Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Eglefinul: Cum recunosti acest peste, unde il gasesti, beneficii pentru inima si imunitate

Eglefinul: Cum recunosti acest peste, unde il gasesti, beneficii pentru inima si imunitate

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 2 august 2023 Ultima actualizare: 3 august 2023

Eglefinul este o ruda mai indepartata a codului. Traieste in ape sarate, il recunosti usor pentru ca are o linie laterala neagra, dar si o pata neagra deasupra inotatoarei pectorale. Are greutate de pana la 15 kg, depaseste si un metru in lungime, eglefinul pescuit este totusi mai mic si se vinde de obicei intreg, se pescuieste doar la plasa. Poate fi afumat, congelat, il gatesti exact ca pe cod, dar carnea este mult mai buna, gustul este de peste de mare in general.

Daca te uiti din lateral sau din fata eglefinul ar semana cu un rechin, are si o pata pe piept neagra, deci este usor de deosebit de alte specii de pesti. Eglefinul va fi observat doar in ape adanci, la peste 20 m adancime, in apropiere de fundul marii la 200 m. Daca ai vrea sa pescuiesti acest peste il vei intalni in Marea Baltica, Marea Barents, in largul coastelor Insulelor Feroe sau in largul coastelor Islandei, pe coasta nord-americana a Atlanticului.

Peste deosebit de gustos, eglefinul are o multime de vitamine, vitamina PP, C, E, B2, dar si retinol si niacina in cantitati mari. Se adauga fosfor, potasiu, magneziu, iod, crom, cobalt, cupru, fluor. La nivel de calorii nu trebuie sa iti faci griji, eglefinul contine 17% proteine, 0.5% grasimi, avem si acizi grasi Omega-3 si Omega-6.

Pentru ca avem acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 vei avea o sanatate a inimii excelenta, sistemul cardiovascular va functiona fara probleme, vor fi evitate bolile de inima. Creierul va functiona mai bine odata ce te inveti sa consumi si eglefin, pielea va arata mai bine, va fi prevenita dermatita.e Fosforul si seleniul din eglefin te vor ajuta sa ai oase mai puternice si dinti mai sanatosi, densitate osoasa mai buna, seleniul va combate efectele nedorite ale radicalilor liberi, care ar putea interfera cu dezvoltarea celulara, ducand la instalarea bolilor cronice.

 

Beneficii pentru sanatate si pentru sistemul cardiovascular ale acestui peste

Vitamine B din acest peste, B3, B6 sau B12 iti vor oferi energia de care ai nevoie, sistemul nervos va avea o functionare imbunatatita, sistemul digestiv nu iti va pune probleme majore. Vitaminele B6 si B12 contribuie la formarea celulelor rosii, la sanatatea celulelor nervoase. Niacina joaca un rol foarte important in metabolizarea carbohidratilor si grasimilor in energie. Continutul redus de mercur spre deloc din eglefin il face sigur si pentru mesele copiilor si tinerilor, persoanelor care au deja probleme de sanatate.

Se reduce si colesterolul rau din sange, trigliceridele sunt mentinute in limite normale, ateroscleroza este evitata si vasele de sange nu vor mai fi ingustate. Stresul este redus si el, datorita acidului pantotenic din eglefin, se amelioreaza depresia, anxietatea, simptomatologia bolilor psihice preexistente, nivelul de cortizol din sange va fi mereu in limite normale daca vom consuma eglefinul-nivelul hormonal din corp este in limite perfect normale odata ce integram eglefinul in dieta noastra.

In dietele care au ca scop pierderea in greutate mai rapida vom avea si eglefinul, pentru ca nu are calorii multe, nu este gras, grasimile care totusi sunt in el te ajuta sa slabesti, nu ai nici carbohidrati. A se evita prajirea daca ti-ai propus sa mai scapi de kilogramele in plus care s-au tot acumulat. Se reduc inflamatiile din corp, riscul de artrite si boli asociate artritelor scade mult cand mancam mai des eglefin. La gravide formarea fetala va fi normala si va fi sustinuta, eglefinul este recomandat chiar in sarcina. La copii se poate introduce treptat in dieta doar dupa varsta de trei anisori.

Magneziul reduce si regleaza tensiunea arteriala, fosforul este foarte bun, cu efecte benefice asupra functionarii sistemului excretor. Potasiul din eglefin va avea grija de glanda tiroida, de muschiul inimii, este prevenit hipotiroidismul, este sustinut sistemul imunitar pentru raspunsuri puternice la orice fel de „atacatori” din exteriorul organismului nostru.

 

Batranii care au probleme ale aparatului locomotor preexistente pot consuma fara probleme eglefin, se intaresc articulatiile datorita prezentei acizilor grasi esentiali Omega-3, durerile de la artroza si artrita vor fi ameliorate simtitor. Este important de retinut aici ca portiile servite pot varia in functie de recomandarile medicului si de dietele deja stabilite. Pentru ca discutam despre batrani un sfat al medicului inainte de includerea unui peste nou in meniul zilnic va fi de dorit. Cum includem eglefinul in dieta si cum il vom gati? Eglefinul se poate servi alaturi de legume, de branza, citrice sau de masline.

Poti pune la gatire si ierburi si condimentele preferate, dar nu exces, ca sa nu acoperi gustul desavarsit. Se va combina usor si cu alte fructe de mare, in special cu niste crustacee la fel de delicioase. Adauga si ulei de masline, vin alb sec si vei avea cele mai bune preparate culinare pe baza de peste.

Ca sa fie mai bun si mai usor de gatit, eglefinul se va pune pe gratar, la cuptor, intr-o tava cu tot felul de legume de sezon, se poate „posa” in lapte, dar se poate si praji, insa nu foarte mult si nu in ulei mult. Il poti sota usor, trage la tigaie cu putin unt si ierburi. Se va folosi peste congelat sau proaspat, depinde cum il gasesti. La gratar se va asocia cu lamaie si cu usturoi, lamaia este constanta in orice preparat daca vrei un gust peste asteptari. Cu orez, broccoli si ceva salata va fi o cina foarte buna si usoara pentru intreaga familie.

Britanicii il consuma adesea sub forma de fish and chips, dar il vei avea si invelit in niste panko, cu niste ierburi aruncate rapid si aruncat direct la cuptorul incins bine. Niste tacos cu eglefin vor fi senzatie si nici nu vor avea multe calorii. Fileurile, daca folosesti doar file, se vor taia bucati mai mici, se marineaza in ulei de masline, niste chili, lime, zeama de lamaie, se frige totul bine. La final se adauga in tortillas, adaugi niste legume taiate marunt, iaurt fara multa grasime, suc de lime si servesti o mancare geniala. Doar imaginatia este limita la preparatele din eglefin, deci fii creativ si nu te opri doar la preparatele clasice pe baza de peste mai fin.

 

Heringul: Beneficiile consumului acestui peste, reguli de preparare

Ai putea crede ca heringul este un peste neimportant, in aparenta. Insa nu este deloc asa. El se gaseste in Atlantic, dar si in Pacific, avem specii diferite, in apropierea coastelor, acolo unde depun si icrele, adancimile la care traieste ajung si la 360 m. Prin secolul al XX-lea heringul era atat de ieftin incat era consumat cu regularitate de catre populatia saraca. Recunoastem usor heringul dupa corpul sau suplu si alungit, lungimea este de 45 de cm, greutatea nu depaseste 1 kg. Spatele pestelui este de culoare cenusie albastruie-verzuie, abdomenul este argintiu.

La nivel nutritional avem doar 179 calorii per 100 g portie, grasimit saturate, colesterol 68 mg, sodiu, proteine 20 g, dar si vitamina C, fier, vitamina B6, magneziu, calciu, vitamina D, cobalamina, vitamina A. Sa nu uitam de acizii grasi Omega-3 esentiali pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru functionarea muschilor, acizi care incurajeaza reducerea colesterolului rau, se mentin trigliceridele in limite normale, sangele va circula mai bine prin vase si se vor evita bolile cronice de inima. Se reduce si incidenta aritmiilor, inima va functiona fara probleme indiferent de varsta celui care a ales sa manance hering.

Acizii grasi Omega-3, pe care ii gasim si in macrou, joaca un rol foarte important in dezvoltarea creierului bebelusului din uter-s-a constatat ca nivelul de inteligenta al copiilor nascuti de mamici ce au consumat hering de doua ori pe saptamana a fost unul crescut, dezvoltarea si comportamentul lor fiind mult imbunatatite. In hering avem si vitamina B12, care sustine cele mai multe functii esentiale ale corpului, creierul este sustinut, la fel si functionarea celulelor nervoase. Impreuna cu vitamina B9 este incurajata productia de celulele rosii in corp.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt fructe de padure ce reprezinta o sursa importanta de substante nutritive, precum vitamine, minerale, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si fibre dietetice.

7 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul
Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

S-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol din cimbrul de gradina imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. De fapt, aceste flavonoide ar fi principalele cauze ale activitatii extractelor lichide de cimbru, al caror continut de timol si carvacrol este de obicei foarte scazut. 

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...