Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Encefalograma: Ce poti afla prin inregistrarea activitatii cerebrale

Encefalograma: Ce poti afla prin inregistrarea activitatii cerebrale

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 august 2023

Electroencefalograma (EEG) este o procedura in care electrozii sunt plasati pe scalpul pacientului pentru a masura si inregistra activitatea electrica a creierului. Acesti electrozi detecteaza semnale electrice generate de celulele creierului si le inregistreaza ca unde ale creierului intr-un dispozitiv de inregistrare. EEG este utilizat pentru a diagnostica si evalua diverse tulburari ale creierului, cum ar fi epilepsia, tulburarile de somn, tumorile creierului, leziunile creierului, tulburarile de dezvoltare a creierului si tulburarile de constiinta. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza activitatea creierului in timpul anumitor proceduri medicale sau in studii de cercetare. Electroencefalograma (EEG) este recomandata in mai multe situatii clinice, inclusiv:

Epilepsie: EEG este un instrument fundamental pentru diagnosticul si clasificarea diferitelor tipuri de epilepsie. Ajuta la identificarea anomaliilor activitatii electrice a creierului care sunt asociate cu convulsii. Tulburari de somn: EEG este utilizat in studiul tulburarilor de somn, cum ar fi apneea de somn, narcolepsia si tulburarile de ritm circadian. Permite analiza modelelor de somn si detectarea modificarilor activitatii creierului in diferitele etape ale somnului.

Encefalopatie: EEG poate fi utila pentru evaluarea functiei creierului in cazurile de encefalopatie, care este o tulburare caracterizata prin disfunctie difuza a creierului. Poate prezenta tipare anormale ale activitatii electrice cerebrale legate de encefalopatie metabolica, toxica sau infectioasa. Evaluarea leziunilor cerebrale: In cazurile de traumatisme la nivelul capului sau leziuni cerebrale, EEG poate ajuta la evaluarea functiei creierului si la detectarea posibilelor anomalii ale activitatii electrice.

Tulburari neurologice: EEG este utilizat in diagnosticul si monitorizarea tulburarilor neurologice, cum ar fi encefalopatia, boala Alzheimer, Parkinson si alte tulburari de miscare. Tumori cerebrale: In unele cazuri, EEG poate ajuta la detectarea tumorilor cerebrale. Tumorile cerebrale provoaca adesea modificari ale activitatii electrice a creierului care pot fi evidente intr-un EEG.
Evaluarea tulburarilor de dezvoltare a creierului: la copiii cu intarzieri de dezvoltare, tulburari de invatare sau tulburari de comportament, EEG poate ajuta la evaluarea activitatii electrice a creierului si la detectarea posibilelor anomalii.

Evaluarea tulburarilor psihiatrice: in anumite tulburari psihiatrice, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolara, EEG poate fi utilizat ca instrument complementar pentru a evalua functia creierului si pentru a ajuta la diagnostic. Alte situatii in care este necesar EEGꓽ

Pentru pacientii aflati in coma, EEG determina gradul de activitate cerebrala
Evaluarea intoxicatiei cu medicamente
In timpul unei interventii chirurgicale/ proceduri, EEG monitorizeaza fluxul sangvin cerebral
Pentru persoanele care au tulburari de somn, EEG studiaza fiziologia somnului
Evaluarea leziunilor cerebrale (AVC) si a traumatismelor
EEG este util pentru controlarea profunzimii anesteziei
Diagnosticarea starilor de lesin
Diagnosticarea anumitor afectiuni ale coloanei vertebrale
Evaluarea tulburarilor de memorie, a dementelor si psihozelor
Ce inseamna rezultate anormale ale EEG-ului
Acestea pot fi cauzate de urmatoarele, insa nu se rezuma doar la acesteaꓽ
Lovitura la cap
Epilepsie sau o alta afectiune convulsiva
Consum excesiv de droguri sau alcool
Tumori
Sangerare anormala sau hemoragie
Encefalita
Migrena
Tulburari ale somnului
Tesut mort ca urmare a blocarii fluxului de sange
Factori care pot influenta rezultateleꓽ

Respiratia
Transpiratia
Miscari involuntare
Miscari ale gurii
Pulsul si bataile inimii
Miscari musculare

De asemenea, si urmatoarele aspecte pot modifica rezultatele unui EEG:

Par gras sau fixativ/alte spray-uri aplicate pe par
Consumul de cofeina
Anumite medicamente, de exemplu sedativele
Valori scazute ale glicemiei
Lumini intermitente sau stralucitoare
In ce consta encefalograma

Electrozii, care sunt discuri mici metalice, se vor plasa pe suprafata capului pacientului. Acestia ”culeg” activitatea electrica transmisa la suprafata creierului, care rezulta din activitatea electrica a neuronilor. Creierul are celule care comunica prin intermediul impulsurilor electrice, fiind active tot timpul, chiar si cand subiectul doarme. Activitatea aceasta se prezinta sub forma de linii ondulate, pe o inregistrare EEG. Procedura se poate efectua atat la adulti, cat si la copii, de catre medicul neurolog. Electrozii sunt conductori prin care iese sau intra curentul electric. Acestia transfera informatiile din creier catre aparatul de EEG care inregistreaza si masoara datele

In timpul testului EEG, pacientul este de obicei intins pe o targa sau pe un scaun, iar electrozii sunt aplicati in diferite locatii pe scalp. Acesti electrozi sunt conectati la un dispozitiv de inregistrare care inregistreaza semnale electrice si le afiseaza ca modele de unda pe un monitor sau le salveaza pentru analize suplimentare de catre un specialist. In timpul examinarii pacientului i se recomanda sa mentina ochii inchisi, intrucat lumina determina diminuarea amplitudinii undelor, fapt general valabil la majoritatea pacientilor sanatosi. De asemenea, este indicat ca pacientul sa nu clipeasca si sa nu stranga din dinti. Investigatia este complet nedureroasa, prin urmare, pacientul nu va resimti niciun disconfort.

O electroencefalograma este o procedura medicala non-invaziva. Inainte de EEG, suprafata scalpului este de obicei curatata pentru a asigura un contact bun intre electrozi si piele. In unele cazuri, poate fi necesara scoaterea din par a produselor precum uleiuri, geluri sau alte produse deoarece acestea pot interfera cu semnalul electric. In acest sens, se recomanda ca pacientii sa se prezinte cu parul curat, fara produse de ingrijire (fixativ, gel, spray pentru protectie termica etc.). Electrozii sunt plasati in diferite locatii pe scalp. Cantitatea si locatia exacta a electrozilor pot varia in functie de sistemul utilizat si de tinta specifica EEG. Odata plasati electrozii, incepe inregistrarea activitatii electrice a creierului. Electrozii ridica semnalele electrice generate de neuroni in creier si le transmit unui dispozitiv de inregistrare.

Durata unei investigatii EEG poate varia, poate dura 20 de minute sau 2 ore, de exemplu. Acest interval variaza in functie de mai multi factori. In unele cazuri, in special atunci cand studiati tulburarile de somn, un EEG poate fi efectuat pe perioade mai lungi, chiar si in timpul somnului nocturn. Odata ce EEG este finalizat, rezultatele sunt analizate de un specialist, cum ar fi un neurolog. Testul presupune revizuirea undelor creierului inregistrate si identificarea tiparelor anormale sau distingerea unor caracteristici care pot indica o tulburare specifica.

Este important de mentionat ca EEG este un instrument de diagnostic si, de la sine, nu ofera o imagine detaliata a structurii creierului. Pentru a obtine imagini mai precise ale creierului pot fi utilizate alte metode de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT).

Hipospadias: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta afectiune

Hipospadiasul este un defect congenital care este definit ca o malformatie a uretrei masculine, care este anormal localizata in extremitatea inferioara a glandului, in fata inferioara a penisului sau la unirea penisului cu scrotul. Severitatea hipospadiasului va depinde de locatia deschiderii uretrale. In orice caz, barbatul va avea probleme in a avea contact sexual si respectiv in a ejacula, astfel incat sarcina va fi in mod natural complicata.

In general, hipospadiasul este, de asemenea, asociat cu o malformatie a preputului si cu o curbura a penisului spre burta. Acest tip de penis se numeste penis curbat congenital. Din cauza acestei curburi, hipospadias este considerat a fi o cauza a disfunctiei sexuale, deoarece poate face, din punct de vedere mecanic, imposibil actul sexual. In plus, ca urmare a pozitiei anormale a deschiderii uretrale, ejacularea in vagin este de asemenea impiedicata.

Frecventa debutului afectiunii este de aproximativ 1 si 8 copii nou-nascuti din 1000. Hipospadias are consecinte atat estetice, cat si functionale. Odata ce copilul este mai mare, aceasta malformatie poate provoca chiar consecinte psihologice. Pe de alta parte, hipospadiasul poate fi uneori insotit de un alt tip de malformatii care pot compromite fertilitatea masculului, cum ar fi criptorchidismul, ar trebui exclusa prezenta testiculelor ascunse si chiar diagnosticul de ambiguitate sexuala sau pseudohermafroditism.

Bibliografie:

Necrotizing Enterocolitis in Pulmonary Atresia with Intact Ventricular Septum; J. Hassoulas et al., 1985;
Neonatal Intussusception Misdiagnosed as Necrotizing Enterocolitis; American Journal of Perinatology, 1995;
Are Scores Reliable in Predicting the Need for Surgery and Mortality in Necrotizing Enterocolitis, Delphine, 2016;
Wernicke's Encephalopathy Complicating Pregnancy in a Woman with Neonatal Necrotizing Enterocolitis and Resultant Chronic Malabsorption; Ned L Williams et al., American Journal of Perinatology, 2009;

Articole similare
Uleiul de krill: Beneficii pentru organism datorita continutului de acizi grasi de tip Omega 3 si Omega 6 Uleiul de krill: Beneficii pentru organism datorita continutului de acizi grasi de tip Omega 3 si Omega 6

Uleiul de krill este sursa cunoscuta de acizi grasi Omega-3. Se extrage din tesut de animale marine, si ulterior se pune in capsule moi. Ingredientele active din uleiul de krill sunt acizii grasi Omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). EPA este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, pentru reducerea simptomatologiei depresiei, problemelor de la menopauza, iar DHA este recunoscut pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii cerebrale, oculare, dar si pentru reducerea nivelului trigliceridelor.

21 iunie 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul
Util: Cum se acorda primul ajutor in caz de entorse si intinderi musculare Util: Cum se acorda primul ajutor in caz de entorse si intinderi musculare

In timpul sportului, accidentarile sunt frecvente. Insa aceste evenimente neplacute pot aparea in multe situatii diferite. Oricat de atenti ne dorim sa fim, riscam intotdeauna sa suferim o cadere, o lovitura sau o entorsa, de exemplu. Printre cele mai frecvente astfel de lucruri se numara entorsa gleznei, intinderile musculare, dislocarile si fracturile. Este important sa stim cum sa actionam in aceste cazuri, deoarece acordarea primului ajutor in entorsele gleznei face parte si din procesul de recuperare dupa accidentare. 

21 iunie 2023
Edited 22 iunie 2023
citește articolul
Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina

Cauzele sindromului de oboseala cronica nu se cunosc, insa s-ar putea sa fie vorba de virusuri, de sistemul imunitar slabit, de probleme cu hormonii, de stres in exces. Simptomele tipice sunt oboseala severa, problemele de concentrare, ameteli si dureri frecvente. Scade si tensiunea arteriala, apar palpitatii, respiratie ingreunata, scurtata, se manifesta alergiile, sensibilitatea la lumina, mirosuri, sunete. Sistemele digestiv si urinar vor avea de suferit si ele, la fel si cel imunitar.

20 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina