Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Obosit? Deconcentrat? Agitat? Ficatul tau are nevoie de ajutor!
Postat in: Info sanatate

Obosit? Deconcentrat? Agitat? Ficatul tau are nevoie de ajutor!

Ficatul este unul dintre cele mai mari si complexe organe ale corpului uman si indeplineste peste 500 de functii in organism, rolul sau fiind absolut indispensabil in mentinerea sanatatii. Pe langa proprietatea sa de a filtra toxinele din corp, una dintre marile calitati ale sale, care totodata il diferentiaza de celelalte organe, este functia de regenerare a celulelor hepatice, insa, odata cu imbatranirea, aceasta isi pierde din atribute.

Semne clare ca ficatul este afectat

Cu toate ca nu doare, ficatul transmite in organism semne clare ca este afectat si interventia din exterior, prin protejarea sa, devine absolut obligatorie. Simptomele unui ficat afectat sunt, in primul rand, starea de oboseala insotita de icter si de balonare si senzatia de greata asociata cu pierderea apetitului. De asemenea, retentia lichidelor in corp, cu precadere in zona abdominala, fapt ce cauzeaza un abdomen tare si umflat, dar si halena si constipatia, sunt semne care atrag atentia asupra starii de sanatate a ficatului. O manifestare mai putin cunoscuta, dar extrem de importanta, este invinetirea usoara a pielii, senzatia de mancarime persistenta si aparitia petelor maronii.

Ce inseamna un ficat imbatranit si cine este in pericol

Un ficat imbatranit nu-si mai poate exercita functiile la aceasi capacitate si devine vulnerabil in fata bolilor, categorie din care amintim steatoza hepatica, denumita popular si ficat gras, hepatita, ciroza si cancerul hepatic, ca fiind cele mai periculoase, ultimele doua fiind compatibile chiar cu moartea. Un studiu desfasurat de cercetatorii de la Universitatea din California a concluzionat ca obezitatea este principala cauza de imbatranire prematura a ficatului, iar la aceasta se adauga stresul, oboseala cronica, alimentatia dezechilibrata, consumul exagerat de alcool si medicamente, dar si sedentarismul.

Cum previi imbatranirea prematura a ficatului

Imbatranirea prematura a ficatului poate fi prevenita, in primul rand, prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice o alimentatie cat mai naturala, eliminarea factorului de stres, odihna suficienta, minim 8 ore pe noapte, si miscare fizica zilnica, minim 30 de minute. Persoanele cu predispozitie catre dezvoltarea bolilor hepatice ar trebui sa elimine complet din meniu grasimile, prajelile, produsele de patiserie si de tip fast-food, semipreparatele, categorie in care intra mezelurile, alcoolul si tutunul, dar si sucurile din comert. De o importanta majora este introducerea in dieta a ceaiurilor si suplimentelor alimentare cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator. Recomandarea noastra este FortiFikat Forte, un supliment alimentar care favorizeaza mentinerea si refacerea structurii celulare hepatice afectate, totodata participand si la detoxifierea ficatului.

Detoxifierea ficatului si reglarea metabolismului

Detoxifierea constanta a ficatului este, de asemenea, o metoda foarte eficienta pentru mentinerea sanatatii si tineretii sale un timp cat mai indelungat. Acest aspect presupune favorizarea eliminarii toxinelor printr-o alimentatie sanatoasa, de minim doua ori pe an. In timpul dietei, pe langa ceaiurile diuretice, se recomanda introducerea fructelor si legumelor in meniu, gatirea prin fierbere, coacere sau la aburi si eliminarea pe cat posibil a produselor de origine animala si a semipreparatelor. De asemenea, reglarea metabolismului joaca un rol important in prevenirea imbatranirii celulelor hepatice, ceea ce implicit semnifica si o pierdere a kilogramelor in plus. Trebuie respectate cele trei reguli importante si anume:

  • micul dejun nu trebuie sarit, ba mai mult, trebuie sa fie masa cea mai imbelsugata a zilei;
  • cina trebuie sa fie cea mai saraca masa a zilei, constituita dintr-o supa sau o salata, si trebuie luata cu minim trei ore inainte de a merge la culcare;
  • trebuie sa existe cinci mese pe zi, trei principale si doua gustari, acestea din urma formate dintr-un fruct sau un pumn de seminte.

 

20 aprilie 2018

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.