De stiut: Primii pasi in diversificarea alimentatiei la copii mici
Diversificarea este o etapa importanta in dezvoltarea micutului, avand o influenta puternica atat din punct de vedere nutritional cat si psihomotor. Este importanta varsta la care se face tranzitia, dar si daca cel mic este pregatit pentru a face acest pas. De ce au nevoie copiii de hrana diversificata dupa 6/8 luni descopera in acest material.
Ce inseamna diversificare? Alimentatie bebelusi sanatoasa
Cand se face diversificarea? Retete diversificare bebelusi
Cum se face diversificarea. Diversificarea la 4 luni
De ce se face diversificarea. Diversificarea pas cu pas
Tabel diversificare 10 luni. Diversificare bebelusi
Ce inseamna diversificare? Alimentatie bebelusi sanatoasa
Ce inseamna diversificarea alimentatiei inseamna introducerea pas cu pas a unor alimente noi in meniul celui mic in afara de laptele matern sau cel praf, dupa caz. Este etapa in care se trece de la alimentatia exclusiva cu lapte matern sau lapte praf, la o alimentatie bebelusi sanatoasa pentru a obisnui sistemul digestiv al celui mic cu nutrienti, vitamine si minerale din alte surse decat laptele matern.
Ce inseamna alimentatie bebelusi si copii sanatoasa si echilibrata
O alimentatie sanatoasa la copii si bebelusi mai mari de un an implica consumul unei varietati de alimente nutritive. Prin incorporarea unor alimente diferite in fiecare masa, copiii ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa si bine definita. De aceea, o alimentatie sanatoasa la copii presupune consumul de:
Fructe si legume – acestea ofera copilului tau energie, vitamine, antioxidanti, fibre si apa. Incurajeaza-ti copilul sa aleaga fructe si legume la fiecare masa si gustare. Aici sunt incluse fructe si legume de diferite culori, texturi si gusturi, proaspete si gatite.
Alimente din cereale – aceasta categorie inlcude painea, pastele, taiteii, cerealele, orezul, porumbul. Aceste alimente furnizeaza micutilor energia de care au nevoie pentru a creste, a se dezvolta si a invata.
Produse lactate si derivate din lapte – fiind surse excelente de calciu, aceste alimente sunt esentiale pentru oase puternice si sanatoase.
Alimente bogate in proteine (carne slaba, peste, oua, nuci, seminte) – proteinele sunt responsabile de productia de hemoglobina si adrenalina. Totodata, contribuie la construirea, intretinerea si repararea tesuturilor. In plus din proteine se sintetizeaza aminoacizii de care copiii au nevoie de ei.
Cei mai importanti aminoacizi de care au nevoie copiii sunt:
Lizina este necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor, dar si pentru productia anumitor hormoni, proteine si enzime. Acest aminoacid ajuta la reglarea nivelului de hormoni din sange si la productia de hormoni de la nivelul Tiroidei.
Leucina – nutrient implicat in sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, in functionarea optima a metabolismului si in mentinerea unui nivel echilibrat de zahar in sange. Acest aminoacid este legat direct cu nivelul de insulina din organism si cu stabilizarea glicemiei.
Izoleucina – cercetarile arata ca izoleucina sustine procesul de detoxifiere a organismului, sustine productia hormonala si imbunatateste sistemul imunitar. Acest aminoacid este important pentru ca ajuta sistemul imunitar sa produca mai multi anticorpi si ajuta la regenerarea celulelor albe din sange.
Triptofan – este unul dintre cei mai cunoscuti aminoacizi. Acesta are rolul de a creste nivelul de serotonina – neurotransmitatorul care echilibreaza starea de spirit, durerea, apetitul si somnul. Copiii au nevoie de acest aminoacid pentru a se putea odihni si pentru ca alimentia lor sa fie corect asimilata.
legatura dintre formula de lapte si varsta bebelusului
Cand se face diversificarea? Retete diversificare bebelusi
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diversificarea alimentatiei sa fie initiata incepand cu varsta de 6 luni. Se considera ca incepand de acum copilul este suficient dezvoltat, din punct de vedere psihologic si fiziologic, sa consume produse alimentare. Pana la aceasta varsta, cel mic nu are suficient dezvoltate functiile enzimatice intestinale.
De asemenea, pentru a va sigura ca este momentul oportun pentru a incepe diversificarea, este important sa-l observati pe micut. Daca poate sta in fund, rezemat cu spatele si fara alta sustinere, daca isi poate tine capul ridicat singur, daca ii ies primii dinti de lapte si daca greutatea de la nastere i s-a dublat, atunci este pregatit pentru pasul urmator. Un alt semn care va poate facilita alegerea este interesul copilului pentru mancarea solida si faptul ca o poate duce singur la gura, dar si salivatia crescuta.
Cum realizezi retete diversificare bebelusi
- introdu cate un singur aliment nou la fiecare 4/5 zile, ca sa observi cum va fi asimilat de catre sistemul digestiv al micutului;
- odata ce ai introdus un aliment nou, obisnuieste-l progresiv sa manance. Incepe cu o lingurita, apoi 2 si 3 lingurite, pana ajungi la cantitatea pe care o consideri relevanta pentru alimentatie;
- nu adauga niciodata zahar, piper, sare sau alte condimente sau mirodenii atunci cand prepari mancarurile pentru bebelus. Cantitatile necesare se gasesc in legume si fructe, iar folosirea lor in exces poate provoca probleme de sanatate, mai ales ca rinichii bebelusilor nu pot procesa sarea pana la varsta de un an;
- asigura-te ca bebelusul nu este alergic la ingrediente sau alimente pe care le folosesti pentru a prepara mancarea. Poti testa asta foarte usor daca atingi bucati din acel fruct de mana/palma bebelusului. Daca nu se irita pielea si nu apare dermatita de contact inseamna ca acel fruct este benefic pentru cel mic.
- odata ce ai inceput diversificarea, nu trebuie sa incetezi sa ii mai oferi lapte. Pe masura ce se va adapta noii alimentatii, bebelusul va incepe sa consume treptat mai putin lapte, lasand loc meselor solide.
Primele alimente cu care poti sa incepi diversificarea la bebelusi pot fi legumele, fructele sau cerealele. Medicul pediatru iti poate recomanda cu exactitate care este grupa de alimente potrivita pentru bebelus. In general, bebelusii care au o greutate mica trebuie sa inceapa diversificarea cu cereale, insa, in cele mai multe cazuri, diversificarea poate incepe prin introducerea fructelor si legumelor.
Cea mai usoara modalitate de a introduce hrana solida in alimentatia bebelusului este sa prepari piureuri hranitoare, care sa ii asigure cantitatea necesara de vitamine si nutrienti pentru o dezvoltare armonioasa. In prima etapa de diversificare este indicat sa folosesti cate un singur ingredient atunci cand prepari piureurile pentru bebelusi. Astfel, vei putea sa observi mult mai usor daca bebelusul este alergic la unul dintre ingredientele pe care le folosesti.
ce este saturatia de oxigen si cum se masoara
Cum se face diversificarea? Diversificarea la 4 luni
Este foarte important ca diversificarea sa se faca treptat, cu rabdare. Intai se va introduce un singur aliment, in cantitati mici, si se va mentine in meniu 3 sau 4 zile. Este recomandat ca alimentele initiale sa i se serveasca sub forma de piure. Incepe cu cereale, fructe si legume si ulterior continua cu proteine. De exemplu, incepe cu alimente preferate de bebelusi: piure de banane, de pere, de avocado sau de cartof dulce.
De asemenea, cerealele cu lapte praf pentru copii pot fi o alegere potrivita sau supa de legume strecurata sau sucul de morcovi si sucul de fructe. Alimentele noi trebuie introduse progresiv pana cel mic va primi portia necesara care sa-i poata inlocui masa de lapte matern.
In tot acest timp trebuie urmarita toleranta micutului la fiecare aliment nou introdus in meniu. Piureul de fructe sau legume trebuie administrat dupa cel putin o luna de cand s-a inceput diversificarea. Este posibil ca la inceput cel mic sa refuze hrana solida, insa nu trebuie sa va alarmati. Lasati sa treaca cateva zile pana la urmatoarea masa solida.
In tot acest timp copilul trebuie hranit in continuare cu lapte matern, insa nu este recomandat sa se depaseasca varsta de 2 ani. Retineti ca in hrana micutului nu trebuie adaugate sare si zahar si trebuie servita la temperatura camerei.
ce se intampla cand ai carenta de vitamine
De ce se face diversificarea? Diversificarea pas cu pas
Diversificarea alimentatiei este absolut necesara pentru cresterea in inaltime si greutate a micutului, insa vizeaza si alte aspecte esentiale in dezvoltarea sa. In primul rand, dupa 4-6 luni, laptele matern nu mai poate acoperi integral nevoile nutritionale ale bebelusului. Totodata, pentru dezvoltarea senzoriala a bebelusului este necesara stimularea prin hrana, astfel acesta se va familiariza cu consistenta, culoarea, gustul si mirosul. De asemenea, va invata sa mestece in loc sa suga si-si va forma noi deprinderi alimentare, dar si capacitatea de a discerne, de a accepta sau refuza un aliment.
Pe scurt, la intrebarea de ce se face diversificarea la bebelusi si copii este pentru ca acestia sa se obisnuiasca si cu alte alimente. Diversificarea pas cu pas implica introducerea in alimentatie a unor preparate pasate de tip piure care se pot ingera usor si asimila usor la nivelul intestinului celui mic.
Piure de morcovi, de exemplu este un preparat cu multiple beneficii pentru cel mic. Acest produs contine vitamina A şi betacaroten, care ajuta vederea si mentine sanatatea oculara.
Piure de dovlecel este un preparat cu o lista lunga de avantaje. Acest produs este bine tolerat de sistemul digestiv, mai ales daca au probleme cu constipatia. Dovlecelul este bogat in vitamine (A, C şi B), minerale (magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan) si are un continut ridicat de fibre care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.
Piure de cartof dulce se recomanda pentru ca in acest caz, cartofii dulci sunt nutritivi si contin vitamine, minerale (potasiu, magneziu) si fibre. La fel ca morcovii, sunt o sursa bogata de betacaroten.
Piure de piersici este de dorit sa fie introdus in alimentatia celor mici doarece contin betacaroten, vitaminele B,C, E si minerale si ajuta la intarirea sistemului imunitar, combat afectiunile digestive precum colicii.
Piure de mere pentru ca marul este printre primele alimente recomandate pentru diversificarea alimentatiei bebelusului. Merele sunt o sursa bogata de vitamina C, iar un mar mediu contine opt miligrame de vitamina C, ceea ce inseamna 40% din doza zilnica recomandata pentru un bebelus de peste 6 luni. Totodata merele mai contin potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru şi fier. Aceste fructe ajuta la tranzitul intestinal.
Tabel diversificare 10 luni. Diversificare bebelusi
Atunci cand vorbim de diversificare bebelusi trebuie sa avem in vedere un tabel diversificare pentru o perioada de minim 10 luni. Ce trebuie retinut? In diversificarea sugarului sunt importante in egala masura fructele, legumele, cerealele si proteinele de origine animala – branza de vaci, carne de pasare/ vita, ou, iaurt, ficat si peste. Fructele si legumele aduc aport de fibre, fier, calciu, potasiu, betacaroten, aminoacizi, antioxidanti si vitamine – A, B, C, K. Cerealele sunt sursa de: Zn, Se, Cu, Fe, Mg, P, fibre, antioxidanti, ac. Folic, Vitamina E si vitamine din grupul B.
cum sa alegi corect formula de lapte
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680
https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/around-6-months/
REFERINTE:
Rachel Lewis, MD, assistant professor of clinical pediatrics, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York.
Jennifer Shu, MD; co-author, Heading Home with Your Newborn: From Birth to Reality and Food Fights: Winning the Nutritional Challenges of Parenthood Armed with Insight, Humor, and a Bottle of Ketchup.