Dr. Olga Ciobanu: Artroza la sportivi. De ce apare, cum se poate gestiona si trata
Durerile articulare care apar in special la persoanele in varsta au la baza o cauza medicala. In categoria afectiunilor care afecteaza articulatiile intra osteoartrita, artrita psoriazica, artrita reumatoida, lupusul, guta, boala Lyme, fibromialgia si hipotiroidismul. De asemenea, anumite boli cu transmitere sexuala, cum este chlamydia si gonoreea, se pot manifesta prin astfel de dureri. Persoanele meteosensibile pot resimti durere la nivelul articulatiilor de fiecare data cand se schimba vremea. De asemenea, obezitatea, dar si sedentarismul pot sta la baza declansarii artralgiei. Tratamentul indicat pentru durerile articulare poate fi extern, prin aplicarea gelurilor cu actiune antiinflamatoare, insa cel mai bun remediu vine din interior si consta in suplimente alimentare pe baza de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor.
Totodata, durerile de articulatii pot fi semn de artroza si pot aparea si ca urmare a unei accidentari, a unei lovituri puternice la nivelul acestora, caz frecvent intalnit in randul copiilor si adolescentilor. De asemenea, suprasolicitarea articulatiilor in cazul sportivilor de performanta poate conduce la aparitia durerilor. In aceste cazuri, se recomanda ameliorarea durerii prin odihna si repaos la pat, aplicarea compreselor reci cu gheata si administrarea antiinflamatoarelor. Durerile articulare pot fi acute si cronice si multe dintre ele pot fi simptomele unui tip de artroza. Cele acute sunt, de obicei, cauzate de lovituri sau infectii existente in organism, iar cele cronice sunt cauzate de o boala cronica si nu se pot vindeca, ci doar ameliora. Cum stim ca durerile articulare pot anunta inceputul unei forme de artroza? Vom afla din acest articol.
Ce este artroza?
Artroza mai este denumita si osteoartrita, fiind cea mai frecvent intalnita forma de artrita. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel tesut care acopera capetele oaselor si care ajuta la miscarea articulatiilor. In forma avansata, cartilajul poate sa dispara complet, ajungandu-se la frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos.
Altfel spus, artroza are legatura directa cu sanatatea cartilajului. Cartilajul este un tesut conjunctiv, rigid si elastic in acelasi timp, foarte bogat in apa si destul de sarac in celule. Este un tesut conjunctiv specializat care datorita consitententei sale nu sufera deformari tisulare permanente in momentul actiunii unui stress mecanic. Una din functiile tesutului cartilaginos este sustinerea tesuturilor moi, absorbind socurile si reducand frecarea intra-articulara. Tesutul cartilaginos este de asemenea esential pentru dezvoltarea oaselor lungi inainte si dupa nastere.
In corpul uman exista trei tipuriv de cartilaje: cartilaj hialin, cartilaj elastic si cartilaj fibros. Toate aceste tipuri de cartilaj sunt avasculare (nu prezinta vase de sange). In plus, cartilajele sunt acoperite de o membrana de tesut conjunctiv dens numita PERICONDRU. Acesta formeaza o interfata intre cartilaj si tesutul sustinut de acesta. Pericondrul contine vase sanguine cu rolul de a asigura nutritia tesutului cartilaginos si nervi, vase limfatice. Cartilajele articulare nu prezinta pericondru, nutritia acestora facandu-se strict prin difuziune de aceea si reparatia sa in caz de leziuni, este dificila, asa cum am mentionat putin mai sus.
Artroza reprezinta o afectiune cronica degenerativa a articulatiilor, care presupune modificarea structurilor componente ale acestestora (cartilaj, capsula sinoviala, lichid sinovial, ligamente, tendoane) cu instalarea treptata a impotentei functionale articulare. Cauzele sunt multiple, cum ar fi: varsta, sexul, ereditatea, unele patologii endocrine, tulburari metabolice, obezitatea, s.a. In afara de acesti factori, sunt de mentionat si suprasolicitarile articulare, traumatismele articulare profesionale si sportive. Traumele la nivelul atriculatiilor, precum cele repetitive suferite de sportivii de performanta favorizeaza dezvoltarea artrozei la aceste persoane. Artroza posttraumatica poate sa apara si la persoanele care au suferit o trauma in urma unui accident profesional, rutier, lovitura puternica directa in articulatie, s.a.
Aproximativ 50% din traumele pe care le sufera oamenii sunt acelea din timpul activitatilor sportive. De regula, cauza este o sarcina excesiva asupra articulatiilor, sub influenta careia cartilajul se uzeaza rapid si se acopera cu fisuri. Supraefortul fizic duce la extensia excesiva a tendoanelor si ligamentelor, care au rolul de a stabiliza articulatia. Edemul afecteaza circulatia sanguina articulara iar daca este prezenta si deteriorarea mecanica a cartilajului, acesta treptat se distruge. Tesuturile periarticulare si capsula intraarticulara se inflameaza, proprietatile lichidului sinovial se modifica iar evolutia artrozei devine progresiva. In functie de tipul de sport practicat, articulatiile care au de suferit cel mai mult sunt:
Riscul de artroza la sportivi depinde de sportul practicat, durata efectuarii acestuia si accidentarile survenite in cursul acestei practici. Traumatismele sportive atat cele minore cat si cele majore, daca nu sunt tratate, pot duce la dezvoltarea artrozei posttraumatice. Simptomele artrozei la sportivi sunt aceleasi ca si in artrozele de alte cauze:
1. Durerea, care se accentueaza progresiv si se resimte mai mult in timpul miscarilor si mai putin in repaos;
2. Redoarea articulara, care poate fi perceputa ca o senzatie de rigiditate, apare in timpul miscarii dupa o perioada mai lunga de repaus si dispare dupa cateva secunde sau minute;
3. Impotenta functionala presupune o reducere progresiva a mobilitatii in articulatia afectata pe masura ce evolueaza artroza.
Pe masura ce evolueaza boala, apar si deformari articulare, cu marirea acesteia in volum. Tratamentul artrozei este unul complex , multidisciplinar si are ca scop ameliorarea durerii, inflamatiei, imbunatatirea mobilitatii articulatiilor afectate, cu mentinerea functiei acestora, prevenirea progresiei artrozei si ameliorarea calitatii vietii. Recuperarea medicala si fizioterapia, fac parte din recomandarile pentru ameliorarea simptomelor si preventia progresiei artrozei. Un rol important pentru pacientii cu artroza o au suplimentele alimentare ce vin sa ajute la mentinerea sanatatii articulatiilor.
Movial plus fluidart capsule este un supliment alimentar natural dezvoltat pentru a reduce durerea, pentru a ameliora inflamatia si a mentine mobilitatea articulatiilor la un nivel normal. Movial plus fluidart contine un complex inovator, Fluidart, compus din acid hialuronic cu greutate moleculara mare, Colagen de tip II hidrolizat plus Extract de rodie si Vitamina C. Movial plus fluidart capsule a fost creat special pentru a mentine sanatatea articulara prin sustinerea formarii normale a colagenului in vederea functionarii adecvate a ligamentelor si sistemului osos, datorita prezentei vitaminei C. Movial plus fluidart capsule contine de asemenea Zinc care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. In plus, vitamina C si zincul contribuie la protejarea celulara impotriva stresului oxidativ.
Se recomanda: 1 capsula de Movial Plus Fluidart pe zi.
Acesta este un supliment alimentar. A se citi prospectul inainte de consum.
Crema Movial plus contine glicozaminoglicani (mucopolizaharide) si acid hialuronic care contribuie la calmarea durerilor articulare si la cresterea confortului articular. Se aplica local, pe zonele afectate si se maseaza pana la absorbtia completa.
Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat de diagnosticul de artroza?
Artroza poate determina modificari ale mersului mai ales cand afecteaza articulatiile portante (sold, genunchi, glezne si picior). Alterarea mersului participa la intretinerea durerii locale, insa are consecinte si asupra celorlalte articulatii portante si coloanei lombare. Practic deformarile articulare netratate apar in stadiile avansate, contribuind la alinierea incorecta si instabilitate. In special la nivelul membrelor inferioare poate cauza scurtarea, devierea in varus sau valgus a genunchilor. Prin urmare, primele semne vizeaza mobilitatea. Dar artroza poate fi stabilita in urma unei investigatii de laborator. Totodata, radiografia conventionala este o metoda eficienta de diagnostic in artroza. Un alt mod de a diagnostica artroza este imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, care poate indica leziunile cartilajului, lichidul sinovial, sinovita, leziunile de menisc sau a ligamentelor.
Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara. Se apreciaza ca 3 - 6 % dintre persoanele peste 30 ani sufera de artroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa artrozei creste de 2 - 10 ori. Numarul cazurilor de artroza este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei.
Un remediu naturist eficient in ameliorarea durerilor articulare si reducerea inflamatiei sunt compresele reci sau alternarea acestora cu comprese calde pentru detensionarea musculaturii. Pentru obtinerea compreselor reci se poate folosi gheata sau, pentru o eficienta sporita, se poate folosi ghimbir ras, ceapa feliata, usturoi zdrobit sau frunze de varza crude. Compresele calde pot fi facute din sare, ceai concentrat de ghimbir sau de schinduf. Pe de alta parte, tratamentul in cazul durerilor cronice poate avea la baza injectii cu cortizon si geluri sau unguente pentru ameliorarea durerii, de obicei pe baza de capsaicina sau Gheara Diavolului, fizioterapie, kinetoterapie, acupunctura, dar si tratament balnear. Scaderea in greutate in cazul persoanelor obeze este absolut recomandata in ameliorarea si chiar tratarea durerilor de articulatii.
REFERINTE:
Arthritis. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis/advanced. Accessed May 9, 2019.
Arthritis and rheumatic diseases. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis-rheumatic-diseases. Accessed May 9, 2019.
Ferri FF. Osteoarthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019.
Ferri FF. Rheumatoid arthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019.
Deveza LA. Overview of the management of osteoarthritis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 9, 2019.