Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fibromialgia: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Fibromialgia: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 septembrie 2024 Ultima actualizare: 23 septembrie 2024

Fibromialgia se caracterizeaza prin durere musculo-scheletica generalizata si senzatie dureroasa sub presiune in anumite puncte (puncte dureroase). Aceasta durere este similara cu cea care provine din articulatii, dar nu este o boala comuna. Fibromialgia inseamna durere in muschi si tesut fibros (ligamente si tendoane). Este o boala comuna, de care sufera intre 2% si 6% din populatie, in special femeile. Poate prezenta ca singura modificare (fibromialgie primara) sau asociata cu alte boli (fibromialgie concomitenta). Fibromialgia este o tulburare cronica (de lunga durata) care provoaca durere si sensibilitate in tot corpul, insa de asemenea, poate aparea oboseala si probleme cu somnul. Medicii nu inteleg pe deplin ce cauzeaza fibromialgia, dar persoanele cu tulburare sunt mai sensibile la durere.

Fibromialgia, o durere invizibila

"Totul doare" este expresia cu care persoana cu fibromialgie se refera de obicei la modul in care se simte. Durerea generalizata este in muschi si alte tesuturi moi, cum ar fi tendoanele si ligamentele. In plus, este de obicei insotita de lipsa de somn, dureri de cap, pierderi de memorie si o sensibilitate ridicata la atingerea diferitelor parti ale corpului (asa-numitele "puncte sensibile"). Desi fibromialgia este cronica, disconfortul apare si dispare de obicei si chiar variaza in intensitate. In fibromialgie, disconfortul este descris ca o "durere din cap pana in picioare" si nivelul sau se poate schimba de la o persoana la alta, astfel incat diagnosticul sau nu este intotdeauna usor. La persoanele cu fibromialgie, punctele sensibile sunt cele care, inainte de simpla atingere, manifesta durere. Din fericire, patologia nu este periculoasa sau fatala, dar afecteaza calitatea vietii si chiar mediul de lucru si poate deveni invalidanta. Principalele simptome ale fibromialgiei sunt:

  • Durere generalizata si de durata in tot corpul;
  • Durerea este adesea simtita in brate, picioare, cap, piept, abdomen, spate si fese (fese);
  • Oamenii o descriu adesea ca disconfort dureros, arsura sau intepatura. Un sentiment coplesitor de oboseala;
  • Probleme cu somnul pe timp de noapte. 

Alte simptome pot include:

  • rigiditatea muschilor si articulatiilor;
  • sensibilitate la atingere;
  • amorteala sau furnicaturi in brate si picioare;
  • probleme de concentrare si gandire clara, precum si cu memoria;
  • sensibilitate crescuta la lumina, zgomot, mirosuri si temperatura;
  • umflaturi sau constipatie.

In termeni generali, putem spune ca fibromialgia consta intr-o anomalie in perceptia durerii, astfel incat acestea sunt percepute ca fiind dureroase, stimuli care de obicei nu sunt. In plus fata de durere, fibromialgia poate provoca rigiditate generalizata, in special atunci cand pacientul se ridica dimineata si un sentiment de inflamatie prost definita in maini si picioare. De asemenea, puteti observa furnicaturi slabe care afecteaza mainile intr-un mod difuz. Persoana care solicita ajutorul medicului spune de obicei "totul doare", dar alteori este mentionata ca senzatie de arsura, disconfort sau neliniste. Durerea variaza adesea in functie de timpul zilei, nivelul de activitate, schimbarile meteorologice, lipsa somnului sau stresul.

In plus fata de durere, fibromialgia provoaca multe alte simptome: 90% dintre pacienti au oboseala, 70-80% tulburari de somn si pana la 25% anxietate sau depresie. Simptome cum ar fi toleranta slaba la efort, senzatia de rigiditate generalizata (in special atunci cand bolnavul se ridica din pat dimineata), dureri de cap, dureri menstruale, intestin iritabil, gura si ochi uscati.   

Cauze si factori de risc

Cauza acestei modificari nu este cunoscuta, dar se crede ca sunt implicati multi factori. Exista persoane care dezvolta boala fara o cauza aparenta, iar in altele aceasta incepe dupa procese identificabile, cum ar fi o infectie bacteriana sau virala, un accident de masina sau, in alte cazuri, apare dupa ce o alta boala cunoscuta limiteaza calitatea vietii (artrita reumatoida, lupus eritematos, etc.).

Acesti declansatori nu par sa provoace boala, dar ceea ce fac probabil este sa o ”activeze” intr-un organism care are deja o anomalie ascunsa in reglarea capacitatii de reactie la anumiti stimuli. Oricine poate avea fibromialgie, dar mai mult femeile o au, Tulburarea poate afecta persoanele de orice varsta, dar de obicei incepe la varsta mijlocie si probabilitatea de a o dezvolta creste pe masura ce imbatranesc. Daca aveti alte boli, in special boli reumatice, tulburari de dispozitie sau afectiuni care provoaca durere, este mai probabil sa obtineti fibromialgie. Aceste boli includ:

  • Artrita reumatoida
  • Lupus eritematos sistemic (de obicei cunoscut doar ca lupus)
  • Spondilita anchilozanta
  • Osteoartrita (cunoscuta si sub numele de artroza)
  • Depresie sau anxietate
  • Dureri cronice de spate
  • Sindromul intestinului iritabil.
  • Desi fibromialgia tinde sa se desfasoare in familii, tulburarea apare si la persoanele fara istoric familial.

Diagnosticare

Fibromialgia este recunoscuta ca un sindrom, ceea ce inseamna ca reumatologul il identifica atunci cand gaseste la o anumita persoana unele modificari care se potrivesc cu simptomele afectiunii. Este foarte important sa se stabileasca un diagnostic ferm, deoarece salveaza un pelerinaj in cautarea de diagnostice sau tratamente, imbunatateste anxietatea produsa de a fi bolnav fara a sti de ce si permite stabilirea unor obiective realiste.

 

Tratament pentru fibromialgie

Boala nu are un leac definitiv, insa scopul tratamentului este de a imbunatati durerea si de a trata simptomele insotitoare, pentru a obtine o mare imbunatatire a calitatii vietii acestor pacienti. Este important sa se cunoasca natura bolii si care sunt declansatoarele focarelor, sa se efectueze tratamentul modificarilor psihologice asociate daca exista (anxietate si depresie) si exercitii fizice usoare zilnic. De asemenea, este important sa se stabileasca cele mai bune conditii pentru un somn odihnitor. In plus, se va evita consumul de substante stimulante si bauturi, temperaturi extreme, zgomote si lumini.

Analgezicele reduc partial durerea si trebuie luate numai daca medicul indica acest lucru. Alte grupuri de medicamente utilizate sunt relaxante musculare care urmeaza sa fie luate pentru scurte perioade  si unele medicamente antidepresive care cresc nivelul serotoninei si imbunatatesc simptomele fibromialgiei, dar toate acestea trebuie sa fie furnizate pe baza de prescriptie medicala, dupa efectuarea unor controale medicale specifice. Desi benigna, fibromialgia, deoarece nu produce sechele fizice (nu distruge articulatiile, nu provoaca leziuni sau deformari ireversibile) si nu influenteaza supravietuirea pacientului, impactul fibromialgiei asupra calitatii vietii celui suferind este extrem de variabil de la o persoana la alta si poate fie limita destul de mult activitatile cotidiene, fie este nevoie de ajutor in desfasurarea sarcinilor obisnuite, fie pacientul se poate descurca fara ajutor. In diagnosticarea bolii, o importanta edificatoare o are experienta medicului, deoarece, uneori, diagnosticul este intarziat de catre medici si, prin urmare, calitatea vietii pacientului nu se poate imbunatati considerabil. 

 

Ce este mialgia, diferente intre mialgie si fibromialgie

Durerile musculare mai poarta si denumirea de mialgii si afecteaza deseori, o mare parte a populatiei. Oricine poate simti o senzatie de disconfort la nivelul muschilor. Avand in vedere ca organismul are tesut muscular in aproape toate zonele, aceasta durere poate sa apara oriunde in corp. Exista nenumarate care determina durerile musculare dintre care cele mai frecvente sunt suprasolicitarea si traumatismul. Este dovedit faptul ca majoritatea cazurilor de mialgie reprezinta o consecinta a stresului, a tensiunii sau a activitatii fizice.  Maduva osoasa este un tesut care se afla in interiorul cavitatii unor oase, cum ar fi femurul. Acesta este motivul pentru care pacientii cu mielom multiplu au adesea dureri osoase si alte tulburari, cum ar fi fracturi sau osteoporoza. In plus, celulele plasmatice in exces pot inhiba producerea altor celule sanguine si pot produce anemie. Leucocitele si trombocitele pot fi, de asemenea, afectate, provocand leucopenie sau trombocitopenie.

Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca productia de anticorpi si fragmente ale acestora, care pot deteriora rinichii si chiar pot produce insuficienta renala, este crescuta. In mielomul multiplu, celulele canceroase se acumuleaza in maduva osoasa si disloca celulele sanguine sanatoase, producand proteine anormale. Nu este intotdeauna necesar sa se trateze mielomul multiplu imediat. Daca acesta se dezvolta lent si nu provoaca semne sau simptome, medicul dumneavoastra va poate recomanda o monitorizare atenta, mai degraba decat un tratament imediat. Pentru persoanele cu mielom multiplu care necesita tratament, exista mai multe optiuni pentru a le ajuta sa gestioneze boala.

BIBLIOGRAFIE

Chan LS, et al., eds. Complementary and alternative approaches II. In: Atopic Dermatitis: Inside Out or Outside In? Elsevier; 2023;

Eczema and bathing. National Eczema Association. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing. Accessed May 9, 2022;

Lebwohl MG, et al. Atopic dermatitis. In: Treatment of Skin Disease: Comprehensive Therapeutic Strategies. 6th ed. Elsevier; 2023;

Eczema in skin of color: What you need to know. https://nationaleczema.org/eczema-in-skin-of-color. Accessed May 9, 2021;

Kelly AP, et al. Atopic dermatitis and other eczemas. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2022;

Kelly AP, et al. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw-Hill Education; 2021;

Articole similare
Ceaiul negru: Beneficii asupra organismului, reguli de consum Ceaiul negru: Beneficii asupra organismului, reguli de consum

Frunzele de ceai negru contin o cantitate mare de polifenoli, antioxidanti importanti pentru buna functionare a organismului, dar si derivate din cafeina precum teina. 

24 septembrie 2024
Edited 24 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: De ce are nevoie organismul de L-Carnitina Nutritie: De ce are nevoie organismul de L-Carnitina

L-Carnitina este un aminoacid neesential (se sintetizeaza in organism la nivel renal si hepatic din l-lizina si l-metionina) cu rol in metabolismul grasimilor. A fost izolat si identificat pentru prima data la inceputul secolului XX din carnea rosie, dar functia lui in organism a fost inteleasa in anul 1970, cand s-a si inceput comercializarea pe piata farmaceutica.

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Urticaria: Cum apare, simptome, cum se poate preveni Urticaria: Cum apare, simptome, cum se poate preveni

Atunci cand sistemul imunitar identifica o substanta pe care o considera periculoasa pentru sanatate, elibereaza un compus chimic, numit histamina, care incearca indepartarea sau distrugerea corpului strain patruns in organism.

22 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.