Fructul dragonului: Beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Consumul bogat de fructe si legume este un sfat oferit de multi specialisti in sanatate, deoarece acestea contin substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a functiona. Atunci cand alegeti legumele sau fructele zilei, putem alege mai multe optiuni si printre acestea se numara si pitahaya, cunoscut si ca pitaya sau fructul dragonului.
Acest fruct tropical este originar din America Centrala si Mexic, dar poate fi gasit in prezent in aproape intreaga lume, fie prin cultura sau export. Uneori aroma sa este extrem de dulce, dar poate fi comparata cu gustul de kiwi sau pere. De asemenea, acest fruct exotic are un aspect interesant, care este unul inedit. Fructul dragonului poate avea coaja roz si pulpa alba sau roz, dar poate fi gasit si galben, cu un interior alb, intotdeauna cu seminte comestibile abundente.
Beneficii si proprietati ale fructului dragonului
Un beneficiu important care iese in evidenta este cantitatea mare de vitamina C care se regaseste in fructul dragonului, ajutand la intarirea sistemului imunitar datorita actiunii sale antioxidante. Antioxidantii cresc rezistenta la infectii si ajuta la distrugerea radicalilor liberi ai organismului, reducand riscul bolilor cardiovasculare, bolilor degenerative sau cancerului. Prezenta antioxidantilor, cum ar fi fenolii, betacyaninele si betalinele, ii multiplica capacitatea de a absorbi radicalii liberi. Beneficiile pentru sanatate si proprietatile nutritionale ale acestui fruct sunt redate si de cantitatile ridicate de vitamina B1, B2 si B3 continute, care ajuta la hidratarea pielii si la combaterea bolilor de piele.
Fructul dragonului este un unul foarte hidratant datorita continutului ridicat de apa, utilizat fiind pentru combaterea retentiei de lichide. Pitaya este un fruct care ofera foarte putine calorii, datorita continutului sau scazut de carbohidrati, ceea ce il face ideal pentru a se combina cu alte fructe cu mai multi nutrienti. Creste absorbtia fierului in combinatie cu alte alimente, recomandandu-se consumul acestuia in cazurile de anemie cu deficit de fier.
Fructul dragonului este o sursa buna de fibre, un mare ajutor al sistemului digestiv, deoarece regleaza tranzitul intestinal. Consumul sau este recomandat ca supliment in tratamentele bolilor digestive, cum ar fi intestinul iritabil sau gastrita. Semintele fructului sunt comestibile, bogate fiind in fibre si acizi grasi. Acestea ofera niveluri scazute de proteine si grasimi, fiind in mare parte mononesaturate. Studii recente au recunoscut prezenta unei substante numite captin, capabila sa regleze contractiile musculare ale inimii, ajutand la combaterea aritmiilor si a accidentelor cardiace. Pe scurt, proprietatile fructului dragonului sunt:
Bogat in vitamina C, vitamine din gama B.
Bogat in minerale, cum ar fi calciu, fosfor si fier.
Continut ridicat de apa, proteine vegetale si fibre.
Contine acizi grasi benefici (cum ar fi omega-3).
Consumul fructului este recomandat in multe cazuri datorita proprietatilor sale, care influenteaza functionarea intregului corp. Ajuta la transportul oxigenului - Fierul care furnizeaza organismului ii permite sa transporte oxigen in tot corpul. Permite cresterea numarului de trombocite, datorita calciului prezent in compozitia fructului. In plus, acest mineral serveste, de asemenea, la intarirea oaselor. Deoarece fructul dragonului are o cantitate insemnata de fibre, acesta permite reglarea functionarii florei intestinale. Printre beneficiile acestui fruct este inclus si faptul ca acesta abunda in nutrienti, cat si in minerale, printre care se numara fierul, calciul, fosforul si magneziul. Pe langa vitamina A, vitamina C si vitamina E, de asemenea, contine fibre dietetice si carotenoide.
Ajuta sistemul imunitar
Printre vitaminele furnizate de fructul dragonului este vitamina C, precum si antioxidanti, cum ar fi carotenoizii, care sunt benefici pentru sistemul imunitar, intarindu-se astfel apararea organismului.
Sustine sanatatea oaselor
Printre mineralele pe care le poate furniza, magneziul iese in evidenta, ceea ce este relevant pentru sanatate, deoarece exista studii care sugereaza ca acesta ajuta la sanatatea oaselor, la contractia musculara si face parte din numeroasele reactii biochimice ale organismului.
Imbunatateste starea celulelor
Proprietatile antioxidante ale fructului dragonului ii permit sa imbunatateasca si sa consolideze starea celulelor. Multe organe ale corpului beneficiaza de acest efect. De exemplu, pielea isi imbunatateste atat aspectul, cat si sanatatea, ceea ce ajuta la indepartarea petelor, ridurilor, etc. In plus, acest efect oxidativ al celulelor este capabil sa previna afectiunile oncologice
Lupta impotriva diabetului
Fructul dragonului ajuta diabeticii prin reducerea rezistentei organismului la insulina. De asemenea, acest fruct contribuie la scaderea nivelului de glucoza din sange. Expertii subliniaza ca, daca se afla sub tratament cu medicamente, diabeticii ar trebui sa consume cu precautie fructul dragonului.
Ajuta la mentinerea hidratarii prin continutul sau de apa
Fructul dragonului este un fruct foarte bogat in apa, ceea ce il face perfect pentru a potoli setea, a reimprospata si a hidrata corpul. Din acest motiv si datorita aportului sau caloric scazut, este recomandat ca acest fruct sa se consume daca se doreste obtinerea senzatiei de satietate.
Continut ridicat de antioxidanti
Acesta ofera beta-caroten si licopen, carotenoide importante, precum si flavonoide si betalaina, printre altele. Datorita acestui fapt, acesti compusi regasiti in fructul dragonului pot neutraliza radicalii liberi, actiune care este legata de prevenirea bolilor cronice si a bolilor cardiovasculare.
Promoveaza buna functionare a sistemului digestiv
Fructul dragonului este un fruct excelent pentru a mentine o buna sanatate a tractului digestiv, deoarece, in primul rand, procentul ridicat de apa si fibre il fac un mare ajutor pentru a preveni afectiuni cum ar fi constipatia. In mod similar, contine prebiotice, acest tip de fibre vegetale sunt cele care ajuta la echilibrul bacteriilor bune care se afla in intestin, promovand functionarea corecta a acestuia si reducand riscul de probleme intestinale. Un fapt relevant legat de consumul de alimente bogate in fibre este ca mai multe studii indica faptul ca acestea ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, la controlul diabetului de tip 2 si la prevenirea bolilor de inima.
Semintele fructului sunt comestibile si contin acizi grasi esentiali, cum ar fi Omega 3. Cand taiati fructul in jumatate, puteti observa imediat ca este plin de seminte negre mici. Acestea actioneaza in procesul digestiv, imbunatatind tranzitul intestinal si in plus, contin captin, o componenta care promoveaza sanatatea inimii. De asemenea, fructul dragonului este, de asemenea, o sursa de acizi grasi, care sunt compusi ce ajuta organismul sa se apere de diferite afectiuni, inclusiv cardiovasculare, deoarece, printre alte aspecte, se contribuie si la reducerea tensiunii arteriale.
Dudul Alb - Un alt dar al naturii de pe continentul asiatic, la fel ca Fructul Dragonului
In prezent, la nivel mondial, 220 milioane de oameni sufera de diabet, potrivit datelor oferite de organizatia Mondiala a Sanatatii. 80 la suta dintre persoanele cu diabet provin din tari cu venit mediu si mic si au varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani. Este cunoscut faptul ca diabetul creste riscul de afectiuni cardiace. 50 la suta dintre persoanele cu diabet au ca si cauza de deces afectiunile cardiovasculare, iar diabetul afecteaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor. In plus, retinopatia diabetica este o cauza importanta a aparitiei orbirii si tot diabetul este responsabil si de problemele intalnite la nivelul rinichilor.
este un arbore din specia foioase care apartine familiei de plante Moraceae. Copacul este cunoscut sub denumirea de Dud Alb. Arborele are origini in Asia, in Nordul Chinei. Copacul formeaza o coroana interesanta cu aspect pendular. Frunzele sunt de marime mijlocie, cresc sub forma lombata intr-o culoare intensa de verde cu suprafata lucioasa. S-a descoperit ca extractul de dud alb se numara printre remediile "minune" in mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. Extractul de dud alb reduce valorile glicemiei prin inhibarea si reducerea absorbtiei glucozei, dupa masa, la nivelul intestinului subtire. De asemenea, dudul alb imbunatateste metabolismul glucidic si promoveaza secretia de insulina de catre pancreas.