Nutritie: Ce trebuie sa stii atunci cand alegi sa folosesti legume intr-o dieta
Pe masura ce vremea incepe sa se incalzeasca, se marcheaza inceputul unui nou sezon de crestere pentru multe legume. Cu o gama larga de optiuni delicioase si nutritive din care puteti alege, este un moment bun pentru a explora abundenta de produse proaspete pe care natura le are de oferit.
Legumele ofera posibilitatea de a face feluri de mancare delicioase, care sunt usor de facut. Tocana de legume este in mod clar un exemplu de reteta traditionala si versatila, unde puteti adauga orice tip de legume pe care le aveti acasa, deoarece poate fi consumata in orice anotimp al anului, folosind intotdeauna alimente mai bune, de sezon. Acest fel de mancare poate fi insotit de cartofi, sotat cu sunca sau ou pentru a avea un fel de mancare mai complet, printre multe alte optiuni.
Ce trebuie sa stii despre legumele de sezon
Primavara avem la dispozitie o varietate de verdeturi, numai bune pentru a le include in alimentatia zilnica, precum si in procesele de detoxifiere. In aceasta perioada poti opta pentru urmatoarele legume si verdeturiꓽ leustean, frunze de papadie, leurda, loboda, spanac, usturoi si ceapa verde, salata verde, marar, menta, ridichi rosii, sparanghel, insa cu siguranta lista nu se opreste aici. Iata cateva exemple de preparate delicioase pe baza legumelor si verdeturilor de sezonꓽ
Mancare de urzici cu usturoi
Mancare de stevie
Ciorba de loboda/stevie
Supa crema de leurda cu urzici
Tarta cu leurda
Acestor idei li se adauga si salatele, care pot include ridichi, salata verde, ceapa verde, de exemplu. Lasati imaginati sa va ghideze, iar farfuriile vor fi extrem de colorate, ideale si pentru cei mai mici si mofturosi. Acestea sunt doar cateva exemple de legume de primavara, dar exista multe alte optiuni disponibile, in functie si de zona geografica.
Ce proprietati au legumele de sezon?
Incepem cu sparanghelul verde, deja cunoscut din cele mai vechi timpuri, de civilizatii precum cea egipteana. In general, legumele de aceasta culoare au efecte benefice pentru reducerea asteniei. Sparanghelul are un continut scazut de calorii si grasimi si ofera fibre, vitamine si minerale, cum ar fi fosfor, fier si potasiu. In plus, este depurativ si are proprietati diuretice importante, de care beneficiaza rinichii si ficatul.
O alta leguma care la fel de valoroasa este spanacul. Frunzele sale se combina cu aproape orice si admit preparate nesfarsite. Este incarcat cu nutrienti, are un continut scazut de calorii si este, de asemenea, o sursa de proteine, fier, vitamine si minerale. In general, legumele verde inchis au beneficii pentru oase, piele si sanatatea parului. Usturoiul contine acid glutamic, acid aspartic, valina, leucina, potasiu, calciu si fosfor, printre altele. In vitamine, este bogat in vitamina B6, C, acid folic, pantotenic si niacina. Promoveaza circulatia si este diuretic.
Ceapa este bogata in compusi de sulf, responsabili pentru aroma sa. In proportie mica, contine minerale precum potasiu, calciu, iod si magneziu si cantitati discrete de vitamina C. Salata verde are un continut ridicat de apa (95%), vitamina A, acid folic si minerale, cum ar fi potasiu, calciu. Ridichea este considerata a fi un remediu anti-imbatranire, deoarece contine o cantitate mare de vitamina C.
Consumul sau regulat ajuta la prevenirea cancerului, stimuleaza secretiile digestive si imbunatateste flora intestinala. In plus fata de continutul ridicat de apa (94%), continutul sau de potasiu si iod iese in evidenta, precum si contributia sa de vitamina A, C, acid folic si niacina. Dupa sparanghel, este leguma cu cel mai mare continut de vitamina E. Consumul de legume de sezon are multe beneficii importante pentru sanatatea noastra, precum si pentru mediu si economie. Iata cateva motive pentru a alege sa consumi legume de sezon:
Nutrienti mai bogati: Legumele de sezon sunt mai proaspete, fiind recoltate recent, astfel ca au un continut mai mare de nutrienti si vitamine decat cele care sunt crescute in sera sau importate de pe alte continente. Mai mult gust: Au un gust mai pronuntat si mai bogat, deoarece sunt cultivate in conditii naturale si sunt recoltate la maturitatea maxima.
Economisirea banilor: Legumele de sezon sunt mai ieftine si mai usor de procurat, deoarece nu necesita transporturi de lunga distanta sau metode de cultivare costisitoare.
Sustenabilitatea: Consumul de legume de sezon ajuta la reducerea emisiilor de carbon si la sustinerea agriculturii locale, prin promovarea producatorilor locali si a comertului echitabil. Diversitatea alimentara: Consumul de legume de sezon promoveaza diversitatea alimentara si ne ajuta sa exploram mai multe optiuni de legume si retete.
Cum gatim legumele de sezon
O problema foarte frecventa atunci cand se trateaza legumele in bucatarie, este de a cunoaste timpul lor de gatit. Ca si in cazul pastelor, fiecare leguma are nevoie de un anumit timp de gatire pentru a obtine cea mai buna aroma si pentru a pastra toate proprietatile.
In acest fel, gasim legume care au nevoie de putin timp de gatit, cum ar fi sparanghel sau spanac. Legumele care au nevoie de mai mult timp de gatit includ si ceapa. In plus, coapte sau la gratar, toate legumele de primavara sunt un aliat pentru mentinerea sanatatii generale. In plus, se pot prepara sub diferite forme sau se pot consuma ca atare. Legumele sunt o sursa de vitamine si minerale esentiale organismului care pot fi folosite in multe feluri, in functie de preferintele individuale.
Coacerea este o modalitate excelenta de a gati legume precum cartofii dulci, dovleceii, varza de Bruxelles si rosiile. Incercati sa coaceti legumele in cuptor, presarate cu condimente si ulei de masline. Gatirea la aburi este o alta alternativa sanatoasa si usoara de a gati legumele de sezon, pastrandu-le nutrientii. Legumele care se pot gati la aburi includ sparanghelul, broccoli, morcovii, mazarea si fasolea verde. Pe gratar se pot rumeni ardeii, vinetele, dovleceii, ciupercile, sparanghelul si rosiile.
Salatele sunt, fara indoiala, cea mai usoara metoda de preparare a legumelor si a verdeturilor de sezon. Incercati sa amestecati legume banale, precum castravetii, rosiile, varza, ridichile si ceapa verde, iar rezultatul va fi unul pe atat de simplu, pe atat de savuros. Este important sa retineti ca gatirea excesiva poate reduce valoarea nutritiva a legumelor. Incercati sa gatiti legumele pana cand devin crocante si colorate, dar nu le lasati prea mult timp la gatit pentru a pastra nutrientii.
Ce sunt catalizatorii metabolici si in ce legume ii gasim
Catalizatorii metabolici contin o gama larga de vitamine, minerale, fibre, cafeina, ierburi si alte plante. Cafeina este un ingredient comun deoarece stimuleaza sistemul nervos central si ajuta la arderea caloriilor. Suplimentele pot contine mai multa cafeina decat cafeaua, ceaiul sau ciocolata obisnuite. Ceaiul verde este, de asemenea, un ingredient comun pentru arzatoarele de grasimi.
Deoarece ceaiul verde ajuta la arderea caloriilor si la reducerea grasimilor pe care le absorbi din alimente. Carnitina este un compus care va stimuleaza metabolismul si va ofera energie. Poate fi gasit in carne si produse lactate si este produs in mod natural de ficat si rinichi. Cu toate acestea, beneficiile sale de pierdere in greutate sunt discutabile.
Fibra solubila. Acest ingredient nu se gaseste in toate arzatoarele de grasime, dar puteti gasi unele cu cantitati mari de fibre. Fibrele va ajuta sa va controlati apetitul, iar fibrele solubile pot ajuta la prevenirea absorbtiei de grasime din alimente. Majoritatea suplimentelor contin o multime de ingrediente diferite, de obicei mai mult decat ceea ce este benefic pentru sanatatea ta. Aceste ingrediente necunoscute pot face ca arzatoarele de grasimi sa reactioneze imprevizibil cu corpul tau.
Cum recunosti catalizatorii metabolici
Bibliografie:
Hininger I, Benaraba R, Osman M, Faure H, Marie Roussel A, Anderson RA (2007).
„Picolinat de crom - efecte secundare, dozare, interacțiuni - medicamente.” EverydayHealth.com, 9 mai 2016;
Busch, Sandi. „Pericolele de polinicotinat de crom.” LIVESTRONG.COM, Leaf Group, 3 oct. 2017;