Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este sindromul Alice in Tara Minunilor, de ce apare, cum se poate gestiona

Ce este sindromul Alice in Tara Minunilor, de ce apare, cum se poate gestiona

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 septembrie 2023 Ultima actualizare: 11 septembrie 2023

Sindromul Alice in Tara Minunilor, cunoscut si sub denumirea de sindromul Todd, este o afectiune medicala rara care afecteaza perceptia vizuala si poate distorsiona dimensiunea si forma obiectelor sau a propriului corp. Acest sindrom a fost numit astfel dupa personajul fictiv Alice din romanul lui Lewis Carroll, "Alice in Tara Minunilor", care experimenteaza schimbari distorsionate ale dimensiunii si perceptiei in timpul aventurilor sale fantastice.

In aniul 1952, s-a descoperit un tip de migrena care genereaza o aura. Tot in cadrul acestei descoperiri, s-a observat cum acel tip de aura cauzat de migrena este insotit si de o perceptie distorsionata a propriului corp si/sau a obiectelor din jur. Acest fenomen era descris de pacienti ca fiind niste imagini care sunt reflectate de o oglinda deformata. La trei ani dupa ce s-a descoperit acest lucru, medicul neurolog Todd i-a atribuit acestui fenomen numele de ”Alice in Tara Minunilor”, titlu inspirat de celebrul scriitor Lewis Caroll, despre care se afirma ca suferea si el de acest fenomen, intrucat se spune faptul ca Lewis avea viziuni bizare, iar intamplarile narate in cartea Alice in Tara Minunilor reflecta de fapt experienta persoana a autorului.

Cum se manifesta sindromul Alice in Tara Minunilor

Potrivit literaturii de specialitate, sindromul Alice in Tara Minunilor este caracterizat de o aparitia subtila a unei migrene, care este urmata de o aura oftalmica si de inchipuiri privind modificarea brusca a unei parti din corp, a volumului corpului sau a taliei.Sindromul Alice in Tara Minunilor este considerat o forma de migrena, dar poate aparea si in asociere cu alte afectiuni neurologice sau infectii. Principalele simptome ale sindromului includ:

Micropsie si macropsie: Persoanele afectate pot percepe obiectele ca fiind mult mai mici sau mult mai mari decat sunt in realitate. Aceasta poate include perceptia propriei maini, picioare sau corp ca fiind distorsionate sau de dimensiuni diferite. Micropsie si macropsie temporara: Aceste distorsiuni ale perceptiei pot aparea si disparea in timpul episoadelor de migrena. Perceptie alterata a distantelor: Persoanele cu sindromul Alice in Tara Minunilor pot avea dificultati in evaluarea corecta a distantelor si marimilor obiectelor.

Perceptie temporala afectata: Pacientii pot percepe trecerea timpului in mod incorect sau pot avea senzatia ca timpul se misca mai incet sau mai rapid. Halucinatii vizuale: Uneori, sindromul poate fi insotit de halucinatii vizuale, in care persoana vede imagini distorsionate sau ireale. Sindromul Alice in Tara Minunilor este rareori o afectiune izolata, ci mai degraba un simptom al unei alte afectiuni, cum ar fi migrena, epilepsia, infectii sau tumori cerebrale. Este important ca persoanele care experimenteaza aceste simptome sa caute ajutor medical pentru a determina cauza si a primi un diagnostic corect. Tratamentul depinde de cauza subiacenta si poate include medicamente pentru gestionarea migrenei sau a altor afectiuni asociate.

 

Cauze ale sindromului Alice in Tara Minunilor

Sindromul Alice in Tara Minunilor, cunoscut si sub numele de sindromul Todd, este un fenomen medical rar si interesant, dar cauza exacta a aparitiei acestui sindrom nu este pe deplin inteleasa. Acest sindrom este, de obicei, considerat ca fiind o forma de migrena cu aura, care este un tip de migrena insotita de simptome neurologice temporare, inclusiv schimbari in perceptia vizuala.

PSe crede ca migrena cu aura, inclusiv sindromul Alice in Tara Minunilor, poate fi asociata cu modificari temporare ale activitatii neuronale in creier. Aceste modificari pot afecta modul in care creierul proceseaza informatii vizuale si sensoriale, determinand astfel schimbari in perceptia dimensiunilor si formelor obiectelor. De asemenea, exista teorii care sugereaza ca sindromul ar putea fi legat de o disfunctie a cortexului parietal, o zona a creierului implicata in procesarea informatiilor senzoriale si a coordonarii spatiale.

Cauza principala a acestui sindrom este considerata a fi activitatea neuronala anormala in creier, in special in cortexul parietal, o regiune care joaca un rol important in prelucrarea informatiilor senzoriale si in coordonarea spatiala. In timpul unui episod de migrena cu aura, se crede ca anumite schimbari temporare ale activitatii neuronale determina tulburari in modul in care creierul proceseaza informatiile vizuale si senzoriale. Aceste schimbari pot afecta modul in care persoana percepe dimensiunile si formele obiectelor, determinand astfel simptomele caracteristice ale sindromului Alice in Tara Minunilor, cum ar fi micropsia (perceperea obiectelor ca fiind mai mici) sau macropsia (perceperea obiectelor ca fiind mai mari). Factorii care pot declansa migrenele si, implicit, sindromul Alice in Tara Minunilor, pot include:

Stres: Stresul excesiv poate fi un declansator al migrenelor cu aura.
Privarea de somn: Lipsa de odihna sau un program neregulat de somn poate contribui la aparitia migrenelor.
Anumite alimente: Consumul anumitor alimente sau bauturi, cum ar fi ciocolata, branza, alcoolul sau cofeina, poate fi asociat cu migrene.
Fluctuatii hormonale: Hormonii, in special in cazul femeilor, pot juca un rol in declansarea migrenelor.
Lumina intensa sau zgomotul puternic: Stimulii luminosi puternici sau zgomotul excesiv pot declansa migrenele la unele persoane.
Schimbarile de mediu: Schimbarea brusca a conditiilor meteorologice sau altor factori de mediu poate fi un declansator al migrenelor.
In cazul sindromului Alice in Tara Minunilor, acesta poate fi asociat cu migrene si poate aparea ca un simptom in timpul episoadelor de migrena.

 

Cum se poate gestiona corect sindromul Alice in Tara Minunilor 

Tratamentul pentru sindromul Alice in Tara Minunilor, cunoscut si sub numele de sindromul Todd sau migrena cu aura, depinde de cauza subiacenta si de severitatea simptomelor. Este important ca persoanele care prezinta aceste simptome sa consulte un medic sau un specialist in neurologie pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a primi un plan de tratament adecvat. Iata cateva optiuni de tratament care pot fi luate in considerare:

Gestionarea migrenei: Daca sindromul Alice in Tara Minunilor este asociat cu migrene, tratamentul poate implica utilizarea de medicamente pentru a controla simptomele si pentru a preveni aparitia migrenelor. Medicamentele utilizate pentru tratamentul migrenelor includ analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, triptani si medicamente preventive specifice migrenei.
Evitarea declansatorilor: Pentru unii pacienti, anumite factori pot declansa migrenele sau simptomele sindromului Alice in Tara Minunilor. Identificarea si evitarea acestor declansatori poate ajuta la reducerea frecventei si severitatii migrenelor si a simptomelor asociate.

Tratamentul conditiilor medicale asociate: In unele cazuri, sindromul Alice in Tara Minunilor poate fi asociat cu alte conditii medicale, cum ar fi epilepsia, infectii sau tumori cerebrale. In aceste situatii, tratamentul va fi directionat catre gestionarea conditiei medicale subiacente. Terapie cognitiv-comportamentala: Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) poate fi benefica pentru a ajuta persoanele sa gestioneze stresul si anxietatea asociate cu migrenele sau simptomele sindromului Alice in Tara Minunilor.

Encefalograma: Ce poti afla prin inregistrarea activitatii cerebrale. Poti depista sindromul Alice in Tara Minunilor cu ajutorul encefalogramei?

Electroencefalograma (EEG) este o procedura in care electrozii sunt plasati pe scalpul pacientului pentru a masura si inregistra activitatea electrica a creierului. Acesti electrozi detecteaza semnale electrice generate de celulele creierului si le inregistreaza ca unde ale creierului intr-un dispozitiv de inregistrare. EEG este utilizat pentru a diagnostica si evalua diverse tulburari ale creierului, cum ar fi epilepsia, tulburarile de somn, tumorile creierului, leziunile creierului, tulburarile de dezvoltare a creierului si tulburarile de constiinta. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza activitatea creierului in timpul anumitor proceduri medicale sau in studii de cercetare. Electroencefalograma (EEG) este recomandata in mai multe situatii clinice, inclusiv:

Epilepsie: EEG este un instrument fundamental pentru diagnosticul si clasificarea diferitelor tipuri de epilepsie. Ajuta la identificarea anomaliilor activitatii electrice a creierului care sunt asociate cu convulsii. Tulburari de somn: EEG este utilizat in studiul tulburarilor de somn, cum ar fi apneea de somn, narcolepsia si tulburarile de ritm circadian. Permite analiza modelelor de somn si detectarea modificarilor activitatii creierului in diferitele etape ale somnului.

Encefalopatie: EEG poate fi utila pentru evaluarea functiei creierului in cazurile de encefalopatie, care este o tulburare caracterizata prin disfunctie difuza a creierului. Poate prezenta tipare anormale ale activitatii electrice cerebrale legate de encefalopatie metabolica, toxica sau infectioasa. Evaluarea leziunilor cerebrale: In cazurile de traumatisme la nivelul capului sau leziuni cerebrale, EEG poate ajuta la evaluarea functiei creierului si la detectarea posibilelor anomalii ale activitatii electrice.

Bibliografie:

Necrotizing Enterocolitis in Pulmonary Atresia with Intact Ventricular Septum; J. Hassoulas et al., 1985;
Neonatal Intussusception Misdiagnosed as Necrotizing Enterocolitis; American Journal of Perinatology, 1995;
Are Scores Reliable in Predicting the Need for Surgery and Mortality in Necrotizing Enterocolitis, Delphine, 2016;
Wernicke's Encephalopathy Complicating Pregnancy in a Woman with Neonatal Necrotizing Enterocolitis and Resultant Chronic Malabsorption; Ned L Williams et al., American Journal of Perinatology, 2009;

Articole similare
Durerea cronica: Cum se poate diminua, cauze, cand stii ca trebuie sa mergi la medic Durerea cronica: Cum se poate diminua, cauze, cand stii ca trebuie sa mergi la medic

Poti apela la terapiile psihologice - s-a constatat ca terapiile psihologice au efecte foarte bune asupra durerii cronice si de multe ori elimina aproape complet simptomatologia. Aici discutam despre terapia cognitiv-comportamentala, ne schimbam modul de gandire, de abordare a problemelor, gandurilor ce au putut determina durerile cronice, despre terapia de acceptare si angajament, acceptam gandurile, acceptam durerea cronica si toate gandurile negative ce au legatura cu ea, terapia cu expunere graduala, se introduc treptat situatii de care te temi sau care induc durerea cronica la nivel psihologic, este antrenat raspunsul creierului la situatii generatoare de durere cronica. 

19 iunie 2023
citește articolul
Cum sa ai grija de inima ta: Nutritie echilibrata, exercitii, ce alimente trebuie sa eviti Cum sa ai grija de inima ta: Nutritie echilibrata, exercitii, ce alimente trebuie sa eviti

Unele vase de sange, venele, aduc sangele la inima, altele, arterele, il duc spre organele ce au nevoie de el. Vasele de sange pot sa indeparteze si „deseurile”, dioxidul de carbon de la nivel celular. Exista doua procese importante ale sistemului cardiovascular: circulatie pulmonara, se trimite sangele la plamani pentru oxigenare, se intoarce in inima si de acolo este pompat spre organe si tesuturi, circulatia sistemica are loc in acest fel. Sistemul cardiovascular mentine temperatura corporala in parametri normali pe langa toate aceste functii importante.

19 iunie 2023
citește articolul
Stresul: Cum poate fi gestionat corect, consecinte pe care le are asupra sanatatii Stresul: Cum poate fi gestionat corect, consecinte pe care le are asupra sanatatii

Atunci cand stresul este permanent aproape si nivelul hormonal din corp nu se reduce apar si problemele de sanatate. Simptomatologia stresului cronic prelungit poate sa cuprinda iritabilitate crescuta, anxietate, depresie, izolare fata de societate, dureri de cap, insomnie, boli cardiovasculare, hipertensiune permanenta, aritmii, obezitate, probleme menstruale, disfunctii sexuale, probleme cu parul si cu pielea, probleme gastrointestinale.

16 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina