Echilibrul mental: Cum te poate ajuta cititul sa depasesti episoadele de anxietate
Lectura poate avea o serie de beneficii pentru sanatatea noastra, atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Cititul poate fi foarte sanatos pentru minte si pentru dezvoltarea intelectuala, atat la copii, cat si la adulti. Cititul regulat poate imbunatati vocabularul, capacitatea de concentrare, gandirea critica si creativa, precum si capacitatile cognitive in general. In plus, cititul poate ajuta la reducerea stresului si la relaxarea mentala.
Cititul poate ajuta la reducerea nivelului de stres si anxietate prin crearea unei lumi alternative in care ne putem pierde, si care ne poate distraga de la grijile noastre cotidiene. Ne ajuta sa evitam grijile vietii de zi cu zi si ne permite sa ne odihnim si sa ne oxigenam. Lectura deschide o „lume paralela” unde putem avea alte experiente diferite si unde ne putem relaxa, ajutandu-ne sa ne imbunatatim starea de spirit. Relaxarea stimuleaza, de asemenea, somnul, reducand insomnia. Cititul poate fi considerat un obicei de auto-ingrijire, care imbunatateste sanatatea mentala si fizica.
Care sunt beneficiile cititului, conform psihoterapeutilor
Imbunatatirea concentrarii si a memoriei
Cititul ne poate ajuta sa ne concentram mai bine si sa ne imbunatatim memoria pe termen lung, deoarece necesita atentie si concentrare.
Dezvoltarea abilitatilor cognitive
Cititul poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive, precum abilitatea de a analiza si sintetiza informatii, de a face conexiuni intre idei, de a gandi critic si de a rezolva probleme. De asemenea, creste capacitatea noastra de concentrare, memorie si atentie. Un lucru foarte important este ca scade riscul de a dezvolta Alzheimer sau alte demente si stimuleaza inteligenta.
Cresterea empatiei si a intelegerii
Cititul ne poate ajuta sa dezvoltam empatie si intelegere fata de oameni si situatii diferite prin care trecem, prin aducerea aminte a personajelor si a situatiilor din cartile pe care le citim. Lectura ajuta la intelegerea si conectarea cu diferite personaje si perspective diferite. Ne punem in rolul caracterului si ne crestem capacitatea de a intelege ca sentimentele, credintele, gandurile sau dorintele altora sunt diferite de ale noastre. Ceea ce, la randul sau, extinde sistemul nostru de valori si ne ajuta sa ne conectam mai bine cu oamenii in fiecare zi si sa ne cultivam inteligenta emotionala.
Stimularea creativitatii
Cititul poate stimula creativitatea si imaginatia noastra, prin expunerea la diferite povesti si idei.
Reducerea riscului de declin cognitiv
Cititul regulat poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv si de boala Alzheimer, prin mentinerea activitatii mentale si a conexiunilor neuronale.
Reducerea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac
Lectura poate avea un efect relaxant asupra corpului, reducand tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
Imbunatatirea somnului
Cititul poate ajuta la imbunatatirea somnului, prin relaxarea mintii si pregatirea corpului pentru somn. Cateva pagini citite inainte de culcare va va ajuta sa va relaxati si sa aveti un somn linistit si mai profund. Alegerea unei carti pentru acele minute petrecute in pat inainte de culcare este mai buna decat a opta pentru un dispozitiv electronic, fie el telefon, televizor, tableta etc.
Stimuleaza creierul
Cititul iti antreneaza creierul si il ajuta sa ramana in forma. Este, de asemenea, o sursa de idei, creativitate si inspiratie, care iti hranesc creierul pentru a-l mentine activ. Cititul ajuta si memoria, deoarece trebuie sa fii constient de numele locurilor, personajelor si sa le intelegi povestile.
Imbunatatirea abilitatilor de comunicare
Nu numai ca ne imbunatateste vocabularul si ortografia, dar cititul optimizeaza si capacitatea noastra de vorbire, deoarece ne permite sa ne dezvoltam mai bine vocabularul.
Imbunatatirea starii de spirit si a emotiilor
In plus fata de beneficiile fizice ale obiceiului de a citi, emotiile si bunastarea mentala sunt, de asemenea, imbunatatite. In acest sens, un celebru neurolog a demonstrat ca doar sase minute de lectura pe zi sunt necesare pentru a reduce semnificativ stresul, cu aproximativ 68%.
Incurajeaza imaginatia
Cand citim, vedem in imagini diferitele scene si chiar le traim la persoana intai, simtind emotii variate. Aceasta imbogatire emotionala ne sporeste creativitatea in gestionarea situatiilor din lumea reala. Pe de alta parte, spre deosebire de cinema sau teatru, in lectura ne imaginam pe placul nostru personajele si locurile in care acestea sunt plasate, in functie de experientele noastre anterioare sau de dorintele noastre.
Stimuleaza simtul nostru critic
Lectura ne permite sa intelegem conflictul din diferite unghiuri, ceea ce ne ajuta sa ne imbogatim gandirea si pozitiile in fata dilemelor vietii de zi cu zi. Personajele pot fi, de asemenea, intelese pe deplin, referitor la cum gandesc, ce consecinte au deciziile lor, care este sistemul lor etic etc. Aceste aspecte ne pot ajuta sa ne schimbam mintile in anumite aspecte si sa ne deschidem la noi interpretari ale realitatii.
Cresterea autonomiei personale
A sti cum sa te bucuri de singuratate este esential pentru a te simti liber. O carte poate fi, de asemenea, o companie buna.
Distractie
Acesta este, fara indoiala, motivul fundamental pentru lectura si, in acelasi timp, unul dintre principalele beneficii. Cu cat citesti mai mult, cu atat te poti bucura mai mult. Este o placere accesibila tuturor buzunarelor.
Imbunatatirea cunostintelor generale si a culturii
Cititul este o fereastra spre lume. Prin fictiune invatam, de asemenea, date din mai multe discipline, de exemplu geografie, diferite culturi si religii, date despre subiecte specifice etc. Citind, iti imbogatesti vocabularul invatand si absorbind fiecare cuvant nou. Acest lucru ajuta, de asemenea, la imbunatatirea scrisului, deoarece sunteti atenti la utilizarea limbajului.
Cum sa faci din citit un obicei?
Gaseste in fiecare zi un spatiu mic pentru citit, 10-15 minute pot fi suficiente pentru a incepe obiceiul. Poti mari timpul de citire pe masura ce placerea se mentine. Schimba-ti convingerile si fa din citit o placere, nu privi lectura ca pe un lucru plictisitor. Creeaza atmosfera potrivita prin gasirea unui loc linistit, cu lumina buna, un ceai bun si cel mai improtant, departe de surse care ti-ar putea distrage atentia (TV, telefon, zgomote diverse etc. Daca nu-ti place ce citesti, nu te forta, lasa deoparte acea carte si selecteaza o alta lectura. Exista carti pentru absolut orice gust.
De asemenea, ia cu tine o carte oriunde mergi, iar cand beneficiezi de putin timp liber (de exemplu, in drum spre casa, atunci cand te aflii in mijloacele de transport public), citeste atat cat iti permite contextul si timpul. Nu uita sa ii incurajezi pe cei mici din casa sa iubeasca lectura. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le poate oferi cititul pentru sanatatea noastra. Este important sa incurajam si sa adaugam cititul in viata noastra de zi cu zi, pentru a ne mentine sanatosi si activi mental.
Cum te poate ajuta meloterapia sa depasesti tulburarile bipolare si episoadele de depresie
Muzica poate fi un instrument foarte util in lupta impotriva stresului. Ascultarea muzicii poate avea un efect calmant asupra creierului si poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, in corp. De asemenea, muzica poate fi folosita intr-un mod activ, prin cantat sau prin dans, pentru a ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in corp. Exista diferite tipuri de muzica care pot fi folosite pentru a reduce stresul, in functie de preferintele individuale.
Muzica clasica sau cea ambientala poate fi foarte relaxanta, in timp ce muzica cu ritmuri rapide poate fi mai potrivita pentru a ajuta la eliberarea energiei acumulate. In plus, muzica poate fi combinata cu alte tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau yoga, pentru a crea un mediu mai calm si relaxant. In timp ce tehnologia moderna a creat multe posibilitati de a asculta muzica, este important sa gasim un mediu linistit si oportunitatea de a ne concentra asupra muzicii si a efectelor pe care le are asupra noastra.
Ce trebuie sa stii despre meloterapie
Bibliografie:
Adrian C. and Hammen C. (1993). Stress exposure and stress generation. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 61;
Alpern L. and Lyons-Ruth K. (1993). Preschool children at social risk: Chronicity and timing of maternal depressive symptoms and child behavior problems at school and at home. Development and Psychopathology;
Amaro H. and Zuckerman B. (1990). Drug use among adolescent mothers. In A.R. Stiffman, editor; and R.A. Feldman, editor. (Eds.), Advances in Adolescent Mental Health, Volume IV;