Orezul brun: reguli de consum, beneficii pentru organism, contraindicatii
Orezul brun este favoritul celor care cauta sa duca o viata sanatoasa. Este mai putin prelucrat in comparatie cu orezul alb, ceea ce il face relativ mai sanatos. Consumul de orez brun aduce multiple beneficii pentru sanatate, fiind un aliment hranitor si gustos. Contine nutrienti precum vitamine, antioxidanti si minerale. Cu toate acestea, orezul brun are un continut similar de calorii si carbohidrati ca si cel alb.
Proprietatile si beneficiile orezului brun
Unul dintre nutrientii remarcabili ai orezului brun este manganul, care este esential pentru contractia musculara, reglarea glicemiei si a metabolismului, printre alte beneficii. Orezul brun este considerat un orez mai natural, cu o contributie mai mare a fibrelor, printre multe alte proprietati si beneficii. Ofera vitamine precum provitamina A, vitamina B1, B3 si B12; minerale precum sodiu, potasiu, fier, calciu si fosfor; carbohidrati si proteine (furnizeaza aminoacizi esentiali).
Continutul sau de grasimi este foarte scazut si nu ingrasa mai mult decat celelalte tipuri de orez. Acest tip de cereala este un carbohidrat cu absorbtie lenta si este digerat mai lent decat orezul alb, astfel incat mentine satietatea un timp mai indelungat. Nu contine colesterol si poate fi consumat si de catre de celiaci, deoarece nu contine gluten. Orezul brun este o alegere excelenta pentru imbunatatirea sanatatii si a digestiei datorita compozitiei sale nutritive si beneficiilor pe care le ofera organismului. Iata cateva moduri in care orezul brun poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii si digestiei tale:
- Fibre alimentare: Orezul brun este bogat in fibre alimentare, care joaca un rol crucial in sanatatea digestiva. Fibrele alimentare contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal regulat, previn constipatia si imbunatatesc sanatatea colonului.
- Controlul glicemiei: Orezul brun are un indice glicemic mai mic decat orezul alb sau alte tipuri de cereale rafinate. Acest lucru inseamna ca carbohidratii din orezul brun sunt eliberati treptat in sange, evitand fluctuatiile bruste ale nivelului de zahar din sange. Astfel, orezul brun poate fi benefic in mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale si previne aparitia diabetului de tip 2.
- Nutrienti esentiali: Orezul brun este o sursa bogata de nutrienti esentiali precum vitaminele B, mineralele (magneziu, fosfor, seleniu) si antioxidanti. Aceste substante nutritive sunt importante pentru buna functionare a sistemului imunitar, a metabolismului si pentru mentinerea sanatatii generale.
- Satietate si gestionarea greutatii: Datorita continutului ridicat de fibre si a digestiei mai lente, orezul brun ofera o senzatie mai mare de satietate si poate contribui la gestionarea greutatii corporale. Consumul de orez brun inlocuind alte alimente rafinate poate ajuta la reducerea consumului excesiv de calorii si la mentinerea unei greutati sanatoase.
- Protectie cardiovasculara: Consumul regulat de orez brun poate contribui la protejarea sanatatii cardiovasculare. Studiile arata ca orezul brun poate reduce riscul de boli de inima si de hipertensiune arteriala datorita continutului sau de fibre, fitonutrienti si antioxidanti.
- Faciliteaza digestiaꓽ Una dintre proprietatile orezului brun este ca ajuta la o digestie mai buna. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest tip de orez ofera fibre si imbunatateste tranzitul intestinal. In plus, ofera satietate.
- Lupta impotriva imbatraniriiꓽ Orezul brun contine o cantitate mare de antioxidanti, vitamine si seleniu, un mineral care lucreaza impreuna cu vitamina E pentru a bloca actiunea radicalilor liberi. Ambele elemente protejeaza impotriva afectarii celulelor si a imbatranirii premature.
- Aduce mai multa vitalitate organismuluiꓽ Orezul brun este o sursa excelenta de energie datorita continutului ridicat de mangan. Acest mineral serveste ca tonic pentru sistemul nervos si este perfect pentru perioadele de epuizare, deoarece reduce iritabilitatea si oboseala.
- Faciliteaza pierderea in greutate: Unul dintre principalele beneficii ale orezului brun si pentru care este consumat este pentru faptul ca ajuta la pierderea in greutate, deoarece este un aliment foarte bogat in fibre, care ajuta metabolismul sa functioneze activ si astfel elimina un numar mai mare de calorii. In plus, acest tip de orez genereaza o senzatie mai mare de satietate, impiedicandu-va sa mancati mai mult decat este necesar.
Beneficii pentru pentru pacientii cu diabet
Aportul de carbohidrati afecteaza nivelul de zahar din sange; prin urmare, reducerea aportului de carbohidrati la toate mesele poate reduce nivelul de zahar din sange in organism. Persoanele cu diabet pot alege orez brun, deoarece este un aliment cu continut scazut de carbohidrati, comparativ cu alte alimente. Orezul brun este digerat mai lent, deci are un impact mai mic asupra glicemiei. Un studiu care a implicat pacienti cu diabet zaharat de tip 2 care au luat doua protii de orez brun intr-o zi a aratat o scadere a glicemiei in comparatie cu cei care au mancat orez alb. Orezul brun reduce, de asemenea, productia unui hormon care controleaza foamea.
Orezul brun are o multime de antioxidanti
Consumul de orez brun ajuta la intarzierea aparitiei a primelor semne de imbatranire. De asemenea, veti evita riscul de a suferi boli precum ar fi cancerul sau Alzheimer, acest lucru datorita cantitatii mari de antioxidanti pe care ii are.
Sursa mare de fibre
Fiind o sursa excelenta de fibre, studiile au aratat ca un aport regulat de orez brun previne riscul de cancer de colon. Dar nu numai asta, deoarece va ajuta si in procesul digestiv, astfel incat sa nu existe probleme comune, precum ar fi constipatia sau durerile de stomac.
Ajuta la digestie
Orezul brun este bogat in fibre care ajuta la digerarea alimentelor, dar poate ajuta si la ameliorarea constipatiei existente. Digestia mai usoara a alimentelor poate preveni, de asemenea, balonarea.
Imbunatateste somnul
Orezul brun este bogat in melatonina, care te ajuta sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine.
Imbunatateste sanatatea inimii
Orezul brun nu contine colesterol. Alimentele care contin colesterol au fost legate de probleme cardiace si obezitate. Prin urmare, este recomandat sa inlocuiti alimentele bogate in colesterol cu orez brun. Acest orez are, de asemenea, cativa nutrienti esentiali in metabolismul grasimilor si al glucozei. In plus, magneziul, care este predominant si in orezul brun, faciliteaza contractia muschilor inimii si astfel un flux de sange neted. Un alt mare beneficiu al orezului brun provine din mineralele pe care le are, cum ar fi seleniul si manganul; seleniul va ajuta sa evitati problemele viitoare legate de inima sau articulatii, cum ar fi artrita. Manganul este responsabil pentru consolidarea intregului sistem nervos si cresterea nivelului bun de colesterol.
Meiul: Cum recunosti planta, beneficii ale consumului de mei. Similitudini cu orezul brun
Meiul este un tip de cereale ce provine din planta Panicum Miliaceum. Are boabe stralucitoare de 2-3 milimetri in diametru. Este similar cu orezul si graul, dar are o culoare mai deschisa si o textura usor crocanta. Este un aliment sanatos si nutritiv, utilizat de secole in multe culturi, ca si sursa de hrana.Una dintre curiozitatile care inconjoara maiul este ca este considerat unul dintre cele mai vechi alimente umane. Provine din Africa Centrala, dar a inceput sa se raspandeasca in India si China si, mai tarziu, in Asia Mica si Europa de Nord.
Ca si alte cereale care contin fibre, meiul ajuta la scaderea colesterolului, regleaza glicemia si reduce senzatia de foame. In mod similar, are o proportie ridicata de carbohidrati complecsi, care sunt mai greu de descompus de catre organism. Acest lucru pastreaza acest sentiment de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. Meiul este, de asemenea, bogat in fosfor, care joaca un rol esential in reglarea eliberarii de energie si ajuta la metabolism. Aceasta cereala cu aroma delicata, consumata pe scara larga in Asia si Africa si lipsita de gluten, a fost redescoperita in Europa si a fost asociata cu un stil de viata sanatos.
Bibliografie:
Arthur P, Kirkwood B, Ross D, Morris S, Gyapong J, Tomkins A, Addy H. 1992. Impact of vitamin A supplementation on childhood morbidity in northern Ghana. Lancet 2021;
Baly DL, Golub MS, Gershwin ME, Hurley LS. 1984. Studies of marginal zinc deprivation in rhesus monkeys. III. Effects on vitamin A metabolism. Am J Clin Nutr 2023;
Bankson DD, Ellis JK, Russell RM. 1989. Effects of a vitamin-A-free diet on tissue vitamin A concentration and dark adaptation of aging rats. Exp Gerontol 2022;
Barclay AJ, Foster A, Sommer A. 1987. Vitamin A supplements and mortality related to measles: A randomised clinical trial. Br Med, 2021;
Barreto ML, Santos LM, Assis AM, Araujo MP, Farenzena GG, Santos PA, Fiaccone RL. 1994. Effect of vitamin A supplementation on diarrhoea and acute lower-respiratory-tract infections in young children in Brazil. Lancet 2022;