Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament
Rinichii sunt doua organe, fiecare avand dimensiunea unui pumn si forma unui bob de fasole. Un rinichi are aproximativ un milion de nefroni si este alcatuit din mai multe forme anatomice, contribuind la excretia (eliminarea) toxinelor din organism. Cand acestia nu functioneaza in parametrii apar o multime de probleme de sanatate pentru ca toxinele nu mai pot fi eliminate din organism. Cele mai comune dureri de rinichi sunt cauzate de pietrele la rinichi.
Pietrele la rinichi, denumite in termeni medicali calculi renali, sunt depozite de saruri si minerale care se formeaza in unul sau chiar in ambii rinichi si determina aparitia afectiunii numita litiaza renala. Aceasta problema poate cauza durerea de rinichi. Calculii renali pot diferi ca dimensiune, culoare si compozitie si pot fi eliminati de organism, cu tratament sau fara, in cazul in care sunt de mici dimensiuni. In cazul pietrelor la rinichi mari, acestea pot bloca fluxul urinar si este necesara interventia prin diverse proceduri de natura sa sparga pietrele pentru a fi mai usor eliminate sau chiar, in cazurile grave, interventia chirurgicala.
Durerea de rinichi poate fi totodata asociata si cu asa zisele simptome numite in popor ,,raceala la rinichi'' mai ales in cazul femeilor. Cand apare aceasta durere, bolile asociate cu acest simptom si cand avem nevoie de dializa pentru a inlocui rinichii afectati de diferite boli descopera in acest material.
Despre rinichi - Cum functioneaza si ce rol au
Durere rinichi - Tipuri de durere si complicatii
Simptome durere rinichi. Cum le recunosti
Raceala la rinichi - Cauze si efecte
Crize de rinichi - Ce trebuie sa stii
Localizarea rinichilor - Importanta in diagnosticare
Pietre la rinichi - Cum se manifesta si care sunt simptomele
Cauzele durerii de rinichi. Ce trebuie sa stim
Grupe de risc afectiuni renale - Cine este predispus?
Posibile complicatii ale bolilor renale - Ce trebuie evitat
Cand are nevoie organismul de dializa
Intervenții chirurgicale boli renale - Când sunt necesare
Tratamentul durerii de rinichi
Despre Rinichi - Cum functioneaza si ce rol au
Rinichii datorita pozitionarii lor in organism si prin constitutia lor anatomica au rolul de a filtra toxinele si a le elimina prin urina. Dar hai sa vedem cum functioneaza si ce rol au.
Cum functioneaza rinichii?
SURSA: eurodializa.eu
Rinichii functioneaza pe baza unei structuri bine determinate de nefroni. Nefronul este unitatea morfo-functionala a rinichiului, asa cum neuronii sunt unitatea morfo-functionala a creierului. In interiorul fiecarui rinichi exista cel putin 1.000.000 de nefroni a caror structura microscopica au functia de filtrare a sangelui si eliminarea toxinelor prin acest proces metabolic. Procesul separarii si filtrarii fluidelor si toxinelor din organism si eliminarea lor, este cunoscuta sub numele de excretie. Pe scurt, rinichii au principala functie din cadrul sistemului urinar asa cum inima are cea mai importanta functie in cadrul sistemului circulator. Urina formata in rinichi trece prin uretere spre vezica, unde stationeaza putin timp, iar apoi este eliminata prin uretra.
Altfel spus, rinichii functioneaza precum un filtru HEPA de la purificatorul de aer sau de la aspirator, eliminand toxinele si oferind apoi catre diferite organe vitale substante nutritive esentiale pentru buna functionare a corpului precum: vitamine, aminoacizi, glucoza si apa curata. Fluidul filtrat este apoi trecut printr-o serie de tubuli, in acest fel substantele necesare pentru buna functionare a organismului sunt pastrate, iar cele de care nu este nevoie sunt eliminate. Aproape toate celulele organismului sunt inconjurate de lichid extracelular. Pentru ca acestea sa functioneze corect, lichidul extracelular trebuie sa aiba o compozitie stabila de saruri – precum sodiu si potasiu – si un pH potrivit.
Ce rol au rinichii?
Rinichii au rolul de a detoxifica corpul la interior si pentru eliminarea substantelor nocive care NU pot fi metabolizate de organism si care NU trebuie sa ramana in organism pentru ca altfel corpul ar face implozie de la atatea toxine. In primul rand rinichii au rolul de a elimina ureea ce rezulta din descompunerea proteinelor, iar acid uric rezultat in urma descompunerii acizilor nucleici trebuie eliminat pentru ca altfel duce organismul la un nivel de hiperaciditate extrem de nociv pentru corpul uman. Totodata rinichii elimina resturile de medicamente folosite in diferite tratamente, de aceea se schimba culoarea urinei atunci cand luam tratamente cu antibiotice. Un alt rol al rinichilor este acela ca ei absorb nutrientii din sange si ii distribuie in functie de nevoile pe care le cere fiecare organ in parte.
Cel mai bine intelegem rolul rinichilor in momentul in care acestia nu mai functioneaza corect, toxinele si excesul de fluide se acumuleaza si poate aparea insuficienta renala, simptomele comune fiind hipertensiunea arteriala, oboseala, durerile de cap persistente, umflarea fetei si a gleznelor, retentia de lichide si durerile de spate. Altfel spus fara rinichi NU putem trai, iar atunci cand unul dintre ei nu mai functioneaza corect trebuie sa facem dializa zilnic chiar si de cateva ori pe zi daca doctorul de specialitate o cere. Pentru ca tot ce inseamna partea de filtrare a sangelui trece prin rinichi. Totodata rinichii au grija sa pastreze un nivel echilibrat al electrolitilor si al apei si secreta o serie de hormoni esentiali pentru dezvoltarea organismului.
Cel mai important hormon secretat de catre rinichi este renina care are grija sa regleze tensiunea arteriala si sa previna fluctuatiile acesteia. Daca tensiunea scade, renina este secretata de catre rinichi pentru a comprima vasele mici de sange, crescand astfel nivelul acesteia ca sa previne anumite afectiuni. Daca tensiunea creste au rolul de a relaxa vasele capilare pentru a echilibra circulatia sanguina si a preintampina blocarea unor artere si formarea de cheaguri de sange.
Durere rinichi - Tipuri de durere si complicatii
Atunci cand vorbim de durere de rinichi, trebuie sa intelegem unde localizam rinichii ca sa intelegem intensitatea acestei dureri. Uneori apare si se acutizeaza imediat sub ultimele coaste si se resimte de obicei ca o impunsatura cu un corp contondent, ca o durere musculara ascutita, ca un junghi rece ca de gheata. In plus, atunci cand se acutizeaza, durerea se extinde pana in zona pelviana, la barbati se resimte o durere radianta in jurul scrutului si gonadelor iar la femei se simte o durere radianta in jurul vulvei.
Complicatii ale durerii de rinichi
Cele mai frecvente complicatii care pot aparea din cauza unei dureri de rinichi au legatura cu insuficienta renala care la randul ei declanseaza ca intr-un efect de domino si alte boli precum hipertensiunea arteriala sau chiar septicemie la nivelul nefronilor din cauza acumularii de toxine in interiorul acestora care provoaca o infectie purulenta ireversibila.
Simptome durere rinichi. Cum le recunosti
Indiferent de cauza sau boala care a determinat durerea de rinichi, in majoritatea situatiilor aceasta este des confundata cu durerea de spate si in functie de afectiunea asociata cu aceasta durere, exista mai multe locuri unde poate aparea senzatia de disconfort precum zona: laterala, superioara sau sub coaste. Sunt situatii cand aceasta durere de rinichi poate radia si in alte zone, cum ar fi spre abdomen, in zona inghinala sau spre testicule, pe pulpa piciorului. Cele mai comune simptome asociate cu durerea de rinichi sunt:
- senzatia de greata, stari de voma;
- urina de culoare maronie sau rosiatica cu firisoare de sange;
- gust de aluminiu in gura;
- urina cu miros putred sau sulfuros;
- senzatia de a urina des sau a te trezi in timpul somnului pentru a urina (nicturie);
- stari febrile si frisoane;
- dureri ascutite sau senzatia de arsura la urinare;
- tulburari ale scaunului;
- stare de oboseala si epuizare pe toata durata zilei.
Raceala la rinichi - Cauze si efecte
Raceala la rinichi este, de fapt, denumirea populara a afectiunii medicale numita „pielonefrita”. Pielonefrita este cauzata de o infectie bacteriana care provoaca inflamatia renala, de unde apar si simptome comune care apar si in alte tipuri de raceala precum: pusee febrile, frisoane nocturne sau diurne, stari de greata si voma, varsaturi fara pofta de mancare, senzatie de arsura atunci cand bolnavul incearca sa urineze. De obicei aceasta boala apare ca efect secundar si ca o complicatie a unei infectii ascendente a tractului urinar, care se raspandeste de la vezica urinara spre rinichi. Foarte rar, pielonefrita apare si ca urmare a raspandirii unei bacterii pe cale hematogena. Dincolo de miturile care spun ca acest tip de afectiune este caracterizata doar femeilor, studiile medicale si cercetarile clinice contrazic acest lucru, pentru ca aceasta afectiune este intalnita si la barbati.
Intr-adevar, incidenta bolii este mult mai mare la femei. Daca la 10.000 de femei aceasta boala poate aparea la 27 dintre ele, in cazul barbatilor, la 10.000 de barbati riscul ca aceasta boala sa apara este de 3-4 cazuri. Dar boala apare si la sexul masculin doar ca nu e atat de raspandita iar vindecarea ei e mult mai usoara. Totodata, in cazul femeilor cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt femeile insarcinate sau cele aflate in perioada de lauzie care au metabolismul perturbat din cauza sistemului imunitar afectat de dereglarile hormonale. Totodata, femeile tinere, active din punct de vedere sexual, dezvolta foarte des pielonefrita acuta, din cauza incidentei mai mari a infectiilor urinare in randul acestora.