Disfonia: Cum se poate vindeca cu ajutorul tratamentelor homeopate
Raguseala este, de obicei, cauzata de inflamatia din gat, care ajunge sa afecteze corzile vocale si sa provoace tulburari de voce. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt gripa si racelile, precum si refluxul sau stresul in exces. Cu toate acestea, exista cateva modalitati la indemana oricui, pentru a usura raguseala si recuperarea rapida, cum ar fi ceaiul de lamaie si miere. In plus, se recomanda protejarea gatului folosind imbracaminte adecvata, cum ar fi bluze cu guler inalt, esarfe, mai ales daca raguseala apare in timpul iernii.
Daca simptomele persista mai mult de 3 zile, se recomanda sa consultati un medic, mai ales daca nu aveti gripa, raceala sau daca nu v-ati folosit vocea in mod necorespunzator vorbind prea tare sau strigand, de exemplu.
Metode de tratament homeopate pentru momentele in care suferi de disfonie
Ceai de miere cu lamaie
Lamaia are proprietati antiinflamatorii si este bogata in vitamina C, care ajuta la intarirea apararii naturale a organismului, in timp ce mierea are proprietati antioxidante care decongestioneaza si detoxifica organismul, ajutand la tratarea raguselii cauzata de gripa sau raceala.
Apa sarata
Daca raguseala este insotita de o durere in gat, acest lucru poate indica iritarea gatului. Pentru dureri in gat si raguseala, gargara cu apa calda sarata poate oferi rezultate eficiente. Pentru a face acest lucru, pregatiti o solutie adaugand o jumatate de lingurita de sare la 1 pahar de apa calda. fac gargara in gat luand o inghititura din aceasta solutie pana cand simt usurare.
Lapte cald cu miere
Pe timp de noapte, puteti consuma o cana de lapte fierbinte cu o lingura de miere. Multi oameni sustin ca aceasta bautura ii ajuta sa inmoaie gatul si sa imbunatateasca raguseala.
Usturoi
Puteti gasi o solutie la raguseala intr-un timp scurt, consumand 1-2 catei de usturoi pe zi.
Ceai de echinacea
Ceaiul de echinacea este, de asemenea, bun pentru raguseala. Cu toate acestea, deoarece echinaceea este o planta puternica, nu se recomanda sa beti mai mult de 1 sau 2 cesti de ceai pe zi.
Umidificarea aerului inhalat
Respiratia aerului uscat poate irita gatul si poate contribui la inflamatia corzilor vocale. Acest lucru este deosebit de comun in timpul iernii. Agatarea hainelor umede pe calorifer sau utilizarea unui aparat de calcat cu abur ajuta la umezirea aerului. Aerul umed ajuta la diluarea mucusului si la vindecarea iritatiei in gat.
Radacina de ghimbir
Ghimbirul este, de asemenea, utilizat pentru a calma tusea uscata si raguseala cauzata de laringita. Puteti rade fin ghimbirul si adaugati-l la sucurile pe care le beti. Sau, dupa curatare si feliere, il puteti prepara in apa fierbinte si il puteti consuma sub forma de ceai de ghimbir. De asemenea, poate fi consumat prin indulcirea cu miere.
Ceai de scortisoara
Se toarna cateva batoane de scortisoara intr-un pahar de apa clocotita si se fierb timp de 5-6 minute. Adaugati o lingurita de miere, insa doar dupa ce ceaiul s-a racit, amestecati bine si serviti.
Folosind pastile pentru gat
Pastilele ajuta la umezirea gatului, ameliorarea durerii si reducerea tusei. Pastilele care contin miere, lamaie, ceai verde sau echinacea sunt bune pentru raguseala.
Miere
Mierea este benefica atat pentru dureri in gat, cat si pentru raguseala. Puteti consuma o lingura de miere in fiecare zi si puteti bea ceaiuri din plante, cum ar fi tei amestecat cu miere, astfel incat sa va puteti mentine gatul umed, reducand iritatia.
Ceai de musetel
Pentru dureri in gat si raguseala, ceaiul de musetel calmeaza gatul si si ajuta la ameliorarea raguselii. Se poate adauga si miere.
Otet din cidru de mere
Pentru a reduce raguseala, puteti sa o beti un amestec in care adaugati 1 lingura de otet organic de cidru de mere si 1 lingurita de miere la un pahar de apa. De asemenea, puteti face gargara cu otet de cidru de mere.
Ridiche
Scobita o ridiche, puneti 1,5 lingurite de miere si lasati amestecul timp de 24 ore. Apoi, consumati lichidul care curge, la fiecare trei ore.
Varza
Se fierb cateva frunze de varza in putina apa. Adaugati putin zahar in sucul de varza si transformati-l in sorbet si consumati-l astfel.
Lamaie
Stoarceti o jumatate de lamaie pentru a obtine sucul. Se amesteca sucul de lamaie cu o ceasca de apa fierbinte, se adauga o lingurita de miere si se bea amestecul.
Sirop de miere cu propolis pentru raguseala
Mierea si propolisul au proprietati vindecatoare si purificatoare care pot ajuta la curatarea corzilor vocale, fiind excelente in caz de raguseala.
Ingrediente:
250 ml de apa calda;
1 lingura de miere;
5 picaturi de extract de propolis.
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele bine si se face gargara de 3 pana la 4 ori pe zi.
Ceai de oregano
Un bun remediu pentru raguseala este ceaiul de oregano, deoarece are proprietati antioxidante, antiinflamatoare si analgezice care ajuta la dezumflarea gatului, imbunatatind raguseala.
Ingrediente:
3 frunze proaspete de oregano;
1 lamaie;
500 ml de apa clocotita;
Miere dupa gust.
Odihna vocala
Lasarea corzilor vocale sa se odihneasca este un factor foarte important in recuperarea vocii, deci ar fi util daca ati vorbi cat mai putin posibil timp de cel putin 2 zile.
Beti multa apa
Apa este esentiala pentru recuperarea vocii. Ar trebui sa beti multa apa, la temperatura camerei. De asemenea, mancarea pe care o consumati nu ar trebui sa fie prea rece sau prea fierbinte. In acest fel, veti ajunge sa va mentineti hidratat laringele si sa reduceti senzatia de uscaciune in gat.
Ceai de salvie
Printre cele mai recomandate remedii naturale de medicina alternativa putem gasi infuzii sau ceai din frunze de salvie. Mai multe studii indica faptul ca ar avea proprietati antibacteriene care ar ajuta la combaterea diferitelor boli. Cu ceaiul puteti face gargara, atunci cand este caldut. Se fierbe doar un litru de apa si se adauga o mana de frunze de salvie, se aduce la fierbere timp de cinci minute, se acopera si se lasa sa se raceasca putin. Apoi, serviti intr-o ceasca si adaugati o lingura de miere.
Sfatul obisnuit este sa efectuati aceasta procedura in fiecare noapte timp de cel putin o saptamana sau pana cand incepeti sa observati rezultatele si ameliorarea raguselii. Amestecul ar ajuta la dezinfectarea gatului si la ameliorarea infectiilor care pot provoca raguseala, datorita efectelor antibacteriene ale mierii. Pentru a reduce inflamatia corzilor vocale, ar trebui sa evitati alimentele picante, bauturile cu alcool sau cofeina, deoarece acestea tind sa deshidrateze gatul si sa-l irite mai mult. Si, desigur, fumul de tutun nu este recomandat deloc.
De ce raguseala poate declansa o tuse uscata?
Tusea uscata este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare. Se poate intampla ca episoadele de tuse seaca sa apara in timpul zilei si sa dureze 2-3 minute pana la 7-8 minute, sau poate aparea in timpul noptii si sa aiba intensitate mai mare si durata mai lunga. In functie de varsta si de persoana care are accesele de tuse, in cazuri extreme aceasta tuse poate sa duca si la episoade de incontinenta urinara.
Cauze posibile: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.
Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.
Agentii poluanti din aer pot de asemenea irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara. Exista cazuri cand si aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca.
Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza noului mediu. Tusea seaca poate sa fie si de natura psihogena (pe fond nervos), insa care nu are o cauza fizica reala. Aceasta tuse se diferentiaza de celelalte tipuri de tuse seaca prin faptul ca noaptea nu apare deloc, sau poate sa aiba episoade violente dupa un moment tensionat din viata persoanei la job sau in viata personala.
Bibliografie:
Bruch JM, et al. Hoarseness in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Aug. 30, 2022;
Vocal fold paralysis. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. https://www.nidcd.nih.gov/health/vocal-fold-paralysis. Accessed Aug. 28, 2022;
Learn more about your voice. American Academy of Otolaryngology — https://www.enthealth.org/be_ent_smart/learn-more-about-your-voice/. Accessed Aug. 28, 2022;
What causes hoarseness? American Academy of Otolaryngology — Head and Neck Surgery. https://www.enthealth.org/conditions/hoarseness/. Accessed Aug. 28, 2022;