Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Heringul: Beneficiile consumului acestui peste, reguli de preparare

Heringul: Beneficiile consumului acestui peste, reguli de preparare

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 septembrie 2024 Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

Ai putea crede ca heringul este un peste neimportant, in aparenta. Insa nu este deloc asa. El se gaseste in Atlantic, dar si in Pacific, avem specii diferite, in apropierea coastelor, acolo unde depun si icrele, adancimile la care traieste ajung si la 360 m. Prin secolul al XX-lea heringul era atat de ieftin incat era consumat cu regularitate de catre populatia saraca. Recunoastem usor heringul dupa corpul sau suplu si alungit, lungimea este de 45 de cm, greutatea nu depaseste 1 kg. Spatele pestelui este de culoare cenusie albastruie-verzuie, abdomenul este argintiu.

La nivel nutritional avem doar 179 calorii per 100 g portie, grasimit saturate, colesterol 68 mg, sodiu, proteine 20 g, dar si vitamina C, fier, vitamina B6, magneziu, calciu, vitamina D, cobalamina, vitamina A. Sa nu uitam de acizii grasi Omega-3 esentiali pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru functionarea muschilor, acizi care incurajeaza reducerea colesterolului rau, se mentin trigliceridele in limite normale, sangele va circula mai bine prin vase si se vor evita bolile cronice de inima. Se reduce si incidenta aritmiilor, inima va functiona fara probleme indiferent de varsta celui care a ales sa manance hering.

Acizii grasi Omega-3, pe care ii gasim si in macrou, joaca un rol foarte important in dezvoltarea creierului bebelusului din uter-s-a constatat ca nivelul de inteligenta al copiilor nascuti de mamici ce au consumat hering de doua ori pe saptamana a fost unul crescut, dezvoltarea si comportamentul lor fiind mult imbunatatite. In hering avem si vitamina B12, care sustine cele mai multe functii esentiale ale corpului, creierul este sustinut, la fel si functionarea celulelor nervoase. Impreuna cu vitamina B9 este incurajata productia de celulele rosii in corp. Continutul mare de fier din hering previne anemia, se evita durerile de cap, stare de rau continuu de la anemie. Daca se adauga si proteinele slabe si carnea de calitate, buna la orice varsta, descoperim ca heringul poate fi oricand un exemplu de fel de mancare gustos, satios si usor de digerat, de pregatit.

Si tot heringul are numerosi antioxidanti, dintre care cei mai importanti sunt vitamina E si seleniul. Vitamina E si seleniul au rol important in mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar, sunt limitate efectele radicalilor liberi asupra celulelor si tesuturilor. Vitamina D din hering reduce riscul aparitiei unor boli serioase, grave, precum cancerul, bolile cardiovasculare mai complexe.

Prin includerea heringului in dieta zilnica creste si productia de oxid nitric, care scade tensiunea arteriala-s-ar putea sa fie vorba despre profiul unic de aminoacid. Pe langa acest beneficiu, densitatea nutritionala mare si numarul mic de calorii in acelasi timp il recomanda pentru consumul in orice perioade din an. Plus ca este ieftin, are gust bun, se gateste rapid si este foarte bun chiar si pentru copii. Oasele si dantura sunt mai puternice, gingiile sunt mai sanatoase daca avem grija sa mancam cat putem de des si hering alaturi de alti pesti cat mai grasi si cu o carne cat mai buna.

La femei, heringul va imbunatati echilibrul hormonal, se reduce riscul de infertilitate, starea ungiilor si a pielii este imbunatatita simtitor, sunt multe produse cosmetice pe baza de extracte din hering. La barbati, se imbunatateste elasticitatea vaselor de sange, impotenta nu mai este o problema atat de mare pentru reprezentantii sexului masculin.

 

Cum alegem heringul si la ce sa fim atenti cand il consumam?

Alegerea heringului este destul de usoara. Daca il cumperi congelat te uiti la ambalare si la data de experirare, de unde vine, cum arata. Daca il gasesti si proaspat te uiti la cum arata pielea sa, la ochi si la cat de ferm este corpul. Este foarte important sa mirosi inainte de a cumpara si daca ti se pare ceva suspect sa eviti pestele respectiv. Cumpara hering de calitate doar la magazine autorizate si de la comercianti care au spatii de depozitare si prezentare speciale si asigura o igiena exemplara peste tot.

Inainte de pregatire se va curata heringul minutios de oase, se va spala in mai multe ape si se va lasa la scurs. Doar asa te asiguri ca nu ai probleme la consum si nu vor avea probleme nici copiii, daca si ei prefera sa manance mereu hering. Consumul de hering in cantitati moderate poate duce la o imbunatatire a starii de sanatate, ai doar beneficii daca il incluzi in dieta ta si vei putea obtine o multime de preparate delicioase si aromate, pe care le vei putea folosi pentru a impresiona si pe ceilalti care vin la masa, rude, prieteni ori invitati.

 

Crapul: Cum recunosti aceasta specie de peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Daca spui peste in Romania prima specie care iti vine in minte este crapul. Crapul are o carne gustoasa, se gaseste peste tot, are nutrienti de calitate, vitamine, minerale, este usor de pregatit si de digerat. Cu lungimi de pana la 1 m si greutate de pana la 40 kg, crapul are un spate negricios, cu nuante de albastru si vede, abdomenul fiind lucios. Il recunosti usor dupa gura, cu buze groase, are mustatile tipice, ochi mari. Aceasta specie de peste traieste in apele dulci si in cele salmastre, il vedem in Dunare, pe ape lente, pe rauri, lacuri. Are si doua subspecii interesante, C.c. carpio, european, si C. C. haematopterus, asiatic.

Cu aroma usor dulceaga, apoasa, crapul poate fi consumat la orice masa, de catre intreaga familie. Beneficiile sale nutritionale sunt extrem de importante pentru organismul nostru. Carnea de crap consumata cel putin de trei sau patru ori pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii, reduce inflamatiile locale din organism, protejeaza caile respiratorii si optimizeaza functia digestiva, previne imbatranirea prematura si manifestarea bolilor cronice.

Pentru cei care cauta sa aiba cat mai multe vitamine in meniul zilnic, crapul reprezinta o sursa excelenta de fosfor sau de vitamina B12, ai si acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, proteine si multi antioxidanti. La capitolul calorii carnea de crap sta foarte bine, are doar 127 calorii per portie de 100 g crap crud. In general ai 17 grame de proteine, calciu, fier, potasiu, sodiu, zinci, acizi grasi polinesaturati si monosaturati, vitaminele D, A si E, colesterol bun doar 66 mg, alaturi de fosfor si de vitamina B12. Se reduce riscul de ateroscleroza si de boli ale aparatului cardiovascular, circulatia sangelui prin vene este mult imbunatatita, tensiunea arteriala este mentinuta la valori normale, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale sunt evitate si ele.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii

Maniocul sau casava, originar din Brazilia, America de Sud, este o planta perena cultivata in multe tari din zonele tropicale si subtropicale. Descoperita de catre exploratori spanioli si portughezi prin secolul al XIV-lea, casava sau maniocul a ajuns rapid sa cucereasca intreaga lume prin gustul sau si prin simplitatea gatirii, folosirii in medicina.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii

Prazul salbatic face parte din familia cepei, usturoiului sau salotei, se gaseste in mai toate tarile care se afla in apropiere de Marea Neagra, Marea Adriatica, Marea Mediterana, din Portugalia si Egipt si pana in Romania. Gustul seamana cu cel de ceapa verde, dar mirosul este de la usturoi, este usor de folosit in orice fel de retete de primavara, in supe, in preparate cu oua, se poate mura sau se poate pune in salate, este foarte bun si crud, dar si gatit

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma

In lumea plantelor si legumelor sunt foarte multe specii si soiuri pe care s-ar putea sa le fi consumat deja fara sa stii neparat cum se numesc. Un exemplu excelent de leguma cu o denumire foarte ciudata si greu de retinut, dar cu niste valori nutritionale peste asteptari este trapogonul. Originar din Mediterana, trapogonul, Tragopogon porrifolius, face parte din familia Asteraceae si este cunoscut mai degraba ca „planta stridiilor”.

5 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.