Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Meiul: Cum recunosti planta, beneficii ale consumului de mei

Meiul: Cum recunosti planta, beneficii ale consumului de mei

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 septembrie 2024 Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

Meiul este un tip de cereale ce provine din planta Panicum Miliaceum. Are boabe stralucitoare de 2-3 milimetri in diametru. Este similar cu orezul si graul, dar are o culoare mai deschisa si o textura usor crocanta. Este un aliment sanatos si nutritiv, utilizat de secole in multe culturi, ca si sursa de hrana.Una dintre curiozitatile care inconjoara maiul este ca este considerat unul dintre cele mai vechi alimente umane. Provine din Africa Centrala, dar a inceput sa se raspandeasca in India si China si, mai tarziu, in Asia Mica si Europa de Nord.

Ca si alte cereale care contin fibre, meiul ajuta la scaderea colesterolului, regleaza glicemia si reduce senzatia de foame. In mod similar, are o proportie ridicata de carbohidrati complecsi, care sunt mai greu de descompus de catre organism. Acest lucru pastreaza acest sentiment de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. Meiul este, de asemenea, bogat in fosfor, care joaca un rol esential in reglarea eliberarii de energie si ajuta la metabolism. Aceasta cereala cu aroma delicata, consumata pe scara larga in Asia si Africa si lipsita de gluten, a fost redescoperita in Europa si a fost asociata cu un stil de viata sanatos.

Ce beneficii are pentru organism consumul de mei

Continutul sau in vitaminele din grupa B, face meiul un aliment benefic si pentru sistemul nervos, pentru femei in timpul sarcinii si alaptarii. La randul sau, grasimea sa este bogata in acizi grasi, predominant Omega 6. Contine atat carbohidrati cu absorbtie lenta, cat si de inalta calitate. Se remarca prin continutul de fibre solubile si insolubile, precum si prin minerale precum magneziu, fosfor, zinc, fier. Meiul este bogat in carbohidrati complecsi, fibre dietetice, proteine, vitamine si minerale. Contine vitaminele B (inclusiv niacina, tiamina si riboflavina), vitamina E si minerale precum fierul, magneziul, fosforul si zincul. Meiul are o serie de proprietati nutritive si benefice pentru sanatate datorita compozitiei sale bogate in nutrienti:

  • Carbohidrati: Meiul este o sursa de carbohidrati complecsi, care sunt principala sursa de energie pentru organism. Carbohidratii complecsi sunt eliberati treptat in sange, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului de zahar in sange stabil si ofera energie pe termen lung.
  • Fibre: Fibrele dietetice, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipatiei si mentinerea unei flore intestinale sanatoase.
  • Proteine: Meiul contine o cantitate semnificativa de proteine, care sunt esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor, precum si pentru functionarea optima a organismului. Proteinele din mei contin aminoacizi esentiali, care trebuie obtinuti din alimentatie.
  • Minerale: Meiul este o sursa buna de minerale importante, cum ar fi magneziu, fosfor, zinc si fier. Aceste minerale sunt esentiale pentru functionarea optima a sistemului nervos, a sistemului osos si pentru producerea de celule sanguine sanatoase.
  • Vitamine: Meiul contine vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3) si riboflavina (vitamina B2). Aceste vitamine sunt implicate in metabolismul energetic si in functionarea sistemului nervos.
  • Antioxidanti: Meiul contine compusi antioxidanti, cum ar fi acidul p-cumaric si acidul ferulic, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea stresului oxidativ in organism.  In plus, meiul este o alternativa excelenta pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau cu boala celiaca, deoarece nu contine gluten.

Proprietati ale semintelor de Mei

Previne bolile cardiovasculare, combate diabetul si bolile cronice. Este foarte util in dietele de slabire (fiind saraca in grasimi si bogat in fibre solubile, ceea ce promoveaza senzatia de satietate). Meiul este o sursa buna de antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor corpului de deteriorarea oxidativa si la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi boli de inima si cancer. Meiul este, de asemenea, bogat in vitamine din complexul B, in special tiamina (vitamina B1) si niacina (vitamina B ). Aceste vitamine sunt importante pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si a pielii, precum si pentru producerea de energie din alimente. Este o adevarata sursa de fier si magneziu, deci este recomandat in cazuri de slabiciune fizica sau psihica. Este unul dintre alimentele care ofera energie (datorita carbohidratilor), avand o cantitate moderata de proteine si putine grasimi. Se remarca prin vitamine din gama B (B1, B2 si B9). Proprietati nutritionale pentru 100 de grameꓽ

  • Calorii: 103
  • Proteine: 3,5 grame
  • Grasime: 0,9 grame
  • Carbohidrati: 23,7 grame
  • Fibra: 1,8 grame
  •  Fier: 1,6 miligrame
  • Magneziu: 76 miligrame
  • Fosfor: 114 miligrame
  • Potasiu: 119 miligrame
  • Zinc: 0,7 miligrame

Ca si alte cereale bogate in fier, meiul este recomandat in cazuri de slabiciune fizica, oboseala, anemie, astenie, lipsa de dispozitie si menstruatii abundente. De asemenea, este foarte util pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Consumul de mei poate contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Are un continut ridicat de fibre, care poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL ("colesterolul rau") si la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.

Meiul are un indice glicemic mai mic decat alte cereale, ceea ce inseamna ca are un impact redus asupra nivelului de zahar din sange. Aceasta il face potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cei care doresc sa controleze nivelul de zahar din sange. Promoveaza regenerarea celulelor si, prin urmare, este considerat excelenta pentru consolidarea sanatatii pielii, parului, unghiilor si dintilor.

Datorita continutului ridicat de magneziu este o cereala foarte potrivita pentru sportivi, care pierd multe minerale prin transpiratie. Pe langa combaterea epuizarii, permite recuperarea dupa efort fizic, amelioreaza crampele musculare si intareste muschii. Meiul este eficient in apararea impotriva stresului si a iritabilitatii nervoase, in reducerea intensitatii si frecventei atacurilor de migrena si ca suport in dietele de slabire. Este, de asemenea, printre putinele cereale fara gluten, astfel este un aliment indicat si pentru persoanele care au afectiuni celiace.

Meiul este o cereala care are o aroma foarte delicata, dar unul dintre avantajele sale este ca ii lipseste glutenul, prin urmare, este un aliment cheie pentru comunitatea celiaca. De asemenea, are proprietati foarte bune, deoarece este foarte bogat in fier si magneziu, are carbohidrati complecsi si este recomandat persoanelor cu diabet. Este bogat in fibre, astfel ca ajuta la mentinerea florei intestinale si are un continut ridicat de vitamine. Mai exact are vitamine B1, B2 si B9, astfel incat aportul sau este adecvat pentru sistemul nervos si pentru femei in timpul sarcinii si alaptarii.

Pentru toate aceste proprietati, putem spune ca meiul este o cereala care are multe beneficii. De asemenea, contine fier care impiedica aparitia problemelor de anemie si ajuta la producerea de globule rosii. In China, meiul a fost folosit in mod traditional ca aliment terapeutic, acest lucru se datoreaza proprietatilor sale benefice pentru creier si sistemul nervos, deoarece continutul sau in vitaminele din grupa B combate anxietatea si problemele de depresie, prevenind totodata pierderea memoriei. Mai mult, meiul este bogat in fibre, necesar pentru a regla tranzitul intestinal si pentru a preveni constipatia. De asemenea, i se atribuie efecte de alcalinizare, care regleaza pH-ul organismului si elimina toxinele.

BIBLIOGRAFIE:

Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin;

Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research;

Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition;

Landete, J.M. (2011). "Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: A review about source, metabolism, functions and health". Food Research International;

Articole similare
Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament

Pentru a functiona corect, inima are nevoie de energie (oxigen si nutrienti) care vine prin arterele coronare. Obstructia arterelor coronare provoaca un dezechilibru intre aprovizionarea cu oxigen si cerintele inimii, reduce capacitatea muschiului inimii de a pompa sange si poate provoca, de asemenea, ritmuri cardiace anormale severe. Cea mai frecventa cauza este ateroscleroza, formarea placilor de colagen si acumularea de lipide (grasimi) si celule inflamatorii (limfocite) in peretii arterelor care restrictioneaza fluxul sanguin. 

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament

Boala Crohn reprezinta o inflamare cronica a intestinului care se soldeaza cu diaree cronica, sange in scaun, febra, oboseala, pierdere in greutate, varsaturi. Diagnosticul acestei boli se pune exclusiv de catre medicul specialist, dar exista adjuvante care amelioreaza simptomele acestei boli. De exemplu, unii specialisti spun ca exista o legatura intre carenta de vitamina D3 si boala Crohn.

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament

Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali.

23 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate