Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Durere in piept: Cand devine un semnal de alarma, preventie si tratament

Durere in piept: Cand devine un semnal de alarma, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 iunie 2023

Durerea in piept poate fi un simptom al unor afectiuni grave, precum atacul de cord sau embolia pulmonara, dar poate fi si rezultatul unor probleme mai putin severe, precum refluxul gastroesofagian sau anxietatea. In general, daca experimentati o durere puternica si brusca in piept, in special daca este insotita de alte simptome precum dificultati de respiratie, transpiratie excesiva, greata, amorteala in brate sau dureri in mandibula, este important sa solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.

Durerile toracice pot fi clasificate in doua grupuri mari: cele de origine cardiaca, care la randul lor sunt subdivizate in cele din cauze coronariane si cele de origine non-coronariana; iar pe de alta parte, avem cea de-a doua categorie - cele de origine toracica care nu au legatura cu inima. Durerea toracica sau durerea precordiala este un simptom caruia trebuie sa acordam o atentie deosebita, deoarece poate fi primul semn al ceva grav. Din pacate, majoritatea oamenilor ignora adesea aceasta alarma si nu isi consulta medicul.

Cauze comune ale durerii in piept

Boli cardiace: Durerea in piept poate fi un simptom al afectiunilor cardiace, cum ar fi angina pectorala (o senzatie de strangere sau presiune in piept cauzata de fluxul de sange redus catre inima), infarctul miocardic (atacul de cord, in care un vas de sange care alimenteaza inima se blocheaza) sau pericardita (inflamatia sacului care inconjoara inima).
Tulburari ale sistemului respirator: Afectiuni precum pneumonie, embolia pulmonara (ocluzia unei artere pulmonare de catre un cheag de sange), pneumotoraxul (presiunea aerului in spatiul dintre plamani si peretele toracic) sau bronsita pot provoca durere in piept.
Afectiuni gastrointestinale: Refluxul gastroesofagian (acidul din stomac refluand in esofag), ulcerul gastric, colecistita (inflamatia vezicii biliare) sau pancreatita (inflamatia pancreasului) pot cauza senzatii dureroase in piept.
Afectiuni musculoscheletice: Tulburarile musculoscheletice, cum ar fi entorsele, tensiunile musculare, osteoartrita sau nevralgia intercostala (durere in zona nervilor intercostali), pot provoca durere in piept.
Afectiuni psihologice: Stresul, anxietatea si atacurile de panica pot determina senzatii de durere in piept, care sunt adesea descrise ca o senzatie de strangere sau arsura.
Acestea sunt doar cateva exemple, iar durerea in piept poate avea si alte cauze. Este important sa cautati evaluarea si diagnosticul unui medic cardiolog.  

Dureri de origine coronariana
In primul rand, vom analiza care este cauza durerii coronariene. Ischemia muschiului cardiac apare atunci cand nu primeste suficient oxigen si alti nutrienti de care are nevoie pentru functionarea normala. Exista ceea ce se numeste dezechilibru intre oferta si cererea de oxigen si, prin urmare, exista o suferinta a muschiului care se manifesta prin durere.

In marea majoritate, mai mult de 90% din cazuri, aceasta reducere a aportului de oxigen are loc prin obstructia intr-una din arterele inimii, cunoscuta sub numele de artere coronare. Acest blocaj este cauzat de depunerea colesterolului in interiorul arterelor coronare, formand placi care provoaca obstructia circulatiei sangelui.

In acest grup avem asa-numitele sindroame coronare, angina pectorala si infarct miocardic sau atac de cord. In angina tipica, durerea este de tip opresiv, ca o opresiune, ca de multe ori pacientul afirma faptul ca nu resimte durere, ci o greutate in piept, de obicei in spatele sternului (osul pieptului), care radiaza in bratul stang, in gat, uneori in spate, umeri sau in ambele brate. Poate fi resimtita si in maxilar, uneori cu durere de dinti. In ceea ce priveste durata, durerea dureaza de obicei mai putin de 15 minute, este de obicei declansata de efort fizic sau stres emotional si este de obicei usurata de odihna si cu utilizarea anumitor medicamente.

Majoritatea oamenilor care au un atac de cord au avut angina in zilele sau saptamanile anterioare, dar au ignorat problema, considerand ca este problema nu este importanta, uneori fiind de parere ca durerea provine de la stomac sau se confunda cu o durere musculara. Medicii cardiologi afirma faptul ca multi pacienti au luat medicamente pentru stomac si ceea ce au cu adevarat este angina pectorala si uneori un atac de cord.

Daca aveti dureri in piept, etanseitate sau greutate toracica, consultati cardiologul. De multe ori, electrocardiograma nu afiseaza probleme cardiace, insa, cu toate acestea, diagnosticul este clinic si necesita o evaluare specializata.

Cel mai bine instruit specialist pentru a evalua si gestiona aceasta afectiune este cardiologul dumneavoastra. Oricine are dureri in piept trebuie sa consulte cardiologul si sa faca un test de exercitiu, mai ales daca sunteti un barbat de peste 35 de ani sau o femeie in apropierea menopauzei sau a tinerilor care au asa-numitii factori de risc.

In infarctul miocardic, cunoscut si sub denumirea de „atac de cord”, durerea este mai intensa, opresiva, retrosternala, ca greutate pe piept, iradiata la gat sau la bratul stang, adesea asociate cu transpiratie abundenta si rece, senzatie de moarte iminenta, greata sau varsaturi, care dureaza mai mult de 15 minute si nu este usurata de odihna sau nitrati sublinguali. Daca aveti dureri precum cea pe care am descris-o, ar trebui sa mergeti rapid, in mai putin de doua ore, la o clinica sau spital care are resurse pentru a trata o urgenta medicala ca aceasta. Mersul la o policlinica sau la un medic de familie care nu are toate resursele va duce la intarzierea tratamentului adecvat pentru aceste cazuri.

Din pacate, marea majoritate a pacientilor cu dureri toracice cauzate de un infarct miocardic ajung foarte tarziu in camera garda. Daca aveti dureri in piept si aveti oricare dintre asa-numitii factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul ridicat, fumatul sau aveti antecedente familiale de boli de inima, printre altele, este mai probabil sa aveti dureri de inima. Prin urmare, trebuie sa consultati un medic cardiolog.

Durerea in piept ar putea fi un semn de avertizare al unui infarct miocardic iminent. Cu toate acestea, poate avea multe cauze si nu este intotdeauna legata de o problema cardiaca. De exemplu, poate fi cauza tensiunii arteriale tranzitorii scazute sau a glicemiei scazute. Daca va simtiti ametit, asezati-va, beti un pahar cu apa in care ati adaugat zahar, daca este posibil. Daca nu va recuperati in cateva minute sau daca incepeti sa simtiti palpitatii sau aveti alte semne de avertizare ale unui atac de cord, apelati serviciul unic de urgente 112.

 

 

 

 

Articole similare
Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor  Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este un dezechilibru hormonal care poate afecta ovulatia. Poate provoca probleme cu menstruatia si poate face mai dificila sarcina. Sindromul ovarului polichistic poate provoca, de asemenea, alte simptome, cum ar fi cresterea in greutate, acneea sau cresterea parului pe fata sau pe corp. Daca este lasat netratat, poate duce in cele din urma la probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile de inima. In sindromul ovarului polichistic, chisturile se formeaza in ovare. Chistul este o structura in forma de sac in organism, care este, de obicei, umplut cu lichid.

26 mai 2023
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Trombocitemia: Ce este boala, cum o recunosti, de ce apare, tipuri de tratament Trombocitemia: Ce este boala, cum o recunosti, de ce apare, tipuri de tratament

Trombocitemia esentiala este o boala maligna, care se incadreaza in sindroame mieloproliferative cronice sau neoplasme mieloproliferative, impreuna cu leucemia mieloida cronica sau mielofibroza primara. Aceste boli au ca o caracteristica comuna - faptul ca celulele stem din maduva osoasa, responsabile pentru fabricarea tuturor celulelor sanguine, au un defect care le determina sa produca unele dintre celulele sanguine mieloide intr-un mod necontrolat.

23 mai 2023
citește articolul
Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare

Boala Whipple este o infectie cronica care afecteaza tractul digestiv, in special intestinul subtire, dar afecteaza si articulatiile, ganglionii limfatici, inima, sistemul nervos central, plamanii si alte tesuturi. Boala Whipple afecteaza digestia normala prin afectarea degradarii alimentelor si impiedicarea capacitatii organismului de a absorbi nutrienti, cum ar fi grasimile si carbohidratii.

23 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.