Multivitamine naturale pentru sistemul imunitar slabit
Sistemul imunitar reprezinta un intreg mecanism care ajuta la buna functionare a organismului, luptand impotriva virusurilor, microbilor si bacteriilor care pot cauza diferite boli. In momentul in care imunitatea este afectata apar racelile, infectiile, alergiile, si problemele legate de tranzitul intestinal, conform unor studii, functia imunitara avand un rol important si in preventia cancerului si in incetinirea procesului de imbatranire celulara. Sistemul imunitar este format din timus, splina, sistem limfatic, maduva osoasa, celule albe, anticorpi si hormoni.
Cauzele sistemului imunitar slabit
Pe langa bolile autoimune, atunci cand organismul nu-si mai recunoaste propriile celule si le ataca, caz in care vorbim despre diabet de tip I, artrita reumatoida, lupus eritematos, psoriazis, si bolile de deficit imun, categorie in care intra virusul HIV si o serie de imunodeficiente, exista o serie de factori de risc care pot cauza slabirea sistemului imunitar. Pe aceasta lista un loc fruntas il ocupa poluarea care se regaseste in aer, in apa, in sol si, implicit, in alimentele pe care le consumam. Sistemul imunitar lupta continuu sa anihileze substantele toxice la care suntem expusi zilnic, de exemplu pesticide, radiatii ultraviolete, antibiotice, aditivi din mancare, in timp, acesta slabindu-si capacitatile. Un alt factor de mediu care afecteaza functia imunitara este tranzitia de la un sezon la altul, perioada in care sistemul imunitar devine mult mai vulnerabil. De asemenea, o alta cauza majora, specifica timpurilor actuale, este stresul cronic care suprima in mod dramatic activitatea sistemului imunitar. Totodata, insomniile, oboseala cronica, fumatul, alcoolul si alimentatia dezechilibrata sunt factori de risc care afecteaza imunitatea. Lipsa vitaminelor si a mineralelor are un impact negativ si favorizeaza imbolnavirea organismului.
Multivitamine pentru intarirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar trebuie sustinut obligatoriu din exterior. Pe langa inlaturarea factorilor de risc este necesara completarea dietei cu vitamine si minerale esentiale. Cu rol indubitabil in intarirea imunitatii si in energizarea organismului sunt vitaminele A, complexul B, C, D, E, K, calciul, magneziul, zincul, fierul, acizii grasi Omega si probioticele. Vitamina C este considerate cea mai eficienta vitamina in intarirea imunitatii, alaturi de vitamina A, avand un puternic rol antioxidant si anticancerigen. Vitamina E are rolul de a stimula producerea de anticorpi, iar vitaminele din complexul B au rol in formarea globulelor rosii, in special vitamina B9 cunoscuta si sub denumirea de acid folic. De asemenea, B6 si B12 sprijina detoxifierea ficatului si scad procesele inflamatorii din organism, iar B3 si B5 reduc stresul si ajuta la procesarea grasimilor din corp. Dintre minerale, cei mai importanti aliati ai sistemului imunitar sunt zincul, care sprijina digestia, si magneziul care, alaturi de vitamina D si K, contribuie la mentinerea unui sistem osos si muscular sanatos. Acizii grasi Omega au efect antiinflamator asupra organismului, iar probioticele sustin sanatatea sistemului digestiv, o componenta esentiala a sistemului imunitar. Pe de alta parte, se recomanda odihna, minim 8 ore pe noapte, si practicarea exercitiilor fizice cel putin 20-30 de minute in fiecare zi. Aceste activitati oxigeneaza celulele, confera energie organismului, relaxeaza sistemul nervos si cresc capacitatile functiei imunitare.
Simptomele imunitatii scazute
Printre cele mai frecvente simptome ale unui sistem imunitar slabit, care indica totodata un dezechilibru acut de vitamine si minerale, se numara oboseala nejustificata, insomniile, racelile frecvente, infectiile urinare repetate, infectiile cutanate, aparitia candidozei vaginale si bucale, eruptiile herpetice dese, reactiile alergice, vindecarea lenta a ranilor, diareea cronica si inflamarea glandelor limfatice. Inca de la primele manifestari se recomanda administrarea suplimentelor alimentare pe baza de vitamine si minerale. De asemenea, la tranzitia dintre sezoane este indicata o astfel de cura, indiferent daca apar sau nu simptomele specifice.