Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

Pietrele la rinichi, denumite in termeni medicali calculi renali, sunt depozite de saruri si minerale care se formeaza in unul sau chiar in ambii rinichi si determina aparitia afectiunii numita litiaza renala. Aceasta problema poate cauza durerea de rinichi. Calculii renali pot diferi ca dimensiune, culoare si compozitie si pot fi eliminati de organism, cu tratament sau fara, in cazul in care sunt de mici dimensiuni. In cazul pietrelor la rinichi mari, acestea pot bloca fluxul urinar si este necesara interventia prin diverse proceduri de natura sa sparga pietrele pentru a fi mai usor eliminate sau chiar, in cazurile grave, interventia chirurgicala.

Durerea de rinichi poate fi totodata asociata si cu asa zisele simptome numite in popor ,,raceala la rinichi'' mai ales in cazul femeilor. Cand apare aceasta durere, bolile asociate cu acest simptom si cand avem nevoie de dializa pentru a inlocui rinichii afectati de diferite boli descopera in acest material.

Cum recunosti durerea de rinichi. Boli asociate cu durerea de rinichi 

Relatia de cauzalitate intre durerea de rinichi si cistita

Cand are nevoie organismul de dializa. Contraindicatii

Cat timp este necesara dializa. Cat timp poate persista durerea de rinichi

Cum recunosti durerea de rinichi. Boli asociate cu durerea de rinichi

In prima etapa, existenta pietrelor la rinichi poate sa nu dea niciun simptom, insa daca acestea se deplaseaza provoaca dureri insuportabile in zona spatelui, a abdomenului si in zona genitala. De asemenea pot provoca hematurie, adica urinare cu sange, urina urat mirositoare si senzatie de arsura la urinare. In unele cazuri durerea este insotita de febra, varsaturi, ameteli si senzatia constanta de a urina. Se recomanda ca in acest caz sa se consulte un medic urolog, deoarece simptomele pot fi comune cu apedincita sau infectiile cu transmitere sexuala.

Daca dimensiunea pietrelor permite eliminarea pe cale naturala, atunci pe langa analgezice necesare pentru calmarea durerilor, sunt recomandate suplimente alimentare care favorizeaza eliminarea pietrelor din rinichi. Acestea au rol antiinflamator, antiseptic si antibacterian si amelioreaza disconfortul la urinare.

Ceea ce este important de punctat este faptul ca pietrele la rinichi reprezinta o afectiune foarte des intalnita, cauzata, in primul rand, de un regim alimentar dezechilibrat, iar aceasta poate fi prevenita daca se consuma foarte multe lichide, in special ceaiuri cu rol diuretic. Analiza uzuala a urinei si analizele imagistice pot determina cu usurinta existenta pietrelor la rinichi inca din faza incipienta. Instalat tratamentul la timp poate favoriza dizolvarea si eliminarea calculilor renali fara durere si, totodata, poate preveni acumularea si calcifierea de noi substante in rinichi.

Relatia de cauzalitate intre durerea de rinichi si cistita

Aparatul urinar include rinichii, ureterul, vezica urinara si uretra. Toate au un rol in eliminarea deseurilor din corpul nostru. Rinichii elimina deseurile din sange si regleaza concentratiile multor substante. Tuburile numite uretere poarta urina de la rinichi la vezica, unde este depozitata pana cand iese din organism prin uretra si eliminata. Cand apare cistita, ca urmare a infectiei bacteriene, intr-o zona care afecteaza functionare a vezicii urinare si a aparatului urinar, pot aparea complicatii. Bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se inmulteasca. Mai putin frecvent, cistita poate sa apara ca o reactie la anumite medicamente. Igiena precara este o alta cauza a bolii.

Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa dezvolte infectii ale vezicii urinare sau infectii recurente ale tractului urinar. Femeile sunt un astfel de grup. Motivul principal este anatomia fizica. Femeile au o uretra mai scurta, iar bacterile ajung mai repede in vezica urinara. Femeile cu cel mai mare risc de cistita sunt cele active sexual (contactul sexual poate duce la imprastierea bacteriilor in uretra), femeile insarcinate si femeile la menopauza.

Cistita cauzată de infectia bacteriana este in general tratata cu antibiotice. Simptomele se imbunatatesc adesea in mod semnificativ intr-o zi de tratament antibiotic. Cu toate acestea, va trebui probabil sa luati antibiotice intre 3-7 zile, in functie de severitatea infectiei.

Daca ai avut probleme din cauza cistitei, trebuie sa stii cateva lucruri care te vor ajuta. In primul rand, e important sa consumi cat mai multa apa plata, ceaiuri si sa eviti alcool-ul sau bauturile bogate in zaharuri. Evitati utilizarea de spray-uri deodorante sau alte produse in zona genitala. Aceste produse pot irita uretra si vezica urinara. În Statele Unite, cele mai multe cazuri de infertilitate la femei sunt cauzate de complicatii ale cistitei si anexitei. In cazul in care ati mai avut in trecut incidente din cauza acestei boli, sau pur si simplu pentru preventie, este important sa stiti ca exista in farmacii produsul Femannose N. 

Femanoza N contine D-manoza, o molecula care ofera o noua abordare a tratamentului si prevenirii cistitei acute. Previne bacteriile E.Coli sa se agate de vezica si le preia pe cele deja fixate. Acest produs are urmatoarele actiuni:

  • Previne atasarea bacteriilor de pereti;
  • Elimina bacteriile nedorite prin fluxul urinar;
  • Femanoza N permite o actiune tintita, rapida si eficienta impotriva bacteriilor nedorite, fara a distruge flora;

Substanta activa a femanozei N este D-manoza. Avantajul este ca aceasta molecula este produsa in cantitati mici chiar de catre corpul nostru. Practic, aceasta substanta activa nu ii este straina organismului. Functioneaza atat de bine atunci cand este furnizat in cantitati mai mari, datorita faptului ca impiedica atasarea bacteriilor la membranele mucoase si le preia pe cele deja fixate.i

Cand are nevoie organismul de dializa. Contraindicatii

Dializa este procesul de eliminare a excesului de apa si toxine din sange la persoanele ai caror rinichi nu mai pot indeplini aceste functii in mod natural. Aceasta este denumita terapie de substitutie renala⁠. Prima dializa reusita a fost efectuata in 1943 in timpul celui de-al doilea razboi Mondial la un spital din SUA.

Este posibil sa fie necesara initierea dializei atunci cand exista o pierdere brusca rapida a functiei renale, cunoscuta sub numele de leziune renala acuta (denumita anterior insuficienta renala acuta) sau atunci cand apare o scadere treptata a functiei renale - boala renala cronica ajunge in stadiul 5. Stadiul 5 insuficienta renala cronica este atins atunci cand rata de filtrare glomerulara este de 10-15% din normal, clearance-ul creatininei este mai mic de 10mL pe minut si uremia este prezenta. Dializa este utilizata ca masura temporara fie in leziuni renale acute, fie in cele care asteapta transplantul de rinichi si ca masura permanenta la cei pentru care un transplant nu este indicat sau nu este posibil.

Organismul are nevoie de dializa atunci cand rinichii nu functioneaza corespunzator – de exemplu, atunci cand o boala cronica avanseaza si ataca rinichii (insuficienta renala) – este posibil ca rinichii sa nu poata curata sangele in mod corespunzator. Toxinele reziduale din diferite alimente, medicamente si lichidele se pot acumula pana la niveluri periculoase in corp. Lasata netratata o insuficienta renala, aceasta poate provoca o serie de simptome neplacute si in cele din urma poate fi fatala.

Cat timp este necesara dializa? Cat timp poate persista durerea de rinichi?

Depinde. In unele cazuri, insuficienta renala poate fi o problema temporara si dializa poate fi oprita atunci cand rinichii se recupereaza. Dar adesea, cineva cu insuficienta renala va avea nevoie de un transplant de rinichi. Nu este intotdeauna posibil sa se efectueze un transplant de rinichi imediat, asa ca poate fi necesara dializa pana cand devine disponibil un rinichi adecvat si care sa nu fie respins de catre comisia de transplant. Daca un transplant de rinichi nu este potrivit di varii motive medicale, dializa poate fi necesara pentru tot restul vietii.

Exista 2 tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Hemodializa este cel mai frecvent tip de dializa si pe care il cunosc majoritatea oamenilor. In timpul procedurii, un tub este atasat de un ac din brat. Sangele trece de-a lungul tubului si intr-o masina externa care il filtreaza, inainte de a fi trecut inapoi in brat de-a lungul unui alt tub. La centrele de dializa, acest lucru se efectueaza de obicei 3 zile pe saptamana, fiecare sedinta durand aproximativ 4/5 ore. Exista si variante de hemodializa care se pot efectua de 4 ori pe saptamana timp de 4 ore, de 5 ori pe saptamana timp de 3 ore sau 6 zile pe saptamana timp de 8 ore peste noapte.

Dializa peritoneala foloseste mucoasa interioara a abdomenului (peritoneul) ca filtru, mai degraba decat un aparat. Ca si rinichii, peritoneul contine mii de vase de sange minuscule, ceea ce il face un dispozitiv util de filtrare. Inainte de inceperea tratamentului, se face o taietura (incizie) in apropierea buricului si un tub subtire numit cateter este introdus prin incizie si in spatiul din interiorul abdomenului (cavitatea peritoneala). Acesta este lasat pe loc permanent.

Fluidul este pompat in cavitatea peritoneala prin cateter. Pe masura ce sangele trece prin vasele de sange care captusesc cavitatea peritoneala, produsele de deseuri si excesul de lichid sunt extrase din sange si in lichidul de dializa. Lichidul folosit este scurs intr-o punga cateva ore mai tarziu si inlocuit cu lichid proaspat. Schimbarea lichidului dureaza de obicei aproximativ 30 pana la 40 de minute si, in mod normal, trebuie repetata de aproximativ 4 ori pe zi.

cum sa elimini eficient toxinele din organism cu ajutorul ficatului

In multe cazuri, veti putea alege ce tip de dializa doriti sa faceti si unde sa o faceti. Cele 2 tehnici sunt la fel de eficiente pentru majoritatea oamenilor, dar fiecare are propriile sale avantaje si dezavantaje.

De exemplu:

hemodializa inseamna ca veti avea 4 zile fara tratament pe saptamana, dar sedintele de tratament dureaza mai mult si poate fi necesar sa vizitati spitalul de fiecare data;

hemodializa la domiciliu – de obicei, va trebui sa aveti sedinte de dializa mai des decat ati face intr-o clinica, dar puteti alege un plan de tratament care sa raspunda nevoilor dumneavoastra medicale si sa se potriveasca vietii dvs;

dializa peritoneala se poate face destul de usor acasa si uneori se poate face in timp ce dormi, dar trebuie facuta in fiecare zi;

Din pacate, dializa are si efecte adverse. Hemodializa poate provoca mancarimi ale pielii si crampe musculare. Dializa peritoneala va poate expune riscul de a dezvolta peritonita, o infectie a membranei subtiri care va inconjoara abdomenul. Ambele tipuri de dializa te pot face sa te simti epuizat. Majoritatea oamenilor pot ramane pe dializa multi ani, desi tratamentul poate compensa doar partial pierderea functiei renale.

A avea rinichi care nu functioneaza corect poate pune o presiune semnificativa asupra organismului. Aceasta inseamna ca oamenii pot muri in timp ce fac dializa daca nu au un transplant de rinichi, in special persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate.

Cineva care incepe dializa la 20 de ani se poate astepta sa traiasca pana la 20 de ani sau mai mult, dar adultii peste 75 de ani pot supravietui doar 2 pana la 3 ani. Dar ratele de supravietuire ale persoanelor care fac dializa s-au imbunatatit in ultimul deceniu si se asteapta sa continue sa se imbunatateasca in viitor.

Ce nu stiai despre urina!

Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.

Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive.

In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.

Urina este un important indicator si poate oferi informatii vitale legate de sanatatea rinichilor, a inimii si a functiei ficatului. Nu doar culoarea urinei ci si mirosul conteaza.

• Un miros puternic de amoniac poate indica deshidratarea.

• Un miros usor ranced poate indica o boala a ficatului.

• Un miros intepator ar putea indica o infectie a vezicii urinare.

• Un miros dulceag poate arata ca omul sufera de diabet.

Culoarea de urina poate varia in functie de alimentatie. Daca luam anumite medicamente sau consumam anumite legume poate varia de la galben strident la portocaliu rosiatic. Totodata, o culoare maronie a urinei poate indica pietre la rinichi sau leziuni ale ficatului. Sunt dovezi care arata ca romanii foloseau urina ca cerneala invizibila pentru a scrie mesaje secrete. Cuvintele apareau doar la incalzirea hartiei la o lumanare.

"Sindromul vezicii timide" este un lucru real. Se numeste Parureza si este un tip de fobie in care oamenii nu sunt in stare sa faca pipi in locuri publice. Conform Paruresis.org, 21 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare de anxietate numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Sursa: clevelandclinic.org

Bibliografie:

1. Nesrallah GE. Understanding determinants of home dialysis use in Canada: a mixed-methods study [master’s thesis on the Internet]. Hamilton: McMaster University, 2013 September;
2. Canadian organ replacement register annual report: treatment of end-stage organ failure in Canada, 2004 to 2013. Ottawa: CIHI; 2015 April;
3. Couchoud C, Bolignano D, Nistor I, Jager KJ, Heaf J, Heimburger O, et al. Dialysis modality choice in diabetic patients with end-stage kidney disease: a systematic review of the available evidence. Nephrol Dial Transplant [Internet]. 2015 Feb;
4.Pike E, Hamidi V, Ringerike T, Wisløff T, Desser A, Harboe I, et al. Health technology assessment of the different dialysis modalities in Norway [Internet]. Oslo, Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services, 2013;
5. Karopadi AN, Mason G, Rettore E, Ronco C. The role of economies of scale in the cost of dialysis across the world: a macroeconomic perspective. Nephrol Dial Transplant. 2014 Apr;
6. Chui BK, Manns B, Pannu N, Dong J, Wiebe N, Jindal K, et al. Health care costs of peritoneal dialysis technique failure and dialysis modality switching. Am J Kidney Dis. 2013 Jan;
7. Walker R, Marshall MR, Morton RL, McFarlane P, Howard K. The cost-effectiveness of contemporary home haemodialysis modalities compared with facility haemodialysis: a systematic review of full economic evaluations. Nephrology (Carlton). 2014 Aug;
8. Klarenbach SW, Tonelli M, Chui B, Manns BJ. Economic evaluation of dialysis therapies. Nat Rev Nephrol. 2014 Nov;]

14 octombrie 2022

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.