, daca ai o alimentatie bogata in saruri, trebuie sa stii ca sarea este principalul vinovat, deoarece deţine proprietatea de a reţine apa în organism. De asemenea, alimente precum carnea procesată, zahărul, pâinea albă, băuturile carbogazoase şi alcoolice, produsele de panificaţie, toate acestea favorizează retenţia apei în organism.

Un alt factor care favorizează retenţia de apă este căldura. Când indicele termic este foarte ridicat, vasele sangvine se dilată punând presiune pe cele limfatice, creându-se astfel o circulaţie deficitară la nivelul limfei. Sunt si cazuri in care retentia de apa apare din cauze care nu pot fi ameliorate extern. Daca regimul de viata sedentar poate fi schimbat cu o viata mult mai activa si alimentatia poate fi schimbata, in cazul anumitor boli, nu se poate interveni decat medical. Un astfel de caz este insuficienta renala, atunci cand una dintre funcţiile rinichilor nu funcţionează corespunzător, si astfel este împiedicată debarasarea de lichide în exces.

Totodata, si tulburările hormonale cauzeaza retentie de apa. Altfel spus, in perioada premenstruală, foarte multe femei se confruntă cu senzaţia de reţinere a apei în zona pieptului şi a abdomenului. Acelaşi fenomen se mai întâmplă şi atunci când eşti la menopauză sau la sarcina. In cazul femeilor insarcinate, amplitudinea uterului pune o presiune puternică asupra sistemului venos şi limfatic care îngreunează întreaga circulaţie sangvină şi limfatică.

Solutii?

Conform cercetatorilor americani, alimentele bogate în potasiu ajută cel mai bine organismul să activeze sistemul limfatic, potasiul fiind unul dintre cei mai importanţi electroliţi necesari organismului pentru rehidratare rapidă. Iar alimentele bogate în potasiu sunt bananele, broccoli, cartofii dulci, somonul, dar şi sucul de cocos sau apa de cocos. De exemplu, 100 ml de apă de cocos conţin 680 mg de potasiu, adică mai mult decât 2 banane! In plus, sucul de cocos ajuta la scăderea colesterolului, prevenirea diabetului, activarea metabolismului şi întărirea sistemului imunitar.

Tot impotriva retentiei de apa se recomanda si consumul de broccoli, leguma care contine potasiu, fier, fosfor, fibre, dar şi substanţe active cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene. Tot pentru o bună drenare a apei din ţesuturi, puteţi apela şi la cartofii dulci.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina